Arkadianmäen heikkoja signaaleja

BYROKRATIA LYÖ KÄMMENILLE - TYÖTTÖMÄN SYNKKÄ TAIVAL SAISI JO KIRKASTUA

Kaikki meistä eivät ole kokeneet juurikaan työttömyyttä ja sen luomaa suurta epävarmuutta. Se helposti kovettaa asenteet. Kuinka usein sinä olet miettinyt, miten ihmeessä saan laskuni maksettua? Miten löydän uuden työpaikan? Olenko kenties lopullisesti syrjäytynyt? Miten koko perhe nyt pärjää?

Sadat tuhannet suomalaiset kohtaavat nämä kysymykset joka vuosi. Silloin tulee tärkeäksi se, kuinka ihminen kohdataan vaikeuksissa. Olen nyt kiertänyt ja selvittänyt kohtaamisia. Vastaus ei ole kovinkaan mairitteleva. Byrokratiamylly näyttää olevan hirvittävä. Henkilökohtainen palvelu on taruolento.

Tampereen seudun työllisyyskokeilussa haluttiin ottaa ihmisestä aidosti koppi. Kunnat ja TE-toimistot laittoivat hynttyyt yhteen ja palveluneuvojien määrää saatiin ratkaisevasti lisättyä. Yhtäkkiä sinulla työttömänä saattoikin olla toisella puolella ihminen, joka oli sinun henkilökohtainen palveluneuvojasi, joka vielä yhdessä sinun kanssa etsii sinulle töitä.

Samalla haluttiin katkaista negatiivisuuden kierre. Perinteisen mallin mukaan sinun ei ole syytä liikaa yrittää – ei ainakaan ilmoittaa siitä viranomaiselle. Mikäli statuksesi edes voidaan olettaa muuttuneen työttömästä opiskelijaksi tai yrittäjäksi, pyydettiin heti selvityspyyntö. Selvityspyynnön ajaksi katkeaa aina työttömyyskorvaus.

Kun olet katkerana vastannut mielestäsi aiheettomaan selvityspyyntöön, viranomaisella on 30 päivää aikaa vastata sinulle. No vastaus voi olla, että anna lisäselvityksiä. Jälleen viranomaisella on 30 päivää aikaa vastata vastineeseen. Valtaosasta päätöksiä et voi valittaa. Yhtäkkiä et ole saanut mistään rahaa kahteen-kolmeen kuukauteen. Ihmiset betonoidaan paikalleen.

Työllisyyskokeilussa pyrittiin murtamaan tämä musertava malli. Henkilökohtainen palveluneuvojasi pystyi suoraan päättämään, hyväksytäänkö sinut vaikka työkokeiluun paikallisen yritykseen. Palkkatukipäätökset tulivat nopeasti. Yhteiset tietojärjestelmät olivat sekä kunnan viranomaisten että TE-toimiston käytettävissä reaaliaikaisesti.

Kokeilu päättyy vuodenvaihteessa. Samalla siirrytään taas kirjeaikaan, koska kunnan viranomaisilla ei ole pääsyä TE-toimistojen tietojärjestelmiin katsomaan tietoja työttömistä. Miten ihmeessä sitten ne henkilöt, jotka kiertävät yrityksissä ja löytävät työpaikkoja, pystyvät sovittamaan yhteen työttömät ja työpaikat nopeasti ja tehokkaasti. Vastaus on yksinkertainen – ei mitenkään.

Nyt pitäisi ottaa järki käteen ja tiedostaa, ketä tässä palvellaan. Asiakas on työtön. Reaaliaikaiset tiedot on oltava kaikkien niiden viranomaisten käsillä, jotka yrittävät auttaa. Sama pitää koskea myös yksityisiä ja kolmannen sektorin palvelun tuottajia. Tukipäätökset on tehtävä päivissä, ei viikoissa. Siirtymistä työttömästä opiskelijaksi, työlliseksi tai yrittäjäksi pitää tukea, ei rangaista.

 

Harri Jaskari

Kansanedustaja, KOK

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Nyt on tämäkin päivä nähty, nimittäin suosittelen. Hyvää ja tärkeää asiaa! :-)

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Lähipiirissäni on henkilö, joka on saanut Tampereen tästä tehostetusta mallista hyötyä. Vain pienessä hetkessä hänet otettiin kiinni ja löytyi nopea polku pienen jatkokoulutuksen kautta töihin. Se oli toimivaa. Se oli yksilölle ja yhteiskunnalle hyväksi.

Ja nyt se tuhotaan. Mainittakoon tosin että vain kaksi päivää sitten pormestari Lauri Lyly lupasi että Tampere jatkaa ensi vuonna myös vastaavaa rahoitusta että homma hoituisi. Aika näyttää.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Tampereen seudun työllisyyskokeilussa haluttiin ottaa ihmisestä aidosti koppi."

Noin ja valitettavan usein otetusta kopista työtön piilotetaan koppiin. Kopeissa ei yleensä tehdä mitään järkevää vaan oleillaan 4 tuntia vuorokaudessa kenties muutamana päivänä viikossa. Tuo on kiduttavaa monelle tekevälle työttömälle. Työttömille tulisikin sallia nopea työstä irtisanoutuminen ilman karenssia (3. sektorin työmarkkinat). Velvoitettaisiin vaan etsimään uusi päivähoitopaikka tietyn ajan kuluessa. Tuo toisi tempputyömarkkinoille uutta dynamiikkaa nykyisen tulehtuneen tilanteen sijaan. Monet kopeisssa olevat kokevatkin olevansa yhteiskunnan vankeja, joita pidetään kiusaamismielessä pois paremman väen silmistä.

Käyttäjän Miihu kuva
Mikko Haapala

Tehän tän systeemin ootte luoneet.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kirjoitushan on silkkaa sosialismia. Ben-TV:n ääreen nyt sieltä vilkkaan, Harri! :D

Käyttäjän TeppoOikari kuva
Teppo Oikari

Tähän on nyt oltava jokin selitys että kova Kokoomusedustaja älähtää siitä arkitodellisuudesta minkä itse osasyyllisenä on rakentanut kollegoineen.

1. Selitysmalli: Torkkupeitto on tipahtanut lattialle kesken päiväunien.

2. Selitysmalli: Vaalipopulismi nostaa myös Kokoomuksessa päätään ja paniikkinappulaa on painettu kulisseissa. Eliitin tarjoamat propagandakeksit eivät tepsi enää kaduntallaajiin.

3. Selitysmalli: Viimeinen tuomiopäivä lähestyy ja poliitikkokin tekee moraalisen parannuksen.... No VITSI VITSI! ;)

Käyttäjän SivulaTero kuva
Tero Sivula

Herra Harri Jaskari, voin antaa ilmaisen neuvon, tämän hallituskauden jälkeen viimeisetkin poliittisesti sokeat ovat avanneet silmänsä ja tämä sinun tapasi toimia saattoi toimia vielä viimevaaleissa, mutta ei enään, ikävä kyllä. Mitä jos kokeilisit kerrankin puhua ja toimia rehellisesti, jos agendassasi on jotain rehellistä. Uskon että meissä kaikissa on, et sinäkää voi olla pelkästään paha. Vaikka täältä katsottuna siltä vaikuttaa kun katsoo teidän hallituskautta. VAi onko ryhmäkuri niin kova että puolue vie ja sinä vikiset, tai olet ilolla mukana, ken tietää?

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

...viranomaiset, jotka yrittävät auttaa. Mistä löytyisivät poliitikot, jotka TODELLA haluaisivat auttaa?

Käyttäjän JariEeva kuva
Jari Eeva

Aktiivimallissa on törkeä, jatkuva leikkaus, jos "Ei osoita tarvittavaa aktiivisuutta". Kun ei syystä tai toisesta ole pystynyt jakso toisensa perään. Armoa ei tunneta.

Toimituksen poiminnat