Arkadianmäen heikkoja signaaleja

KIROSANA NIMELTÄ VALINNANVAPAUS

Olen jotenkin aina mieltänyt sanan vapaus positiivisena asiana. Samoin sana valinta kuvaa ihmisen vapaata tahtoa. Yllättävästi kuitenkin sosiaali- ja terveydenhuollon maailmassa sanasta valinnanvapaus on tullut kirosana. Samalla valinnanvapautta täydennettiin toisella kirosanalla nimeltä markkinamalli.

 

Nyt kun sote-uudistus on kaivettu syvemmälle kuin Rukan hankiin, tarkistetaan kytkentöjä. Minulle yllättäen sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoi, että valinnanvapaus olisi vähentänyt eriarvoisuutta. Mitä! Toimiko poliittinen oppositio eriarvoisuutta lisäten?

 

Ai jestas kun odotin, että vammaispalveluissa olisi tullut ihmisille henkilökohtainen budjetti eli siis valinnanvapaus. Eivät olisi enää kunnat päässeet kilpailuttamaan ja muuttamaan palvelun tarjoajia. Nyt kaikki tiedämme järkyttäviä tilanteita, jossa yllättäen kilpailutuksen jälkeen palveluntarjoaja on vaihtunut. Jo vuosikymmenen ajan tuttu hoitaja ei tullutkaan enää aamulla vastaan.

 

Ai jestas kun odotin, että senioripalveluissa raha olisi kulkenut seniorien mukana. Mikäli esimerkiksi minun läheiseni olisi ollut tyytymätön senioritalon palveluun, olisimme yhdessä etsineet maailman parhaan senioritalon - ilman kuntarajoitteita. Nyt neuvotellaan kunnan viranomaisten kanssa, minne saa lähteä ja kulkeeko rahat mukana.

 

Senioritalon etsinnässä olisin tarvinnut avointa tietoa vaikka netissä siitä, miten eri ihmiset ovat tyytyväisiä eri senioritaloihin. Olisin ottanut käyntilistalleni vain ne talot, joiden arvioiden keskiarvo oli yli kasi ja jotka ovat silti kohtuullisen hintaisia. 

 

Kuka nyt tietää, mikä senioritalo on hyvä ja mikä huono? Pitääkö palkata salapoliisi? Odotanko uusia negatiivia paljastuksia medialta siitä, kuinka huonosti ihmisiä hoidetaan? Mistä löytyy paljastukset hyvistä senioritaloista?

 

Ai jestas kun odotin, että kaikki palvelujen tarjoajat olisivat reilussa kilpailussa. Sori tämähän on kirottu ”Markkinamalli”. Nyt kun kaikki kehuu palveluseteleitä, mutta haukkuu markkinamallia, käykö minulle kuin Pohjois-Korean vaaleissa? Saan palvelusetelillä valita vain yhdestä ehdokkaasta!

 

Nyt soten kaatumisen jälkeen iloitaan valinnanvapauden kaatumisesta. Samalla halutaan uusia verottavia organisaatioita. Onko jatkossa jopa neljä hallinnosta verotasoa: EU, valtio, maakunta ja kunta. Pelkoni on, että veroprosenttini nousee yli sadan ja hallinnollisia virkamiehiä kävelee kaduilla niin, että joudun väistymään sivukujille.

 

Samalla odotin kovasti, että omat terveystietoni olivat vihdoinkin yhden tietojärjestelmän alla. Silloin olisin voinut antaa salasanan kullekin lääkärille, joiden haluan näkevän yhdestä paikasta kaikki terveydelliset tutkimustietoni. 

 

Nyt jatketaan samaa vanhaa sekoilua tietojärjestelmien osalta. Juuri tuli tieto esimerkiksi pääkaupunkiseudun Apotti-terveystietojärjestelmästä. Joku väittää, että järjestelmä on niin susi, että sitä ei pitäisi ottaa edes testikäyttöön. HUS:n johtokin myöntää, että järjestelmä tuntuu sekavalta. Ainakaan sitä ei ole tehty asiakasta huomioiden, sanovat monet.

 

Ai jestas, kaikki toiveeni omasta valinnasta onkin vaan unta. Ihmiset kun vihaavat ihmisten valinnanvapautta ja kaikki on vaan kamalaa markkinataloutta. Eiväthän ihmiset osaa valita. Heräsin.

 

Harri Jaskari Kansanedustaja, kok

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Ei valinta, eikä myöskään vapaus ole aiemmin olleet kirosanoja suomenkielessä. Ei erikseen kirjoitettuna, eikä myöskään yhdyssanana. Arvaa, mitkä toimintamallit muunsivat voimailmaisuista kirosanoja? Odotin hallitukselta suuria tekoja ja luotin hallitukseen.

Valitettavasti petitte minut ja suuren osan Suomen kansasta sotesopimuksellanne. Väänsitte lähtösarvot pieleen ja sitä myöten kravatti alkoi kiristää. Ette ymmärtäneet Suomen kansaa. Toivon teille jatkossa parempaa ymmärrystä yhteisestä hyvästä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Harri Jaskari, ongelmana oli se kuuluisa lehmänkauppa. Keskustan maakuntamalli. Kokoomuksen valinnanvapausmalli oli huono koska muutama kansainvälinen yhtiö olisi saanut ennen pitkää monopoliaseman. Muistutan teitä Carunasta ja Digitasta. Tietyistä kansallisesti tärkeistä toiminnoista ei voida antaa liian suurta osuutta kansainvälisille pääomamarkkoinoille. Riski on liian suuri - Hinnat kohoavat jossain vaiheessa liikaa, konkurssin mahdollisuus, myynti eteenpäin arvelluttaville tahoille (mistä voimme tietää kenelle Caruna/Digita lopulta päätyvät, ehkäpä venäjäläiselle, kiinalaiselle yritykselle?)

Valinnanvapaus on hyvä asia mutta ei itsetarkoitus. Käytännössä valinnanvapaus toteutuu parhaiten suurissa kaupungeissa, ei käytännön tasolla pienissä syrjäisissä kylissä/maaseudulla.

Muistutan vielä että olen itsekin kokoomuslainen, mutta kokoomuslaisenkin on ajateltava myös oman maansa ja sen kansalaisten etua, ei vain globaaleja pääomamarkkinoita. Tarvitaan lisää osaamista ja ymmärrystä kokonaisuuksista.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Sinänsä positiivisesta valinnanvapaudesta tuli kirosana, koska siitä tehtiin keppihevonen väärälle tavoitteelle, eli yksityistämiselle.

Toisekseen mitään valinnanvapautta ei ollut edes tarjolla. Tuskin kukaan pitää valintapakkoa kahdesti vuodessa valinnanvapautena.

Samanlainen vääristely on rahan kulkemisessa asiakkaan kautta/mukana. Ei raha hallituksen mallissa olisi suinkaan kulkenut asiakkaan kautta vaan oletetut terveydenhoitokulut olisivat siirtyneet valtiolta sote-keskuksille olipa asiakkailla niitä tai ei. Eli kun järjestelmä olisi toiminut palveluntuottajien ehdoilla ilman mitään riippuvuutta tehdyistä toimenpiteistä, jokainen ymmärtää, että silloin palveluntuottaja olisi käyttänyt kaikki lailliset ja myös kyseenalaiset keinot voittojensa kasvattamiseksi.

Raha voisi myös oikeasti kulkea asiakkaiden kautta, jolloin valinnanvapaus sekä kilpailu olisivat täydellisimmät mahdolliset kuten on esitetty Pelkistetyssä sotessa (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etu...). Täysi kokoaikainen valinnanvapaus mahdollistaisi todelliset vuosittaiset miljardisäästöt ja silti asiakasmukavuus paranisi.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hyvä se on valinnanvapautta pohtia.

Nykyjärjestelmässä on perusterveydenhoidossa valinnanvapaus työnantajan piikkiin tai sitten julkinen perusterveydenhoito. Yleensä aktiiviväestö valitsee työterveydenhoidon.

Ei-aktiiviväestöltä puuttuu kokonaan valinnanvapaus, saat mitä kunta nyt on valinnut puolestasi, kuten sanoit.

Sosiaalipalveluissa, kuten vanhuuden palveluasumisessa, olemme sitten kaikki saman yksikanavan ääressä, joka voi olla huono juttu.

Erikoisterveydenhoidossa taas yksikanavaisuus eli julkinen erikoissairaala, lienee ihan toimiva juttu.

Näinollen en hirveästi muuttaisi nykysysteemiä. Voivat kulut muuten nousta. Varsinkaan en halua maakuntia ja niiden veroja.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Tuo työnantajan piikki jäi hallitukselta kokonaan julkisuudessa avaamatta. Paha, paha moka.

Toivottavast tuleva hallitus on valaistunut niin paljon, että oivaltavat mistä sotejonot ja kustannukset syntyvät. Kun sen oivaltavat, niin seurasvaksi toivottavasti avautuu se oikea tapa ohjata potilas- ja rahavirta.

Toimituksen poiminnat