Arkadianmäen heikkoja signaaleja

AATTEELLISET VEROVAALIT TULOSSA

Tämän syksyn ja ennen kaikkea ensi huhtikuun eduskuntavaalien aikana ratkaistaan Suomen suunta harvinaisen selkeästi. Esimerkiksi verotuksessa ideologiset raja-aidat ovat historiallisen suuret. Taisteluun eivät ole lähteneet ainostaan puolueet. Myös SAK on siirtynyt työmarkkinoilta yleispuolueeksi. Samalla SAK vaatii, että puolueet eivät saa sotkeutua työmarkkinakysymyksiin.

 

SAK:n vaatimuslista on pitkä. Järjestö poistaisi listaamattomien yritysten verovapauden (minkä verovapauden? Slogan!) ja yrittäjävähennyksen. Solidaarisuusvero on säilytettävä ja varallisuusvero palautettava. Aktiivimalli on peruttava. Maa- ja metsätalousmaa on pantava verolle. Haluaisin kuulla, onko SDP:n lista täsmälleen sama kuin SAK:n? 

 

Samanaikaisesti Vasemmistoliitto on tehnyt jopa 80 sivuisen pamfletin vaatimuksistaan. Puolue lupaa paljon ja moneen suuntaan. Menot kuulemma rahoitetaan veropohjaa tiivistämällä. Ensimmäisenä halutaan pääomatulot progressiiviseksi. Työtä luoville yrittäjille puolue lupaa kurjuutta SAK:n tapaan. Hallituskumppaniksi kelpaa mieluusti vain vihervasemmisto.

 

Tämän viikon budjettiriihessä nähdään, mihin suuntaan Keskusta kääntyy. Kun Kokoomus on ajanut verotuksen kohtuullistamista kaikissa tuloluokissa, Keskusta on esittänyt niukkaa linjaa. Se ei kaipaa tuloveron alennuksia. Kokoomus kaipaa ainakin sitä, että kenenkään verotus ei nouse. TEL-maksujen korotus merkitsisi verotuksen kiristystä, mikäli sitä ei kompensoida verotaulukoissa.

 

Tässä huutokaupassa unohtuu kokonaan ajatus siitä, että verotus on väline, joka motivoi tai ei motivoi ihmisiä. Aivan pienituloiset ovat yleensä työttömiä. Verotus on heidän kohdallaan on jo selkeästi alle OECD:n keskiarvon. Paljon suurempi kysymys on se, löytyykö työpaikkoja ja kannattaako työ ottaa vastaan. Suuri uudistus näille ihmisille on työn ja sosiaaliturvan reaaliaikainen yhteensovitus.

 

Keskituloiset maksavat Suomessa maailmanennätysluokan verotaakkaa. Mikäli heidän verotusta ei saada alemmaksi, motivaatio töiden tekemiseen (ainakaan lisätöiden) saattaa kadota. Monilla vapaa-ajan arvostus nousee koko ajan. Kuinka usein olet kuullut kahviloissa puhuttava, että tällaisella verotuksella ei kyllä hirveästi kiinnosta työnteko.

 

Suurempituloiset ovat usein varsin pitkälle koulutettuja huippuammattilaisia. Heille koko maailma on yksi työmarkkina. Valitettavasti jo nyt monet huippuosaajat ovat jättäneet Suomen ja nuorten koulutettujen piirissä kiinnostus muiden maiden työmarkkinoita kohtaan on lisääntynyt huimasti. Haluammeko me huikealla marginaaliverolla antaa tälle suunnalle lisää vauhtia?

 

Yhteiskunta on suuri kokonaisuus, joka koostuu erilaisista motivaatiokentistä. Mielestäni kaikki Suomessa ansaitsisivat kannustusta omille pyrkimyksilleen ilman yhteiskunnallista leimakirvestä. Siksi on vastuutonta lisätä tahallisesti vastakkainasettelun henkeä. Mikäli jokaisella olisi mahdollisuus mennä kohti omaa unelmaa ilman suurempaa kateellisuutta, yhteiskunta olisi paljon parempi.

 

Harri Jaskari (kok.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat: "Myös SAK on siirtynyt työmarkkinoilta yleispuolueeksi." Perään kritisoit sitä, että SAK asettaa tavoitteita seuraavalle vaalikaudelle.

EK:n hyvin tuntevana lienet selvillä, että aivan yhtälailla se asettaa tavoitteita ja vaatimuksia. Sillä oli tälle kaudelle jopa oma sivuston osa sitä varten otsikolla "EK:n tavoitteet hallituskaudelle 2015–2019".

https://ek.fi/vaalisivusto/

Joten onko myös EK siirtynyt työmarkkinoilta yleispuolueeksi? Toteat myös: "Haluaisin kuulla, onko SDP:n lista täsmälleen sama kuin SAK:n?"

Minä haluaisin kuulla onko Kokoomuksen lista sama kuin EK:n? Yhtä lailla tämä kysymys voidaan asettaa.

Ideologisia eroja on, mutta se että työmarkkinajärjestöillä on tavoitteita ja suosituksia ei ole mitenkään kummallista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

EK:n hyvin tuntevana lienet selvillä, että aivan yhtälailla se asettaa tavoitteita ja vaatimuksia.

Rinnastuksesi on täysin korrekti, sinä päivänä kun EK alkaa uhitella työsuluilla "vaatimustensa" saavuttamiseksi.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kirjoittaja kirjoitti ensi vaalikauden tavoitteista eikä käsillä olevasta riidasta liittyen hallituksen lupaukseen siitä, ettei työehtoja huononneta mikäli kiky syntyy.

En tiedä mitä EK tekisi mikäli sille luvatut petettäisiin. Mutta eihän Kokoomus sitä tee, joten emme voi tietää.

Blogissa oli kysymys vaalitavoitteista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #6

En minäkään tiedä mitä tekisivät, mutta eivät ainakaan työsulkua. Osannevat päätellä kuka siitä kärsii. Housuihin kuseminen ei ole pakkasella lämmittelykeino, vaikka jotkut niin luulevatkin.

Pekka Iiskonmaki

Suomen kansan tuntien ja yhteiskunnallisen tilanteen, niin uskon vasemmiston vaalivoittoon.

Hallituksen toimet ovat olleet niin anhittomia.

SAK ja SDP toimivat sisäkkäin.

Kokoomuksen kaikkien muiden paitsi tuloverojen tasaveromasurkka on todella lyhytnäköistä ja älytöntä.

Ainakin kuusi tuottamatonta tasaveroa pitäisi heti poistaa talouden jarruna.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Pekka, uskon sinunkin huomanneen kokoomuksen veropoliittisen pyrkimyksen ohjata verotuotot kokonaan tasaverotuksen piiriin. Katsos kun kokoomus ajaa suurituloisten asiaa,ja kun tasaverona esim. alv kurittaa jokseenkin saman veroisesti verona pieni- ja keskituloisia kuin suurituloisiakin. Kulutus taitaa olla per henkilö jokseenkin yhtä suurta elinkustannuksissa. Ilman hömppä- ja pröystäilyhyvödykkeitä, joiden hankkiminen on statusta kohottavaa, eikä tarpeellista.

Pekka Iiskonmaki

Oikeastaan verotusmuodoilla ei ole suurta merkitystä, vaan niiden määrällä ja mihin ne käytetään.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Juuri kun tsiigasin niin keskiluokkaan kuuluvan puolisoni veroprosentti ei ollut mikään päätähuimaava.

Pekka Iiskonmaki

#5
Varmasti se oli yli 60%.

Maksaako joku muu miehesi tuloveron lisäksi olevat verot?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset