KIROSANA NIMELTÄ VALINNANVAPAUS

Olen jotenkin aina mieltänyt sanan vapaus positiivisena asiana. Samoin sana valinta kuvaa ihmisen vapaata tahtoa. Yllättävästi kuitenkin sosiaali- ja terveydenhuollon maailmassa sanasta valinnanvapaus on tullut kirosana. Samalla valinnanvapautta täydennettiin toisella kirosanalla nimeltä markkinamalli.

 

Nyt kun sote-uudistus on kaivettu syvemmälle kuin Rukan hankiin, tarkistetaan kytkentöjä. Minulle yllättäen sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoi, että valinnanvapaus olisi vähentänyt eriarvoisuutta. Mitä! Toimiko poliittinen oppositio eriarvoisuutta lisäten?

 

Ai jestas kun odotin, että vammaispalveluissa olisi tullut ihmisille henkilökohtainen budjetti eli siis valinnanvapaus. Eivät olisi enää kunnat päässeet kilpailuttamaan ja muuttamaan palvelun tarjoajia. Nyt kaikki tiedämme järkyttäviä tilanteita, jossa yllättäen kilpailutuksen jälkeen palveluntarjoaja on vaihtunut. Jo vuosikymmenen ajan tuttu hoitaja ei tullutkaan enää aamulla vastaan.

 

Ai jestas kun odotin, että senioripalveluissa raha olisi kulkenut seniorien mukana. Mikäli esimerkiksi minun läheiseni olisi ollut tyytymätön senioritalon palveluun, olisimme yhdessä etsineet maailman parhaan senioritalon – ilman kuntarajoitteita. Nyt neuvotellaan kunnan viranomaisten kanssa, minne saa lähteä ja kulkeeko rahat mukana.

 

Senioritalon etsinnässä olisin tarvinnut avointa tietoa vaikka netissä siitä, miten eri ihmiset ovat tyytyväisiä eri senioritaloihin. Olisin ottanut käyntilistalleni vain ne talot, joiden arvioiden keskiarvo oli yli kasi ja jotka ovat silti kohtuullisen hintaisia. 

 

Kuka nyt tietää, mikä senioritalo on hyvä ja mikä huono? Pitääkö palkata salapoliisi? Odotanko uusia negatiivia paljastuksia medialta siitä, kuinka huonosti ihmisiä hoidetaan? Mistä löytyy paljastukset hyvistä senioritaloista?

 

Ai jestas kun odotin, että kaikki palvelujen tarjoajat olisivat reilussa kilpailussa. Sori tämähän on kirottu ”Markkinamalli”. Nyt kun kaikki kehuu palveluseteleitä, mutta haukkuu markkinamallia, käykö minulle kuin Pohjois-Korean vaaleissa? Saan palvelusetelillä valita vain yhdestä ehdokkaasta!

 

Nyt soten kaatumisen jälkeen iloitaan valinnanvapauden kaatumisesta. Samalla halutaan uusia verottavia organisaatioita. Onko jatkossa jopa neljä hallinnosta verotasoa: EU, valtio, maakunta ja kunta. Pelkoni on, että veroprosenttini nousee yli sadan ja hallinnollisia virkamiehiä kävelee kaduilla niin, että joudun väistymään sivukujille.

 

Samalla odotin kovasti, että omat terveystietoni olivat vihdoinkin yhden tietojärjestelmän alla. Silloin olisin voinut antaa salasanan kullekin lääkärille, joiden haluan näkevän yhdestä paikasta kaikki terveydelliset tutkimustietoni. 

 

Nyt jatketaan samaa vanhaa sekoilua tietojärjestelmien osalta. Juuri tuli tieto esimerkiksi pääkaupunkiseudun Apotti-terveystietojärjestelmästä. Joku väittää, että järjestelmä on niin susi, että sitä ei pitäisi ottaa edes testikäyttöön. HUS:n johtokin myöntää, että järjestelmä tuntuu sekavalta. Ainakaan sitä ei ole tehty asiakasta huomioiden, sanovat monet.

 

Ai jestas, kaikki toiveeni omasta valinnasta onkin vaan unta. Ihmiset kun vihaavat ihmisten valinnanvapautta ja kaikki on vaan kamalaa markkinataloutta. Eiväthän ihmiset osaa valita. Heräsin.

 

Harri Jaskari Kansanedustaja, kok

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu