Arkadianmäen heikkoja signaaleja

KATOAVATKO VALLAN VAHTIKOIRAT?

Demokratia on uskomattomassa muutoksessa. USA:ssa puhutaan aktiivisesti, romuttuuko ”checks and balances”. Termi viittaa järjestelmään, jossa lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta on rajoitettu niin, että yksikään toimielimistä ei pysty käyttämään rajoituksetonta valtaa. Neljäntenä vallan vahtikoirana pidetään mediaa.

Nyt monessa maassa haastetaan demokraattisia järjestelmiä. Yhdessä Euroopan maassa uusi valtapuolue erotti 80 prosenttia valtiollisen median toimittajista ja laittoi omat toimittajat tilalle. Toisessa maassa tuomarien eläkeikää lasketaan, jotta saadaan omat tuomarit kehiin. Kolmannessa valtapuolueiksi nousseet tahot ovat saaneet rahoitusta toisesta valtiosta.

Miksi ihmiset eivät enää välitä? Tutkija Hanna Wass sanoi eräässä seminaarissa, että esimerkiksi USA:ssa yllättävä määrä amerikkalaisia ei tykkää yhtään sekavasta demokratiasta, joka ei näytä saavan mitään aikaan – tai lähinnä kompromissien kompromisseja. He tykkäävät nykyisestä presidentistä, joka tekee diilejä. Ainakin jotain tapahtuu.

Kyllä, yhteiskunnat ovat jakautuneet entistä voimakkaammin. Valkoiset työläismiehet ovat entistä vihaisempia. Globalisaation häviäjillä ei ole oikein mitään edustavaa puoluetta. Hajautunut mediakenttä antaa mahdollisuuden ”heimoutumiselle”. Miksi kuuntelisi toista mediaa, koska sen ajatukset eivät tue omaa maailmankuvaani. Tietysti voi kysyä, onko meillä koskaan ollut faktoihin perustuvaa politiikkaa? Euroopassa on ainakin ollut yhtenäisempi tarina.

Suuri kysymys on tietysti se, löytävätkö ihmiset nykyistä sopuisamman tarinan, jossa ei riistetä heti mikrofonia kädestä, mikäli olet eri mieltä? Jan Erolan mukaan Sveitsissä luotetaan eniten maailmassa valtioon, koska valtio ollaan itse. Italiassa Cinque Stelle tuli valtapuolueeksi, koska sai ihmiset nettiäänestyksillä vakuuttumaan, että asioihin voi vaikuttaa. Suora demokratia on työläs tapa päättää asioista, mutta se näyttää toimivan.

Erityisesti Sveitsissä suora demokratia on kuitenkin samalla vastuullista politiikkaa. Kun paikallistasolla äänestetään uudesta koulurakennuksesta, kaikki tietävät, että se merkitsee verojen korotuksia. Pahin suora demokratia on sitä, että luvataan mahdottomia ja saadaan ihmiset innostumaan siitä. Italiassa lupaukset näyttävät siltä, kuin pissaisi housuun talvipakkasella. Ensin lämmittää, mutta nopeasti tulee kylmä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Katoavatko vallan vahtikoirat" kysyy otsikko.
Mielessäni vastasin heti, että ovat jo kadonneet ja syytin kumileimasimiksi kutsumiani "kansan"edustajia. Olin jo poistamassa tuota, mutta sitten joku sahanpurun hippunen päässäni kysyi, kenen kuuluisi olla vallan vahtikoira.
Eikö ensimmäisen asteen vahtikoira ole tai pitäisi olla kansanedustajat, jos heitä olisi ?

Monella alalla uskotellaan, että sillä on itsesäätelyjärjestelmä. Jos se ei sitten toimikaan tarvitaan ulkopuolinen perälaita, vahtikoira. Miksi eduskunnalla ei ole itsesäätelyjärjestelmää ? Sillä on päinvastoin vain ryhmäkuri.

"...tykkäävät nykyisestä presidentistä, joka tekee diilejä. Ainakin jotain tapahtuu". Niinpä. Stalinin Venäjällä, Hitlerin Saksassa, Maon Kiinassa jne. tapahtui. Sitäkö mahtavat kaivata ? Jos kaipaavat, on muiden asia painaa jarrua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset