Arkadianmäen heikkoja signaaleja

KOULUTUSVIENNISTÄ ISO BISNES SUOMELLE

Miksi me olemme aina niin vaatimattomia! Jopa koulutuksessa! Suomalainen koulutus on niin hyvin tunnettu maailmalla, että meidän olisi luontevaa ottaa vahva rooli kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla.

 

Australiassa koulutusviennin arvo on 2,4 miljardia euroa vuodessa. Uuden Seelannin koulutusvienti on puolitoista miljardia. Suomen arvioitu koulutusvienti on noin 300 miljoonaa. Miksi kaiken tämän maineen jälkeen Suomi ei ole vähintään samalla tasolla kuin Uusi-Seelanti?

 

Merkittävin ero näiden maiden välillä on karkeasti ottaen se, että Uuden-Seelannin viennistä suurin osa tulee korkeakoulututkintojen myynnistä kansainvälisille opiskelijoille, kun taas Suomi myy elinikäistä oppimista ja oppimiskokonaisuuksia. Pitäisikö Suomen ottaa mallia Uudesta Seelannista?

 

Päätimme ottaa Peter Vesterbackan ja muutaman yrityksen/oppilaitoksen kanssa härkää sarvista. Päätettiin porukalla, että muutamassa vuodessa Suomessa on 150 000 ulkomaista opiskelijaa - maksavaa opiskelijaa. Tampereen ja Pirkanmaan osuus on 15 000.

 

Kun aloimme selvittää asioita tarkemmin, törmäsimme perinteisiin asenneongelmiin. Eihän Suomessa ole asuntoja näin isolle porukalle! Tämähän voi merkitä sitä, että kohta myös suomalaisten opiskelijoiden maksuttomuus on historiaa! Englanninkielinen opetus vaatii pitkän valmistelun! Suomen kieli tuhoutuu saman tien!

 

Puhumme näistä haasteista samanaikaisesti, kun olemme huolissamme pienemmistä ikäluokista myös kouluissa. Kohta koko ikäluokalle on Suomessa korkeakoulupaikka. Juuri nyt avautuminen ja ulkomaisten opiskelijoiden vastaanottaminen kaikille koulutustasoille turvaa jatkossakin opettajien työpaikat. Koulutusvienti ei ole pois suomalaisilta.

 

Törmäsimme myös aivan yllättävään ongelmaan. Englanninkielinen opetus on Suomessa edelleen hyvin säädeltyä ja jopa kiellettyä - esimerkiksi englanninkielinen ylioppilastutkinto tai vaikkapa yrittäjän ammattitutkinto. Tutkinto-opiskelu englannin kielellä tulisi mahdollistaa Suomessa ja myös ulkomailla kaikilla eri opetuksen tasoilla välittömästi – muuten kaikki ponnistelu on turhaa. Ei muuta kuin esteet pois ja eteenpäin.

 

Harri Jaskari

kansanedustaja, kok

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit ()

tom brunila

Harri, Suomessa ei todellakaan ole asuntoja 150000 opiskelijalle! Ja tutkinnot ovat suomeksi koska se on maan virallinen kieli! Ei se sen vaikeampaa ole ymmärtää!

Käyttäjän HarriSuominen kuva
Harri Suominen

Olet kaima asian ytimessä!

Pieni pilkkuvirhe tuossa on. Australian koulutusviennin arvo oli jo pari vuotta sitten yli 20 miljardia euroa. Ja Uuden-Seelanninkin kolme.

Väkilukukuun suhteutettuna Suomessa sen tulisi olla viisi miljardia euroa.

http://monitor.icef.com/2018/04/australias-interna...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset