Arkadianmäen heikkoja signaaleja

KAUPUNGISTUMISEN UUDET TRENDIT NÄKYVÄT JO

Aina välillä on hyvä hetki miettiä tulevaisuutta. Pääsin tällaiseen hetkeen mukaan, koska viikko sitten minua pyydettiin puhumaan nuorille siitä, millainen on tulevaisuuden kaupunki. Keskustelu kimpoili ajatuksesta toiseen, mutta löysimme yhteisiä teemoja.

Tulevaisuuden kaupungissa työ, eläminen ja asuminen sekoittuu toisiinsa. Toimistot eivät ole enää työpaikkoja, vaan kahvilat. Työ kulkee mukana ja ihmiset tarvitsevat kohtaamispaikkoja. Kaikki tämä näkyy jo nykyisissä kaupungeissa. Miettikää vaikka kuinka paljon kahviloita on syntynyt esimerkiksi Tampereelle tai Helsinkiin.

Liikkumista helpottavat tulevaisuudessa päästöttömät sähkömoottorilla varustetut robottiautot. Kun palaveri päättyy, voit tilata auton päätelaitteella kahvilan eteen. Vain ihmisistä omistaa autoja ja niillä myös tehdään bisnestä vuokraamalla autoa myös muiden käyttöön. Osa ihmisistä on nähnyt auton omistamisen tarpeettomaksi.

Kaupunkien välinen liikenne hoidetaan entistä enemmän erittäin nopeilla junilla. Siksi ajan lentorataa esimerkiksi Tampereen ja Helsingin välille. Tampereelta lähdettyäni minua odottaa robottiauto Helsingin rautatieasemalla, mikäli seuraava kokouspaikkani on Helsingin Oulunkylässä. Mikäli palaverini on kaupungin sisäisten pääväylien varrella, saatan mieluummin käyttää ratikkaa tai metroa. Kävelykin tekee hyvää.

Ruokailutottumukset ja ruokailutavatkin ovat uudistuneet. Viikolla saatan ainakin pari kertaa tilata ruoan paikallisista mukavista ravintoloista koko perheelle kotiinkuljetuksella. Jo nyt Voltin, Foodoran ja Pizza-Onlinen kaltaiset yritykset ovat tulleet ryminällä kaupunkeihin. Viikonlopppuisin kierrän ruokakauppoja ja nautin itse tehdystä ruoasta viinin kera. Viinin saan myös lähiruokakaupasta.

Osa ruoasta tehdään itse kaupunkiviljelyllä terasseilla, kellareissa ja talojen katoilla. Sisäviljely tapahtuu tiiviissä tilassa kasvaen kasvaessa hyllyköissä. Ravinteet ohjataan juurille nesteenä ja aurinko korvataan led-valoilla, jotka viritetään tuottamaan kasvien lehdille niiden kulloinkin tarvitsemia aallonpitoisuuksia. Miten tämä sopii yhteen nykyisen maatalouspolitiikan kanssa?

Ihmiset ovat tulleet energiatietoisiksi. Talot pystytään tekemään hiilineutraaliksi, koska huoneistojen kulutusta vastaava määrä energiaa tuotetaan puhtaasti ihmisten osa-omistamissa tuuli-, aurinko- ja biovoimaloissa. Puhtaalle energialle on luotu taajuusmarkkina, jolloin hyvän omantunnon lisäksi oma energiatuotanto on jopa kaupallisesti kannattavaa. 

Maaseutukin on saanut osansa uuden kaupunkikulttuurin noususta. Ihmisillä on yhä useammin toinen koti maaseudulla (osittain myös peritty vanhemmilta). Työn erottuminen ajasta ja paikasta mahdollistaa sen, että pitkät maaseutuviikonloput tulevat mahdolliseksi. Kun on ensi tavattu kahvilassa kaupungissa, seuraavan tapaamisen voi hoitaa joko video- tai virtuaalineuvotteluilla maaseudun rauhassa.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, (kok.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Tekniikka ei meitä pelasta, jos yhteiskunnasta (päätösten tekijöiltä) puuttuvat inhimillisyys ja tasa-arvoinen välittämisen halu. Josko ensin palautettaisiin yhteiskuntaan inhimillisyys, tasa-arvo ja välittäminen, niin kaikki sci-fimmätkin tecnounelmat mahdollisesta tulevaisuuden elmäntavasta ovat silloin ehkä mahdollisia, ansaittuja ja jokaiselle syntyneelle olennolle arvokkaita.

Tuskinpa haluamme mihinkään Blade Runner maailmaan, vai olemmeko siellä jo?! Kokoomuksen politiikka ei minusta vaikuta koko kansan politiikalta. Toivottavasti siis tulevaisuuden maailmassa ei ole enää varaa puoluepolitiikkaan. Vaan että se maailma syntyy alhaalta ylöspäin kaikkien vaikutuksesta, samaan tyyliin kuin asiat luonnossa tapahtuvat. Älykkäästi minimienergialla varioiden.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Hei Harri ja muut aktiiviset inehmoiset!

Katsokaapa, tässä varsin hyvä mahdollisuus antaa ympäristöä, kaavoitusta ja rakentamista koskevaa palautetta:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251290-sa...

Nyt palaute poikineen liikkeelle! :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"KAUPUNGISTUMISEN UUDET TRENDIT NÄKYVÄT JO"

Niimpä näkyy, asuntopulana ja hintojen nousuna. Samaan aikaan vanhoilla teollisuupaikkakunnilla asunnot menettävät arvonsa globalisaation sivutuotteena. Uusliberalismi näkyy ja tuntuu, Suomi on kusessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset