Arkadianmäen heikkoja signaaleja

TYÖLLISTÄMISEN ROHKAISUPAKETTI

Tämän viikon ammattiyhdistysliikkeen uhkailut ja opposition muunnellut totuudet liittyen henkilöperusteiseen irtisanomiseen alle 20 henkilön työpaikoissa ovat saaneet minun sappeni kiehumaan. Imagokampanja on nimennyt hankkeen ”potkukampanjaksi pärstäkertoimen mukaan”,

Eniten ärsyttää ne väitteet, jossa sanotaan, että mitään positiivisia työllisyysvaikutuksia hankkeella ei tule olemaan. Perusteluna on käytetty sekä Etlan että Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuksia. Jopa Aamulehti kirjoitti (4.9.2018) pääkirjoituksen otsikolla ”Potkuilla ei tule töitä”.

Kun oikein aletaan tutkimuksia selailla, saadaan kyllä monipuolisempia tutkimustuloksia. Kyllä, uudistus varmasti lisää myös irtisanomisia, mutta luoko se sittenkin enemmän uusia työpaikkoja? Nyt kun koko työ on muutoksessa, kannattaisiko Suomessakin olla sellainen malli, joka helpottaa riskinottoa ja siten uusien työpaikkojen syntymistä?

Työpaikat syntyvät kasvaville aloille ja kilpailukykyisiin yrityksiin. Esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa pienten yritysten irtisanomiskynnys on huomattavasti Suomea matalampi ja työllisyysaste korkeampi. Ei Suomi ole uudistuksen myötä menossa minnekään ”Villiin Länteen”, vaan lähemmäksi vertailumaitamme.

Tuoreen ekonomistiparametrin tutkimustulosten mukaan irtisanomisen helpottaminen nostaisi huomattavasti tuottavuutta (vain 11% vastanneista ekonomisteista oli eri mieltä). Parempi tuottavuus nostaa luonnollisesti yritysten kilpailukykyä, joka taas innostaa kasvuun ja työllistämiseen. Jälleen yksi tutkimustulos uudistuksen ja uusien työpaikkojen puolesta.

Myös käytäntö puolustaa uudistusta. Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan 37% pienistä yrityksistä ilmoitti, että lain tultua voimaan he harkitsevat vakavasti uusien ihmisten rekrytointia. Toisaalta esimerkit oikeudesta todistivat, että perusteettomat sairauspoissaolot, ajokielto, työnantajan luottokortin luvaton käyttö ja asiakkaiden kanssa riitautuminen eivät riitä vielä irtisanomisperusteiksi. Kuka uskaltaa näiden päätösten jälkeen työllistää pienemmissä yrityksissä?

Hyvä työyhteisö on aina yhteispeliä. Kaikki me vuosikymmeniä työssä olleet tiedämme, että usein työyhteisössä on ”musta lammas”. Joskus se on työnantaja tai työnjohtaja, joskus työntekijä. Jos työnantaja on aito kiusankappale, huhut leviävät nopeasti ja hyviä työntekijöitä on sen jälkeen yritykseen lähes mahdoton saada. Joskus työntekijän sopimaton käyttäytyminen pilaa koko työilmapiirin.

Kannattaa ennen huutamista myös tutkia, mitkä tekijät luovat edellytyksiä henkilöperusteiseen irtisanomiseen. Niitä ovat työntekijän työntekoedellytysten olennainen muuttuminen ja työntekijän velvoitteiden vakava rikkominen, esimerkiksi työn tekeminen huonosti tai ohjeiden vastainen ja jatkuva myöhästely. Perusteita arvioitaessa huomioidaan työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan. Ehkä hallituksen hanke pitäisikin nimetä ”työllistämisen rohkaisupaketiksi”!

Harri Jaskari

kansanedustaja, KOK

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

On varmaan hankala saada työntekijöitä huonoihin yrityksiin,kun te pällit menitte säätämään töihin menemisen pakolliseksi,jos tahtoo tukia saada.

Sappi se alkaa varmaan kiehumaan monella muullakin..ja te olette kansanedustaja siitä vastuussa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sitten vielä yrittäjät valittaa ettei puolen vuoden koeaika ole riittävä. Pitäisikö koeajan olla elinikäinen viiden minuutin irtisanomisajalla?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sekin käy..mutta karenssien poiston kanssa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Poliittinen näkemyksesi on luettu. Linkin takana yrittäjän näkemys jos on jäänyt lukematta.

http://elisacichoracki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/26...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Miksi luulette että tällainen henkilö kuin Trump on presidenttinä Yhdysvalloissa? Ei johdu muuten maahanmuutosta, vaan siitä että keskiluokan asema on dramaattisesti heikentynyt. Myös Saksassa on tapahtumassa vastaavanlainen kehitys, ihmiset ovat köyhtyneet kun samanaikaisesti Saksa valtiona porskuttaa. Jossain mättää!

Uskon että ongelman ydin löytyy markkinajättien ja suurpääoman ylivallasta. Vain näillä tahoilla tulee menemään nykyisenkaltaisessa ympäristöissä hyvin, muilla menee hiljalleen aina vain huonommin. Tämä koskee koko globaalia maailmaa.

Eli pienyrittäjät, palkansaajat ja työttömät/sairaat ovat aina vain heikommassa asemassa.

En muuten sitten ole vihervasemmistolainen :) Olen aina äänestänyt Kokoomusta koska uskon yrittäjyyteen, varsinkin pienyrittäjyyteen. Suomessa vallitsee ns. kaverikapitalismi, pieni piiri pyörii. Ja poliitikot ovat liian riippuvaisia markkinajäteistä/suurpääomasta. Myös tämän johdosta suuret pörssiyhtiöt ovat valtaamassa soten ja pienet toimijat joutuvat väistymään.

Maailman tilanne ei näytä hyvältä...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Maailman tilanne muistuttaa tällä hetkellä viime vuosisadun alkua, jolloin koimme kaksi maailmansotaa. Minusta poliitikkojen pitäisi ymmärtää tehdä globaalia yhteistyötä keskenään sekä kuunnella tarkalla korvalla eri alojen tutkijoita. Minua häiritsee se, ettei päättäjillä ole kokonaisnäkemystä maailman tilanteesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olen aina äänestänyt Kokoomusta koska uskon yrittäjyyteen, varsinkin pienyrittäjyyteen."

Kokoomus ei ole pienyrittäjän kaveri.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kokoomus puhuu yrityksistä yhtenä könttänä, vaikka sen politiikka ajaa lähinnä pörssiyhtiöiden ja muutaman muun suuren yrityksen etuja. Kun pienyrityksistä tulee erikseen puhe, niin silloin leimataan työntekijät ja -hakijat.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Ongelmana on että miltei kaikki puolueet enemmän tai vähemmän suosivat suurpääomaa ja markkinajättejä, nämä tahot ovat kaapanneet vallan, poliitikot ympäri maailman tekevät kuten nämä käskevät. Systeemi on jotenkin viallinen, en osaa sanoa mitä pitäisi tehdä? Ensimmäinen askel olisi kuitenkin sen oivaltaminen että jotain on pielessä. Ei voi olla oikein, että muutama hassu ukko pitää miltei kaikki globaalit pääomat näpeissään.

Suomi valitettavasti ei voi yksin muuttaa tilannetta, tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä. Olen pessimisti luonteeltani, enkä usko että oivalluksia tulee ajoissa. Olemme ehkä menossa kohti maailmansotaa ja tämän lisäksi ekokatastrofia?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #9

Onhan niitä maailmassa viisaita ihmisiä mutta heitä ei kuunnella. Iso raha tukee sopivia ihmisiä päättäjiksi, jotka sitten kiitollisuuden velassa toteuttavat heille edullista politiikkaa. Ahneella on paskainen loppu, mutta kuinka paljon inhimillistä kärsimystä sitä ennen ihmiskunnan pitää kokea?

Itselleni on vuosien mittaan kehittynyt sellainen sosiaalinen omatunto,että katson sen toteutuvan parhaiten vasemmistolaisuuden kautta. Oikeiston tukemisen nykykehityksen muuttamisessa näen - anteeksi vain - lähinnä viiden leivän ja kahden kalan tapaisen ihmeen odotteluksi joka ei käytännössä tule toteutumaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset