TYÖLINJA VOITTAA

Nyt otettiin hallituksen kehysriihessä tärkeitä askelia kohti positiivista yrittäjyys-yhteiskuntaa. On todella iso asia 270 000 yrittäjälle, että alle 20 henkilö työllistävissä yrityksissä voidaan henkilöperusteisesti myös irtisanoa sellainen henkilö, joka ei kerta kaikkiaan sovellu kyseiseen yritykseen. Joskus kemiat eivät vaan kerta kaikkiaan pelaa yhteen.

 

Kaikki me olemme olleet töissä sellaisissa työpaikoissa, jossa on yksi kaveri, jolle ei vaan työ maistu ja joka vielä yrittää heikentää työilmapiiriä. Nykyisin yrittäjän on pakko yrittää jaksaa, koska irtisanomisia pystyy tekemään tuotannollis-taloudellisista syistä. Isoissa firmoissa voidaan kaveri siirtää jonnekin toiselle osastolle, mutta muutaman hengen yrityksissä se on mahdottomuus.

 

Nyt on totta kai myös yrittäjillä näytön paikka. Ennen teiden mahdollisia eroamisia on kaikkien aina katsottava peiliin. Monta kertaa yhden sormen osoitettua kohti kiistakumppania, kolme sormea osoittaa itseään. Toivon että tämän jouston ansiosta yhä useampi löytää töitä, koska riski uuden ihmisen palkkaamisesta pienenee huomattavasti. Ja toivon että yrityksiin syntyy hieno sisäisen yrittämisen ilmapiiri – kaikkia tarvitaan, poteroiden aika on ohi.

 

Hallitus sopi myös työaikalaista. Onhan se nyt ollut kumma, että jos olet TES:n kautta saanut joustavammat työajat toimialalle, kaikki toimialan yritykset eivät saa näitä sääntöjä soveltaa, koska ovat järjestäytymättömiä. Kaikilla työpaikoilla on jatkossa mahdollisuus käyttää työaikapankkia ja ottaa käyttöön joustotyöaika. Hyvä näin.

 

Sinänsä olisimme samalla voineet unohtaa koko yleissitovuuden ja siirtyä aitoon paikalliseen sopimiseen perälautana positiivista joustavuutta antava laki. Näköjään yksi hallituspuolue ei uskaltanut tähän uskonhyppyyn ryhtyä, vaikka sen seurauksena työllisyysaste olisi humahtanut hetkessä yli 75 prosentin.

 

Hienoa on myös se, että työnantaja saisi tehdä vähintään 3 kk yhdenjaksoisesti työttömänä olleen alle 30-vuotiaan nuoren kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman laissa muutoin säädettyä perusteltua syytä. Työn ja työttömyyden välimaastossa oleville ihmisille suuri asia on reaaliaikainen tulorekisteri. Jokohan nyt viimeinkin digitaalisessa Suomessa työ ja sosiaaliturva kyetään uudistamaan niin, että ei synny kannustiloukkuja.

 

Suuri asia on myös työasuntovähennyksen tuplaaminen. Nyt voit vähentää verotuksessa 450 euroa kuukaudessa asuntokulujasi, mikäli tarvitset vaikka yksiön työpaikkakunnaltasi ja kuljet viikonloppuisin kotiin. Nyt ei enää kotona asuvat sinkku uuninpankkopojat pysty perustelemaan, että työ vieraalla paikkakunnalla ei kannata. Hip hei ja uutta elämää etsimään. Perheellisellä toki on hankalampaa. Paljon on vielä työntekoa kannustavassa Suomessa tekemistä, mutta askel kerrallaan mennään oikeaan suuntaan.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu