Arkadianmäen heikkoja signaaleja

YRITYSVASTAISUUTTA ON ILMASSA

Mielestäni yhteiskunnallinen ilmapiiri on Suomessa lähes hiipien muuttunut yrittäjä- ja yritysvastaiseksi. Tälläkin viikolla on eduskunnassakin löytynyt useita esimerkkejä tästä taudista. Sana yksityistäminen on muuttunut kirosanaksi, jopa silloin, kun ei ole kyse yksityistämisestä. Viikolla yksi kollega haukkui yrityksiä jopa ahneuden perikuvaksi.

 

Otan teille pari esimerkkiä. Sote-uudistuksessa pyrittiin laajasti avoimuuteen, kilpailun vääristymisen ehkäisyyn ja läpinäkyvyyteen. Kuitenkin perustuslakivaliokunta totesi, että maakunnan ei tarvitse tuottaa palveluja yritysmuotoisesti. Eli samalla ilmoitettiin, että kiinteistövero, varainsiirtovero ja arvonlisäveron palautusjärjestelmä voivat olla erilainen eri toimijoilla. Jotenkin ajatuksissa yritys ei enää olla toiminnan organisointimuoto, vaan jotain pahaa ja hämärää.

 

Samalla kuitenkin tarpeet avoimeen ja reiluun laatukilpailuun esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa ovat mitä ilmeiset. Tuottavuuserot esimerkiksi eri sairaanhoitopiirien välillä ovat valtavat. Professori Paul Lillrankin tutkimusten mukaan jos kaikki Suomen sairaanhoitopiirit olisivat yhtä tehokkaita kuin tehokkain, säästäisimme verorahoja kolme miljardia vuodessa. Jos kaikki olisivat keskimääräisessä tehokkuudessa, säästettäisiin miljardi.

 

Vastaava taistelu on nyt alkanut myös uuden kasvupalvelulain osalta. Helsingin Sanomien artikkelissa (HS 4.5.2018) SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kehottaa, että työvoimapalveluja ei saa yksityistää hätiköiden. Jälleen sana yksityistäminen sekoitettiin ulkoistukseen. Samaan tavoitteeseen kuulemma päästään helpommin ja riskittömämmin nykyisiä toimintatapoja ja järjestelmiä kehittämällä.

 

Mitä himskattia! Tässä on ollut vuosikymmeniä mahdollista kehittää nykyisiä monopolistisia työvoimapalveluja. Mikäli nyt vihdoinkin annettaisiin tulospalkkioita yksityiselle sektorille siitä, että se saisi autettua ihmisiä takaisin töihin, mitä pahaa siinä on?

 

Sitten kun vielä tehdään samat tulospalkkiot kaikille, johan alkaa kehitystyö. Samalla tavalla voidaan kilpailuttaa myös vajaatyökuntoisten palvelut. Ja mikäli siellä ei synny riittävää kilpailua, maakunta voi toteuttaa palvelun, joko yksin tai yhdessä kuntien, yksityisten ja kolmannen sektorin kanssa.

 

Viikon pahin yrittäjävastainen teko on SDP:n veroehdotukset. Listalla ovat esimerkiksi pääomatulon kiristys, yrittäjävähennyksen poisto, suurempituloisten veronkorotukset, sijoitusvakuutusten verotus ja listaamattomien yritysten kaksinkertainen verotus. Mitä tähän loppuun voisi sanoa. Yrittäjille tervemenoa Viroon! Työllisille tervemenoa työttömyyskortistoon! Suomelle tervemenoa IMF:n ja komission holhoukseen!

 

Harri Jaskari

Kansanedustaja (kok.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En tiedä viitsiikö edes kommentoida, kun Kokoomuksen edustajana täällä vaan julistat etkä keskustele.

Puututaan nyt tuohon toteamukseesi:
"Mitä himskattia! Tässä on ollut vuosikymmeniä mahdollista kehittää nykyisiä monopolistisia työvoimapalveluja. Mikäli nyt vihdoinkin annettaisiin tulospalkkioita yksityiselle sektorille siitä, että se saisi autettua ihmisiä takaisin töihin, mitä pahaa siinä on?"

Ensinnäkin suhteessa teidän poliitikkojen ja erityisesti siellä hallituksessa kymmenen vuotta istuneiden kokoomuslaisten antamiin määrärahoihin toimivat TE-toimistot vertailussa aivan hyvin. Eri asia on sitten miksi teille Tanskasta kelpaa vain sanktiot eikä mikään resursointiasia. Te ette investoi vaan pelkästään heilutatte keppiä.

Esimerkkimaina on käytetty Australiaa ja Iso-Britanniaa, joiden niidenkään tulokset eivät ole kaikilta osin positiivisia. Varsin vähälle huomiolle jää lähempänä Suomea olevien kokemukset, joista kuitenkin mainitaan esityksessä seuraavaa:

"Finn (Subcontracting in Public Employment Services, 2011) raportoi 12 vaikuttavuustutkimuksen tuloksista Isossa-Britanniassa, Saksassa, Alankomaissa, Ranskassa ja Ruotsissa. Tulokset ovat ristiriitaisia: Isosta-Britanniasta löytyvät myönteisimmät arviot ja negatiivisempia tuloksia on saatu Saksasta, Ranskasta ja Ruotsista. Finn katsoo, että yksityiset palveluntuottajat voivat tietyissä sopimusjärjestelyissä parantaa joidenkin ryhmien osalta tuloksia ja tuoda innovaatioita palveluihin."

Suomi on uudistuksessa täysin eri linjoilla kuin muut Pohjoismaat ja esimerkiksi Hollannissa ollaan jo peräydytty vastaavasta uudistuksesta sen epäonnistumisen vuoksi. Paljon kehutussa Tanskan mallissakin kunta tuottaa kaikki työvoimapalvelut - ilmeisesti tästä mallista kelpaa Suomeen vain aktiivimallin sanktiot? Ne lienevät ainoa syy Tanskan onnistumiseen?

Nyt kaiken lisäksi yritätte tuoda tätä täysin vajavaisin perustein kiireellä ja lisäksi olette antamassa suoraan palveluntarjoajan käyttöön myös terveystietoja ja muita arkaluontoisia tietoja sisältävää dataa, joka on kerrottu virkamiehelle virkavastuulla.

Asiasta lisää blogissani:
http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25...

Ja se monopoli muuten ostaa noin 200 miljoonalla vuosittain palveluja yksityiseltä sektorilta, jos et sattunut tietämään. Ihan samalla tavalla, jolla muutkin Pohjoismaat eli tuottaja-tilaaja-mallilla.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

SDP:n veroehdotuksia en hyväksy. Jaskarin kannattaa keskustella asioista tietosuojavaltuutetun ja Niko Kaistakorven kanssa. Miksei minunkin, mitä ainakin tulee työvoimapalvelujen ulkoistamiseen suhteessa sen perustuslakiin ja henkilötietolakiin.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Hei Jaskari, jos armollisesti luet tämän, niin vie terveisiä kaikille kyykyttäjäystävillesi. Sadoistatuhansista kansalaisista tuntuu, että ilmassa on duunari- ja vähäosavastaisuutta. Tämä vaan siksi, jos et ole syystä tai toisesta tietoinen.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Työvoimapalveluja ei voida noin vain ulkoistaa. Juuri siitä syystä pitää olla tarkkana mitä Niko kirjoitti, mutta myös siitä syystä, että kyse on merkittävästä julkisen vallan käytöstä. Kokoomuksenkin luulisi tämän ymmärtävän. Eikä tässä ole kyse yrittäjävastaisuudesta, vaan laillisen oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen noudattamisesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset