Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Täydelliset ihmiset

ULOS VELKAVANKEUDESTA

 

Joskus tuntuu, että ympärillä on vain täydellisiä ihmisiä. Jos joku tekee pienenkin virheen, syyttävä sormi kohdistuu heti häneen - kun itse on niin puhdas ja täydellinen. Täydelliset ihmiset ovat vain taruolentoja (tai narsisteja) ja jokaisella on jokin jopa suurempi epäonnistuminen takanaan. Itsetunto on vain niin heikko, että sitä ei uskalla kertoa. Helppo on osoittaa muita.

 

Täydellisyys katoaa, kun katsoo tilastoja. Lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Suuri kysymys on, onko maksuhäiriö aina oma vika? Vai onko suomalaisessa yhteiskunnassa jotain toimintatapoja, jotka antavat alamäessä vielä lisää vauhtia? Väitän, että että myös yhteiskunta lyö lyötyä.

 

Onhan tietysti helppo sanoa, että laskusi maksamalla vältät maksuhäiriöt. Asia ei kuitenkaan ole ihan niin yksinkertainen. Saatat olla yrittäjä ja sairastut. Tulot putoavat rajusti, mutta menoja ei pysty sopeuttamaan niin nopeasti. Tai menetät työpaikkasi, mutta asuntolaina ei ole kadonnut minnekään. Siinä vaiheessa voit sanoa jo tervetuloa maksuhäiriöille.

 

Maksuhäiriön myötä putoat nopeasti yhteiskunnan marginaaliin. Luottokorttia ei saa ja lainaa on pankista aivan turha hakea. Uuden työn ja vuokra-asunnon saaminen on hankalaa ja vakuutukset evätään. Itse asiassa et voi toimia mitenkään, koska jopa tunnistautuminen tarkoittaa pankkikortin olemassaoloa. Ala siinä tilanteessa sitten nousta omille jaloillesi.

 

Myöhästyneiden laskujen markkinoilla on monta kärkkyjää. Tietyt pikavippifirmat ilmoittavat hoitavan yritysten laskutuksen ilmaiseksi, koska aina osa asiakkaista ei maksa ajoissa. Myöhästyneen laskun rinnalle tulee nopeasti huikeat toimitusmaksut ja viivästyskorot. Yhtäkkiä 30 euron lasku onkin yli 100 euroa. Soppa on valmis.

 

Kun olet kerran pudonnut, päällesi lapioidaan niin nopeasti hiekkaa, että paluu ”kunnon kansalaiseksi” kestää tolkuttoman kauan. Rakenteellisesti täysin hölmö tilanne on se, että maksuhäiriömerkintäsi säilyy kaksi vuotta, vaikka olisitkin maksanut velkasi. Tähän onneksi on nyt kehitteillä positiivinen luottorekisteri.

 

Siunaammeko me vaan tätä kurjaa maailmaa, vai teemmekö jotain? Ensinnäkin positiivinen luottorekisteri on saatava voimaan tosi nopeasti. Silloin voidaan jo ennakolta estää ylivelkaantumista. Sormea heristetään jo siinä vaihessa, kun näyttää siltä, että velat suhteessa tuloihin alkavat olla liian suuret.

 

Mielestäni maksuhäiriön ilmennettyä ihmisen pitäisi päästä nopeasti henkilökohtaiseen velkajärjestelyyn. Siihen otettaisiiin mukaan kaikki velat - myös verovelat. Velkajärjestelyissä otetaan hartijoilta pois kaikki koronkiskontayritykset, jotka elävät korkeilla toimitusmaksuilla ja viivästyskoroilla. Velalliselle tehdään selkeä pelastautumissuunnitelma, johon velkapääoman lisäksi kuuluu vain kohtuullinen korko.

 

Tietyissä tapauksissa voisimme miettiä jopa käänteistä mallia velan maksuun. Voisimme velkajärjestelyssä määrätä ensin velkapääoman maksettavasti ja vasta myöhemmin korot. Samoin käteen jäävän minimitulon rajaa pitää velkajärjestelyissä nostaa. Nyt minimitulolla ei elä mitenkään ja tarvittavia lisätuloja haetaan velkajärjestelyjen ulkopuolelta.

 

Harri Jaskari

kansanedustaja, KOK

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Nuo asiat on ollut tiedossa 40 vuotta . Muistan -90 luvun lopulla Tukholmassa kun Suomessa ulosoton kynsiin joutuneet itkua tihrustaen kertoivat kuinka ikävä oli Suomeen . Elastusmaksut yms kaikki oli ulosotot Suomessa . Joten muuta vaihtoehtoa ei ollut kuin pimeissä töissä roikkua Ruotsis kuolemaansa asti . Vois kuvitella ja luulis jo 40 vuodes eduskunnas noitakin asioita saatavan järkeistettävän ...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mitä kansaedustaja Jaskari on tehnyt asian hyväksi, ilmeisesti vain kirjoittelee täällä lämpimikseen.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Vaalien läheisyyskö saa perinteisesti ulosottomiesten ja käräjätuomareiden puolueen kansanedustajan herkistymään velallisten puolesta? Eikös vapaa markkinatalous hoida tätäkin ongelmaa, vai joko on alettava sosialisoimaan? Mitähän pikavippiyrittäjät nyt tuumivat... mahtaako sitä vaalirahaakaan enää herua? Mitä sanoo Piia Noora Kauppi, Kokoomuksen kasvatti finanssisektorilta, jos nyt alettaisiin perintäfirmojen toimintaa rajoittamaan tai helpottamaan koronmaksua?

Marko Rantaiso

Yhteiskunnalle tulee kalliiksi elättää niitä ihmisiä sosiaaliturvalla, joiden ei kannata mennä enää töihin. Tähän pitää tulla nopeasti muutos, jos oikeasti kestävyysvajeesta ollaan huolissaan. Velkajärjestelystä pitää tulla Saksan ja Hollannin mallin mukaan kaikille pakollinen.

Lopuksi. Lainan perintäkulu ei saa langeta pelkästään velallisen maksettavaksi. Se johtaa tilanteeseen, jossa pikkulaskutkin laitetaan perintään.

Martti Nurmi

Jaskari sattuu edustamaan puoluetta, jonka luulisi tuntevan hyvinkin tarkasti Arsenalin historian. Olisiko syytä vähän kysellä, miksi asiat ovat, kuten ovat?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Taitaa olla vaalit lähestymässä...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Eräs syy velkakierteessä olevien todella suureen määrään on eduskunnan hyväksymä pikavippilaki.

Alun perin pikavippilaki tuli vuosia sitten voimaan muista pohjoismaista poiketen ilman minkäänlaista korkokattoa.
Muissa pohjoismaissa asetettiin heti muistaakseni 70 %-korkokatto kaikille pikavipeille.
Suomessa niiden villit kokonaisvuosikorot olivat jopa 400 %.

Eduskunnassa herättiin vasta vuosien päästä etenkin nuorison hälyttävään ylivelkaantumiseen pikavipeillä, sillä heitä oli päätynyt luottorekisteriin luottokelvottomina kymmeniä tuhansia, heidän taloudellinen tulevaisuutensa oli pilattu, ja lainan saanti pankista elämän rakentamiseen on mahdottomuus.
Samanlaiseen kurjuuteen perinnän kohteiksi pariksi vuosikymmeneksi päätyi suuri joukko aikuisia.

Viimeisimmäkin pikavippilain muutoksessa kiinteä korkokatto asetettiin kuitenkin koskemaan vain pienimpiä pikavippilainoja, mutta suurimmat, eli tuhoisimmat pikavipit jätettiin edelleenkin villin ja vapaan koronkiskonnan kohteiksi.

Vaikuttaa siltä, että eduskunta ei huomioi kansalaisien etua ollenkaan kun säätää laitkin yksityisen hämäräbisneksen eduksi ja kansalaisien vahingoksi.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>.....Väitän, että että myös yhteiskunta lyö lyötyä.....

ooo

Ehkä näinkin, mutta kuinka suuri on mainonnan ja markkinoinnin osuus. Ne iskevät eniten juuri niiden ihmisten lompakoille joilla on heikko itsetunto ja muutenkin taipumus tarpeettomien palvelusten käyttämiseen, turhakkeiden ostoon ja kerskakulutukseen lankeamiseen. Vielä, jos alkoholi maistuu, niin kuluttaminen onnistuu entistä jouhevammin.

Nykyään kaikki kaupankäynnin esteen on poistettu....... jopa se että asiakkaalla ei ole rahaa. Sitä työnnetään taskuun. Ne sadat tuhannet maksuhäiriöiden kanssa kamppailevat ovat vankin todiste tästä.

Pikavippifirmoissa yms työskentelee älykkäitä ihmisiä. Me katselemme vierestä kun osaa kansasta ohjataan kurjuuteen. Peliongelmaan sairastuneet ovat vielä oma verta vuotava kansanosa keskuudessamme .

Muistelen väitetyn, että Suomessa laitetaan rahaa yhtä paljon maanpuolustukseen kuin mainontaan.

Wikipedia:

” Lähes yhdeksän kymmenestä suomalaisesta haluaa vastaanottaa suoramainontaa ja ilmaislehtiä kotiinsa.”

Tuo taitaa olla paras esimerkki siitä että mainonta onnistuu. Ihmiset on saatu myönteiseksi ”aivopesulle”, tai sitten se on Wikipedian omaa höpötekstiä.

Eikö palvelujen ja tavaroiden hankkimisen pitäisi syntyä ihmisen _omasta_ _tarpeesta_, ei ulkopuolelta.

Wiki:

” Mainonta on osa markkinointiviestintää. Mainonta on tunnistettavan lähettäjän maksamaa, tavoitteellista tiedottamista, joka yleensä kohdistuu suureen ihmisjoukkoon ja toteutetaan useimmiten joukkotiedotusvälineitä (lehdet, televisio, radio, internet, ulkomainonta) käyttämällä. ”

….. vai ”lähettäjän maksamaa”…..

Moni kokee asian toisin.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Mainonta

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

On se vaan metkaa, että Jaskari kirjoittaa hyvinkin isosta ja velkaisten kannalta merkittävästä asiasta, mutta kukaan ei ala ruotia itse asiaa, vaan alkaa Jaskarin henkilöön kohdistuva mollaminen - monellakin rintamalla. Asia on ollut pitkään ja on edelleen monien ihmisten ongelma, vaikka sen ratkaisuun olisi olemassa hyvinkin helposti löydettävä ratkaisu, joka ei edes olisi kenenkään osattomam kukkarosta pois, mutta tämä kateuden ja kaunaisuuden ilmapiiri tukee näitä "hyviä ja aina oikeassa olevia" ihmisiä, eikä suurin surminkaan voi nähdä oikeudenmukaisena näiden epäonnisten "armahtamista" ja palauttamista "normaalien ihmisten" kirjoihin. Pieni muutos velkasaneerauslakiin, ja se hoituisi sillä. Saattaisi olla jopa edullisempaa uhteiskunnalle, kun useiden turhien virkamisten palkkamenot jäisivät pois. Vai, näiden elättämisetäkö tässä onkin kyse? Miettikää ongelman ratkaisua, äkääkä kaivelko Jaskarin silmää, sillä hän puhuu oikeaa asiaa.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Oikea ratkaisu on koronkiskonnan kieltäminen lailla. Se on itseasiassa ollutkin laissa kiellettyä, mutta oikeuskäytäntö vesittyi 80- luvulla maan ensimmäisen sinipunahallituksen "hallitun rakennemuutoksen" tuoksinassa. Pahimmillaan 90-luvulla maksoimme pankin asuntolainasta korkoa 18% mikä minusta oli jo törkeää koronkiskontaa. 7,5% voisi olla suurin sallittu korko muutenkin kuin viivästyskorkona.

Käyttäjän PetriRissanen kuva
Petri Rissanen

Kokoomus ei ole koskaan ajanut velallisen asiaa. Eikä aja nytkään.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#10

Taitavat kaikki muutkin kumartaa rahalle. Ja kun yhteen suuntaan kumartaa, niin toiseen pyllistää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset