Arkadianmäen heikkoja signaaleja

MIKSI TYÖSTÄKIN SYNTYY VASTAKKAINASETTELU?

Demarit ja Kokoomus tuntuvat olevan napit vastakkain useasta asiasta nykypäivänä. Olen yrittänyt löytää syitä tälle vastakkainasettelulle. Yksi syy voi olla se, että elämme ihan eri todellisuutta ja emme ymmärrä toistemme näkökulmia. Tai sitten vaan huudamme toisillemme populistisesti.

 

Juttelin muutama päivä sitten SAK:n edustajien kanssa työelämästä. Kerroin innokkaana, että olen kiertänyt paljonkin yrityksissä ja nyt monella työpaikalla on hieno vauhti päällä. Samalla kerroin, että monet yrittäjät pitävät edelleen suurena uskallusloikkana uuden työvoiman rekrytointia. Työpaikkoja tulisi lisää, jos annettaisiin vähän työelämän joustoa.

 

SAK:n edustajat sanoivat, että heidän kokemus työpaikoilta on sellainen, että usein tapellaan työehtojen noudattamisesta ja ilmapiirissä ei ole kehumista. Työntekijät tarvitsevat keskusjärjestön juristien apua, koska muuten homma leviää villiksi länneksi. Asiansa tietävä luottamusmies on työpaikoilla aivan välttämätön.

 

Vastakkainasettelu kärjistyy huippuunsa, kun puhutaan työttömistä. Me yritämme aidosti helpottaa uusien työpaikkojen syntymistä esimerkiksi pidentämällä koeaikaa, muuttamalla irtisanomisia yksilöperusteiseksi tai hyväksymällä nykyistä helpommin vaikka määräaikaisuuksia alle 30-vuotiailta tai pitkäaikaistyöttömiltä. Tavoite on pois työttömyydestä.

 

SDP ja SAK tulkitsevat uudistukset nykyisten työntekijöiden kyykyttämiseksi ja pelon lietsomiseksi. Uudistusten avulla kuulemma nyt päästään työntekijöistä helpommin eroon. Tämä näkyy myös minulle osoitettuina muistutusviesteinä. 

 

Erään ammattiyhdistysliikeessä toimivan henkilön mukaan Pirkanmaalla on 40 000 työntekijää alle 20 työntekijän yrityksissä ja 80 000 alle 30-vuotiasta äänestäjää. Nämä muistavat minut työelämän heikennyksistä seuraavissa vaaleissa. Ihan vaan vinkki toiseen suuntaan. Hyvä ja osaava työporukka on yrittäjän paras liittolainen ja voimavara.

 

Nyt minun pitäisi sitten kuulemma tehdä valinta 7000 alle 30-vuotiaan pirkanmaalaisen työttömän ja kaikkien alle 30 -vuotiaiden pirkanmaalaisten kanssa, jotka ovat päässeet töihin. Teen mieluusti valinnan uusien työpaikkojen luomisen puolesta. Toivon ja teen kaikkeni, että vuoden sisällä nuorisotyöttömyys taas puolittuu. Samalla toivon, että sirpin ja vasaran henki on työpaikoilla entistä enemmän menneisyyttä.

 

Harri Jaskari

Kansanedustaja (kok.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Jos katsotaan työilmapiiritutkimuksia tai työtyytyväisyystutkimuksia, on selvä, että ristiriitoja työnantajan ja sen edustaman johdon ja työntekijöiden välillä on.

Lähes poikkeuksetta kaikissa tutkimuksissa huonoin arvosana tulee tiedottamisesta. Tämä kertoo siitä, ettei työnantaja/johto arvosta työntekijöitä. Se kertoo työnantajan ajatuksena oleva: Te olette vain työntekijöitä. Tehkää työnne, älkääkä kyselkö.

Tutkimuksen jälkeen työnantaja/johto yrittää sitten motivoida työntekijää. Yhtäkään ihmistä ei voi motivoida. Voi vain yrittää auttaa häntä motivoitumaan.

Suomessa on erittäin huonoa henkilöjohtamista. Osittain tämä johtuu siitä, ettei tällaista johtamista opeteta missään. Ainoa henkilöjohtasmiskoulu on armeija. Se opettaa ainoastaan autoritääristä johtamista.

Kokoomus on nyt puolueena törmännyt samaan asiaan. Henkilöjohtaminen ei puolueessa toimi, koska johtamistapa on autoritäärinen. Harri Harkimo törmäsi tähän ja erosi.

Pitkän työurani aikana olen tehnyt töitä erilaisissa organisatosisissa semissa 26:ssa eri yrityksessä. Vain kahdessa niistä voi sanoa olleen hyvää henkilöjohtamista.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, ehkä tästä hieno esimerkki on myös itse Jaskari, sillä täällä oloaikanani eli puolentoista vuoden aikana hän ei ole koskaan alentunut kommentoimaan keskustelussa näitä asioita vaan ainoastaan julistaa ikäänkuin ylhäältä alas mielipiteensä.

Voin taata myös, että aidosti monesti itse itselleen annetut johtamisarvosanat ja tunne pöhinästä johdon taholta ei vaan aina vastaa työntekijöiden kokemaa. Tosin monesti asiat ovat hyvinkin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Kun finanssikriisi puhkesi 2008 ja Saksassakin BKT laski parissa vuodessa 7% niin työttömyys ei juuri kohonnut.En ole varma tietääkö Jaskari miksi näin pääsi käymään.Minä satun tietämään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

BKT ei ole mikään hyvinvoinnin mittari. Kun olot ovat putteelliset taloudellinen toimintaa lisää hyvinvointia, mutta jossain vaiheessa kaikenmaailman turha kulutus ja tuotannon lisääntyminn kääntää BKT:n ja hyvinnvoinnin yhteyden negatiiviseksi ja regressiokäyrä kääntyy laskuun. Tilapäisesti talouskasvu saattaa lisätä niiden hyvinvointia jotka pääsevät töihin, meille leikkausten uhreille se tuottaa vain harmia ja murhetta.
80-luvulla katselin kauhulla silloista talouden kasvumyllerystä täällä Tampareella. Nyt vimma on moninkertainen. Miltähän näyttää kun seuraava pudotus tulee?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Johtuisikohan ongelmat esimerkiksi käyttämistänne keinoista, jotka ovat joko sanktioita tahi heikennyksiä työntekijöiden asemaan?

Esimerkiksi eilen huomioni kiinnittyi jälleen Sipilän tapaan puolustaa alle kolmikymppisten määräaikaisuutta ilman perusteluja. Itsekin puolustat tätä 30-vuotiaiden ratkaisua.

Ylen artikkelissa kerrotaan: "Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallitus yrittää näin ohjata työnantajien käyttäytymistä siten, että valintatilanteessa he valitsevat töihin nuoren."

Tämä jälleen kertoo, ettei Sipilän hallitus ymmärrä perustuslaista ja tasa-arvosta mitään vaan sen mielestä on ihan ok suosia iän perusteella toista työnhakijaa. Hallituksen olisi hyvä huomata, että ikäsyrjintä ja yli viisikympisten työllistyminen on myös suuri ongelma.

Kaiken kaikkiaan ette tunnu ollenkaan ymmärtävän, että omassa liiketoiminnassa voidaan suosia joitain tahoja vaikka kuinka, mutta lakeja säätäessä ja julkista rahaa käyttäessä se ei vaan ole eettisesti ja moraalisesti oikein.

Vaikka on sinällään ymmärrettävää suosia nuoria, mutta julkilausuttuna tavoitteena tuo on vaan yksinkertaisesti syrjivä.

Toinen asia on sitten väitetty irtisanomisen vaikeus nykytilanteessa. Se tuntuu perustuvan mielikuviin eikä voimassaolevaan lakiin. Itselläni on osin tunne siitä, että pienet yritykset eivät tunne kunnolla lainsäädäntöä henkilöperusteisen irtisanomisen osalta ja perustavat näkemyksensä joihinkin kauhutarinoihin sekä yksittäistapauksiin.

Nykyäänkin on aika monista syistä mahdollista irtisanoa - ensin on toki tarpeen varoittaa työntekijää ja antaa mahdollisuus korjata toimintaansa. Sen jälkeen moninaisista syistä on henkilön toimintaan tai toimimattomuuteen perustuva irtisanominen ihan mahdollista.

Irtisanominen on mahdollista mm työvelvoitteen laiminlyönnin, huolimattomuuden, puutteellisen ammattitaidon, sopimattoman käytöksen, luvattomien poissaolojen, luottamuspulan tai alkoholin käytön johdosta. Keinoja kyllä on kunhan osoittaa asian riittävällä tavalla. Onko hallituksen tavoite se, ettei tarvitse osoittaa syytä? Jää nähtäväksi.

Kuten työoikeuden professori Koskinen niin ennustan vaikeuksia perustuslain ja EU-lakien kanssa, mutta siinähän ei ole mitään uutta. Jostain kumman syystä nämä kuningasideanne vaikuttavat parhaimmillaan nipinnapin ylittävän niiden vaatimukset, miksiköhän?

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Nykyisessä hallitusohjelmassa sanotaan, että "Hallitus pidentää koeaikaa, mahdollistaa alle vuoden määräaikaisen työsuhteen ilman eri perustetta ja joustavoittaa takaisinottovelvoitetta irtisanomistilanteessa sekä kehittää muutosturvaa."

Eikö edellä kerrottu nykyisen hallitusohjelman teksti "mahdollistaa alle vuoden määräaikaisen työsuhteen ilman eri perustetta" tarkoita myös sitä, että perustetta ei voida myöskään etsiä määräaikaisen työntekijän iästä?

Ks. alla nykyinen hallitusohjelma, sivu 16:

http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1427398/R...

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Jatkan vielä, perustuslaki 6 § sanoo mm. näin:

"6 § Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella." - -

Mikä on nyt se "hyväksyttävä peruste", jota käytetään?

PS. Kurkista myös minun puheenvuoroni, jonka laitoin sattumalta saman 2 min. sisällä Jaskarin samanaiheisen blogin kanssa :)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Minä en edelleenkään ymmärrä miten syntyy lisää uusia työpaikkoja jos yrityksestä erotetaan yksi ja hänen tilalleen palkataan uusi? Siis yksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Jaskari: "Sirpin ja vasara henki" Jaskari se elää menneessä maailmassa ja yleensäkin tällä hallituksella työelämän tuntemus on olematonta, Lindströmiä lukuunottamatta ja hänetkin on pakotettu puhumaan EK:n äänellä. Suomalaiset työnantajat voisivat tehdä opintomatkan Ruotsiin, jossa työntekijöiden asema yrityksissä on suomalaista työtoveriaan huomattavasti vahvempi mm. myötämääräämioikeuden vuoksi. Ruotsissa, jossa lakkoja ei pahemmin ole, myös ikääntyviä työntekijöitä arvostetaan aivan eri tavalla kuin suomessa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Voimassa olevan lain mukaan työnantaja, joka työntekijää valitessaan tai palvelussuhteen aikana asettaa ilman painavaa hyväksyttävää syytä työnhakijan tai työntekijän iän perusteella epäedulliseen asemaan, on tuomittava työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen.

Ikäsyrjintää vastaan on olemassa myös EU- direktiivi. Direktiivissä ei ole mainita ikää, vaan sen lähtökohtana on, ettei ikäsyrjinnälle voi asettaa ikärajaa. Direktiivi koskee näin ollen kaikkia ikäryhmiä. Ikätasa-arvo koskee sekä nuorempia että vanhempia työntekijöitä.

Lain mukaan työsyrjinnästä pitää ilmoittaa työsuojeluviranomaiselle, jonka velvollisuutena on viedä asia tutkintaan ja mahdolliseen rikosilmoitukseen.

On mielenkiintoista, ettei kukaan hallituksessa tunne lakia, vaikka siellä on useampikin entinen yritysjohtaja.

Tällainen tietämättömyys johtaa turhaan työhön hallituksessa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos en tietäisi pääministerin linjaa asiassa, niin kuvittelisin että kehysriihessä ollaan ideoidessa vedetty liikaa jäykkää viinaa. Oikeastaan vielä huolestuttavampaa on, että nämä ideat ovat ilmeisesti syntyneet selvinpäin. ;-)

Nyt sitten ihmetellään tällaisilla kirjoituksilla kuinka oppositio ja ay-liike on työtä vastaan. Ei se työtä vastaan ole vaan keinoja, jotka eivät täytä edes lakeja. Ilmeisesti joidenkin suosiminen toisten kustannuksella on niin syvällä näiden poliitikkojen oletetussa selkäytimessä etteivät he edes huomaa toiminnan olevan vastoin mainitsemiasi lakeja. Syrjintä on ihan jees, eihän se ole toiselta pois - hups, sehän nimenomaan on toiselta pois. :-)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#7 Teukka
Aikaisempaan kommenttiini viitaten. Kyllä varmaan lisää työpaikkoja syntyy, jos erotettu on luonteeltaan työnantajan (edustajan) mielestä liian hankala, mutta suorittaa ainakin parin työntekijän työpanoksen. Tilalle hankitaan pari normisuorittavaa joojoo alaista täyttämään puuttuvaa aukkoa.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

On helppo yhtyä toiveeseen: "toivon, että sirpin ja vasaran henki on työpaikoilla entistä enemmän menneisyyttä".

Minä vastaavasti esittäisin lisätoiveen, että me 50+ miehet emme toistuvasti kaivaisi noita symboleja keskustelumme tueksi, sillä kaksi kolmasosaa työelämässä olevista ei enää tiedä mikä oli Neuvostoliitto tai sosialismi. Heillä ei ole enää mitään kosketuspintaa tuohon maailmaan. Yhtä vähän kuin meillä on sitä Oolannin sotaan

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Samalla toivon, että sirpin ja vasaran henki on työpaikoilla entistä enemmän menneisyyttä."

... eli pääasiallinen tarkoitus siis ei ole käytännön politiikka työllisyyden edistämiseksi, vaan ihan vain puhtaasti ideologinen nuijimispolitiikka kaikkea sitä vastaan, mikä mielletään "kommunismiksi", ja sitä ilmeisesti on paljon.

No kiitoksia, tämä selvitti paljon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset