Arkadianmäen heikkoja signaaleja

KATEUS EI VOI OLLA VEROTUKSEN PERUSTA

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne esitti keskiviikko-iltana 13.6. väitteitä, joiden mukaan kokoomus esittäisi veropohjan kaventamista 5 miljardilla eurolla. Valitettavasti Rinteen luvut eivät pohjaudu mihinkään todellisuuteen. Kyse on pelkästä äänestäjiä kosiskelevasta populismista.

Vastaavia lukujen heittoja on tapahtunut aikaisemminkin. Huhtikuun lopussa Helsingin Sanomat kertoi, että SDP arvioi saavansa lähdeverosta 250 miljoonaa euroa vuodessa. Vapun jälkeen Rinne sanoi HS:lle, että ”siitä tulisi varmaan vähintään 500–600 miljoonaa euroa vuodessa”.

Samassa jutussa kerrottiin, että sijoitusvakuutusten verotuksesta on SDP:n eriarvoisuusohjelmassa arvioitu saatavan 115 miljoonaa euroa. Ilta-Sanomien haastattelussa Rinne taas totesi, että ”sellaisten sijoitusmuotojen verotus, hyvin pienelläkin prosentilla tuottaisi äkkiä 300–400 miljoonaa euroa vuodessa”.

Toivon nyt tosissani, että puhuisimme enemmän verotuksen tavoitteista ja analysoisimme yhdessä, mitä veromuutokset merkitsevät verotuloille. Pelkät heitot eivät riitä. Samalla on ymmärrettävä, että viisaassa veropolitiikassa veronalennusten vaikutukset verotuloihin voivat olla myös positiivisia.

Esimerkiksi yhteisöverotulot ovat kasvaneet huomattavasti yhteisöveron kevennyksistä huolimatta. Verotus ei ole itseisarvo, vaan merkittävä väline ihmisten käyttäytymisen muutoksiin. Haluammeko me toimeliaisuuden vai passiivisuuden yhteiskunnan?

Kokoomuksen ajattelu verotuksen tulevaisuudesta perustuu siihen, että me haluamme lisätä ihmisten kiinnostusta oppimiseen, työntekoon, yrittämiseen ja työpaikkojen luomiseen. Myös meidän ehdottomalla varainsiirtoveron poistamisella on vahva työllisyyspoliittinen tavoite. Työ ja ihmiset ovat nykysuomessa eri paikoissa ja siksi meidän on helpotettava ihmisten muuttoa sinne, missä on paljon työpaikkoja,

SDP haluaa tuhota tulevaisuususkoisen ajattelun yhteiskunnasta – lisää veroja yrittäjille, lisää veroja työtätekevälle keskiluokalle, lisää veroja huippuosaajille. Mielestäni verotus ei voi perustua kateudelle – kateus vie tuhkatkin pesästä. Valitettavasti yliverotettuina sekä yrittäjät että huippuosaajat äänestävät helposti jaloillaan ja etsivät parempia maita yrittää ja ideoida uutta – ja meillä on entistä vähemmän työpaikkoja ja kasvua Suomessa.

 

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, ette Kokoomuksessa ole yhtään paremmalla pohjalla. Jatkuvasti perustellaan asioita "dynaamisilla vaikutuksilla", joista ei ole olemassa näyttöä eikä luotettavia laskelmia.

Orpo totesi Taloussanomille veroalen rahoituksesta:
"Uskon kovasti dynaamisiin vaikutuksiin."

Asiantuntijat kuitenkaan eivät usko suuressa mittakaavassa:
----------------------------------------------------------------
Kaikki eivät kuitenkaan nielleet valtiovarainministerin näkemystä purematta.
– Dynaamiset vaikutukset ovat tosiasia ja ne kannattaa huomioida, mutta pelkillä dynaamisilla vaikutuksilla ei veroaleja rahoiteta, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kirjoitti sunnuntaina Twitterissä.

Kärkkäinen kertoo Taloussanomille, ettei taloustieteellinen tutkimus liioin tue Orpon näkemystä veroalen vaikutuksista.

– Verotuksella totta kai on mahdollista ohjata ihmisten käyttäytymistä. Ei vain ole näyttöä siitä, että tuloverotuksen keventäminen lisäisi juuri työn tarjontaa.

Aihetta on tutkittu niin Suomessa kuin maailmalla. Kärkkäinen viittaa muun muassa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen raporttiin vuodelta 2016, jossa tarkastellaan tuloverotuksen vaikutusta tehdyn työn määrään ja verotuloihin.

Raportin keskeinen johtopäätös on, ettei tuloveroasteen laskeminen merkittävästi lisää työnteon määrää. Veronkevennykset lisäävät työtunteja ja työtuloja vain silloin, kun ne vaikuttavat ihmisten työntekoa koskeviin valintoihin ja päätöksiin.

– Tältä pohjalta on hankala nähdä, että veroale rahoittaisi itse itsensä, Kärkkäinen sanoo.
---------------------------------------------------------------------
Joten uskoako lakimies Orpoa vai talouden asiantuntijoita? Tällä hallituksellahan on toki pitkä historia olla uskomatta asiantuntijoita.

Esimerkkisi yhteisöverokertymästä kertoo samasta epämääräisyydestä. Nousukaudella yhteisöverokertymä nousee ja suoraa syys-seuraussuhdetta ei ole osoitettu eikä varsinkaan sen osuutta laskettu. Tämänkin lienet lukenut monta kertaa, mutta se ei estä käyttämästä perustelua yhä uudestaan.

EK:han jäi myös viime vuonna kiinni selvityksestään, jonka mukaan yhteisöveron alennus olisi lisännyt fuusioissa pääkonttorien päätymistä Suomeen. Tämä osoitettiin aivan hölynpölyksi.

Kun huutelee vieraisiin pöytiin olisi hyvä katsoa missä kuosissa omat perustelut ovat.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kyllä kateus käy siinä kuin ahneuskin. Veroparatiisit elää jälkimäisillä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Dynaamiset vaikutukset on porvaripuolueiden lempisanat, niitä vaikutuksia vaan ei koskaan näy, ainakaan tavallisen tallaajan taskussa.

Sotessakin on niin perkeleesti dynaamisia vaikutuksia, ja siinä se kyllä pitää paikkansa, nimittäin Mehiläiselle, Pihlajalinnalle ja muille kokoomuksen kavereille.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Ai luku 5 miljardia ei perustu mihinkään?

Tuota...

Talouspolitiikan arviointineuvoston on arvioinut, että Sipilän-Orpon hallituksen päätösperäiset veromuutokset alentavat pysyvästi verotuloja noin 1,1 miljardia eurossa vuodessa.

Eduskunnan tietopalvelu on laskenut, että keskipalkkaisen palkansaajan verotuksen alentaminen Ruotsin tasolle Kokoomuksen esittämällä tavalla vähentäisi verotuloja noin kolme miljardia euroa vuositasolla.

Tämän päälle, siis Kokoomuksen esittämä varainsiirtoveron poisto. Sen vuosituotto on verottajan mukaan noin 800 miljoonaa.

Ovatko siis talouspolitiikan arviointineuvosto, eduskunnan tietopalvelu ja verottaja se "ei mikään"? No totta toki on, että tuosta kyllä tulee vasta 4,9 miljardia. Eläköön se pieni ero.

Ja toki tällaisten asioiden tietäminen vaatisi, että lukee esim. hallituksen talousarvioesityksiä. Tai edes lehtiä.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Se on muuten jännä, miten kaikki puhuu samasta asiasta, eli laajoista verokannasta ja pienestä veroasteesta, mutta mitään ei saada aikaiseksi. Samalla kun yleishyödylliset yhdistykset menee nollaverolla tai listaamattomien oy:n omistajat verohuojennuksilla, niin työssäkäyvä maksaa tappoveroa työstään tai yksityishenkilö kovaa pääomaveroa. Ja tämäkään ei riitä, vaan demarit haluaa vielä verottaa heitä lisää.

Käyttäjän RaimoTulkki kuva
Raimo Tulkki

Tässä esittää ajatuksiaan oikea ämpäripää jakkari.
Ei ole muuta kuin tuuli tunneli korvien välissä.
Jos mies istuu arkadian mäellä eikä ole lukenut hallituksen ja edes kööliin pöljän puheita ja kirjoituksia ei näköjään tiedä mitään.
Jakkari suomeksi sanottuna puhuu ja ajattelee aivan toive unia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset