Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Suurin kestävyysvajeemme on rohkeuden puute

Keskustelu aktiivimallin ympärillä osoittaa raadollisesti Suomen suurimman ongelman - emme kykene tekemään hyvinvointiyhteiskunnan turvaavia uudistuksia tai edes keskustelemaan uudistuksista. 

Jos aktiivimallin kaltainen uudistus nostattaa tämmöisen metakan, kuinka ikinä onnistumme uudistamaan työmarkkinamme ja sosiaaliturvamme? Sana uudistus on nykysuomessa kirosana.

En syyllistä työttömiä tai vähättele työttömyysturvaan tehtävää leikkausta, jos ei onnistu täyttämään aktiivimallin aktiivisuusvelvoitetta. Minustakin kevään aikana on syytä korjata aktiivimallin suurimpia ongelmakohtia yksittäisen ihmisen näkökumasta. Mutta se vaatii rakentavaa keskustelua.

Kritiikin aikana kaikki ovat myös unohtaneet, että aktiivimallin yhteydessä päätettiin myös poistaa työttömyyden alusta kaksi omavastuupäivää. Näin ollen passiivisenkaan työttömän tilanteessa ei taloudellisessa mielessä tapahdu ensimmäisen viiden kuukauden aikana muutosta

Suuren kritiikkikohinan taakse on meidän kuitenkin nähtävä. Suurin kestävyysvajeemme on rohkeuden puute sekä lyhytnäköinen ja populistinen haluttomuus nähdä tosiasiaa, että ilman uudistuksia Suomi on ajamassa karille. Jos emme saa talouttamme tasapainoon ja velkaantumista loppumaan poutakelillä, miten onnistumme tässä syysmyrskyssä tai paukkupakkasilla?

Varsinkin korkea rakenteellinen työttömyytemme on pirullinen haaste. Esimerkiksi Euroopan komission mukaan työttömyytemme hyvästä kasvustakaan huolimatta merkittävästi pysty painumaan alle kahdeksan prosentin ilman rakenteellisia uudistuksia. Kausitasoitettu työttömyys on tällä hetkellä 8,5 prosentin luokkaa. 

Rakenteellisen työttömyyden takana on erilaisia kohtaanto-ongelmia. Osaaminen ei kohtaa työn vaatimuksia. Työ ja tekijät ovat eri paikkakunnilla. Jäykät työmarkkinarakenteet eivät jousta tilanteissa, joissa muuten työntekijän ja työnantajan välillä olisi yhteisymmärrys. Sosiaaliturva luo kannustinloukkuja, jotka eivät houkuttele ottamaan vastaan työtä. 

Aktiivimallilla pyritään pieneltä osin vaikuttamaan juuri edellä mainittuihin ongelmiin - erityisesti kannustinloukkuihin. Valtiovarainministeriö arvioi uudistuksen myötä syntyvän 5000-12000 uutta työpaikkaa. STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi muutoksen olevan positiivinen 70 prosentin osalta työttömistä. 

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoi Uuden Suomen kolumnissaan jo vuonna 2016 seuraavaa: Nykyjärjestelmän ongelmana on liian monen työnhakijan työttömyyden pitkittyminen. Työn vastaanottamiseen ensimmäisen kolmen kuukauden aikana tulisi kannustaa porrastamalla ansioturvaa kustannusneutraalilla ja ennakoitavissa olevalla tavalla.

Touko Aalto oli täysin oikeassa. Hallitus on toiminut siis juuri niin kuin Aalto on toivonut, tosin sillä erotuksella, että toisin kuin Aalto esittää, aktiivimallissa leikkauksen voisi välttää aktiivisuudella. Sittemmin Touko an valitettavasti pyörtänyt visionääriset ajatuksensa. Hyvä ystäväni Touko, oppositiossakin voi toimia rakentaen yhteistä tulevaisuutta.

Populismissa piilee suomalaisen politiikan akilleenkantapää - poliitikot ovat hetkessä valmiita pyörtämään vastuulliset mielipiteensä ja yhtymään äänekkääseen populistikuoroon. Nykyinen hallitus on ollut kyvykäs tekemään päätöksiä (jopa kritiikin keskellä), vaikka hallitusohjelman kaikkia hyviä kirjauksia ei ollakaan saatu edistettyä. Olen todella huolissani, että löytyykö tästä maasta jatkossakin samaa uudistustahtoa.

 

Harri Jaskari

Kansanedustaja, KOK

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
En syyllistä työttömiä tai vähättele työttömyysturvaan tehtävää leikkausta, jos ei onnistu täyttämään aktiivimallin aktiivisuusvelvoitetta.
---

Kysehän on vähän samasta asiasta, kuin puolityhjä lasi vaiko täysi, ajatuksesta.

Jos aktiivimalli olisi ollut, että työvoimakorvaus nousee, niin kyse olisi positiivisesta kannustuksesta.
Nyt kun aktiivimalli on, että tyovoimakorvaus alenee, niin kyse on negatiivisesta kannustuksesta.

Ei tuo selittelemällä muutu, kyse on negatiivisestä kannustuksesta olemassa olevan etuuden heikentämisestä.

Kumpiko sitten vie paremmin eteenpäin yksilöä, positiivinen kannustaminen vai negatiivinen kannustaminen,,,sitä voi lukija miettiä,,mutta jokainen kasvatusopas korostaa positiivista kannustamista,,eli pätenee tässäkin tapauksessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä uudistushalua tästä maasta löytyy kunhan uudistukset tehdään tasapuolisesti, otan vain yhden esimerkin. EK haluaa lisätä paikallista sopimusta, mutta samalla se vastustaa mm. Ruotsissa käytössä ja hyväksi havaittuun käytäntöön jossa työntekijöillä on myötämäärämisoikeus ja edustaja yhtiön hallituksessa. Suomessa edelleen johdetaan käskyttämällä ja sanelemalla, eikä "diskuteerata" kuten Ruotsissa tehdään. Harri Jaskarin olisi syytä pyytää audienssi Etelärantaan, puoluetoverinsa Häkämiehen juttusille ja patistaa häntä ylös "perunakuopasta" johon suomalainen yritysjohto näyttää kaivautuneen. Sanelusta tässäkin aktiivimallissa on kysymys.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Moneskohan naurunalaiseksi itsensä blogannut Jaskari jo on.
Ensin ehtivät ainakin Vartiainen ja Zyskowicz.

No, hyvänä puolena on se, että jotkut on vain uhrattava äänestäjille.

"Tyhmyydestä sakotetaan" sanonta ei ole menettänyt merkitystään, eikä tule koskaan menettämään.

Vaikka tämä aktiivimalli ei kuulukkaan presidentin toimeen, niin kansa kostaa sen kuitenkin äänestämällä jotakin muuta ehdokasta. Se on se niin sanottu vaa'ankieli.

Istuva presidentti vahvisti allekirjoituksellaan aktiivimalli lain. Se allekirjoitus heiluttaa nyt sitä täystammista kovin painavaakin jakkaraa.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Ällistyttävää, etta Kokoomuslainen jääräpäisyys tiputtaa älykkyysosamäärää noin 40 pistettä.

Juha Hämäläinen

On totta, että Suomessa nojataan vanhentuneisiin lakeihin ja käytäntöihin. Nuoret ihmisetkään eivät kykene hahmottamaan mitään uutta. He puhuvat sujuvasti vain etilaisista tukirahoista ikäänkuin niitä olisi saatavilla ikuisesti entiseen tyyliin.

Hyvä esimerkki on se, ettei sosiaalitukia ja työttömyyskorvauksia kyetä edes keskusteluissa näkemään palkkana eli rahana, jota vastaan tulisi jokin suorite yhteiskunnalle, joka tuet maksaa.

Olen vuosia toistuvasti ehdottanut, että kaikki työikäisen työttömän ja työkykyisen tuet olisivat vastikkeellisia. Yhteiskunta voisi teettää niitä vastaan töitä kunnissa ja valtiolla. Molemmilla on määrättömästi eritasoisia töitä tekemättä, joihin ei budjetissa rahaa palkata ketään.

Sossutuissa on miljardipuolella rahaa, jolla voisi teettää paljon. Vain asenteet ovat esteenä.

Ehdotukseni nerous on mm siinä, että näin saataisiin töitä ja tuotosta työttömyyskuntiinkin, joilla ei todellakaan varaa edes kunnan tärkeimpien tehtävien hoitoon pienten verotulojen takia. Ei tarvitsisi heti muuttaa kymmenien tuhansien työn perässä.

On järjetöntä maksaa siitä, ettei tee mitään tai että hakee töitä, joita ei vapailla markkinoilla ole.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tässä Hämäläisen mallissa on vaan se ongelma, että se kasvattaisi myös kunnan ja valtion vakituisen henkilöstön määrää.

Juha Hämäläinen

Tarkoitat, että on niin paljon pysyvästi työttömiä, jotka eivät itse töitä löydä?

No eipä tuo ongelma olisi. Töitä riittää ja parempi tukirahoja vastaan tuottaa jotain kuin olla tekemättä mitään yhteiskunnalle hyödyllistä.

Näpertelemällä lillukanvarsissa ei mikään muutu eikä aktiivimallilla, jollei töitä ole vapailla markkinoilla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #16

Tuossa Matti Ahlstedt kertoo missä ne sudenkuopat olisivat, mitään säästöä en uskoisi mallisi tuovan, päivastoin se lisäisi ainoastaan kunnan ja valtion henkilöstömäärää, kuten tekee nyt ns. "aktiivimallikin"

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Edellyttäisi että työttömyysvakuutuksen ja työttömyyskassojen maksut poistetaan ja jopa palautetaan heille jotka eivät tukia ole saaneet koskaan työttömyyttä vastaan tällöin voisi hyväksyä vastikkeellisen työttömyystuen. Toki tämä on paradoksaalista että tällöin olisi työtön, mutta tekee töitä.

"Molemmilla on määrättömästi eritasoisia töitä tekemättä, joihin ei budjetissa rahaa palkata ketään."

Ei työttömien vakuuttaminen, vahtiminen, opastaminen, työkalut ja vaatetus ole ilmaista puuhaa sekään tai jos osaamattomuuttaan aiheuttavat vahinkoa tai telovat itsensä.
Ehkä saattaa olla halvempaa pitää työtöntä kotona kuin puuhaamassa kunnan tai valtion hommia.

Aikas monta sudenkuoppaa keksisin ihan parin minutin pähkäilyllä nerokkaasta ehdotuksesta.

Juha Hämäläinen

No en viitsinyt kaikkia yksityiskohtia kertoa miten tämä hoidetaan hyvin yksinkertaisesti.

Esimerkiksi vakuuttaminen hoituu niin, että saatua työttömyystukea, jota käytetään palkan sijasta osoitetun työn teettämiseen, ei veroteta. Säästöä käytetään mm vakuutuksiin. Hyvin helppoa. Itseasiassa on maita, joissa työttömyyskorvaus katsotaan vakuutuskorvaukseksi kuten mistä tahansa vahingosta saatu korvaus eikä rahaa veroteta.

Pitää myös ymmärtää, ettei töistä olisi kuin osa duunaripuuhia, joissa korkea vahingon vaara. Toimistotöitä olisi paljon. Yksi erinomainen kohde olisi kotihoidon työt. Niihin riittää pikakoulutus ja töitä on, muttei tekijöitä, koska rahat loppu.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Miten suhtaudut Juha Hämäläinen siihen, että vaikkapa 30 vuoden työuran tehnyt insinööri joutuu työttömäksi yt:n kautta firman ryssittyä markkinoilla ja tarvitessa säästöjä. Hän on vaikkpa 4000-5000 euron palkastaan maksanut veroja erilaisia työttömyysvakuutusmaksuja sekä työttömyyskassan maksuja. Näillä on sen kolmenkymmenen vuoden aikana maksettu muiden turvaa ja toimeentuloa.

Kun hän sitten tarvitsee apua kohtaa hän tällaisia asenteita. Sillä mitä hän on tehnyt ja kuinka paljon on maksanut ei olekaan mitään merkitystä vaan olet sitä mieltä, että hänet pitäisi samantien laittaa töihin vastikkeeksi turvastaan. Erikoinen ajatus, joka ei ollenkaan ota huomioon elinkaarta ja maksettuja maksuja. Sormia näpäyttämällä teet arvokkaan uran tehneestä 55-vuotiaasta jonkun joka ei tee mitään eikä tuota mitään.

Työttömyyskorvauksessa on vakuutuksenkaltaisia ominaisuuksia, joka ei ole disottavissa vain vahingon hetkeen.

Muutoin ehdotuksessasi on tiettyjä ongelmia ILO:n orjuuden kaltaisen työn ja pakkotyön osalta. Niihin kannattaisi tutustua uudistuksia miettiessään, ettei Suomi mene aivan banaanivaltioiden tasolle.

Kaikki nämä kommunaaliset toimenpiteet osuvat tuohonkin pitkän linjan insinööriin yhtä pahasti kuin niihin joihinkin työnvieroksujiin. Tämä on mallin ongelma sen perustuessa mekaaniseen laskukaavaan vailla harkintaa.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

”Rakenteellisen työttömyyden takana on erilaisia kohtaanto-ongelmia. Osaaminen ei kohtaa työn vaatimuksia.”

”Suurin kestävyysvajeemme on rohkeuden puute”

Mistähän ne rakenteellisen työttömyyden juuret ovat peräisin? Siitäkö, että työntekijä irtisanoutui vapaaehtoisesti. Siitäkö, ettei hän olisi sen jälkeen pyrkinyt kaikin käytettävissä olevin keinoin ylläpitämään osaamistaan. Ei vaan siitä rohkeuden puutteesta, jota kärsii se työllistäjä. Tänäpänä rekrytoitavan olisi oltava valmis ja osattava sisään astuessa työhön liittyvät käytännöt. Olisi oltava vähintään viiden vuoden työkokemus vastaavista tehtävistä. Mutta ilmeisesti kaikki työttömät ihmiset halutaan pistää tekemään töitä, joihin ei tarvita mitään kokemusta, jottei tarvitse mitään opettaa. Ovatko kaikki vielä työelämässä olevat todellakin olleet niin täydellisiä, eikö kukaan ole muka tarvinnut minkäänlaista perehdyttämistä, muutoin kuin sen koeajan. Ei kukaan voi olla seppä syntyessään. Toivottavasti Jaskari pystyy edes sen sisäistämään tänäpänä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kohtaanto-ongelmaa ei ole eduskunnassa. Vaatimustaso on matala jossei olematon ja korvaus osaamiseen nähden usein moninkertainen. Kohtaanto-ongelmaan törmää toki monessa muussa pestissä, vaatimustaso on hirmuinen palkkaan verrattuna. Muihin määräaikaisiin työsuhteisiin verrattuna edustajalla on pullat paremmin uunissa, on aikaa kauniisti sanottuna verkostua jos törmää 4v jälkeen vaikka työn päättymiseen (unohdetaan tässä kohtaa törkeät edustajien eläkekuviot meinneiltä vuosilta). Joko nyt sovitaan, että jokaiseen työhön taatusti löytyy se osaajansa Suomesta taikka maailmalta kunhan korvaus osaajalle kohtaa työn vaatimukset?

Salossa tuli muuten juuri julkiseen hakuun kunnan pätkätyö hirmuisella vaatimuslistalla ja naurettavalla palkalla puhumattakaan, että työnperässä muuttajalle asunnot sun muut hoituisivat joten kuinkahan monta hakijaa tähän tulee, apuva, osaajistako pula, apuva, kohtaanto-ongelma?

https://paikat.te-palvelut.fi/tpt/9454288?lang=fi

Sisäilma-asiantuntija, Salon kaupunki, Salo (osaamislista on sen verran pitkä että voi linkistä ihmetellä, no, toivottavasti vaikka 100 000 työtöntä hakee tähän, niiq aktiivihengessä)

Tehtäväkohtainen palkka 3.310,41 euroa/kk.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suurin kestävyysvajeemme on rohkeuden puute"

Hallituksen rohkeuden puute. Tästä tilanteesta varoitettiin jo ennen yhteisvaluuttaan sitoutumista, ulkoisella devalvaatiolla tämäkin ongelma olisi hoidettu jo 10 vuotta sitten.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Tiedätkö Jaskari mikä olisi rohkeaa? Se olisi panostaa työvoimapalveluihin ja uudelleenkoulutukseen sekä ohjaukseen samalla tavalla kuin vaikkapa Ruotsi tai Tanska.

Se mikä ei ole rohkeää vaan munatonta on poimia muualta pelkkä keppiosuus, jossa ei uskalleta investoida mitään vaan väistämättä sanktioiden kautta saadaan säästöjä ottaen niitä mm työmarkkinatuen piirissä olevilta, joiden toimeentulo on heikoimpia.

Puhut tässä uudistusten vastustamisesta perinteisessä ikivanhassa muutosvastarintahengessä, joka on niin kulunut ja ikivanha tapa kuin olla ja voi. Muutosten ollessa hyvin valmistellut, perustellut, oikeudenmukaiset sekä tasapainossa kepin ja porkkanan suhteen ne on helpompi hyväksyä kuin valheellisilla ja harhaanjohtavilla perusteluilla jälkikäteen selitellen. Esimerkiksi ministerit Mykkänen ja Lintilä eivät edes itse lausuntojensa perusteella ymmärtäneet millaisen lain ajoivat läpi. Ei herätä juurikaan luottamusta.

Huonon ja epäoikeudenmukaisen lain vastustaminen ei ole "muutosvastarintaa" vaan tarpeellista ja välttämätöntä toimintaa.

Omavastuupäivät nostitte itse vuoden 2017 alusta seitsemään ja nyt suurina hyväntekijöinä palautatte ne viiteen unohtaen tuon - ja käytätte sitä oikeutuksena. Kaiken lisäksi työllistymisen kannalta tuolla ei ole mitään tehoa tutkimusten mukaan. Tämä oli vain keino pehmentää muutoin typerää mallia.

Lisäksi omavastuupäivien lisäyksen etu kpohdistuu niihin, joilla juuri työssäolon jälkeen rahallinen tilanne on työttömistä todennäköisesti paras. Leikkaus taa todennäköisimmin kohdistuu niihin, joilla tilanne on jo pitkittynyt. Reilua?

Toteat: "Valtiovarainministeriö arvioi uudistuksen myötä syntyvän 5000-12000 uutta työpaikkaa. STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi muutoksen olevan positiivinen 70 prosentin osalta työttömistä."

Väärin, huterassa arviossa arvioidaan syntyvän 5000-12000 työllistä eikä työpaikkaa. Työllisyyden määritelmän työttömyysasteen laskennassa ollessa tunti viikossa työtä kyseessä ei ole sama asia.

DTTk:n 70 prosentien heittoa viljellään kuin papukaijat KJokoomuksen taholta, kuulostaahan se hyvältä kun ay-liikkeen henkilö näin sanoo. Ongelma on se, ettei tuolle 70 prossalle ole löytynyt mitään esitettyä laskentaa tai todistetta. Sehän ei teitä poliitikkoja estä sitä käyttämästä.

Touko Aallon ehdottama malli ei ole sama kuin teidän läpiajamanne, jossa ansioturvaan kohdistuvan porrastuksen lisäksi kuritetaan kovalla kädellä juuri vähimmällä toimeentulevaa osaa työmarkkinatuella - se tuskin olisi tullut edes mieleen muille kuin oikeistohallitukselle.

Joten populisimista syyttelysikin menee metsään.

Ja todellista rohkeutta olisi pelkän yksipuolisen blogin lisäksi osallistua myös keskusteluun, mitä et ole Jaskari tehnyt täällä kertaakaan yli vuoden aikana.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Uudistaminen ja kannustaminen näyttää tarkoittavan hyvin yksioikoisesti vain keppiä.

Jos hallitusken uudistaminen on tällaista vaihtoehdottomuuden politiikkaa, niin eipä ole ihme että meteliä syntyy.

Ei ole käytännössä mitään halua ja mielenkiintoa luoda edes olosuhteita kuntoon uudistamiselle, vaan saman byrokratiahelvetin annetaan jatkua, mikä pudottaa ihmisiä vaikeuksiin.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Olen samaa mieltä, hallitukselta puuttuu rohkeus tehdä se mitä pitäisi tehdä, vaikka tuskin tätä Jaskari tarkoitti.

"Suomessa on 283 805 yritystä (Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2015) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous"

Tuota lukua kun katsoo niin olisi se 1 työtön yritystä kohden, hieman vähemmän heitä jotka ovat kokonaan töitä vaille. Tuosta kun laitettaan esimerkiksi velvoite palkata 1 henkilö yrityksille joiden liikevaihto on miljoonan, siitä ylöspäin 1 lisää per miljoona, tietty alalle kouluttautuneita tai työkokemusta omaavan työttömän vaikka vuodeksi kerrallaan. Pitää ottaa uusi työtön jos ei natsaa edellisen kanssa, tämä voisi olla vaikka valtion viraston määräämä henkilö jottei syrjintää tapahdu. Luvut on hatusta vedettyjä esimerkkejä, mutta ratkaisu voisi olla tämän suuntainen.

He joilla ei ole koulutusta tai selkeästi eivät halua työskennellä elantonsa eteen pitäisi sitten keksiä jotain, he tuskin välittävät tukien leikkauksista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Keskustelu aktiivimallin ympärillä osoittaa raadollisesti Suomen suurimman ongelman - emme kykene tekemään hyvinvointiyhteiskunnan turvaavia uudistuksia tai edes keskustelemaan uudistuksista.

Emme tietenkään. Tämä johtuu juuri siitä, että Suomi ei ole itsenäinen.

Suomiko muka itsenäinen?

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Parlamentarismi ei toimi Suomessa
Suomen järjestelmän tekee se, että tämä puolue-eliitin valta toteutuu kombinaationa konsensuspolitiikkaan, jossa ei ole poliittisia blokkeja. Kansalaiset eivät pääse valitsemaan politiikkavaihtoehtojen väliltä, vaan pystyvät korkeintaan vaihtamaan yhden epäsuosituksi muodostuneen suuren puolueen pois hallitusvastuusta.

Riippumatta vaalituloksesta puolueisiin kytköksissä olevat etujärjestöt sekä "vallan vahtikoirat" jotka parhaiten päätösten valmistelussa pystyvät , ja joilla on siihen parhaat resurssit ja tarpeeksi rahaa vaikuttamaan päätöksiin .Poliittiset lobbarit kykenevät tehokkaasti säilyttämään vaikutusvaltansa – joka on tosiasiallista vallankäyttöä.

demokratia sovellettuna nykyisellä tavalla ei ole mikään demokratia vaan sen irvikuva. Äänestämällä on mahdotonta muuttaa politiikkaa, jota johdetaan sivusta puoluebyrokratiasta.

Suomessa kansalaisten tieto politiikasta ja yhteiskunnasta on suhteellisen vähäistä. Sveitsissä missä kansanäänestyksellä on vaikuttamis mahdollisuuksia, kansalaisilla on keskimäärin hyvät tiedot politiikasta.Suomessa hyvin toimeen tuleva enemmistö keskiluokka asioita seuraava, äänestää aktiivisesti-taas suuri osa kansasta näkee vaikuttamisen olevan turhaa, ja demokratia ei ehkä toimi toivotulla tavalla, ja ongelmat kasautuvat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Uusi Suomi uutisoi sellaisenaan vailla kritiikkiä Jaskarin väitteet uutisiksi ja Facebookiin. Jaskari kehuu hallituksen mallin toteuttavan Aallon sanoja.

Ensinnäkin tämä on aikanaan esitetty vaihtoehtona sille, että hallitus leikkasi ansiosidonnaista 100:lla päivällä ja pidensi omavastuun seitsemään päivään.

Lisäksi lause on erotettu koko kontekstista muutoinkin eli myös kannustavista toimenpiteistä.

Väite siitä, että Aalto tuon vuoksi olisi halunut samaa mallia on kyllä törkeän harhaanjohtava. Hallituksen mallissahan leikkaukset iskevät pahiten vähäosaisiin työmarkkinatuella oleviin, jota Aalto ei suinkaan ole ehdottanut. Ja jonne joutuu aiempaa nopeammin, kun ansiosidonnaista lyhennettiin - tämä oli aikanaan vaihtoehtoinen toimenpide sille. Kokoomus puolestaan tekee sarjana pelkkiä heikennyksiä ja näköjään pelaa tällaista peliä. Tyylikästä politiikkaa, Arvo Pohja taas paikalla..

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Nyt, kun ulkona on koko maassa pakkasta Makkonen voisi mennä ulos, pissata housuunsa ja olla siellä muutaman tunnin, näin toimii ulkoinen devalvaatio, lämmittää hetken, mutta kohta on vielä kylmempää. Ulkoinen devalvaatio jossa tapahtuu tulonsiirto palkansaajalta pääomalle on ollut markka-aikana suurin syy siihen miksi suomalaisen vientiteollisuuden tuotekehittely on lyöty laimin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Voisitko kertoa kenelle sisäinen devalvaatio toimii tulonsiirtona?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pääomalle tietenkin, vai onko jo 90-luvun devalvaation seuraukset Heinolta jäänyt pois muistista?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #25

Niitä satojatuhansia työttömiäkö nyt euro lämmittää? Vai niitä jotka ovat pakotettu 9 euron päiväpalkalla tekemään samaa työtä kuin aiemmin täydellä palkalla? Olisi pitänyt Granlundin päästä nauttimaan pitkäaikaistyöttömyydestä niin pääsisi kehumaan euron virkistävää vaikutusta.

Ps. 90-luvulla ei tehty sisäistä devalvaatiota vaan ulkoinen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miksi Jaskari ei oo vastannut sähköpostiin jonka jo tovi sitten laitoin?

Saman viestin sain jokainen edustaja ja ministeri.
:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset