Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Voittaako pelko muutostarpeen?

Ihmiset pelkäävät lähes aina muutosta. Mitä jos tulevaisuus onkin nykyisyyttä huonompi? Ehkä olisi kuitenkin parempi pitäytyä vanhassa? Kesätkin olivat lämpimämpiä 1950-luvulla – ja ihmiset terveempiä.

 

Muutosvastarinta ja uudistumisen pakko kisailevat myös sote-uudistuksessa. Vanhassa vara parempi todistelee myös ex-kollegani Jan Vapaavuori. Ei ole syytä lähteä hötkyilemään – edetään rauhassa askel askeleelta, todistaa Janne.

 

Arvostan Vapaavuoren mielipidettä, mutta minä en ole niin varma hitaasta muutosvauhdista. Kaikki me tiedämme, että demografia  on räjähtämässä käsiimme. Kymmenen vuoden kuluttua Suomessa on tuplasti nykyistä enemmän yli 75-vuotiaita. Hoitokulut kasvavat aivan radikaalisesti.

 

Jo nykyisellä väestörakenteella sosiaali- ja terveydenhuollon budjetit paukkuvat. Tampereen kaupunki ilmoitti juuri, että terveydenhuoltoon tarvitaan pikaisesti 50 miljoonaa euroa lisää. Kunnat ovat vaikeuksissa ja velkaantuneen valtion ovelle kolkutetaan yhä useammin. Nykymallilla ei valitettavasti ole tulevaisuutta.

 

Uhkakuvien luonti uudistuksesta on ollut viime kuukausien päällimmäinen uutisaihe. Olen vuositolkulla kuullut toreilla, että lääkäriin ei pääse ja palvelut loppuvat minun terveyskeskuksella. Tehkää jotain – ääliöt poliitikot! Nyt kun tehdään, Alma Median tutkimuksessa 48% prosenttia vastustaa uudistusta ja vain 18% tukee.

 

Mielestäni uusiutumista tarvitaan nyt todella kipeästi. Minun uusiutumiskeinoni on ollut juuri valinnanvapauden lisääminen. Kun ihmisten perusterveydenhuoltoon tulee kilpailua, syntyy myös uusia ideoita ja parempaa palvelua. Samalla rahalla saa enemmän.

 

Katoaako samalla opposition kritisoima palvelujen integraatio? Ei todellakaan, mikäli tieto liikkuu eri tekijöiden kesken. Ei ole mitään järkeä ottaa rontgenkuvaa joka paikassa, vaan tiedon pitää todellakin liikkua ihmisen mukana.

 

Sitä ihmettelen, miksi nykyjärjestelmä ei ole kyennyt tiedon integroimiseen, vaikka se onkin yhtäkkiä niin mainio. Jo Pirkanmaallakin on yli 800 erilaista terveydenhuollon tietojärjestelmää. Sähköistä reseptiä hierottiin vuosikausia, ennen kun se saatiin toimimaan. Nyt vihdoinkin tarvitaan aito tietojärjestelmien uudistus.

 

Otetaan yksi esimerkki. Tapasin viikko sitten mielenkiintoisen yrityksen, joka väitti, että heidän menetelmällä säästetään miljardi euroa diabeteksen hoidossa. Nyt 350 000 diabeetikkoa käy kaksi kertaa vuodessa lääkärin vastaanotolla. Valtio maksaa KELA-taksit ja lääkärikulut. Moni käynti voitaisiin korvata etädiagnostiikalla, tarttua heti ongelmiin, ehkäistä vakavampia sairauksia ja vähentää lääkärikäyntien määrä murto-osaan nykyisestä.

 

Onko kysymys siitä, että nykyisessä järjestelmässä ei ole tarvetta ajatella oman boxin ulkopuolelle ja etsiä uutta? Onko niin, että nykyjärjestelmä ei vaadi aitoa ja uutta luovaa johtajuutta? Voiko uusi opposition haukkuma ”markkinamalli” ollakin luomassa Suomeen aivan uusia terveydenhuollon konsepteja – joka parantaa ihmisten palvelua, mutta samalla säästää veronmaksajien rahoja?

 

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Harri Jaskari, sinun ei enää uskoisi turvautuvan tällaisiin kliseisiin, vaan tämänkin palstatilan olisit voinut käyttää siihen, että olisit perustellut järkevästi, miksi SoTe olisi nykyistä järjestelmää parempi ja miten se oikeasti tulisi vaikuttamaan kansalaisten sosiaali- ja tereyspalveluihin.
Nyt kansa tosiaan on ihmeissään ja varmasti peloissaankin (minäkin olen, sillä olen iäkäs, köyhä vanhus, jolle ei varmasti ole tässä säästösysteemissä mitään parannusehdotuksia tarjolla), sillä hallitus ei ole kyennyt missään vaiheessa kertomaan yksiselitteisesti, miten sote tulisi vaikuttamaan yksittäisen kansalaisen palveluihin ja mitä sen kustannusvaikutukset oikesti ihmisille merkitsisivät. Mikä oikeasti on se paljon puhuttu palveluseteli? Mitä sillä saa ja mistä? Selityksiä on kuultu, mutta aina näihin jää joku koukku, jota tivattaessa, asiantuntijoiltakin menee sormi suuhun tai siihen vastataan yksinkertaisesti, että "sitä ei vielä tiedetä". Sitä ei vielä tiedetä, tuntuukin olevan yleisin lauseen pätkä Sotesta puhuttaessa. Mitäpä, jos seuraavaksi pelkistät SOTEN kansantajuiseen muotoon, julkaiset sen ja sitten, jos sekään ei mene tälle pelokkaalle kansalle jakeluun, alat moittia kansalaisi pelokkaiksi ja vainoharhaisiksi (sitähän sinä tuolla tarkoitit).

Antero Koski

Irma kiteyttää asian juuri niin kuin on. Olen viikoittain terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tekemisissä ja heistä ei yksikään ole osannut sanoa mitä sotessa tulee tapahtumaan, ei lääkärit, eikä hoitajat saati toiminimellä tekevät terapeutit.
Mutta kaikkein surkeinta on ettei siitä ymmärrä itse sote tohtorit, Orpo ja Sipilä, yhtään sen enempää.
Onko kukaan koskaan kuullut, että Orpo osaisi selittää mitä oikeasti tulee tapahtumaan.
Viimeisen puolen vuoden aikana nähdyissä eduskunnan kyselytunneilla on suurinpiirtein jokaisessa käsitelty sotea ja Orpo on joutunut joka kerta vastaamaan siihen liittyviin kysymyksiin ja mitä informaatiota on vastauksissa saatu.
- mitä vikaa on valinnan vapaudessa? ajatelkaa, saa itse valita mihin menee hoitoon -
- 3 miljardia säästyy jo heti....3 miljardia säästyy kun valinnanvapauden ansiosta ihmiset palaavat töihin nopeammin -
- jos sotessa on vikaa niin korjataan jälkikäteen- (Sipilän horinoita ei viitsi edes mainita)
Joopa joo, no pakko kait se on tehdä kun kerran se on noin hyvä ja korjaukset ovat sitten yhtä helppoja kuin järjestelmän luominenkin.
Niin monta kertaa on tullut mieleen, että voi hyvänen aika! Tämä mies on yksi maan johtajista!
Onko Orpo tämän päivän politiikan yksi pahimmista tyhjänpuhujista? Mistä ja millä on luottamusta noinkin vaativan tehtävän hoitoon on löytynyt? Tarpeeksi kun puolitotuuksia viljelee, niin niistä kasvaa iso vale.
Orpo on pärjännyt niissä viljelyissä erinomaisesti.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toimeenpano ratkaisee -perustelun lisäksi on tapana sotessa käyttää toista keppihevosta eli muutosvastarintaa.

On selvä, että aina yrityksissä ja myös politiikassa on olemassa joku määrä muutosvastarintaa, mutta sen taakse ei voi piiloutua.

Se muutosvastarinta nimittäin voimistuu ja kasvaa suureksi mikäli yrityksen johto tai tässä tapauksessa hallitus epäonnistuu osoittamaan uudistuksen hyödyt uskottavalla tavalla. Mikäli henkilöstö tai kansalaiset eivät usko niihin eivätkä perustelut sekä odotettavissa olevat hyödyt näytä todennäköisiltä ja perustelut ontuvat syntyy merkittävä muutosvastarinta. Se syntyy aidosta syystä ja johto ei ole onnistunut vakuuttamaan asiansa oikeutusta eikä lupausta paremmasta.

Tällöin johto, tässä tapauksessa hallitus, voi etsiä syytä peilistä. Se syy ei ole yleinen "muutosvastarinta".

Samasta aiheesta voit lukea vaikka Yleltä:
"Kriittisyys on ajattelun perushyve, mutta työelämässä siitä on tullut synti. Muutosvastarinta on työpaikoilla paljon käytetty, mutta vaarallinen sana. Sillä on helppo leimata perusteltukin epäily jurputukseksi."

https://yle.fi/uutiset/3-10181675

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kun ihmisten perusterveydenhuoltoon tulee kilpailua, syntyy myös uusia ideoita ja parempaa palvelua."

Jos yksilö saa vapaasti valita, mutta viulut maksaa valtio, niin mitä kilpailua siinä silloin tulee? Ei ainakaan hintakilpailua.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Jaskarin oma puoluetoveri vastasi etukäteen.

"Jan Vapaavuori hyökkäsi rajusti omaa puoluettaan vastaan Ylellä: ”Kokoomus on myynyt kaikki pyhät periaatteensa”
Viite:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/250504-jan-vapaav...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Sote kamppailu muistuttaa yllättävän paljon perestroikan tienoilla alkanutta tilannetta, kun savupiipputeollisuus alkoi rationalisoida itseään ja parantaa kilpailukykyään. Rakenteellisissa uudistuksissa oltiin jääty ainakin 10 vuotta Ruotsista ja Tanskasta jälkeen. Ulkoistamisia (= muutosta) vastustettiin kynsin ja hampain. Ns. korpilakot olivat tälläkin seudulla arkipäivää. Mutta niinpä vain saatiin kansainväliset verkostot iskukuntoon. Joko kehität ydinosaamisesi ja verkostosi vastaamaan kysyntää tai poistut markkinoilta. Vaihtoehtoja on vain nämä kaksi. Onneksi...onneksi yrityssektorimme on nyt kohtuullisessa kunnossa ja jopa parempaan suuntaan menossa. Jos näin ei olisi, valtion velka olisi merkittävästi nykyistä suurempi ja poliittinen karvahattulähetystö ahkera vieras ulkomaisilla rahoituslähteillä (hätäapu sellaisilla).Sotea on puuhattu (painotus sanalla puuhattu) parikymmentä vuotta. Nyt on edettävä rivakasti. Vaikka tulee lunta tupaan ja kannatukset laskevat. Sopeuttaminen ja tuottavuuden parantaminen kestää joka tapauksessa 5...15 vuotta. Niin se kesti suomalaisella vientiteollisuudellakin.

Anne Kristiina

Harri Jaskari, ongelman ydin on seuraava. Asiantuntijat laidasta laitaan lähes yksimielisesti lyttäävät esitetyn sote-mallin. Asiantuntijoiden ensimmäinen väite on, että uudistus tulee lisäämään terveydenhuoltomenoja. Onko hallitus yrittänyt yhdelläkään faktaperusteella kumota tätä väitettä. Ei ole! Asiantuntijoiden toinen väite on, että liian tiukka rahoituskehys tulee johtamaan joko asiakasmaksujen korotukseen tai palvelujen supistamiseen. Enpä ole kuullut, että tätäkään väitettä hallitus olisi faktaperustein yrittänyt kumota. Hallitus laskee sen varaan, että sivistymätön kansa uskoo sen liirum-laarumeihen ja sitten kun ei uskotakaan, aletaan itkemään täällä. Jos hallitus nyt latoisi faktoja pöytään liirum-laarumin sijasta, sote-uudistuksen järkevyydestä voisi edes keskustella. Nyt ollaan asiantuntija-arvioiden varassa, kun hallitus ei pysty faktoja pöytään latomaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kilpailu ja kilpailuttaminen on kallista. Hinnoilla kilpailemininen on hyvinkin rajallista ja tilapäistä. Kilpailulla on taipumusta nostaa hintatasoa. Mm. mainoskulut lisääntyvät ja hävikki, palveluissa tyhjäkäynti lisääntyy. Julkisella puolella kilpailutusvirkoja pitää lisätä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En tiedä kirjoitatko nyt pelkästään sotesta, vaan yleisestä lainalaisuudesta, mutta kyllä kilpailu pääsääntöisesti joko alentaa hintoja tai pitää niitä aisoissa. Samanlaatuisista tuotteista asiakas mieluummin valitsee edullisemman ja silloin tuottaja voi itse päättää kuinka paljon se satsaa vaikkapa mainontaan y.m. Kyllä Lidl:nkin tulo Suomen päivittäistavaramarkkinoille alensi hintoja yleisesti ottaen ja on myös myötävaikuttanyt niiden kohtuullisina pysymiseen.

Oma pointtini tämän soten suhteen kuitenkin oli se, että jos valtio maksaa viulut, niin kilpailua asiakkaan valinnan osalta ei hintojen kohdalla tule tapahtumaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Oma pointtini tämän soten suhteen kuitenkin oli se, että jos valtio maksaa viulut, niin kilpailua asiakkaan valinnan osalta ei hintojen kohdalla tule tapahtumaan."

Toki pitää laskea halutun palvelun ympärille tuhlattu aika. Omaa kokemusta on edesmenneen vaimon omaishoidosta saattohoitoon saakka. Kyllä aika on rahaa ja sitä tulee säästymään merkittävästi. Ja sillä tullaan kilpilemaan. Esimerkkinä sain mm. sovittua terveyskeskusken kanssa, että minulle soitetaan kun aikaa on 15 minuuttia lääkärin vapautumiseen. Normaalisti myöhästyminen kun oli 0,5 ...2 h. Videopuhelulla olisi voitu hoitaa 70 % käynneistä jne.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Olen samaa mieltä! Hallituksen sote-malli on fiasko eikä tuota kilpailua vaan lähinnä muutaman kansainvälisen yrityksen monopolit. Kun ei enää kilpailijoita ole, monopolit nostavat hintatasoa. Valtio maksaa kulut ja kun maakunnassa rahat on loppu, on valtion loppuvuodesta annettava lisää, ei ihmisiä voi jättää hoitamatta. Valtion veroprogressio kiristyy...

Kustannukset nousevat - Ruotsissa valinnanvapaus nosti hintoja ja huononsi erikoissairaanhoitoa - Syöpäjonot Euroopan pisimmät ja äityiyshuolto on suurissa vaikeuksissa ja hoitajia siirtyy Ruotsista Norjaan töihin.

Mielestäni perusterveydenhoitoa voi parantaa hallituksen esitystä järkevämmin kiinnittämällä ennemmän huomiota paljon sairastaviin ihmisiin ja tehokkaaseen kuntoutukseen, jolloin vanhukset pärjäävät paremmin kotona jne.

Välttämättä ei edes lääkäreitä tarvita enemmän, mutta työtä on järkeistettävä. Lääkärit kirjoittavat paljon turhia todistuksia sinne tänne ja se vie aikaa lääkärintyöltä, mielestäni sairas- ja eläketodistukset kuuluvat lääkärille, monet muut ovat turhia. Lääkärit tekevät myös sihteerin hommia ja joutuvat päivästä toiseen tappelemaan huonojen tietojärjestelmien kanssa. Monet lääkärit jouvat hoitamaan kirjaamiset vasta vastaanottojen jälkeen. Potilaille ei ole tarpeeksi tiedotettu että tavalliset vastaanottoajat ovat vain noin 15 min. Ja jos potilas ei ole varannut pitkää aikaa monien ongelmien/sairauksien selvittelyyn, menee koko päivän vastaanotot sekaisin. Ja paljon paljon muuta kehitettävää.

Yhteiskuntamme on muuttunut niin monimutkaiseksi, että se kuluttaa aina vain enemmän rahaa ja ihmisten voimavaroja. Tekniikan sanotaan helpottavan tilannetta, mutta näyttääkin siltä että on käynyt toisin. Mitä enemmän teknisiä mahdollisuuksia, sitä enemmän päättäjät haluavat niillä mahdollisuuksilla tehdä.

Lyhyesti sanottuna on turhaa vaatia lisää tuottavuutta jos samanaikaisesti laajennetaan jatkuvasti ihmisten tehtävänkuvia, jollin aikaa jää potilastyöhön aina vain vähemmän. Tämä koskee myös hoitajia.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Lainaus Kuikan kommentista "Oma pointtini tämän soten suhteen kuitenkin oli se, että jos valtio maksaa viulut, niin kilpailua asiakkaan valinnan osalta ei hintojen kohdalla tule tapahtumaan."

Tämä on juuri se pointti ja hyvin tiivitettynä. Kilpailua toki syntyy, kun uusia palveluntuottajia tulee markkinoille. Vaan mikä on tällaisen uuden PK-tason elämänkaari. Tosiasia on se, jos sillä on edes mahdollisuus kasvaa riittävän kokoiseksi joku suurista tekee tarjouksen josta ei voi kieltäyyä.

Jaskarin blogi on ei oikeastikkaan kerro yhtään mitään. Valitettavasti se on ollut Kokoomuksen linja jo pidemmän aikaa. Perustelut puuttuvat tyystin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Nähtävästi kokoomuksessakin – kepun lisäksi – alkavat puntit tutista soten vuoksi, kun näin epätoivoisia yrityksiä tehdään kansalaisten murskaavan enemmistön pelottelemiseksi ja syyllistämiseksi.

Hei, Jaskari, emme me kansalaiset niin tyhmiä ole, ettemme näin läpinäkyvää höpönlöpöä huomaisi.

Milloinkahan ensimmäinen kokoomuslainen ja kepulainen (sinisiä ei kannata edes mainita) myöntää sen tosiasian, että hallitus (tai edes nykyinen eduskunta) ei nauti tippaakaan kansan luottamusta, vaan sen mandaatti on yhtä vahva ja vakaa kuin saippuakupla?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Julkisella palvelusektorilla olisi ollut aikaa parantaa palveluprosessien sujuvuutta ja tuottavuutta parinkymmenen vuoden aikana 30...50%. Mutta kun edes viestintää saman kunnan terveyskeskusten välillä ei ole saatu pelaamaan. ATK- järjestelmien kirjo on edelleen valtava ja niihin on todella tuhlattu rahaa. Palvelujen tuottamisessa (rakenteissa/logistiikassa) on merkittävä osa suunnittelua, hankintoja, rakennuttamista, saneerausta jne. jne. Asioita jotka vaativat liikkeenjohdollista osaamista. Toivottavasti kaikki kustannuksia aiheuttavat toiminnot on otettu uusissa Sote-ajatuksissa - ja otetaan huomioon. Muutosvastarinta ja erityisesti poliittisten pisteiden keruu on maksanut kymmeniä...ehkä satoja miljardeja vuoden 90 jälkeen. Yrityssektori (erityisesti vienti) ei pysty kantamaan paisuvia kustannuksia monia vuosia - koska jostain niitten varojen on tultava jos ja kun velkaa ei parane kauheasti kasvattaa. Kyllä isoissa asioissa pitäisi löytyä yksimielisyys ja valmius astua jatkuvan parantamisen tielle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kokoomus löytyy tuostakin syyllisenä. Siellä on ollut bisnesosaajat opastamassa miten täytyy toimia.

Julkisella ei ole kukaan tyytyväinen heidän järjestelmäänsä ja siltikään syyllistä ei tähän löydy. Siksi se on kokoomus,koska ääneen sitä ei tässä maassa saa sanoa.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jaskari ihan aidosti. Mikä saa puolueesi vapaavalintafantsuttelijat luulemaan, että sotea ei uudistettaisi ja tehostettaisi, vaikkei hellimänne ajatus yksityisen sektorin mukaan tulo toteusikaan aikomallanne tavalla.

Te luotte mielikuvaa siitä, että mikäli ette saa haluamaamme mitään uudistustakaan ei tule. Eihän asia näin ole. Uudistusta tarvitaan ja se toteutetaan toisella mallilla.

Itse te Kokoomuksessa luotte uhkakuvia, jotka eivät yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Ottakaa nyt ihmeessä se tikkunekku pois suusta ja jättäkää leikkilapionne sinne hiekkalaatikkoon.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

muutosvastarintaa tulee jos uudistus tai uudistaja ei vakuuta, soten kanssa kumpikaan ei ole tainnut vakuuttaa, hirmuinen sotku, ehkä jopa tahallaan sekava ettei kansa tajua ajoissa mitä sillä oikeasti halutaan tehdä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Erikoista ajatella, että mikä hyvänsä muutos on hyväksyttävä jos sitä on esitetty? Kyllä kait muutoksen laadulla ja yksityiskohdilla on merkitystä?

Pasi Karlsson

Voisi kuvitella, että Jaskari olisi osakas, neuvonantaja tai muutoin hyödynsaaja jos kaavailtu maakuntauudistus, valinnanvapauksineen toteutuisi?

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Tiedämmekö, että ei hyötyisi? Jaskarin historialla voi hyvin kuvitella, että jossain hänellä on "onki vedessä". Ei hänen luulisi muuten liputtavan näin "julkeasti" SoTen pulesta

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Mitäs jos ne sairaat, jotka sitä haluavat, tulisivat tänne Espanjaan saamaan hoitoa, valtion kustantamana? Voisiko siinä tulla säästöä jokunen satamiljoonaa?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Harri Jaskari, kokoomuslaisena äänestäjänä vastustan hallituksen kaavailemaa sote/maku-uudistusta koska se se paranna nykytilannetta vaan päinvastoin heikentää sitä ja nostaa kustannuksia.

Kokoomus teki Stubbin johdolla suuren luokan virheen kun suostui 18 maakuntaan. Parempi olisi ollut keskittyä vain soteen ja perustaa vaikkapa 12 sote-aluetta, jolloin kaikille alueille olisi tullut laajan päivystyksen sairaala.

Eikä kokoomuksen havittelema valinnanvapauskaan tee autuaaksi koska sekin nostaa kustannuksia kuten Ruotsin esimerkki kertoo. Hallituksen malli vain rikkoo entisestään soten integratiota eikä paranna sitä kuten oli alunperin tarkoitus.

Monet kokoomuslaiset siis vastustavat uudistusta koska se yksinkertaisesti sanottuna on huono!

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Pelko on jo voittanut. Pelkobuumi alkoi persuista, joiden teemoissa oli pelko mukana. Nyt kautta läntisen arvoyhteisön pelko on yhdistävänä tekijänä. Se tuskin vaimenee edes nykyisen talousbuumin aikana, ja voimistuu lisää, kun lama taas iskee. Tulevissa vaaleissa voittaja on se joka pelkää! (Tämä on viesti SDP:n strategeille, kaivakaa jostain jokin mörkö esiin!)

Ongelma on, että sotea ei ole markkinoitu millään tavalla pelon avulla, ja siinä on tehty raskain virhe. Kokoomuksen olisi pitänyt puhua mahdollisista +5 % veronkorotuksista, jotka tarvittaisiin terveyskeskusjärjestelmän ja koko viime vuosikymmenen tilanteen (usean rintaman hyvinvointiyhteiskunta) ylläpitoon.

Kokoomuksen olisi pitänyt uhata paluulla vuoden 2006 verotukseen!

Esitänkin tässä Suomen ja EU:n seuraavat strategiset painopisteet ja moodin:

ulkopolitiikka: pelko
sisäpolitiikka: pelko
talouspolitiikka: pelko

Antero Koski

Lyhyesti kiteytettynä, Paavo pelkää totuutta ja haavemaailmassa on mukavempaa...

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tämä yksipuolinen kirjoitus on itse asiassa loistava esimerkki epäonnistuneesta muutosjohtamisesta. Heitetään "johdon" kirjoitus, jossa kerrotaan kuinka mainio uudistus on ja kuinka tärkeää sen tekeminen on.

Kun keskustelu käynnistyy ja esitetään huolia sekä kaivataan tarkennuksia, ei sanoman julistajasta näy kuin perävalot.

Täydellinen esimerkki siitä, kuinka saadaan aikaan vahvistuvaa muutosvastarintaa ja se lisääntyy välinpitämättömyydellä esitettyyn kritiikkiin. Juuri näin ei pitäisi tehdä muutosprosessissa.

No, ilmeisesti yksinkertainen enemmistö tulee riittämään nipin napin, joten mitä sitä turhaan keskustelemaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset