Ilmastonmuutoksen vakavuudesta

Puolet hyönteisistä on kadonnut Saksasta 2000-luvulla! Nyt on viides vuosi peräkkäin, jolloin Suomenlahdella ei ole jääpeitettä! Intiassa myydään joka 18 sekunti uusi moottoripyörä! Vieläkin Intiassa on 300 miljoonaa ihmistä ilman sähköä. Nigeriassa nainen synnyttää keskimäärin seitsemän lasta. Afrikan väkiluku kasvaa 1,4 miljardilla vuoteen 2050 mennessä. Puolet maailman ihmisistä kärsii makean veden puutteesta.

 

Kuulin näitä lukuja viime viikolla maanpuolustuskurssilla, jonka teemana oli ilmastonmuutos ja sen seuraukset. Näyttääkö sinusta siltä, että homma on tasapainossa? Ei taida olla. Valtavan väestön ja kulutuksen kasvun seurauksena energian käyttö on kaksinkertaistunut viime vuosina. Lähes 80% energiasta saadaan edelleen fossiilisista polttoaineista – ja hiilipäästöt ovat nousseet ennätykseen. 

 

Biodiversiteetin köyhtyminen heikentää edelleen köyhien elinmahdollisuuksia. Esimerkiksi Syyriassa maan vilja-aitta on köyhtynyt ja samanaikaisesti väestönkasvu on ollut nopeaa. Kun ravinnon tuotannon olisi pitänyt kasvaa 70 prosentilla, se onkin vähentynyt riskialueilla puoleen nykyisestä. Yksi Syyrian kriisin syistä löytyykin ilmanmuutoksesta.

 

Ei tarvitse olla mikään Leonardo da Vinci tajutakseen, että tällä menolla pakolaistulvat maailmalta ovat vasta alussa. Jo yksin Afrikassa on valtava määrä ihmisiä ilman toivoa. Nigeriassa synnytetään juuri sen takia paljon lapsia, jotta osa lapsista voisi tulla rikkaisiin länsimaihin ja lähettää rahaa kotiin. Jos puoli miljardia ihmistä lähtee kohti Eurooppaa, se merkitsi maapinta-alaan perustuvan laskuopin mukaan Suomeen noin 30 miljoonaa pakolaista.

 

Toisaalta kuulee paljon sellaista, että esimerkiksi Suomi on jo tehnyt osuutensa. Meillä on maailman puhtaimmat tehtaat ja eniten uusiutuvaa energiaa. Valitettavasti luonnonvarojen kulutusta ei voi laskea, jos rajoitutaan vaan oman maan sisälle. Kun katsotaan kaikkea aineellista ja inhimillistä hyrinää, 40% maailman luonnonvaroista kuluu kansainväliseen kauppaan. Materiaali-intensiiviset tuotteet kulkeutuvat vauraisiin maihin.

 

Sitten ovat nämä rajojen sulkijat. Kun laitetaan vielä rajat kiinni, voimme elää elämämme onnellisena loppuun asti. Tosiasiassa minkäänlainen eristäytyminen maailmasta ei onnistu. Mitenhän sitten suu pannaan, kun itärajalla on miljoona pakolaista rynnimässä Suomen rajan yli? Vuonna 2015 jo 35000 pakolaista aiheutti sen, että olimme jo tilanteen hallinnan suhteen osittain helisemässä.

 

Dystopiolla ei kuitenkaan päästä eteenpäin. Ihmiset eivät halua kuulla maailmanlopun ennustuksia. Kaikkialla länsimaissa alkaa käydä selväksi, että hyvinvointia ei voi tuottaa enää nykyisillä keinoilla (fossiiliset polttoaineet, liikenteen ja asumisen energiaintensiivisyys ym). Mitä hitaammin toimitaan, sitä vaikeammaksi muutokset käyvät. Ehkä meidän pitäisi kaikkien tunnustaa, että tarvitaan ekologinen jälleenrakennus.

 

Tässä suhteessa Suomella olisikin huikeita mahdollisuuksia. Meillä löytyy ihmeellisiä uusien konseptien kehittäjiä. Ylöjärvellä Mansikka-Ali on kehitellyt kellariviljelyjärjestelmän, joka saattaa led-valojen ja ravinneputkien avulla tuottaa saman verran mansikkasatoa, kuin koko Suomessa tuotetaan tällä hetkellä. Tai onhan se ihmeellistä, että Lappeenrannassa tuotetaan jo proteiinia ilmasta. Suomalaiset keksinnöt on vaan saatava nopeasti pelastamaan maailmaa.

 

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu