Arkadianmäen heikkoja signaaleja

AIKAMOISIA VERONKOROTUKSIA - HUHHAHHEI

SDP esitteli tällä viikolla vaihtoehtobudjettinsa. Mikäli puolue päätyy hallitukseen, Suomella on edessä aikamoiset veronkorotustalkoot. Toivon että ennen veronkorotuksia edes hiukan keskusteltaisiin siitä, mitä muutokset merkitsisivät suomalaisen yhteiskunnan dynamiikalle.

 

Yrittäjille SDP tarjoaa aikamoisen kylmää kättä. Juuri asetettu yrittäjävähennys on poistumassa. Listaamattomien yritysten verokohtelu heikentyy ratkaisevasti, koska kahdeksan prosentin nettovarallisuusraja halutaan alentaa normaalituoton tasolle. Eikö politiikassa ymmärretä sitä, että yrittäjä ottaa jokaisen euron osalta riskin? Riski ja tuotto olisi oltava jonkinlaisessa suhteessa.

 

Suomessa on viime vuosina pyritty houkuttelemaan suomalaisia investoimaan kotimaisiin yrityksiin. Olisi hienoa, mikäli meillä olisi enemmän suomalaista omistusta. Omistus auttaa aina pitämään työpaikkoja kotimaassa. Samoin olemme toitottaneet, että yrittäjyys ja omistaminen on usein yksi ja sama kokonaisuus. Nyt kuitenkin SDP on nostamassa pääomaverokantoja 32 ja 35 prosenttiin. Taas tulee kylmää vettä niskaan.

 

Viime vuosina puu on myös haluttu saada metsästä liikkeelle, onhan yksi Suomen biotaloutta hidastava tekijä hyvin hajautunut metsänomistus. Olisi aivan välttämätöntä saada metsänomistus niiden käsiin, jotka osaavat hoitaa metsiä hyvin sekä metsän monimuotoisuuden, hiilinielujen että metsätalouden näkökulmasta.

Metsänomistajarakenteen kehittymiseen vaikuttaa todella negatiivisesti SDP.n esittämä metsälahjavähennyksen poisto. 

 

Pankkeja SDP:n varjobudjetti pitää aikamoisena syntipukkina. Siksi SDP haluaisi rahoitusalalle arvonlisäveron, jolla kerättäisiin valtiolle arviolta 230 miljoonan verotulot. Valitettavasti esitys ei ymmärrä talouden logiikkaa. Pankit joutuvat perimään lisäverot asiakkailtaan ja odotettavissa on lainojen korkotason nousu. Velallisten elämä muuttuu entistä tukalammaksi.

 

Energiasektori näyttää olevan myös vasemmiston verokarhun hampaissa. Energiayhtiöille esitetään voimalaitosveroa, jolla kerättäisiin valtion kassaan 85 miljoonaa euroa. Hankkeen toteutuessa yhtiöt siirtävät kustannukset asiakkaille. Eli voimme odottaa sähkön kuluttajahintojen nousua.

 

Verotus ei ole itseisarvo, vaan väline. Verotus vaikuttaa merkittävästi ihmisten käyttäytymiseen. Usein matalampi verotaso merkitsee enemmän verotuloja ja työpaikkoja. Siksi verotuksen muutokset on tehtävä vasta perusteellisen harkinnan jälkeen. Nyt kun tämä maa on vihdoinkin saatu liikkeelle, se yritetään taas pysäyttää. Jarruttamalla ei kuitenkaan ole koskaan päästy eteenpäin.

 

Harri Jaskari

Kansanedustaja, KOK

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Martti Nurmi

Verotus on väline! Sitä säätelee lait. Hoitakaa nyt ensimmäiseksi ne lait sellaisiksi, ettei esim. Carunan verokikkailu vie kuluttajien selkänahasta revittäviä siirtomaksuja ulkomaisiin veroparatiiseihin.
Kansanedustajan ei tulisi toimia siten, että suomalaisten saatavat minimoidaan ulkomaisten sijoittajien osinkojen kasvattamiseksi -vaikka olisikin kokoomuslainen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Martti Nurmi

Suomalaiset pörssiyhtiöt maksavat ensi vuonna kuluvan vuoden tuloksestaan osinkoa. Onneksi jaettavaa on !

Näistä osingoista valtaosa maksetaan kotimaisille ja ulkomaisille yhteisöille, jotka eivät maksa lainkaan veroa Suomeen. Osinkoverosta on vapautettu muun muassa Suomessa eläkerahastot, sijoitusrahastot, asiakkaidensa vakuutuskuoria hallinnoivat yhtiöt sekä yleishyödylliset yhdistykset ja säätiöt.

EU-oikeuden periaatteiden vuoksi verovapaus koskee yleensä myös vastaavia ulkomaisia yhteisöjä. Helsingin pörssin yhtiöissä ulkomaisten omistajien osuus on tällä hetkellä noin 50 prosenttia eli heidän omistustensa arvo on noin 115 miljardia euroa. Sijoittajien tavoite on vain ja ainoastaan tuoton tavoite. Ilman tuottoa sijoitukset vedetään tietysti pois. Helsingin pörssisitä häviäisi 115 miljardia !!!!! Seuraukset olisivat katastrofaaliset.

Nyt jos halutaan, että ulkomaiset maksavat osingosta veroa Suomeen, on myös kaikkien nyt verovapautta nauttivat suomalaiset eläkeyhtiöt, säätiöt, sijoitusrahastot sekä yleishyödylliset yhtiöt pantava verolle ilman poikkeuksia.

Sitä ennen kannattaa kuitenkin miettiä esimerkiksi sitä miten osinkoverotus vaikuttaisi vaikka eläkeyhtiöiden kykyyn maksaa eläkkeitä myös tulevaisuudessa.

Eläkerahastojen verovapaus perustuu siihen, että palkanmaksun yhteydessä perittävillä suorituksilla rahoitetaan myöhempiä eläkkeitä ja rahastojen verotus lisäisi suoraan painetta nostaa eläkemaksuja. Eläkemaksut ovat verovähennyskelpoisia, mutta eläkkeitä verotetaan vastaavasti, kun ne nostetaan.

Martti Nurmi

Selvitäpä nyt itsellesi, paljonko on eläkerahastojen pääoma. Suhteuta se vaikka valtion budjettiin. Jos sinusta on merkittävämpää, mikä on veroparatiisien merkitys, tuottotavoitteineen, verrattuna yhteiskuntamme päätoksentekoon ja jos sinusta on oleellisempaa, mikä on itsellinen päätöksenteko suhteessa siihen, niin jos sinusta on edelleen merkityksellisempää, paljonko sieltä sitä rahaa, todellisesti, on ko. käyttötarkoitukseen saatavissa, ei meidän kannata tätä keskustelua jatkaa. Rahaa ei voi syödä ja virtuaalirahalle tulee varmasti loppunsa!

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

En olisi koskaan kuvitellut, että tulee se päivä, jolloin on parasta äänestää demaria. Hallituksen jatkuva tarkoituksellinen kiusanteko heikommassa asemassa olevia kohtaan on kuitenkin ollut niin kuvottavaa, että ei jää vaihtoehtoa. Viis siitä vaikka elintaso laskisi. Jatka vaan Harri pörräilyä siellä Business Finlandissa ja leiki yrittäjää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Rinteen lupaama 100 euron eläkepaketti = hintalappu 840 miljoonaa euroa.

Mistä rahat ?

Martti Nurmi

2 miljardia jaettiin heti tämän hallituksen "kevennyksinä" kaikkeen siihen, joka oligarggimaiseen tapaan jatkoi veroparatiiseihin. Pieniä on silakat, joulukaloiksi!

On aina syytä muistaa, että pääomalla ei ole isänmaata ja että osakeyhtiön hallituksella lojaliteettiprioriteetti on vain osakkeenomistajille -eikä kenellekään muulle! Osingot kunniaan!

Miljardi, se on vain summa ja virtuaalipankki painaa lisää. Paljonko on ekp:n "lainatase" 12000 miljardiako?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jaskari unohtaa veroista puhuessaan mitä myös veronalennukset voivat aiheuttaa. Vanhasen/Kiviniemen porvarihallitus päätti alentaa hyvätuloisten verotusta ja se tehtiin velkarahalla ja siitä lähti nykyinen valtion velkaantuminen laukalle. On epä-älyllistä puhua verojen alentamisen puolesta, ellei samalla kerro mistä valtio saa lisätuloja tai vaihtoehtoisesti mistä palveluista leikataan ja miten paljon. Kokoomus ideologinsa muksisesti pyrkii ajamaan alas hyvinvointivaltio-mallimme ja suosii päätöksiä jotka lisäävät ihmisten eriarvoistumista ja juuri tätä "mannaa" Suomalaiset ovat saaneet nauttia koko Sipilän hallituksen voimassaolon ajan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset