Täydelliset ihmiset

ULOS VELKAVANKEUDESTA

 

Joskus tuntuu, että ympärillä on vain täydellisiä ihmisiä. Jos joku tekee pienenkin virheen, syyttävä sormi kohdistuu heti häneen – kun itse on niin puhdas ja täydellinen. Täydelliset ihmiset ovat vain taruolentoja (tai narsisteja) ja jokaisella on jokin jopa suurempi epäonnistuminen takanaan. Itsetunto on vain niin heikko, että sitä ei uskalla kertoa. Helppo on osoittaa muita.

 

Täydellisyys katoaa, kun katsoo tilastoja. Lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Suuri kysymys on, onko maksuhäiriö aina oma vika? Vai onko suomalaisessa yhteiskunnassa jotain toimintatapoja, jotka antavat alamäessä vielä lisää vauhtia? Väitän, että että myös yhteiskunta lyö lyötyä.

 

Onhan tietysti helppo sanoa, että laskusi maksamalla vältät maksuhäiriöt. Asia ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen. Saatat olla yrittäjä ja sairastut. Tulot putoavat rajusti, mutta menoja ei pysty sopeuttamaan niin nopeasti. Tai menetät työpaikkasi, mutta asuntolaina ei ole kadonnut minnekään. Siinä vaiheessa voit sanoa jo tervetuloa maksuhäiriöille.

 

Maksuhäiriön myötä putoat nopeasti yhteiskunnan marginaaliin. Luottokorttia ei saa ja lainaa on pankista aivan turha hakea. Uuden työn ja vuokra-asunnon saaminen on hankalaa ja vakuutukset evätään. Itse asiassa et voi toimia mitenkään, koska jopa tunnistautuminen tarkoittaa pankkikortin olemassaoloa. Ala siinä tilanteessa sitten nousta omille jaloillesi.

 

Myöhästyneiden laskujen markkinoilla on monta kärkkyjää. Tietyt pikavippifirmat ilmoittavat hoitavan yritysten laskutuksen ilmaiseksi, koska aina osa asiakkaista ei maksa ajoissa. Myöhästyneen laskun rinnalle tulee nopeasti huikeat toimitusmaksut ja viivästyskorot. Yhtäkkiä 30 euron lasku onkin yli 100 euroa. Soppa on valmis.

 

Kun olet kerran pudonnut, päällesi lapioidaan niin nopeasti hiekkaa, että paluu ”kunnon kansalaiseksi” kestää tolkuttoman kauan. Rakenteellisesti täysin hölmö tilanne on se, että maksuhäiriömerkintäsi säilyy kaksi vuotta, vaikka olisitkin maksanut velkasi. Tähän onneksi on nyt kehitteillä positiivinen luottorekisteri.

 

Siunaammeko me vaan tätä kurjaa maailmaa, vai teemmekö jotain? Ensinnäkin positiivinen luottorekisteri on saatava voimaan tosi nopeasti. Silloin voidaan jo ennakolta estää ylivelkaantumista. Sormea heristetään jo siinä vaihessa, kun näyttää siltä, että velat suhteessa tuloihin alkavat olla liian suuret.

 

Mielestäni maksuhäiriön ilmennettyä ihmisen pitäisi päästä nopeasti henkilökohtaiseen velkajärjestelyyn. Siihen otettaisiiin mukaan kaikki velat – myös verovelat. Velkajärjestelyissä otetaan hartijoilta pois kaikki koronkiskontayritykset, jotka elävät korkeilla toimitusmaksuilla ja viivästyskoroilla. Velalliselle tehdään selkeä pelastautumissuunnitelma, johon velkapääoman lisäksi kuuluu vain kohtuullinen korko.

 

Tietyissä tapauksissa voisimme miettiä jopa käänteistä mallia velan maksuun. Voisimme velkajärjestelyssä määrätä ensin velkapääoman maksettavasti ja vasta myöhemmin korot. Samoin käteen jäävän minimitulon rajaa pitää velkajärjestelyissä nostaa. Nyt minimitulolla ei elä mitenkään ja tarvittavia lisätuloja haetaan velkajärjestelyjen ulkopuolelta.

 

Harri Jaskari

kansanedustaja, KOK

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu