YRITTÄJÄN UUSI ALKU

Euroopan Komissio antoi jo vuonna 2016 direktiiviehdotuksen maksukyvyttömyyslainsäädäntöjen harmonisoinnista EU-maissa. Ehdotuksessa on hyvä tavoite: maksukyvyttömän rehellisen yrittäjän tulisi vapautua velkavastuustaan enintään kolmen vuoden pituisen maksuohjelman jälkeen tai kolmessa vuodessa konkurssiin asettamisesta.

 

Nyt Oikeinministeriö on Suomessa tehnyt selvityksen 15 EU-maan ja Yhdysvaltojen lainsäädännöstä suhteessa maksukyvyttömyyteen. Ensimmäisen lukemisen perusteella raportista ei kovinkaan paljon löydy ”villoja” uuteen ajatteluun. Myöskään ehdotuksia Suomen lainsäädännön kehittämiseksi ei raportista löytynyt. Nyt raportista pyydetään lausuntoja.

 

Päätin tehdä sitten itse ehdotuksia konkurssiyrittäjien tilanteen parantamiseksi. Voisimme miettiä, että rehellisillä konkurssin tehneillä yrittäjillä olisi erilaisia vaihtoehtoja selvitä elämässä uuteen alkuun. Yksi vaihtoehto on tietyissä USA:n osavaltioissa käytetty ”you lose it all – but you do not lose your future” -malli. Siinä yrittäjä jättää velallisille kaiken omaisuutensa, mutta pääsee uuteen alkuun.

 

Edellä mainittu ”auton ja talon avaimet velkojille” -malli voisi sopia nykysuomeen. Tällä hetkellä eri puolilla Suomea esimerkiksi asuntojen hinnat heittelehtivät voimakkaasti ja saattaa olla, että aikaisemmin 200 000 euron koti onkin menettänyt puolet arvostaan. Ei ole kovinkaan lohduttavaa, että koti meni vakuutena, mutta puolet veloista jäi. 

 

Toinen vaihtoehto voisi olla velkojen korkokattojen asettaminen. Nykyisin kun teet konkurssin ja korot velalle alkavat juosta, joudut maksukyvyttömyyden takia hyvin herkästi viivästyskorkojen syövereihin. Suomessa voitaisiin miettiä, että konkurssin jälkeen maksettaisiin aina velka, mutta korot laitetaan aivan minimiin. Jälleen ihmisille olisi jotain toivoa selvitä veloistaan.

 

Helpotusta velalliselle voisi yksilöllisissä tapauksissa tarjota myös ulosoton suojaosuuden nostolla. Eräs ystäväni on joutunut toisaalta ulosoton ja toisaalta tukien hakeminen kierteeseen. Ensin ulosotto vie merkittävän summan pienistä tuloista ja sitten toiselle puolella yhteiskunta makselee asunnon ja terveydenhuollon. Kaikki energia kuluu hakuprosesseihin, vaikka kyseisellä ystävälläni saattaisi olla oikeisiin asioihin keskittyessä mahdollisuus uuteen alkuun.

 

Harri Jaskari

kansanedustaja, kok

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu