Arkadianmäen heikkoja signaaleja

KUKA TÄSSÄ OIKEIN ON TYÖPAIKKOJEN TURVAAJA?

AKT ilmoitti juuri, että ensi viikolla alkaa alalla ylityökielto. Sitten ennen Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat 17.9 alkavasta ylityökiellosta. Juuri kun maa on saatu orastavan kasvun tielle, alkaa aikamoinen kurjistamisen jumppa. Onneksi olkoon.

 

Aamulla minulle soitti yrittäjä, joka sanoi, että ilo on muuttunut itkuksi. Vielä viikko sitten ilo yrityksellä oli suurimmillaan. Tarjouskauppa oli voitettu ja ihmisten työpaikat olivat taattuja puoleksi vuodeksi. Voiton avaimena olivat korkea laatu ja nopea toimitusaika. 

 

Yrityksessä oli yhdessä henkilöstö kanssa sovittu, että ensi maanantaina aloitetaan myös ylitöiden tekeminen. Ylityöt ovat edellytys lupausten toteuttamiselle, koska toimitusten aikataulu on tiukka. Nyt yrittäjä kyseli minulta, koska tämä ylityökielto-hullutus loppuu. Tätä menoa ainakin työt loppuvat.

 

Toinen yrittäjä tuskaili, koska hänen pienen yrityksen tekniselle johtajalle oli pakko antaa potkut. Oli käynyt selväksi, että potkut saanut henkilö oli varastanut rakennusalan tuotteita yrityksestä omaan käyttöön ja lisäksi allekirjoittanut alihintaisia sopimuksia asiakkaiden kanssa ilman nimenkirjoitusoikeutta.

 

Nyt yrittäjän pöydälle oli tullut kirje, että teknisen johtajan asianajajan mielestä potkut olivat laittomat, eivätkö teot täyttäisi erottamisen kriteereitä. Asia voitaisiin kuitenkin sopia 16 kuukauden palkalla. Miten ihmeessä ehdot erottamiselle eivät kuulemma ole riittäviä?

 

Ammattiyhdistysliike mainostaa itseään työpaikkojen turvaajana. Mielestäni tämä ei enää pidä paikkaansa. Kysymys on nykyisten ja myös orastavien työpaikkojen tuhoamisesta. Työllisistä tulee työttömiä. Syy poliittisiin lakkoihin ja yllityökieltoihin on tietysti hallituksen suunnitelma pienten yritysten henkilöperusteisesta irtisanomisesta.

 

Samalla ammattiyhdistysliike astuu hallituksen reviirille. Jos ette tee kuten me sanomme, pysähtyy koko Suomi. Ei tämä maa uhkailulla ole ennenkään taipunut - se on rakentunut tosiasioihin perustuvalla yhteistyöllä.

 

Käsikassaraksi ja perusteeksi uhkailuun on otettu väite, että uudistus ei tuo työpaikkoja. Ilmeisesti todisteeksi uusista työpaikoista Suomeen ei kelpaa, että kysytään niiltä ihmisiltä, joiden vallassa on päättää uusista rekrytoinneista. Asiaa kyseltiin 1000 yrittäjältä. Näistä 370 ilmoitti, että lakimuutoksen seurauksena uskaltavat palkata uutta työvoimaa.

 

Poliittisista puolueista erityisesti SDP on kritisoinut sitä, että tarvitaan kattavat vaikutusarvioinnut ennen kuin kannattaa tehdä mitään. Sosiaaliturvauudistuksen osalta SDP on kuitenkin eri mieltä vaikutusarvioinneista. Hörppäsin aamukahvini väärään kurkkuun, kun luin Helsingin Sanomista suoran sitaatin Antti Rinteen sanomisista. Antin mukaan sotu-uudistuksen ”vaikutusarvioinnit tulevat matkan varrella”.

 

Mitä jos myös ”työllistämisen rohkaisupaketin” lopulliset vaikutukset selvitettäisiin ”matkan varrella”. Jos vaikutukset ovat todella huonot, perutaan uudistus. Jos taas tulokset ovat erinomaisia, ulotetaan uudistus myös suurempiin yrityksiin.

 

Harri Jaskari

kansanedustaja, KOK

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (79 kommenttia)

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Kokoomus ajaa lyhyitä työsuhteita sillä
yrittäjälle ja suurfirmalle olisi parasta
saada halpatyövoimaa projektinomaisesti
ja sitten ulos kun homma on valmis.
- Asialla on toinenkin puolensa
eli kuka sitoutuu jos tiedät olevasi
hetken päästä tarpeeton?
Toiseksi mistä saa ammattityövoimaa
lyhyeksi aikaa?
Kolmanneksi miten perhe voi rakentaa tulevaisuutta
jos ei ole taattua toimeentuloa
ja se seuraava pesti saattaa olla matkojen päässä?
Näillä kokoomuksen tavoitteilla on yhteiskunnan kannalta
enemmän kielteistä kuin myönteistä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tässä muuten ketjun toistaiseksi ainoa puhtaasti asiallinen kommentti perustelluine kysymyksineen.

"Asialla on toinenkin puolensa
eli kuka sitoutuu jos tiedät olevasi hetken päästä tarpeeton?"

Ainakin itse voisin sitoutua ja olen mm. vuokratyöfirmojen kautta sitoutunut. Motiivina palkka ja työkokemuksen kerryttäminen, joka parantaa edellytyksiä ja mahdollisuuksia jatkossa.

Kaikki eivät myöskään lähtökohtaisesti oleta työsuhteilta työuran mittaista pysyvyyttä, vaan hyväksyvät paremmin epävarmuustekijät. Useat heistä ovatkin sopivia yrittäjiksi.

"mistä saa ammattityövoimaa lyhyeksi aikaa?"

Mm. vuokratyöfirmoista ja kyseisiä ammattilaisia palveluna yrityksiin tarjoavilta firmoilta.

Yleisesti ottaen huoles on kuitenkin aiheellinen, mutta pätee myös pitkiin työsuhteisiin.

Suomessa on pulaa ammattilaisista monella sektorilla; ei turhaan puhuta ns. osaamisvajeesta.

"miten perhe voi rakentaa tulevaisuutta jos ei ole taattua toimeentuloa"

Suosittelen tutustumaan perheisiin, joissa molemmat toimivat pienyrittäjinä, ja siihen, miten he handlaavat epävarmuuden.

Juuri lukenut Amerikan siirtolaisuuteen liittyvää kronikkaa, ja siihen liittyen aikanaan lähdettiin perheen kanssa myös Atlantin ylitse Amerikkaan, "takeena" ainoastaan puheet ja uutiset menestymismahdollisuuksista sekä oma työntekokyvykkyys.

Jälkimmäisestä siitäkään ei tietenkään ole taetta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

YLITÖILLÄKÖ firmat meinaa sopimusvelvoitteensa hoitaa?Ottaa keikkaa niin paljon että tietää ETTEI SELVIÄ ja itkee kun ei halua maksaa palkkaa riittävälle määrälle työntekijöille jottei tarvitse ajaa vakituisia piippuun ylitöillä?700 000 orjaa reservissä ja kokoomus itkee ettei saa teettää YLITÖITÄ!? Ylitöihinkö kokoomus suomen nousua rakentaa?

Sitten se ettei nuo itkevät "työnantajat"tunne lakeja ja omia velvoitteitaan ei taas ole työntekijöiden vika.Jos työnantaja on niin idiootti(vai liekkö jurrissa päivät pitkät) ettei osaa valvoa mitä firmassaan tapahtuu voi,voi.Kukaan ei kirjoittele kenenkään puolesta mitään sopimuksia ilman lupaa,että jotain rajaa näissä saduissa.Varkaista tehdään rikosilmoitus poliisille EI ay -liikeelle.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Eivät nykyajan työnantajat osaa/halua tehdä projektikohtaisia työsopimuksia, vaan menevät siitä yli mistä aita on heille matalin eli ylitöillä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Projektikohtaisia työsopimuksia suurelti korvaamaan on tullut vuokratyömarkkinat, joten miksi välttämättä ottaa niskoilleen enää työsuhteen solmimisen vaivaa kun kyseinen vaiva on ulkoistettavissa?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #16

Miksi sitten inistä ylityökiellosta? Palkkaa vuokraväkeä normi työajalla niin asia on selvä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #27

Eiköhän Tuure tuo viittaamasi "ininä" johtunut kerrotussa tapauksessa siitä, että ylityökielto ajoittuu todella pahasti yhteen juuri alkamassa olevan isomman tilauksen toteuttamisen kanssa?

Noin lyhyessä ajassa vuokratyövoiman kouluttaminen ja sovittaminen jo suunniteltuihin aikatauluihin on todellakin yrittäjästä "ininää" ulos saava asia.

Lisäys: kuten toisaalla totean yleisenä ongelmana monella alalla Suomessa on myös pätevien, ammattitaitoisten työntekijöiden löytäminen. Ei niitä löydy helposti myöskään vuokrakavereista.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #39

Sitten ei auta muu kuin viestiä hallitusherroille että eivät yksipuolisesti mene sormeilemaan työehtoja niin että yrittäjät saavat yrittää rauhassa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #42

Tuure taitavasti (tai sitten ei) palasi koko homman alkuun upealla kehäpäätelmällään :)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #45

Kehäpäätelmä tai ei, mutta jos hallitus näkee tärkeämpänä ay-liikkeen nöyryyttämisen kuin työrauhan ja yritysten edun niin katsokoon peiliin.

Selvitykset eivät näytä puoltavan hallituksen väitteitä heikompien työehtojen myönteisestä vaikutuksesta työllisyysloikkaan, joten mikä mättää?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Mihin työnantajien sopimusvelvoitteisiin tässä viittaat, voitko avata?

Ilona ei ilmeisesti yrittäjänä/työnantajana ole toiminut.

Yksinkertaisesti: ihan yhden yksittäisen lisätyötunteja vaativan tilauksen vuoksi ei mitenkään välttämättä eikä edes kovin todennäköisesti ryhdytä lisähenkilöstöä omille listoille palkkaamaan.

Tilauskantaan on tultava odotusarvoisesti pysyväisluontoinen kasvu, jotta uusiin palkkauksiin ryhdytään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Toinen asia voi olla myös, että joihinkin toimituksen kannalta avaintehtäviin ei voi lisätä tekijä suoraan pystymetsästä vaan jo tarjousta tehtäessä on tiedetty, että vähintään joltain henkilöiltä vaaditaan ylitöitä. Yleensä se myös silloin kysytään etukäteen, että ei tarjouksella aseteta yritystä valmiiksi mahdottoman tehtävän eteen.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #51

Kyllä, tuotteesta riippuen toimitusajat voivat olla muutamista viikoista muutamiin kuukausiin ja toimimaan ryhdytään heti kun sopimus solmitaan.

Sopimuksen valmistuttua on tehtäväjaot (ml. mahdolliset ylityötunnit) jo mietittynä, ja siihen tällainen yllättäin tuleva ylityökielto iskee kipeästi.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Tajuatko olevasi Kokoomukselle aikamoinen taakka, vaikka ajattelet kuin kokoomuslainen. Minusta sinut pitäisi erottaa Eduskunnasta. Ai miksi? No kun pärstäkerroin ei miellytä,

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Nämä Pyykkölän postaukset tuntuvat ajan mittaan aiheuttavan vain enemmän ja enemmän myötähäpeää niistä läpi paistaessa Pyykkölän kuvittelema nokkeluus.

Tiedän Jaskarin nauttivan kokoomuslaisten keskuudessa arvostusta hyvin laajalti rohkeana ja asiakysymyksiin pureutuvana edustajana.

Asiaosaaminen Jaskarilla on sitä luokkaa, että taasen täältä löytää vain lapsellista päänaukomista ja metreittäin ohitse puhumista.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jep. Sinulla oikeus tunteisiisi. Ja olihan Jaskari hetken puoluesihteerinä, siis oikeassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Vai on asiaosaaminen sitä luokkaa... Taannoin ruodin kokonaisen blogin yritysverotuksesta, missä asiasisältö oli täysin kaseikossa. Ja yritysten asioiden kerrotaan olevan oikein erikoisalaa..

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/24...

Tämäkin blogi on täynnä höttöä eikä asiaa nimeksikään.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Kuitenkin tuon blogisi kommenteissa sinulle huomautettaessa myönnät, että alkuun penäämässäsi, Jaskarin viittaamassa tutkimuksessa on paljon asiaakin (tai mitä ilmaisua käytitkään)?

Varsinaisessa blogissa käytät myös ilmaisua (tyyliin) "sinänsä Jaskari on oikeassa"; tässä kommentissa taas toteat "asiasisällön olevan täysin kaseikossa".

Ilmeisesti aika kullannut muistosi.

Muutoinkaan en nyt löytänyt tuosta blogistasi juuri mitään kummempaa kuin ruodintaa ja tulkintaa asioissa, joissa on niiden hyvin vaikean kvantitatiivisen tutkittavuuden vuoksi mahdollista vetää hyvinkin erilaisia johtopäätöksiä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #53

Sinällään alkava lause oli seuraava: ”Sinällään on ihan oikein sanoa, että korkea veroaste ei välttämättä tuo suurimpia verotuottoja, mutta hänen tapansa perustella asia on harhaanjohtava ja valikoiva.”

Mukavasti muokkailet sanomaani vähän eri suuntaan tarkoituksiisi sopivaksi.

Kvantitatiivisen tulkittavuuden.. yeah right. :-)

Mukavaa loppuiltaa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #54

Jos lukisit ennen mukavan loppuillan aloittamista kuitenkin oikein, menee tuo lainaamasi kohta näin:

..kvantitatiivisen tutkittavuuden..

Ja sinä sitten et ko. blogissa muokkaillut toisen kirjoittamisia ja vetänyt niistä johtopäätöksiä tarkoituksiisi sopivaksi? :)

Vetoat paljon tutkimuksiin, mutta kaikesta päätellen ay-propagandistina menestyisit paremmin kuin tutkijana.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #56

Saatiinpahan puhelimen autocorrectistakin asiaa, ei IPhone näemmä tunnistanut tutkittavuutta. Asiahan tuosta muuttuikin olennaisesti.

Kävin lähteisiin nojaten lainauksia käyttäen läpi asiat tuossa blogissani.

AY-propagandistina jep, ei näemmä asiat pysy hallussa niin pitää hakea henkilöön meneviä kommentteja.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #60

Näin off-topic ja teknisestä mielenkiinnosta, onko iPhonessa tosiaan sellainen ominaisuus, että mikäli ei tunnista toisen henkilön tuottamasta (ei käyttäjän kirjoittamasta) iPhonen näytöllä olevasta tekstistä jotain sanaa niin puhelin vaihtaa sanan kirjaimia kunnes matsaa?

Aivan varmasti olet käynyt läpi, mutta kuten edellä ilmaisin ei tulkintasi noista tutkimuksista poikkea siitä tyypillisyydestä, jolla kyseisen kaltaisia vaikeasti kvantifioitavia tutkimuksia väänellään suuntaan ja toiseen, usein juuri propagandamielessä kuten sinun blogissa pahasti viitteitä on.

Jaskari siis yhteen suuntaan, sinä toiseen.

Olit lisäksi tuossa blogissas olettamas oikeassa ja toisen "kaseikossa" olon suhteen paljon maltillisempi kuin mitä nyt täällä, ilmeisestikin muistojen kultaamana.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Sulla menee jatkuvasti lobbaus ja tosiasiat sekaisin. Jos kysytään vaan toiselta osapuolelta, joka saisi tästä edun, niin tottakai sieltä kerrotaan vaikka mitä. Jos vastaat oikein, niin voit saada paremmat edut - ihme ettei prosentti ole suurempi.

Tutkimukset kertovat jotain muuta kokonaisuudesta, mutta tämä olisi se perustelu. Jep.

Nämä kaverien ja tuttujen jutut on hauskoja, kun kukaan ei voi vahvistaa niiden todenmukaisuutta. Stinde kertoi...

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

No mutta Niko, mainitusti kokoomuksen entinen äänestäjä, kerroit kysyttäessä jokin päivä sitten puolestasi olleesi yrittäjänä/työnantajana urasi aikana vain muutamaa irtisanomistapausta hoitamassa.

Kuitenkin Linkedin -profiilisi julkinen osuus kieli sinulla olleen työntekijäpuolen työsuhteita , mutta ei yrittäjätaustaa, etkä enää vastannut kun kysyin uudestaan, onko sinulla siis kokemusta irtisanomisista yrittäjänä/työnantajana.

Ja kuinka usein saakaan kuulla jonkin ammattiyhdistysliikkeen edustajan kertomassa mediassa lukuisista huolissaan olevien, hätääntyneiden, ahdistuneiden tms. anonyymien työntekijöiden yhteydenotoista jonkin julkisessa käsittelyssä olevan / mediatilaa saavan työmarkkinakonfliktin yhteydessä.

Oletko Niko kuinka usein kuullut yrittäjäpuolen asiaa ajavana profiloituneen henkilön vihjanneen näiden kertomusten olevan sepitettyjä?

Nikon mielestäkö anonyyminä pysytellä haluavien yrittäjien ahdingosta, huolista tms. ei ilmeisesti tulisi julkisuuteen kertoa?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Minulla on kokemusta ainoastaan irtisanomisista, joissa olen ollut työnantajan edustajana asiaa viemässä eteenpäin ja toteuttajana toimien lakien mukaisesti. Yrittäjä en ole ollut, viitisentoista vuotta esimiehenä on valitettavasti tuonut eteen näitäkin tilanteita, joissa irtisanominen on ollut tarpeen.

Tunnen lait ja henkilöstöasiat riittävästi tietääkseni kuinka homma toimii. Mihin sinun vahva osaamisesi tässä perustuu? Montako tapausta, montako onnistui ilman ongelmia, miksi tuli ongelmia jne?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

"Samalla ammattiyhdistysliike astuu hallituksen reviirille."

Suomessa on työmarkkinaosapuolet joiden ainakin periaatteessa pitäisi sopia asioista. Miksi hallitus tunkee työnantajien tahtoa tukevine lakiesityksineen työmarkkinajärjestöjen reviirille yrittämättäkään yhteistä sopimista?

Oikeistohallitus ja reviirirajat paukkuu.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Miksi hallitus tunkee työnantajien tahtoa tukevine lakiesityksineen työmarkkinajärjestöjen reviirille yrittämättäkään yhteistä sopimista?"

No jos nyt hetken ajatellaan sen olevan "työmarkkinajärjestöjen reviirille tunkemista" niin itse sanoisin esim. siksi, että järkevän ja kokonaisedun kannalta hyvän paikallisen sopimisen edistäminen on myös ihan legitiimi tavoite ja ajettava asia.

Mitä Tuure sanot siihen esitykseen, jonka mukaan vapautta markkinoilla lisättäisiin edes sen verran, että työntekijä saisi itse valita, meneekö tessin mukaan vaiko paikallisesti sopien?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Aina voidaan sopia paikallisesti paremmasta palkasta kuin tessin määrittämä, ei sitä ole missään kielletty. Jotain kahden euron tuntipalkkoja ei tule sallia paikallisen sopimisen perusteella oli työntekijän ihonväri tai uskonto mikä hyvänsä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #28

"Aina voidaan sopia paikallisesti paremmasta palkasta kuin tessin määrittämä"

No ohhoh, sehän olisikin jos noinpäin myös olisi vielä kielletty :)

Tuo on Tuure vanha ja kulunut heitto, jolla vain pyritään väistämään koko kysymys.

"Jotain kahden euron tuntipalkkoja ei tule sallia paikallisen sopimisen perusteella"

..kuten tämäkin. Meillä on säädetty minimipalkka tuota varten, ja minimipalkka ei todellakaan ole kahta euroa.

Kun valmistuneena DI:nä hankalassa työllisyystilanteessa halusin edes jotain työtä saadakseni neuvotella potentiaalisen työnantajan kanssa alkuun 2000 € kk-palkasta, jotta olisin päässyt osoittamaan hyödyllisyyteni ja kannattavuuden palkata minut pidemmäksi aikaa ja korkeammalla palkalla, ei tuo työnantaja voinut niin silloistenkaan tessien mukaan tehdä.

Tukirahotteisiin palkka-apu- tms. juttuihin hänellä ei puolestaan ollut aikaa lähteä, koska vaatii viranomaisselvittelyitä.

Palkka olisi siis ollut yli minimipalkan, mutta tes esti työsopimuksen tuolloin kuten estäisi nykyäänkin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #36

Työnantaja ei siis luottanut siihen, ettet joskus myöhemmin alkaisi rähinöimään palkastasi tessiin vedoten. Sinänsä ymmärrettävää,koska kovin pitkään et varmaan tuolla palkalla olisi halunnut olla.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #40

Nyt Tuure teet oletuksia silloisesta tilanteesta ihan vain mututuntumalta, mutta se sallittakoon, mikäli tuolla linjalla haluat jatkaa.

Ehdotukseni mukainen palkkaus oli ja on edelleen vastoin työsopimusehtojs, ja melko harvassa kuitenkin on ne työnantajat, jotka alkavat vastoin niitä toimimaan.

Kyseinen yrittäjä ymmärsi minun yrittäjätaustaisen pointin, ja olisi pitkään keskusteltuamme minut muutoin töihin ottanutkin.

Esitetään siis alkuperäinen kysymys uudelleen olettaen jo käsitellyksi edellä esiin nostamasi tyypilliset väistöt:

Miksi ihmeessä työntekijälle ei annettaisi vapautta valita, meneekö hän paikallisesti sopien vaiko tessin mukaan?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #46

"Miksi ihmeessä työntekijälle ei annettaisi vapautta valita, meneekö hän paikallisesti sopien vaiko tessin mukaan?"

Tuo johtaisi mitä todennäköisimmin matalapalkkaisilla suuren työvoimareservin aloilla suoranaisiin nälkäpalkkoihin. Se on tietysti työnantajien ja poliittisen oikeiston tavoitekin.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #52

Eli sinun mielestäsi nykyinen minimipalkka ei ole riittävä elämiseen, vaan "nälkäpalkka"?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #62

Pienin laillinen maksettava palkka on tällä hetkellä tessin mukainen alin palkka. Kommentoija Toivosen mielestä senkin alle pitäisi mennä, eli hän kannattaa alaspäin menevää palkkakilpailua.

Edelläolevassa en ole huomioinut yhdeksän euron päiväpalkkaa ja muita eri työllistämismalleista veronmaksajien rahoista maksettavia sääliroposia.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #67

Kyllä, ymmärsit pointtini: kannatan työntekijän vapautta valita, sopiiko paikallisesti vai meneekö tessin taulukoiden mukaan.

Tämän puolesta puhuu kansantalouden ihan se perusprinsiippikin eli vähintään yksi seuraavista kolmesta joustaa: palkat, valuutta tai työllisyys.

Nyt kun valuutta ei Suomen kokoisessa kansantaloudessa, osana isoa rahaliittoa ajatellen jousta käytännössä lainkaan (ainakaan Suomen tilanteen mukaan), voivat ainoastaan palkat ja työllisyys joustaa.

Ja kun kannattamassasi systeemissä palkat joustavat ainoastaan ylöspäin, alaspäin joustajaksi on jäänyt työllisyys, mikä nyt viime vuosina on hyvin näkynytkin.

Tutummin ajatellen palkkojen pitäisi määräytyä/joustaa kansantalouden kokonaistilanteen mukaan eli siinä missä hyvinä aikoina on varaa palkankorotuksiin, olisi huonompina aikoina voitava tulla alaspäin.

Kuten on yrittäjän kohdalla koko ajan realiteettina: huonompina aikoina tilauskanta supistuu, tarkoittaen mitä todennäköisimmin myös yrityksen tulojen supistumista.

Ja juu, en minäkään tässä nyt huomioi tukityöllistämisten tms. rahoja.

Alla Veli Takanen kyselee, mikä on minimipalkka. Suomessa ei yksiselitteisesti määritetty/määritettävä, mutta eri ehdot huomioiden sellainen arvo luultavasti liki yksiselitteisenä ulos saataisiin (veikkaan n. 8-9 €/h) kuten nykyisellään saadaan kunkin alan/tehtävän tessin mukainen minimipalkka määritettyä.

Minun puolestani minimipalkan määrittämisperusteet voitaisiin kirjata suoraan lakiin kuten monissa maissa on tehty, joissa ei ole tilalla tällaista yleissitovaa, monimutkaistakin tes-järjestelmää kuten Suomessa, itse asiassa hyvin suuressa osassa Euroopan maista. Niissä siis on laajempi sopimisen vapaus, eikä se ole johtanut edellä jossain kommentissa möröttelemiisi skenaarioihin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #68

Tuolla tiellä se kaksikin euroa tuntipalkkana olisi mahdollista laillistaa. Todennäköisesti se koskisi pääasiassa Suomen ulkopuolelta tullutta työvoimaa. Nyt on sitten tämäkin taputeltu, riittää minulle.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #71

Hyvä on, Tuure jatkaa mieluummin tiellä, jolla kansantalouden korjausliikunnoissa työllisyys joustaa eli työttömyys kasvaa.

Sitten vain ay-pamput helpoilla heitoillaan työttömiltä ääniä keräämään 15 000 - 20 000 € kuukausipalkoillaan.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #36

Heikki Toivonen, mikä se sellainen minimipalkka oikein on?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #66
Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #70

Suomessa ei ole minimipalkkaa.Suomessa on sopimusten mukaiset palkat alakohtaiset jotka jokainen liitto on neuvotellut. Saksassa on minimipalkka ja se on 8 euroa tunnilta.Suomessa surkeat matalapalkka-alojen liksat eivät yllä edes siihen.

Suomen matalapalkka alojen palkat ovatkin niin huonoja että pitää mennä sosiaalitukien varassa :eli asumistuki ja toimeentulotuki kuten niillä sadoilla tuhansilla hanttihommia tekevillä suomessa onkin.Kokoomuslaiset varmaan kuvittelevat että 700 000 työtöntä jossa ammattilaisia joka lähtöön elää 9 euron pvä:korvauksella tempputyöllistettynä ollessaan tai ,kuten helsingissä ulkomaalaistaustaisten hyväksikäyttöä 6 euron liksalla ja 12 tunnin päivillä.Siinä hallituksen ihannemallia.

Älä nyt höpötä ettei työnantaja voi palkata:maksakoon vaikka 100tonnia kuussa,oma asia.Palkkatuki ei ole mikään ongelma jos työtön on siihen oikeutettu."Palkka olisi siis ollut yli minimipalkan, mutta tes esti työsopimuksen tuolloin kuten estäisi nykyäänkin"

Minkä ihmeen minimipalkan?Ei suomessa ole mitään minimipalkkaa olemassakaan.Ja mikä tes estää?Ei se tes estä mitään palkkaamista.Jos joku työnantaja ei halua maksaa palkkatuen lisäksi hyvälle tyypille voi,voi,silloinhan on kyse ainoastaan siitä ettei työnantaja HALUA MAKSAA OIKEATA PALKKAA vaan haluaa yhteiskunnan varoilla saada pätevän tyypin ilmaiseksi firmaansa.TAI sitten ei tyyppiä kiinnostanut orjatyö tonnin liksalla eli kokoomuksen mallin mukainen työllistäminen..?Olisikohan ongelma ollutkin siinä.Olisihan työnantaja voinut tarjota mallin mukaista TYÖKOKEILUA ,alkuun 6kk ja aina sinne 12 kk. asti.9 eurolla pvä.Kokoomuksen mallia sekin...Vai eikö työnteko maita?

Ja muuten työnantaja joka tekee sopimuksia sen varaan että duunareiden pitää painaa ylitöitä ei todellakaan ole ajan tasalla.Ei kukaan voi sopimuksia tehdä sen varaan että muutama tyyppi paahtaa ylitöinä jotta työnantajan ei tarvitse palkata tekijöitä.Nämä firmat ovat siis jo alkujaan sellaisia jotka eivät pärjää.Toisekseen työnantaja varautuu jo etukäteen porukan palkkaamiseen JOS ja KUN duunit lisääntyvät,ei siihen että ylitöinä teetetään monen ihmisen työt,vaikka se nykyään onkin niin mukavaa ja muodikasta.Mistähän tämä kokoomuslaine työnantaja meinasi repiä ne duunarit jos ja kun joku sairastuu tai tapahtuu tapaturma jne.jne.Vai meinasiko että ne muutama tyyppi(?) tekee sitten nekin työt jos näin kävisi?

Firma joka tarvitsee työvoimaa vuorokauden ympäri voikin sitten teettää duunia vuorossa ja piste,ei tarvitse kitistä ylitöistä.Siitä vaan 2-3 vuorotyönä niin loppuu ylitöiden tekemiset.

Kokoomuslaiset voivat ottaa sieltä urpoturpon ja keskustakumpp.maahantuonnista moniosaajia tai sitten sieltä 90 luvun entisestä reservistä jossa ammattipätevyys on huipussaan.Siksihän halpatyövoimaa suomeen on raijattu ja työttömien reserviä kasvatettu.EI tarvita ylitöitä teettää.

Miksi vuokratyöfirmaa mainostat,ei sieltä kukaan mitään kunnon duunipaikkoja saa,joilla elättää perheensä tai itsensä.Luuletko että sieltä saa ammattitaitoista porukkaa sekunnissa,jos ei muka 700 000 työttömän reservistä löydy?Reservistä jossa on jokaiseen lähtöön työntekijöitä ja joita kokoomus ja keskusta nimittelee julkisuudessa milloin miksikin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #70

Suomessa ei ole minimipalkkaa.Suomessa on sopimusten mukaiset palkat alakohtaiset jotka jokainen liitto on neuvotellut. Saksassa on minimipalkka ja se on 8 euroa tunnilta.Suomessa surkeat matalapalkka-alojen liksat eivät yllä edes siihen.

Suomen matalapalkka alojen palkat ovatkin niin huonoja että pitää mennä sosiaalitukien varassa :eli asumistuki ja toimeentulotuki kuten niillä sadoilla tuhansilla hanttihommia tekevillä suomessa onkin.Kokoomuslaiset varmaan kuvittelevat että 700 000 työtöntä jossa ammattilaisia joka lähtöön elää 9 euron pvä:korvauksella tempputyöllistettynä ollessaan tai ,kuten helsingissä ulkomaalaistaustaisten hyväksikäyttöä 6 euron liksalla ja 12 tunnin päivillä.Siinä hallituksen ihannemallia.

Älä nyt höpötä ettei työnantaja voi palkata:maksakoon vaikka 100tonnia kuussa,oma asia.Palkkatuki ei ole mikään ongelma jos työtön on siihen oikeutettu."Palkka olisi siis ollut yli minimipalkan, mutta tes esti työsopimuksen tuolloin kuten estäisi nykyäänkin"

Minkä ihmeen minimipalkan?Ei suomessa ole mitään minimipalkkaa olemassakaan.Ja mikä tes estää?Ei se tes estä mitään palkkaamista.Jos joku työnantaja ei halua maksaa palkkatuen lisäksi hyvälle tyypille voi,voi,silloinhan on kyse ainoastaan siitä ettei työnantaja HALUA MAKSAA OIKEATA PALKKAA vaan haluaa yhteiskunnan varoilla saada pätevän tyypin ilmaiseksi firmaansa.TAI sitten ei tyyppiä kiinnostanut orjatyö tonnin liksalla eli kokoomuksen mallin mukainen työllistäminen..?Olisikohan ongelma ollutkin siinä.Olisihan työnantaja voinut tarjota mallin mukaista TYÖKOKEILUA ,alkuun 6kk ja aina sinne 12 kk. asti.9 eurolla pvä.Kokoomuksen mallia sekin...Vai eikö työnteko maita?

Ja muuten työnantaja joka tekee sopimuksia sen varaan että duunareiden pitää painaa ylitöitä ei todellakaan ole ajan tasalla.Ei kukaan voi sopimuksia tehdä sen varaan että muutama tyyppi paahtaa ylitöinä jotta työnantajan ei tarvitse palkata tekijöitä.Nämä firmat ovat siis jo alkujaan sellaisia jotka eivät pärjää.Toisekseen työnantaja varautuu jo etukäteen porukan palkkaamiseen JOS ja KUN duunit lisääntyvät,ei siihen että ylitöinä teetetään monen ihmisen työt,vaikka se nykyään onkin niin mukavaa ja muodikasta.Mistähän tämä kokoomuslaine työnantaja meinasi repiä ne duunarit jos ja kun joku sairastuu tai tapahtuu tapaturma jne.jne.Vai meinasiko että ne muutama tyyppi(?) tekee sitten nekin työt jos näin kävisi?

Firma joka tarvitsee työvoimaa vuorokauden ympäri voikin sitten teettää duunia vuorossa ja piste,ei tarvitse kitistä ylitöistä.Siitä vaan 2-3 vuorotyönä niin loppuu ylitöiden tekemiset.

Kokoomuslaiset voivat ottaa sieltä urpoturpon ja keskustakumpp.maahantuonnista moniosaajia tai sitten sieltä 90 luvun entisestä reservistä jossa ammattipätevyys on huipussaan.Siksihän halpatyövoimaa suomeen on raijattu ja työttömien reserviä kasvatettu.EI tarvita ylitöitä teettää.

Miksi vuokratyöfirmaa mainostat,ei sieltä kukaan mitään kunnon duunipaikkoja saa,joilla elättää perheensä tai itsensä.Luuletko että sieltä saa ammattitaitoista porukkaa sekunnissa,jos ei muka 700 000 työttömän reservistä löydy?Reservistä jossa on jokaiseen lähtöön työntekijöitä ja joita kokoomus ja keskusta nimittelee julkisuudessa milloin miksikin.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Ai että varasti ja allekirjoitti sopimuksia ilman oikeutta ja ei muka voi irtisanoa??? Kokoomuksen propagandasoturi nimeltään Harri Jaskari voisi nyt pikkaisen laittaa jarrua näihin satuihin niin ehkä sailyttää edes jonkinlaisen uskottavuuden eikä nolaa itseään täydellisesti :)
Politiikassa näköjään kaikki on sallittua.

Ja että sopimuksia tehtäessä lasketaan ylitöiden varaan samalla kun Suomessa on 300 000 työtöntä kertoo kaiken kokoomuslaisten ajattelumaailmasta, PISTE!

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

No täältähän tuli aatoksen paatosta.

Voimmeko Asko lähteä siitä, että melko useinkin mediassa jonkin ay-järjestön edustajan suusta kuultavat kuvaukset heihin yhteyttä ottavien, anonyyminä pysytellä haluavien epätietoisten, huolissaan olevien, hämmentyneiden tms. työntekijöiden kertomista asioista myös ovat satuja?

Kuinka usein muuten olet kuullut jonkin yrittäjien asiaa ajavana profiloituneen henkilön vihjaavan niistä sepitettyinä?

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Siis väitätkö Heikki aikuisten oikeasti, että jos työnantajalla on selvä näyttö työntekijän varastamisesta, niin tuota työntekijää ei pysty irtosanomaan??? Tämähän on täyttä bullshittia...

Niin. Ja fakta on se, ettei Harri Jaskari tule vastaamaan tässä keskustelussa yhteenkään hänelle esitettyyn kysymykseen? Se on selvä ja kertoo paljon miksi hän ylipäätään kirjoitti tämän propagandapläjäyksen..

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #13

En luonnollisestikaan ole nähnyt detaljeja asiaan liittyen eikä oikein voi ottaa tuon kerrotun perusteella muuta kantaa kuin että asiahan on tekstin perusteella tuore ja (oikeus?)prosessi mahdollisesti vasta alkamassa; ehkä saadaan kuulla siitä myöhemmin mediasta.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #17

Mutta Harri Jaskarilla taitaa olla kun näin suoraan julkisuudessa väittää?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #18

No jos minulta kysyt niin ilmeisesti noin, mutta kuvitteletko oikeasti, että kesken/vasta alkamassa mahdollisesti olevaa oikeusprosessia kukaan varsinkaan julkisesta asemasta käsin lähtisi kommentoimaan s.e. paljastaisi asiaan liittyviä, tapauksen tunnistamiseen johtavia tietoja?

Ehkä joku niinkin voisi tehdä, mutta sitten voi kysyä, kuvitteleeko kukaan sen olevan järkevää? Tuskin se mahdollinen paljastajakaan enää jonkin ajan kuluttua.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #20

Tässä päästäänkin sitten Harri Jaskarin motiiveihin. Miksi lähteä ylipäätään kampanjoimaan tälläisillä epämääräisillä tapauksilla kun mikään ei ole vielä selvä?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #22

Kuten edellä jo kysyin, eikö ihan samasta syystä voi käsiteltävään asiaan liittyen ottaa esille (josta puhut "kampanjointina") esimerkkejä yrittäjien vaikeista tilanteista kuin hyvin usein tuodaan esille anonyymina pysytellä haluavien työntekijöiden kertomuksia heidän kokemastaan ahdingosta?

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #33

Tottakai voi. Tässä tapauksessa vaan blogin kirjoittaja kertoo niin uskomattomia tarinoita, joiden todenperäisyyttä epäilen vahvasti! Ja jos kyseiset tapaukset ovatkin totta, niin ne ratkeaa kyllä nykyisillä lakipykälillä alta aikayksikön.

"esille anonyymina pysytellä haluavien työntekijöiden kertomuksia heidän kokemastaan ahdingosta"

Mitä luulet miksi TYÖNTEKIJÄ haluaa pysyä anonyymina jos esim. työpaikka on vielä olemassa??

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Turhaan Jaskari täällä US:n sivulla nillittää, esitys pois niin työmarkkinat rauhoittuvat.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Jos saman esityksen esittäis SDP niin mitään ongelmia ei olisi, nyt tuli selkeästi esiin että hallituksen sote esitys tuntuu kelpaavan. Mitä nyt nimiä vaihdetaan.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Ei ainakaan Kokoomus, sillä se on ajamassa tätä irtisanomisoikeuden turhaa löyhentämistä läpi.

Tai sitten voi ajatella, että puolueella on nyt loistava mahdollisuus turvata työpaikat. Siitä vain toimeen!

Muna vai kana?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ja vielä ne perustelut, joilla toteat irtisanomismahdollisuuden keventämisen < 20 työntekijän yrityksille olevan turha?

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Heikki, eikö sen pitäisi mennä niin, että ensin pitäisi perustella muutoksen tarpeellisuus ja hyödyllisyys? Jälleen: muna vai kana?

Mielestäni kukaan ei ole sitä tehnyt. Toivon todellakin, että sinä voisit esittää kaikki ne mahtavat perustelut irtisanomisen höllentämisen puolesta. Jollet pysty, pysyn kannassani eli muutos on mielestäni turha.

Tämä on muuten yleisesti ongelma monessa keskustelussa - sanotaan jotain, oletetaan sen olevan "totuus" ja sitten "vastapuolelle" sysätään todistustaakka. Alkuperäisen väittämän tehneen ei tarvitse todistaa yhtään mitään. Ymmärtänet, miten tämä ei ole järin loogista?

PS. Jo tällä hetkellä voi irtisanoa työntekijän, joka ei tee työtänsä kunnolla. Ainakin ammattiliittojen mukaan suurin syy ongelmatapauksissa on se, että etenkin pienet yritykset eivät yksinkertaisesti tunne määräyksiä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #23

Laitan vielä tähän vastineen tähän asialliseen kommenttiin kopioimalla tekstiäni toisaalta, eiköhän sitten ala oleen osaltani vastineet annettu(..) ja samalla sairastelukin "tropattu" suurelti pois.

"Kyseessä on työnantajan kannalta nimenomaan uskallus palkata, usko siihen että palkkaaminen tuo yrityksen toiminnalle lisäarvoa ilman liian suuria riskejä.

Tuota uskoa nakertaa pahasti se, ettei kelvottomaksi osoittautuvasta työntekijästä tarvittaessa pääse helposti eroon.

Irtisanomisen helpottaminen olisi tärkeää etenkin pienille yrityksille, joissa yrittäjän ja mahdollisesti yrityksen yksittäisten työntekijöiden ajan ja resurssien kuluminen nykyisellään usein vaikeaksi osoittautuvaan irtisanomisprosessiin voi olla yrityksen pyörittämisen kannalta kohtalokasta.

Ongelmia on siis molemmissa: sekä sopivien työntekijöiden löytämisessä että etenkin pienten yritysten osalta niistä tarvittaessa eroon pääsemisessä.

Helpotetaan edes toista, sillä siihen voi puuttua lyhyelläkin aikataululla, osaamisvajeongelmaan ei niinkään."

Viittaan myös kyselytutkimukseen, jossa 370 pienyritystä tuhannesta (1000) haastatellusta olivat jollain sanamuodolla ilmaistuna valmiita lisärekrytointeihin eli kasvattamaan toimintaansa, mikäli tuo helpotus toteutettaisiin.

"Ainakin ammattiliittojen mukaan suurin syy ongelmatapauksissa on se, että etenkin pienet yritykset eivät yksinkertaisesti tunne määräyksiä."

Varmasti on noitakin, joissa ei edes ole tuntemusta, ja etenkään alkuvaiheessa ja pienissä yrityksissä ajan ja resurssien käyttäminen "irtisanomistuntemuspääoman" kerryttämiseen tai sitten mahdollisiin irtisanomisprosesseihin ei vain välttämättä tule suunnitelmissa kuuloonkaan.

Yrityksen skouppi kuitenkin (todennäköisesti) on tyystin muualla kuin irtisanomisiin liittyvien lakitekstien syynäämisessä.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

Ei edes hallitus puhu enää lakimuutoksen työllistävästä vaikutuksesta vaan ns. "dynaamisuudesta" että työntekijöiden liikkuvuus kuulemma paranee :) Ja kyllä paraneekin. Yksikään HYVÄ työntekijä ei valitse sellaista pienyritystä, jossa on heikommat ehdot kuin 20+ yrityksessä, se on selvä. Eli pienyrityksille jää ns. "jämät" ja tottakai työntekijöiden liikkuvuus paranee...

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #25

Miksi edes nyt hyvä työntekijä menisi pieneen firmaan, jossa etenemismahdollisuuden olevan kehnot? Tuota väitettä kyllä jauhetaan mutta mille se perustuu? Mielikuville?

Tosin omaan kokemukseen viitaten niin pienessä firmassa oli montakin asiaa paremmin kuin isossa.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #29

Mielikuville? Ei todellakaan vaan realiteeteille! Jos sulla on perhettä, asuntolainaa niin mitäs luulet, kumpi vaihtoehto on houkuttelevampi? Kertoisitko, millä muuten pienyritys pystyy kilpailemaan jos tyontekijän turva on heikompi?
Ja kokemuksia on monenlaisia, sekä suurista että pienistä yrityksistä.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #34

Kommentistasi saa sen käsityksen, että isossa yrityksessä työntekijä voi laiminlyödä työvelvoitteitaan, käyttäytyä epäasiallisesti ja toimia muutenkin siten että luottamus häneen horjuu esim. varkaudella, ilman että hänen työpaikkansa on vaarasssa, sillä työsuhdeturva turvaa työpaiakn.

On totta, että ison yrityksen toiminta kestää paremmin edellä mainitun toiminnan kuin pienen.

Viime kädessä työsuhdeturva yrityksessä riippuu täysin siitä pärjääkö yritys markkinoilla, ei siitä millainen sopimuksessa tai laissa mainittu työsuhdeturva on. Venator on viimeinen hyvä esimerkki siitä millainen on ison yrityksen työsuhdeturva, ei sen parempi kuin pienenkään.

Realiteettia on se, että aina isoa yritystä on pidetty paikkana jossa työpaikka on varmempi, mutta onko todella noin?
Aikoinaan kun Nokia oli voimissaan niin sieltä pienenmpään firmaan siirtyviä pidettiin omituisina ja moista liikettä ihmeteltiin.
Tänä päivänä voi kysyä oliko sittenkään huono liike siirtyä ajoissa pienempää firmaan? Mikä olikaan Nokian työsuhdeturva?

Joten kuinka turvattu työsuhde olikaan Nokiassa tai on nykyään?

Realiteettia tällä hetkellä on, ainakin vielä se, että hyvällä työntekijällä on aina ottajia ja turvatumpi työsuhde, huonolla taasen asiat eivät ole noin hyvin.

Viime kädessä mitä virkaa on työsuhdeturvalla, jos se aiheuttaa sen että koko firman toiminta loppuu? Tuossa ei loistavatkaan työsuhdeturvat paljon velallista lämmitä.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen Vastaus kommenttiin #74

"Kommentistasi saa sen käsityksen, että isossa yrityksessä työntekijä voi laiminlyödä työvelvoitteitaan, käyttäytyä epäasiallisesti ja toimia muutenkin siten että luottamus häneen horjuu esim. varkaudella, ilman että hänen työpaikkansa on vaarasssa, sillä työsuhdeturva turvaa työpaiakn."

Olet käsittänyt täysin väärin (tahallaan kenties?). Varkaan pystyy irtisanomaan jo nytkin ilman minkäänlaisia ongelmia!!

"On totta, että ison yrityksen toiminta kestää paremmin edellä mainitun toiminnan kuin pienen."

Kyllä, ja sen takia hyvä työntekijä valitseekin mielummin ison yrityksen kuin pienen, ja vieläkin todennäköisemmin tämän lain voimaantulon jälkeen. Mikä tässä nyt on niin vaikea ymmärtää?

"Viime kädessä..."

Loppu oli täysin asian ohi kirjoittelua. Jos yritys menee nurin esim. johdon paskojen päätösten takia, niin sitten menee eikä liity tähän mitenkään mun esille nostamaan pointiin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tapauksessa 1 yrityksen kannattaisi teettää töitä tämä lyhyt ylityökieltoaika normaalin työajan puitteissa ja sen päätyttyä tarvittaessa aloittaa ylityöt. Nythän yrittäjä välttyy myös ylityökorvausten maksamiselta, mikä ei sekään ole ihan halpaa. Vaikea uskoa, että tämä lievin mahdollinen työtaistelutoimi tekisi eron menestyksen ja vararikon välillä. Sitäpaitsi asiakkaaseen voi olla yhteydessä ja ilmoittaa viivästyksen johtuvan julkisesti tiedossa olevasta työtaistelutoimesta. Sehän koskee myös kaikkia saman alan kilpaileviakin yrityksiä Suomessa, koska kyseessä ei ole yksittäisen yrityksen väärinkäytöksiä vastaan suunnattu saarto.

Tapauksessa 2 työntekijän väärinkäytökset, mikäli ovat totta, ovat hyvin vakavia, mutta tapauksessa on havaittavissa tärkeä oikeusvaltioperiaate, jossa syytteet on oikeus kiistää ennen kuin ne ovat toteen näytettyjä tai vaikka syytteet osittain olisivat aiheellisia, rangaistuksen ankaruudesta valittaa. Mikä pakko kenenkään on hyväksyä suoralta kädeltä ratkaisua, joka tuhoaa oman talouden ja maineen lopullisesti.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Eiks meillä ole koeaika tommosia varten?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jaskari toteaa ja Usari tapansa muukaan uutisoi asian:
”Sosiaaliturvauudistuksen osalta SDP on kuitenkin eri mieltä vaikutusarvioinneista. Hörppäsin aamukahvini väärään kurkkuun, kun luin Helsingin Sanomista suoran sitaatin Antti Rinteen sanomisista. Antin mukaan sotu-uudistuksen ”vaikutusarvioinnit tulevat matkan varrella”.”

Eli Rinteellä pitäisi olla vaikutusarvioinnit valmiina ennenkin koko uudistusta mahdollisesti edes lähdetään ajamaan?

Sotesta Kokoomus ei ole kunnollista sellaista saanut aikaan edes koko virkamieskoneiston tuella.

Matkan varrella ei tarkoita etteikö sitä tehdä ennen esitystä ensi vaalikaudella. Se ei tarkoita etteikö vaikutusarvioita tehtäisi asianmukaisesti, mutta ei niitä vielä tehdä. Kellä ne on valmiina ennen vaaleja?

Tällaisia tahallisia väärintulkintoja blogeista vielä uutisoidaan. Surkeaa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Eli Rinteellä pitäisi olla vaikutusarvioinnit valmiina ennenkin koko uudistusta mahdollisesti edes lähdetään ajamaan?"

Mutta juuri hallituksellahan pitäisi SDP:n kritiikin mukaan olla riittävät vaikutusarvioinnit tehtynä irtisanomisasiasta ennen kuin asiaa lähdetään ajamaan?

You missed the point?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mitä ihmettä sekoilet, asiaa ajetaan koko ajan ja lausuntokierroskin on jo ollut? Sitä ennen on arvioitu ja tutkimusten perusteella työllisyysvaikutuksia ei juuri ole. Se ei vaan estänyt tätä tumpelohallitusta esittämästä sitä silti pääsyynä. Siinä se on kuule jo pointti pahasti hukassa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #41

Edelleen sulla pointti hukassa.

Esitit huolesi siitä, että Rinteelläkö pitäisi olla vaikutusarvioinnit valmiiksi tehtynä, vaikka juuri SDP on kritiikissään viitannut vaikutusarviointien keskeneräisyyteen, minkä johdosta asian ajamista tulisi viivyttää.

"tutkimusten perusteella työllisyysvaikutuksia ei juuri ole"

Niin ei ehkä sinun muissa ketjuissa viittaamiesi ulkomaisten tutkimusten perusteella, jotka on tehty tarkastellen.. annas kun arvaan jossain työmarkkinoiltaan about reilusti dynaamisemmassa maassa kuin Suomi.

Ei siis Suomeen liittyen, joka tunnetusti on työmarkkinoiltaan maailman jäykimpiä ja jossa siis valitun laajuisen jouston soveltaminen työmarkkinoille olisi omiaan aikaansaamaan suhteellisesti suuremmat vaikutukset kuin luultavasti kaikissa muissa maissa.

Ja juurihan Suomeen soveltaen tutkimus on valmisteluvaiheessa tehty:

"Asiaa kyseltiin 1000 yrittäjältä. Näistä 370 ilmoitti, että lakimuutoksen seurauksena uskaltavat palkata uutta työvoimaa."

Ei sillä Niko, olet varmasti kyllä näyttösi jo antanut jonkin ay-järjestön tikusta asiaa vääntäväksi propagandistiksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #44

En kyllä enää pysy mukana tässä eestaasveivauksessasi..

Lausuntopyynnössä oli selvitys, missä käytiin läpi lukuisia tutkimuksia eivätkä ne tukeneet työllisyyden parantumista.

Nyt sitten vedät hihasta, että kaikkialla muualla on erilaista ja pitäisi lakia muuttaa Suomen Yrittäjien omalla jäsenistölleen tekemän kyselyn pohjalta.

Voisitko laittaa linkin sinne, missä SDP kritisoi nimenomaan tämän asian vaikutusarvoinnin puutetta. Sotesta tunnistan sen, mutta en tästä. Tässä pointti on se ettei arviointi tue työllisyyden parantumista.

Kysely ei ole tutkimus, muutenhan gallupeilla voitaisiin päättää kaikki.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #48

Aivan varmasti kaikkialla muualla on erilaista kuin missä tahansa tarkasteltavassa maassa.

Hihasta vetämisen sijaan melko yleinenkin arvio on, että esim. Suomen työehtosopimusten yleissitovuus on ainutlaatuista luokkaa maailmassa.

Vetoat paljon tutkimuksiin. Hiukan vetelet mutkia suoriksi tai sitten voin hyödynnät ihmisten yleistä tietämättömyyttä sen faktan suhteen, että mm. talous-, sosiaali- ja yhteiskuntatieteiden alueilta on todella vaikea saada esiin mitään yleispätevää tutkimusta, ilmiöiden hyvin vaikean kvantifioimisen vuoksi.

Hyvä lähtökohta olisi, että edes pyrittäisiin käyttämään tutkimuksia, jotka on tehty samaisessa maassa s.o. saman maan olosuhteissa kuin mihin liittyen johtopäätöksiä tehdään.

Hyvä on, voidaan käyttää sanaa 'kyselytutkimus'. Sellaisen etuna kuitenkin on, että ainakin jotain kvantitatiivista on saatu ulos.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #55

Laita nyt se linkki väitteesi tueksi ettei unohdu.

Tehdään kyselytutkimus: vankeja edustava liitto kysyy jäseniltään oletteko kiltisti ja lainkuuliaisia mikäli tuomiota lyhennetään. Suuri osa vastaa kyllä.

Otetaan tämä perusteluksi laille ja lyhennetään tuomioita kautta linjan Suomessa.

Kyseessähän oli kvantitatiiviset tulokset antava kyselytutkimus Suomen oloissa, joten homma rokkaa eikä mikään voi mennä vikaan. ;-)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #57

Itse asiassa en varsinaisesti väittänyt mitään tuon suhteen, vaan otin esille sinulla kateissa oleen pointin suhteessa Jaskarin kirjoittamaan, kun kyselit, miksi Rinteen pitäisi sitä tai tätä.

Mutta voihan lähteenä viitata Jaskarin eli hallituspuolueen edustajana näiden vääntöjen keskiössä olevan tässä blogissa kirjoittamaan. Löytyy tekstistä.

Miten muuten muutoin tutkisit eri työmarkkinamuutosten todennäköisiä vaikutuksia työllistävyyden suhteen kuin selvittämällä asiaa työnantajien keskuudessa?

Mikrosimuloimalla koko yhteiskuntaa mallintaen jollain tavalla useiden tekijöiden vaikuttama työllistämispotentiaali?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #63

Suora sitaatti kommentistasi: ”Mutta juuri hallituksellahan pitäisi SDP:n kritiikin mukaan olla riittävät vaikutusarvioinnit tehtynä irtisanomisasiasta ennen kuin asiaa lähdetään ajamaan?”

Eli et väittänyt? Erikoista.

Ensimmäinen luonnollinen askel olisi ollut kerätä dataa nykyisen lain aikana tehdyistä henkilöperusteisista irtisanomista, lukumääriä, oikeuteen päätyneiden määrät ja ratkaisut eri suuntiin sekä syyt. Nyt pyöritellään yksittäistapauksia eikä olla käyty läpi edes nykytilaa kohtuullisella tarkkuudella.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #65

Olisin toki voinut sitaatteihin tuon sinun alunperin viittaaman, Jaskarin vs. Rinteen debatin yhden kommentin laittaa, mutta oletin sinun ymmärtävän kontekstista.

Muistaakseni henkilöperusteisten irtisanomisten määrä pyörii karkeasti noin viidesosassa t&t -perusteisista irtisanomisista.

Ja tuossa mainittemassas "nyt pyöritellään yksittäistapauksia" heitossa tavallaan piilee homman juju: etenkään pienet yritykset eivät uskalla kovin usein ko. prosessiin lähteä niiden resursseja kuluttavuuden ja työntekijän nykyisen hyvin laajan irtisanomisturvan vuoksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Heikki Toivoselta kiihkeää kokoomusvaikuttajan puolustusta ja aika heikoin eväin kun itsekin puolustaa pätkätyötä.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Makkonen tyytyy observaattorin ja kommentaattorin rooliin ilman sanottavaa itse asiaan.

Tää on katos mielenkiintoista sairaspediltä keskustella asiakysynyksistä, tuu mukaan vaan :)

"aika heikoin eväin kun itsekin puolustaa pätkätyötä"

Niin onko tuossa mielestäsi jokin looginen syy-seuraus suhde?

Puolustan toki mahdollisuutta pätkätyöhön ja sen edellytysten parantamista nykyisestä.

Kannatan lisäksi mm. työntekijän mahdollisuutta valita, meneekö paikallisen sopimisen vaiko tessin mukaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Niin onko tuossa mielestäsi jokin looginen syy-seuraus suhde?"

No on tuossa mielessä että työnantajat voivat palkata pätkätyösuhteeseen tekijöitä kun ylitöistä kieltäydytään.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Miksi Harri Jaskarin otsikot ovat aina ISOILLA KIRJAIMILLA?

Kirjoittaako hän itse, vai avustajat? Oli miten oli, asiayhteys ei saa enempää kannatusta isoilla bookstaaveilla.

Asenne paljastaa sen, että isketään vielä, kun on mahdollista.

Työolojen heikennys ei ole koskaan tuonut uusia työpaikkoja, päinvastoin.

Olen myös tietoinen, että pienyrittäjät pelkäävät nyt työvoimapakoa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Laitanpa tähän tasapuolisuuden ja asiatiedon nimissä Työkansan Sanomille kirjoittamani artikkelin.

Irtisanomisia helpotetaan – SAK siirtää vastatoimet ammattiliitoille

"Sipilän oikeistohallitus valmistelee työsopimuslakiin heikennyksiä, jotka helpottaisivat irtisanomisia alle 20 työntekijän yrityksissä. Hallitus on jo päättänyt irtisanomisperusteita muuttavan lakiesityksen antamisesta eduskunnalle marraskuussa.Tämä ”pärstäkerroinlaki” johtaisi mielivaltaan työpaikoilla. Ay-aktiivit ja ammattiliittoihin kuuluvat olisivat 1920-30 lukujen malliin vapaata riistaa.

Nykyinen vielä voimassa oleva työsopimuslaki on peräisin vuodelta 2001. Lakiin kuuluvat määräykset irtisanomisperusteista estävät vain kaikkein pahimmat laittomuudet.

Yrityksillä on jo nyt käytössä laaja kirjo mahdollisuuksia päättää työntekijän ottamisesta ja erottamisesta. On työhönottohaastattelut ja työntekijän taustatietojen hankkiminen jopa Suojelupoliisilta, on koeajat, määräaikaisuudet, yt-neuvottelut, pätkätyöt jne. Irtisanominen on helppoa jo tänäkin päivänä.

Sipilän johtama hallitus on koko kautensa ajan hyökännyt työväestön työsuhdeturvaa ja palkkaehtoja vastaan. Turvan heikennykset ja palkkojen leikkaaminen on tehty kilpailukyvyn ja työllisyyden parantamisen varjolla. Kyse on kuitenkin häpeilemättömästä oikeistopolitiikasta, jonka tavoitteena on yhtiöiden ja rikkaiden kakun kasvattaminen.

SAK:n hallitus kokoontui 3.9. ja totesi, että järjestölliset toimenpiteet aloitetaan, jos Sipilän hallitus ei luovu alle 20 hengen yrityksiin kohdistetun irtisanomislain valmistelusta. SAK ei kuitenkaan keskusjärjestönä ottanut vastuuta vastarinnasta vaan siirsi sen ammattiliitoille. Menettely on jo tavaksi tullutta keskusjärjestöjohdon vätystelyä, jota nähtiin edellisen kerran kiky-sopimuksen ja aktiivimallin hyväksymisen aikana.

Nyt kaikkien ammatillisten keskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan suurissa liitoissa on päätetty vastarinnan aloittamisesta irtisanomissuojan heikennyksiä vastaan.

Ammattiliittojen jäsenistön ja työpaikkojen on oltava jatkossa tiukkana, ettei
ay-johto kovien puheiden jälkeen luisu vesitysten ja nahkapäätösten tielle."

Työkansan Sanomat 10/2018

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Se on hyvä, että työtehtävien laiminlyöntejä ja epäasiallista käytöstä puolustetaan voimakeinoin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset