Arkadianmäen heikkoja signaaleja

TYÖLINJA VOITTAA

Nyt otettiin hallituksen kehysriihessä tärkeitä askelia kohti positiivista yrittäjyys-yhteiskuntaa. On todella iso asia 270 000 yrittäjälle, että alle 20 henkilö työllistävissä yrityksissä voidaan henkilöperusteisesti myös irtisanoa sellainen henkilö, joka ei kerta kaikkiaan sovellu kyseiseen yritykseen. Joskus kemiat eivät vaan kerta kaikkiaan pelaa yhteen.

 

Kaikki me olemme olleet töissä sellaisissa työpaikoissa, jossa on yksi kaveri, jolle ei vaan työ maistu ja joka vielä yrittää heikentää työilmapiiriä. Nykyisin yrittäjän on pakko yrittää jaksaa, koska irtisanomisia pystyy tekemään tuotannollis-taloudellisista syistä. Isoissa firmoissa voidaan kaveri siirtää jonnekin toiselle osastolle, mutta muutaman hengen yrityksissä se on mahdottomuus.

 

Nyt on totta kai myös yrittäjillä näytön paikka. Ennen teiden mahdollisia eroamisia on kaikkien aina katsottava peiliin. Monta kertaa yhden sormen osoitettua kohti kiistakumppania, kolme sormea osoittaa itseään. Toivon että tämän jouston ansiosta yhä useampi löytää töitä, koska riski uuden ihmisen palkkaamisesta pienenee huomattavasti. Ja toivon että yrityksiin syntyy hieno sisäisen yrittämisen ilmapiiri - kaikkia tarvitaan, poteroiden aika on ohi.

 

Hallitus sopi myös työaikalaista. Onhan se nyt ollut kumma, että jos olet TES:n kautta saanut joustavammat työajat toimialalle, kaikki toimialan yritykset eivät saa näitä sääntöjä soveltaa, koska ovat järjestäytymättömiä. Kaikilla työpaikoilla on jatkossa mahdollisuus käyttää työaikapankkia ja ottaa käyttöön joustotyöaika. Hyvä näin.

 

Sinänsä olisimme samalla voineet unohtaa koko yleissitovuuden ja siirtyä aitoon paikalliseen sopimiseen perälautana positiivista joustavuutta antava laki. Näköjään yksi hallituspuolue ei uskaltanut tähän uskonhyppyyn ryhtyä, vaikka sen seurauksena työllisyysaste olisi humahtanut hetkessä yli 75 prosentin.

 

Hienoa on myös se, että työnantaja saisi tehdä vähintään 3 kk yhdenjaksoisesti työttömänä olleen alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman laissa muutoin säädettyä perusteltua syytä. Työn ja työttömyyden välimaastossa oleville ihmisille suuri asia on reaaliaikainen tulorekisteri. Jokohan nyt viimeinkin digitaalisessa Suomessa työ ja sosiaaliturva kyetään uudistamaan niin, että ei synny kannustiloukkuja.

 

Suuri asia on myös työasuntovähennyksen tuplaaminen. Nyt voit vähentää verotuksessa 450 euroa kuukaudessa asuntokulujasi, mikäli tarvitset vaikka yksiön työpaikkakunnaltasi ja kuljet viikonloppuisin kotiin. Nyt ei enää kotona asuvat sinkku uuninpankkopojat pysty perustelemaan, että työ vieraalla paikkakunnalla ei kannata. Hip hei ja uutta elämää etsimään. Perheellisellä toki on hankalampaa. Paljon on vielä työntekoa kannustavassa Suomessa tekemistä, mutta askel kerrallaan mennään oikeaan suuntaan.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Mikään ei ole aiemminkaan estänyt irtisanomista.
Eriarvoistavaa lakia ei vain perustuslain vastaisesti voi tehdä.

Hallitus takoo jatkuvasti päätään perustuslakiin.

Juhani Vehmaskangas

Vai olisiko asiassa kyse perustulainkin sallimasta positiivisesta erityiskohtelusta?

Antti Harkila

Kunhan on ollut valmis maksamaan irtisanotulle jopa 2 vuoden palkan! Täysin mahdotonta yksinyrittäjälle!
Ja lorvijan tilalle ei voinut vaihtaa työntekijää!

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

2 vuoden palkka määrätään laittomasta irtisanomisesta eikä ole mikään laillisesta irtisanomisesta aiheutuva kulu. Laittomasta irtisanomisesta seuraa minimissään 3 kuukauden palkan korvaus ja maksimissaan 24 kuukauden.

Vaikkapa tuolta voi lukea, että nykyäänkin on aika monista syistä mahdollista irtisanoa. Ensin on tarpeen varoittaa työntekijää ja antaa mahdollisuus korjata toimintaansa. Sen jälkeen moninaisista syistä on henkilön toimintaan tai toimimattomuuteen perustuva irtisanominen mahdollista.

https://www.työsopimuslaki.fi/tietoa/irtisanominen/

Irtisanominen on mahdollista mm työvelvoitteen laiminlyönnin, huolimattomuuden, puutteellisen ammattitaidon, sopimattoman käytöksen, luvattomien poissaolojen, luottamuspulan tai alkoholin käytön johdosta. Keinoja kyllä on kunhan osoittaa asian riittävällä tavalla.

Henkilöstä johtuva irtisanominen ei muodosta mitään takaisinottovelvoitetta vaan tilalle voidaan palkata joku toinen.

Peter Pyykkönen Vastaus kommenttiin #4

Siis täytyy vielä maksaa 3-24kk palkka huonoksi osoittautuneelle työntekijälle tekemättömästä työstä, että tästä pääsee eroon. Suomessa ei voi vaihtaa työntekijää parempaan. Perverssiä.

En tule koskaan palkkaamaan ketään vaan hoidan lisätyövoimantarpeen toiminimillä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Sinulla näyttää olevan jotain hampaankolossa Saku Timosta vastaan?
Voiko oikeasti vähentää tuloissa vuokramaksun pois? En oikein usko siihen, koska minulla asuntoni kustannukset on vähemmän kuin tuo 450 euroa.

Edelleenkin kysyn, että miten luottokelvottomat työttömät saisivat töitä toiselta kunnalta, jos heillä kaikilta evätään mahdollisuus asunnon saamiseen?

Ei vaan saa asuntoa ja minä olen vaan ollut onnekas, kun sain asunnon itselleni luottokelvottomuudesta huolimatta. Minun pitää vaan maksaa loppuvelat pois ja kärsiä vielä 2 vuotta ennen kuin saan luottokelpoisuuden takaisin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ymmärtääkseni tällä hetkellä on käytössä max 250 euron verovähennys, joka vähennetään verotettavasta ansiotulosta. Jos uusi malli on tuota 200 euroa suurempi eli 450 euroa ja edelleen vähennys ansiotulosta, niin onhan tuo toki parannus, mutta sehän silti tarkoittaa tuloa jäävän käteen vain veroprosenttisi kertaa 450 euroa. Jos se nyt on vaikka 20 pienituloisella, niin edun arvo on 85 euroa kuussa. Omaa maksettavaa siten jää edelleen aika rutkasti.

Peiltaen tuohon en ihan yhdy näin vahvoihin tulkintoihin kuin Jaskari esittää: "Suuri asia on myös työasuntovähennyksen tuplaaminen. Nyt voit vähentää verotuksessa 450 euroa kuukaudessa asuntokulujasi, mikäli tarvitset vaikka yksiön työpaikkakunnaltasi ja kuljet viikonloppuisin kotiin. Nyt ei enää kotona asuvat sinkku uuninpankkopojat pysty perustelemaan, että työ vieraalla paikkakunnalla ei kannata. Hip hei ja uutta elämää etsimään."

Se ei nyt siis ihan tuplaannu ja kun kyseessä on vähennys ansiotuloista eikä suoran verosta, niin suurelta kuulostava 450 euroa ei käpälään tule vaan sen vero-osuus. Että hiphei vaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@6. Ounastelinkin tätä mahdollista huijausta. Harrin pitäisi ymmärtää, että jos hän väittää 450 euron vähennystä asumiskuluista, niin olihin ihan sama asia, että otetaan kaikki vuokrarahat kuukaudessa ihmisiltä pois taakasta ilmaiseksi, joilla on enemmän kustannuksia kuin se 450 euroa. Silloin se vasta on iso helpotus. Uskon, että vähennys koskee vain vuosituloista annettavaa hyvitystä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #7

Jos 450 euroa saa vähennettynä asumismenoissa, niin mikä takaa sen, ettei esimerkiksi vuokrahinnasta nostettaisi saman verran 450 euroa ja laitetaan kustannuksien perusteeksi esim. puutarhatyöt, jota ei hädin tuskin näe? Minä olen kyllästynyt tähän piilokustannuksiin asuntojen vuokrissa vuodelta 2000, kun asuin opiskelijatalossa ja en nähnyt mitään merkittävää muutosta opiskelijoiden talojen ympärillä. Opintotuessa oli ilmoitettu aikoinaan asumistuen nostosta ja samaan aikaan nostettiin opiskelija-asunnoissa hinnat samaan hintaan. Ei päätynyt omaan taskuun vaan toisen osakkeenomistajan taskuun, vaikka opiskelijoiden kerrostalon omistaja väitti olevansa ilman voittoa tuottava firma. Yritin kerätä tietoa aikoinaan opiskelijoiden ryöstämisrahoista, mutta en vaan osannut löytää niille maksuille perusteita. Jouduin hyväksymään ainaiset korot.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"Hienoa on myös se, että työnantaja saisi tehdä vähintään 3 kk yhdenjaksoisesti työttömänä olleen alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman laissa muutoin säädettyä perusteltua syytä."

Eli nyt voi pitää 25-vuotiasta työntekijää 5 vuotta töissä 3kk pätkäsopimuksilla ilman minkäänlaisia perusteluja. Hyvä hyvä! Sitten päivä ennen 30-synttäreitä kaveri pihalle ja uusi 25-vuotias tilalle.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

"Nyt on totta kai myös yrittäjillä näytön paikka. Ennen teiden mahdollisia eroamisia on kaikkien aina katsottava peiliin. Monta kertaa yhden sormen osoitettua kohti kiistakumppania, kolme sormea osoittaa itseään."

Joopa joo. Hurskailua. Joku katsoo peiliin, toinen ei. Sääntelyä on tehty jälkimmäisten takia. Nyt niille tyrkytetään entistä suurempaa vapautta porsastella.

Taisto Vähäniemi

Jaskari paljasti tietämättömyytensä lainsäädännöstä nälviessään uuninpankkopoikia laiskuudesta hankkia työ ja työasunto vieraalta paikkakunnalta. Työasuntovähennyksen saa vain avio- tai avoliitossa elävä, jonka perhe asuu varsinaisessa asunnossa ja jossa asunnossa ulkopaikkakunnalla viikot asuva viettää viikonloppunsa. Poikamies, tai kuten Jaskari nimittelee, uuninpankkopoika ei työasuntovähennystä saa. Taisi hallitus tehdä taas osaamattomuuttaan hutiloidun päätöksen, jonka piti korjata jotakin, mistä kukaan ei tiennyt mitään eikä nöyrrytty kysymään asiantuntijoilta neuvoa. Tai sitten on paniikki oikaista puoluekannatuksen syöksy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset