Arkadianmäen heikkoja signaaleja

KONKURSSI EI SAA OLLA LOPPUELÄMÄN RIESA

1990-luvun alun lamassa kaatui yli 65 000 yritystä. Taustalla on yhtä monta surullista tarinaa. Monet entiset yrittäjät ovat maksaneet laskuja tästä lamasta näihin päiviin asti. Moni ei ole jaksanut. Sama tilanne on ollut monella näiden yrittäjien takaajalla.

Tuhlasimme 1990-luvun alun muutaman vuoden sisällä valtavan määrän suomalaista yrittäjäkapasiteettia. Olemmeko oppineet mitään? Asenteet konkurssin tehnyttä yrittäjää kohtaan ovat yhteiskunnassamme edelleen tuomitsevia. Myös lainsäädäntö laahaa perässä.

Nythän asia menee niin, että konkurssin jälkeen yrittäjä jää kitumaan moneksi vuodeksi. Pankit ja verottaja pitävät entistä yrittäjää otteessaan. Jossain tapauksissa yrittäjä tekee bulvaaneja, joiden kautta liiketoimintaa keplotellaan. Tai sitten ei tehdä yhtään mitään. Kuka tästä hyötyy? Ei yrittäjä ja eikä myöskään yhteiskunta.

Olemme ottaneet konkurssiyrittäjän inhimillisen kohtelun yhdeksi eduskuntakautemme päätavoitteeksi. Saimme syksyn aluksi Oikeusministeri Antti Häkkäsen asettamaan työryhmän konkurssilainsäädännön uudistamiseksi. Virkamiesraportti konkurssiyrittäjien kohtelusta eri kilpailijamaissa julkaistaan lähipäivinä. 

Asenneilmapiirin muutoksen lisäksi tarvitaan rakenteellisia uudistuksia. Kun yrittäjä joutuu vaikeuksiin, valtion tulisi mielestämme olla viimesijaisin velkoja (nyt usein ensisijainen), koska Suomen talous hyötyy siitä, että yritys pysyy pystyssä. Lisäksi korot ovat velassa usein kohtuuttoman korkeita. Tulisikin miettiä, paljonko tuloista voi pidättää velan maksuksi tulevaisuudessa.

Meidän tulisi laatia myös uudet säännöt velkojen sovitteluun ja esimerkiksi kohtuullistaa korkokustannuksia ja viivästyskorkoja. Työttömyysturvassa on paljon korjattavaa. Nythän epäonnistuneen yrittäjän työttömyysturvaa ei ole - olethan entinen yrittäjä. Samalla luottotiedot ovat menneet. Umpikuja on tosiasia.

Konkurssin jälkeen pesänhoitajina ei saisi olla kasvottomia toimijoita, joille prosessin vetkuttelu antaa leivän.  Tähän voisi olla ratkaisu Ruotsin mallin mukainen konkurssiasiamies. Ruotsissa konkurssiasiamiehen toimisto valvoo tarkasti pesänhoitoa ja analysoi pesänhoidon palkkioita. Näin kukaan ei saa pääse hyötymään toisten epäonnistumisesta.

Paras ratkaisu olisi, että kun yrittäjä menee nurin, hän antaa kaiken yrittämiseen kiinnitetyn omaisuutensa, jonka jälkeen hän voisi aloittaa uudelleen. Tämä ei tietenkään toteutuisi, jos takana olisi laittomuuksia tai siihen viittaavaan. Kyseinen malli on todellisuutta esimerkiksi monessa osavaltiossa USA:ssa.

Nyt on todellisen keskustelun ja tekojen paikka Suomessa. Kaikkien olisi tajuttava, että jos et ole tehnyt virheitä elämäsi aikana, et ole tehnyt yhtään mitään. Virheet ovat väistämättömiä ja ne ovat oppimismahdollisuuksia. Kokenut konkurssin tehnyt yrittäjä on todellinen yhteiskunnan voimavara, ei taakka.

 

Harri Jaskari

Kansanedustaja, KOK

 

Harry Harkimo

Kansanedustaja, KOK

 

Artikkeli julkaistu Aamulehdessä 31.1.2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Yrittäjyyden ja konkurssin pelisäännöt on tosiaan uusittava ja nykyaikaistettava. Oikeudenmukaisuus ja inhimillisyys on käsitteinä otettava mukaan konkurssitilanteisiin.

Teidän poliitikkojen tulee selvittää kyllä myös koko paketti. Linkissä kerrotaan muistakin ongelmista 1990-luvun konkursseihin liittyen, ja toivoisinkin, että asiaa pohdittaisiin ja selvitettäisiin kokonaisvaltaisesti mihinkään suuntaan kumartamatta. On aika kertoa totuus ja korjata vääryydet.

http://hilkkamlaikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2490...

Juha Hämäläinen

Jorma Jaakkolakin on puhunut näistä asioista jo pitkään. Nyt myös videolla

https://www.youtube.com/watch?v=jjWF2Bs5sUA

Toni Rintala

Nykyäänkin tehdään paljon konkursseja, koska sillä tienaa. Eli lainataan rahaa hyväuskoisilta ja sitten konkurssiin ja pidetään rahat. Perustetaan taas uus firma, otetaan velkaa, käytetään rahat ja taas konkurssi.

Käyttäjän SariLaine kuva
Sari Laine

Jorma Jaakkola
KOIVISTON KONKLAAVI
YouTubessa julkaistu 19.1.2018 / Petteri Evilampi

"Jorma Jaakkolan dokumentaatiosta käy ilmi 1990-luvun laman syntyhistoria sekä ns. Koiviston konklaavin taustaan liittyvät asiat ja konklaavin tarkoitus. Dokumentti on kuvattu 31.7.2015. Jorma Jaakkola oli saanut haltuunsa Koiviston konklaavin salaisen muistion ja kutsumuistiot.

https://www.youtube.com/watch?v=jjWF2Bs5sUA

Lisätietoa löytyy Jorma Jaakkolan kotisivuilta: http://jormajaakkola.fi/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset