Arkadianmäen heikkoja signaaleja

PERINTÖ- JA LAHJAVEROT JOUTAVAT JO POIS

Viime päivinä on taas sinkoillut runsaasti kipinöitä perintö- ja lahjaveron ympärillä. Jopa jotkut hallituspuolueiden kollegat ovat todistaneet, että tätä veroa on mahdoton poistaa. Siinähän syntyisi valtiontalouteen jopa 800 miljoonan euron lovi. Toiset poistamista vastustavat ajattelevat, että jokainen saa hankkia oman varallisuutensa. Kolmannet sanovat kateellisena, että rikkaat vaan rikastuvat. 800 miljoonaa tarvitaan julkisiin palveluihin.

 

Millä sitten 800 miljoonan lovi paikattaisiin? Minä sanoisin, että toimeliaisuudella. Annetaan suomalaisten edes hiukan vaurastua. Mikäli me samalla kannustetaan ihmisiä sijoittamaan suomalaisiin yrityksiin, saamme rahat moninkertaisesti takaisin uusina työpaikkoina. Toimeliaisuuteen liittyy myös se, että joskus omaisuutta myydään. Silloin saamme veroja valtiolle luovutusvoittojen kautta - suuremmalla prosentilla kuin perintöverossa.

 

Vastustajat voisivat joskus muistaa, että perintö- ja lahjavero aiheuttaa monille suuriakin hankaluuksia. Tämä korostuu erityisesti nykyisessä murrosvaiheessa, jossa omaisuus suurten keskusten ulkopuolella menettää nopeasti arvoaan. Jos vaikka oma läheinen on yllättäen menehtynyt ja perintönä olet saanut maatilan, maksat kyllä veroa, mutta itse tilaa et saa myytyä kuin murto-osalla arviohinnasta (jos saat myytyä ollenkaan). Olet siinä surun keskellä vielä pakkomyynnin edessä. 

 

Suuri murhe ovat myös yritysten sukupolvenvaihdokset. Puhetta uusista yrittäjäpolvista on paljon, tekoja vähemmän. Tällä hetkellä meillä on kymmeniä tuhansia yrityksiä, jotka miettivät siirtävänsä vetovastuun seuraavalle sukupolvelle. Olisi aivan oleellista, että se sujuisi ilman vuosikymmenten valmistautumista verojen maksuun. Jos rahaa yrityksessä on, se vaatii vuosien osingonmaksun, jotta verovelat saa hoidettua. Se on taas pois yrityksen kehittämisestä ja työpaikoista. Haluammeko me todellakin, että potentiaaliset suomalaiset kasvuyritykset myydään ulkomaille? 

 

Minä ainakin olen sitä mieltä, että perintö- ja lahjavero voitaisiin Suomessa poistaa. Ruotsissa kyseiset verolajit poistettiin jo vuosia sitten ja saatiin pysäytettyä pääomien maastapakoa ratkaisevasti. Verot pitää maksaa sitten, kun on tuloja - ei aikaisemmin.

 

Harri Jaskari,

Kansanedustaja KOK

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Rokottamattomien lasten vanhempien perinnöt valtiolle.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Terve Harri,

nyt on pakko olla vähän eri linjoilla! Perintö- ja lahjavero on hyvä vero. Sen avulla saadaan lähitulevaisuudessa jo miljardi euroa käytettäväksi mm. hyvinvointipalveluiden pyörittämiseen. Lisäksi se edes hiukan kaventaa kaiken aikaa kasvavia varallisuuseroja, jotka ovat selvästi merkittävämpi eriarvoisuuden lähde kuin tuloerot.

Se myös kohdistuu sellaiseen tuloon, jonka hyväksi itse ei ole tarvinnut tehdä mitään. Ja kun sukuyritys siirtyy seuraavalle polvelle, nykyiset verohuojennukset ovat niin isot että veroasteeksi tulee vain pari prosenttia.

Kokoomus haluaa korostaa lähtökohtien tasa-arvoa. Perintövero pyrkii juuri siihen. Lähinnä Suomessa ongelmana on tolkuttoman kireä työn verotus ja todella jyrkkä tuloveron progressio. Jos jotain veronalennusvaraa on, se pitää käyttää siihen, että työn tekeminen kannattaa.

On nurinkurista, jos ihmisellä on pienempi oikeus siihen rahaan, jonka ansaitsee omalla työllä kuin siihen, jonka saa syntymällä sopivaan sukuun. Sääty-yhteiskunta ei ole hyvä juttu!

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Useampi miljardi hyvinvointipalveluihin saadaan pidemmällä aikavälillä jo siitä, kun lakkautetaan kokonaan Yle-vero ja yritystuet. Lisäksi kun lopetetaan ammattiyhdistysliikkeen verotuet, niin näistä kaikista saadaan jo mukava kertymä hyvinvointia edistämään.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Niinpä punavihervasemmistolaisen ominaisuus on tulla osille vainajan perintöön vaikkei ole perillinen.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Seppo,

perintövero ei ole mitään verrattuna siihen, kuinka paljon tullaan osille silloin kun raha ansaitaan omalla työllä.

Verotusta pitää tarkastella kokonaisuutena. Ei käy järkeen, että miljoonaperinnöstä maksetaan suhteellisesti vähemmän veroja kuin sairaanhoitaja maksaa omalla työllä ansaitsemastaan palkasta. Verot pitäisi suhteuttaa maksukykyyn.

Tämä hallitushan on sitä paitsi jo kertaalleen alentanut nimenomaan miljoonaluokan perintöjen ja lahjojen verotusta.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #7

Perintö ja lahjaverosta ovat luopuneet Ruotsi, Norja ja Viro joten on meidänkin aika luopua.
Muutoin taisi olla niin että valtaosa kansasta haluaa perintö ja lahjaveron pois sillä tuskin kukaan on kateellinen toisen saamasta perinnöstä isältä tai äidiltään.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro Vastaus kommenttiin #8

Mainitsemissasi maissa työn verotus on kevyempää kuin Suomessa. Jos mallia otetaan muista, eiköhän työn verotuksen alentaminen olisi ensisijaista.

On muuten kummallista, että juuri perintöveron puolustajia lyödään usein kateusargumentilla. Eikö myös tuloverotuksessa ole näin ajatellen kyse kateudesta? Onko kaikki rikkaiden verottaminen kateudesta johtuvaa?

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen Vastaus kommenttiin #12

Perintöveron kannattajaa lyödään kateusargumentilla miksi: sillä kun itsekukin olemme tehneet työtä saadaksemme lapsillemme jotenkin helpompaa eloa kuin itsellä on ollut niin ei ole mitään mieltä tehdä työtä mologin kidan hyväksi.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro Vastaus kommenttiin #14

En ole kannattamassa 100 prosentin perintöveroa. Mutta perintöjen ja omalla työllä ansaitun rahan verotuksen pitäisi olla lähempänä toisiaan. Jos perii 50 000 euroa, verojen jälkeen käteen jää 47 500 euroa. Jos sen sijaan ansaitsee omalla työllään vuoden aikana samaiset 50 000, käteen jää vain 33 400. Veroaste on melkein 7-kertainen. Epäsuhta on aivan liian suuri.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Voisiko Kokoomes selventää kantaans tässä asiassa. Vsstustitte vain muutama päivä sitten perintö- ja lahjaveron poistamista ehdottavaa kansalaisaloitetta. Ja nyt seuraavana viikonloppuna vaaditte veron poistamista. Muuttuuko mielenne muutaman päivän välein.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jälleen kokoomuslaiselta Orpon sloganin henkinen kanta, jossa 800 miljoonaa yhtäkkiä korvaantuu suoraan "dynaamisilla vaikutuksilla" eikä mistään muualta tarvitsisi verottamalla paikata.

Ei vaan ainakaan lyhyellä muutaman vuoden aikavälillä toimi. Uskossa on hyvä elää sanoi lapamato, mutta nämä ovat ihan yhtä lailla epärealistisia kuin mitä itse kerrotte opposition ratkaisuista.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Verot valtion maksettaviksi. :D

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Palkanmaksua siirretään juuri valtion tehtäväksi, eiköhän siinä samalla valtio maksa verotkin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Mitä kovemmalla työllä pennoset ansaitaan, sitä kovempi on verotus, mutta jos joku lahjoittaa sinulle rahaa, siitä ei tarvitsisi maksaa veroa. Joku firma voisi lahjoittaa minulle vaikkapa 40000 euroa vuodessa ja minä puolestaan tekisin heille talkootyötä viitenä päivänä viikossa, yksitoista kuukautta vuodessa. Kätevää?

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Jos et jää kiinni, isot lahjoitukset varmaan pitää kuitenkin ilmoittaa, ettei synny epäilyksiä harmaantalouden pyörittämisestä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jos lahjavero poistettaisiin, niin kuka tahansa saa lahjoittaa kuinka paljon tahansa kenelle tahansa ilman veroseuraamuksia. Talkootyön tekemistä mikään laki ei kiellä tälläkään hetkellä. Tuo järjestely olisi lahjaveron poistumisen myötä täysin laillinen.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

"Millä sitten 800 miljoonan lovi paikattaisiin? Minä sanoisin, että toimeliaisuudella. Annetaan suomalaisten edes hiukan vaurastua."

Jos verotulot voidaan yksinkertaisesti paikata "toimeliaisuudella", niin tällä samalla logiikallahan voidaan samalla luopua myös tuloveroista, arvonlisäveroista ja itse asiassa ihan kaikista veroista.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Suomen viimeiset verotulot voisi sitten käyttää siihen, että Harri Jaskarin eduskunta-avustajalle, joka oikeasti kirjoittaa nämä holhokkinsa puheenvuorot, ostettaisiin ihka uusi tietokone. Nykyisen näppäimistössä menee näemmä jostain syystä Caps Lock aina päälle otsikkoa kirjoitettaessa.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Perintö ja lahjaveron poisto perustuu ajatukselle että "Olen omalla työllä rikkauteni ansainnut".

Tuolla väitteellä aliarvostetaan kanssaihmisien työ ja niiden kymmenien sukupolvientyö, jolla tiede, teknologia, koulutettu työvoima, vakaa yhteisö ja infra rakennettiin , ja siten luotiin ne markkinspaikat, joissa jotkut onnistuvat ottamaan valtavasti suuremman palan "kakusta".

Pelkkää ahneutta, joka tosin on kirjoitettu geeneihimme jo ennen homo sapiensia

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Toimeliaisuus lisääntyy, jos ei tarvitse maksaa ansiottomasti saadusta rahasta? Sosiaaliturvan pitäisi Kokoomuksen mielestä olla vastikkeellista, mutta miljoonaperinnöt saisivat tulla mieluiten ilman veroja.

Se, että perintöverojen maksuajat ovat joskus epärealistisia, niin siinä suhteessa lakia voisi muuttaa. Jos nyt perii vain sen vaikeasti rahaksi muutettavan talon muuttotappioalueelta, niin maksuaika voisi olla huomattavasti pidempi ja maksuerät pienempiä, toisin kuin jotain osakesalkkuja periessä.

Toimeliaisuus-kortilla minusta tulisi "toimeliaampi" jo nyt, jos perisin yllättäen kummin tädin kaimalta miljoona euroa, eli nettona noin 700.000e. Tulisiko minusta sitten vielä 1,4 kertaa toimeliaampi, jos tuosta ei olisi tarvinnut veroja maksaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset