Arkadianmäen heikkoja signaaleja

DIGIAJAN VEROHAASTEET

Pari viikkoa sitten Itävallan valtiovarainministeriön johtoon kuuluva henkilö tuhahti Wienissä turhautuneena. Meille on tullut Alibaba 16 henkilön työntekijän voimin, mutta vaikka itävaltalaiset ostavat Alibaban kautta miljardilla eurolla, emme saa yhtiöltä yhtään verotuloja. No sehän ei ole aivan totta, saahan Itavalta tuloja arvonlisäveron kautta.

 

Kysymys on kuitenkin digiajan haasteesta. Ihmiset ostavat tavaroita ja palveluja yhä enemmän erilaisten nettialustojen kautta ja yhtiöiden kotimaat saattavat olla hyvinkin kaukana Euroopasta, vaikka päämarkkina olisivatkin Eurooppalaiset kuluttajat. Siksi EU on alkanut puhumaan kovalla äänellä digiverosta. Yhtiöitä verotettaisiin jatkossa enemmän siinä maassa, missä ovat ostavat asiakkaat. Kysymys on eräänlaisesta kahdenkertaisesta liikevaihtoverosta.

 

Äkkiseltään tämä saattaa kuulostaa ihan hyvältä -  lähinnä väkirikkaan Eurooppalaisen maan kannalta. Saadaan amerikkalaiset (Google, Amazon ym) ja kiinalaiset (Alibaba) maksamaan veroja myös Eurooppaan. Mutta onko asiaa ajateltu yhtään pidemmälle?

 

Suomelle muutos saattaa olla katastrofi yritysverotulojen näkökulmasta - koska samanlainen uudistus tehdään luonnollisesti myös EU:n sisällä. Supercellin omistajatahot maksoivat vuonna 2017 yli 700 miljoonaa euroa yhteisöverotuloa Suomeen. Jatkossa sama raha ripoteltaisiin eri puolille maailmaa.

 

EU:n komissio on perustellut uudistusta sillä, että vero täytyy kerätä siellä, missä aito arvonlisä yritykselle tulee. Arvonlisä tulee kuulemma siinä maassa, missä asiakkaat ostavat tuotteen tai palvelun. Mielestäni arvonlisä tulee kuitenkin siellä, missä kaupallinen innovaatio on aidosti kehitetty.

 

Suunnitelmalla EU saattaa kyllä potkaista myös omaan nilkkaansa. Sattumoisin kuluttajia on maailmalla kymmenen kertaa enemmän kuin EU:n sisällä. Tuskin kiinalaiset hyväksyvät sitä, että mallia sovelletaan vain Euroopassa. Tai kiinalaiset saattavat keksiä mallin, jonka mukaan yhtiövero on perittävä niissä maissa, jossa on eniten yhtiön työntekijöitä.

 

Eiköhän olisi parasta, että Eurooppa kilpailisi muilla kuin veroinnovaatioilla. Meidän olisi mieluummin aidosti mietittävä sitä, miksi Eurooppaan ei ole syntynyt enemmän Amazon tai Alibaban kaltaisi alustayhtiöitä. Yksi syy taitaa olla se, että EU-maat eivät ole pystyneet vieläkään tekemään avointa digitaalista Eurooppaa.

 

Harri Jaskari (kok.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Yhtiöitä verotettaisiin jatkossa enemmän siinä maassa, missä ovat ostavat asiakkaat". Digiaika tietysti tuo omat haasteensa verottajalle, mutta tuo ehdotus kyllä edustaa kyllä jonkinlaista digimystifiointia. Samalla logiikalla voitaisiin päättää verotuksesta myös muun teollisuuden kohdalla. Paperitehtaita verotetaan niissä maissa jonne paperi viedään, Autoteollisuutta verotetaan siinä maassa, jossa autoja ostetaan. Siinä ovat vientiyritykset ihmeissään, kun erilaisilla perusteilla rustattuja erilaisia verolaskuja tulee kymmenistä maista. Ja niin on verottajakin yrittäessään selvittää, mistä kerää minun osatamaani akkuporakoneeseen kohdistuvat verot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset