Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Ilmastohysteriasta järkeviin tekoihin

Viime viikkoina ilmastohysteria ja ahdistus on saanut uusia mittasuhteita. Joku on vaatinut lihansyönnin lopettamista, toinen on viemässä dieselautot takapihoilta ja kolmas kieltää puulämmitteiset saunat hiukkaspäästöjen takia. Itse uskon enemmän houkutteluihin kuin kieltoihin.

 

Liikenteen osuus Suomen kasvihuonepäästöistä on noin viidennes. Tosiasia on, että autokantamme on Euroopan vanhimpia (12,5 vuotta) ja kun menemme myymään automme, saamme keskimäärin niistä kaupassa vajaat 4000 euroa. Sillä rahalla ei ole kovin helppo ostaa 40 000 euron sähköautoa. 

 

Miten liikenne puhdistuisi ja ihmiset voisivat hankkia vähäpäästöisempia autoja? Olen ehdottanut, että työsuhdeautojen verotus olisi puolet kevyempää nollapäästöisillä autoilla. Kolmen vuoden päästä meillä olisi todella vähäpäästöisiä autoja markkinoilla ja hinta voisi olla 15 000 euron paikkeilla. Samalla tavalla voisimme harkita verohelpotuksia myös taksiautoilijoille ja kiertonopeus on vielä nopeampi.

 

Bensa-autoja voidaan konvertoida suhteellisen edullisesti käyttämään myös biokaasua (noin 1500 euroa, johon on saatavissa myös valtion tukea). Yhtäkkiä maineelta niin saastuttavasta autosta on saatu poistettua 85 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Kaikki eivät edes halua ostaa autoa, vaan ottaa sen palveluna (MAAS-konsepti). Nyt palveluautoille pitää heti määritellä verotusarvo.

 

Rakennusten lämmitys aiheuttaa Suomen kasvuhuonepäästöistä noin 30%. Osa kaukolämmityksestä tuotetaan edelleen fossiilisilla polttoaineilla. Erityisesti öljylämmitystalot on nyt otettu tulilinjalle. Oma ehdotukseni reilun ja kannustavan muutoksen tekemiseksi on kotitalousvähennyksen laajentaminen energiainvestoinneissa työn lisäksi myös laitteisiin. Ja niille, jotka eivät pysty käyttämään vähennystä, annettaisiin energiamuutosinvestointiin tukea. 

 

Keskustelu metsän käytöstä ja hiilinieluista on mennyt ihan hulluksi. Suomessa on nyt enemmän metsää kuin sataan vuoteen. Vuotuinen metsänkasvu on 107 miljoonaa kuutiota. Minusta meidän pitää hyväksyä Luonnonvarakeskuksen arvio kestävästä metsänkäytöstä, joka on noin 80-85 miljoonaa kuutiota vuodessa. Nyt on tärkeä luottaa asiantuntijoihin. Tällä hakkuumäärällä metsän hiilinielut kasvavat ja turvataan myös metsäteollisuuden investoinnit Suomeen.

 

Metsien monimuotoisuus pitää tottakai turvata. Metsänomistajat haluavat varmasti pitää metsänsä kunnossa myös monimuotoisuuden osalta. Suojeluhankkeiden tukemiseksi kannatan METSO-ohjelmalle lisärahoitusta. Ohjelman avulla tuetaan yksityismetsien vapaaehtoista suojelua. Tällä hetkellä noin 12% Suomen metsistä on suojeltu. 

 

Suomen teollisuus ja muu elinkeinoelämä on jo tehnyt mahtavan loikan kohti hiilivapaampaan Suomea. Esimerkiksi Outotechin kehittämien teknologioiden päästöjä vähentävä vaikutus arvioidaan olevan yli 6 miljoonaa tonnia. Nesteen innovaatioiden arvioitu päästöjä vähentävä vaikutus on yli 8 miljoonaa hiilidioksiditonnia. Suomen kokonaispäästöt on 56 miljoonaa tonnia. Jo näiden kahden yrityksen uuden ideat ovat vähentämässä päästöjä 25 prosenttia. Huimaa.

 

Oma ehdotukseni elinkeinoelämän muutoksen vauhdittamiseksi on sähköveron alentaminen EU:n minimiin. Jo nyt 90% Suomen sähköstä on hiilidioksidivapaata. Mikäli esimerkiksi SSAB:n Raahen terästehdas siirtyisi teräksen valmistuksessa hiilestä sähkön käyttöön, vähentyisi koko Suomen hiilidioksidipäästöistä seitsemän prosenttia. 

 

Lopetetaan siis kaiken kieltävä vouhotus ja tehdään järkeviä päätöksiä. Niiden avulla Suomi on ihan ykkösmaa myös ilmastopolitiikassa. Ei puhuta kielloista ja rajoituksista, vaan mahdollisuuksista. Kun oikein tarkemmin ajattelee, itse asiassa maailman pelastamisesta on tulossa mahtava vientivaltti ja lisää työtä Suomelle.

 

Harri Jaskari

Kansanedustaja, KOK

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kolmen vuoden päästä uusi dieselauto maksaa 2000-2500 enemmän ja ja bensakoneella nousu on 1000-1500.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Katsotaan nyt 14.4. jälkeiseen aikaan. Eiköhän se hysteria siitä laannu aivan itsestään.
Tuskin tulee edes sitä lihansyöntiveroa.

Käyttäjän TarmoRahkonen kuva
Tarmo Rahkonen

Mitä Outoteciin tulee, niin Jaskari tarkoittanee Outotecin liekkisulatusmenetelmää joka on 70 vuotta vanha (siis ei mikään uusi) ja jota käytetään sen energiatalouden vuoksi. Toisaalla taas Jaskari kehottaa SSAB:tä siirtymään sähkön käyttöön jotta CO2-päästöjä ei syntyisi. Raahen terästehtaalla masuuneissa valmistetaan raakarautaa maailman tehokkaimmalla prosessilla. Tämä toki tuottaa CO2-päästöjä mutta sähköä säästyy ja hukkalämpöä käytetään muualla tehtaalla ja sitä riittää myös Raahen kaupunkiin.

Outokummulla Torniossa tehdään tyystiin toisenlaista terästä sulattamalla romua sähköllä. Samassa paikassa valmistetaan myös ferrokromia niin ikään sähköuunissa. Tämä vapauttaa paljon häkää jota käytetään hyödyksi polttamalla se energiaksi. Paljon CO2:ta syntyy mutta sähköä säästyy.

Yhtä kaikki, nämä prosessit eivät ole mitään uusia innovaatioita, ne ovat esimerkkejä maailman tehokkaimmista prosesseista joilla on pitkä historia.
On siis ihan turhaa hehkuttaa näitä uusina ja työllistävinä innovaatioina.
Neljä vuotta vanha uutinen. Hiili on nykyään lähes kirosana:
https://yle.fi/uutiset/3-8223777

Käyttäjän Karriollila kuva
Karri Ollila

Jaskarilla hyvää pohdintaa, mutta kuvastaa antautumista Vihreitten vaatimuksiin. Vaikka puhuu järkeviä, niin on tasoittamassa tietä yhteiselle hallitukselle.

1. Mitä vanhoille autoille tehtäisiin, jos uusia päästöttömiä saisi halavalla? Tähän saakka vanhat Toyotat on viety Afrikkaan. Kestävät dieselautot kannataisi ajaa loppuun Suomessa puhtailla polttoaineilla eikä muodostaa halpamarkkinoita kehitysmaihin.
2. Sähköön siirtyminen tarkoittaa riippuvuuden kasvattamista Venäläisestä ydinsähköstä, kunnes olemma omavaraisia.
3. Kirjoituksesta saa käsityksen, että sata vuotta sitten olisi ollut enemmän puuta. Ei ole ollut.
4. Metsien monimuotoisuus on jo turvattu. Puolet EU:n tiukasti suojellusta metsästä on Suomessa. Lisäksi metsälaki ja luonnonsuojelulaki rajoittavat talousmetsän käyttöä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Harri Jaskarikin nyt vaalien alla hurskastelee.

Onko unohtunut Kokoomuksen energiapoliittinen mietintö viime vaalikauden alkutaipaleelta, jossa työryhmän puheenjohtaja Jaskari ehdotti Suomen tuulivoiman kymmenkertaistamista.

Herra Jaskari, tiedättekö, että Suomeen rakennettu 2 500 MW tuulivoima ei vähennä Suomen CO2-päästöjä yhtään ainoata grammaa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jaskari ehdotti Suomen tuulivoiman kymmenkertaistamista."

Ei ne puheet vaan teot ratkaisevat.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Meinaatte, että Jaskari kirjoitti bloginsa itse.

Toimituksen poiminnat