POTKITAANKO TAAS TYÖTTÖMIÄ PÄÄHÄN?

En hyväksy työttömiltä lisää leikkaamista – työtä ei riitä kaikille. Näin kirjoitti minulle yksi pirkanmaalainen työtön alkuviikosta. Kysymys oli tietysti hyvin ajankohtaisesta työttömyysturvan aktiivimallista, joka on tällä viikolla ollut eduskunnassa.

Uudessa hallituksen ehdotuksessa työttömien aktiivisuutta analysoidaan joka kolmen kuukauden välein. Mikäli olet ollut työssä sillä ajanjaksolla 18 tuntia tai olet yrittäjänä tienannut yli 240 euroa, olet läpäissyt aktiivisuusseulan. Ei kuulosta kovin paljolta.

Seulan läpäisee myös, mikäli olet työttömyyskoulutuksessa, työkokeilussa tai opiskelet omaehtoisesti. Mikäli mitään näitä ei tapahdu, menetät työttömyyskorvauksestasi 4,6 prosenttia. Sama sääntö koskee sekä ansiosidonnaista, työmarkkinatukea että peruspäivärahaa.

Luonnollisesti työttömyysturva ei mene sairauden takia työkyvyttömiltä, omais- ja perhehoitajilta. Aktiivisuusvaatimus ei koske myös ihmisiä, joilla on vireillä työkyvyttömyyseläkehakemus. Muita kannustetaan uudistuksen avulla olemaan heti aktiivinen työttömyyden kohdatessa ja ottamaan myös osa-aikaisia työtehtäviä ja sijaisuuksia. Vastaavasti omavastuuta työttömyyden alussa lyhennetään seitsemästä viidestä päivään.

En pidä uudistusta ollenkaan huonona, mutta näen siinä myös reuna-ehtoja. Lyhytaikaisissa työsuhteissakin työn on oltava aina kannattavaa. Sen sijaan jos muutaman päivän työn takia turvaverkot putoavat pois useaksi viikoksi, uudistus aiheuttaa ainoastaan katkeruutta.

Toiseksi on keskusteltava siitä, millainen omaehtoinen opiskelu täyttää aktiivisuusvaatimukset. Mikäli innostut kehittämään itseäsi ja muutaman viikon kuluttua viranomainen sanoo, että nyt opiskelet ihan väärää alaa ja menetät korvauksesi, se kuulostaa epäreilulta.

Kolmanneksi joillakin paikkakunnilla ei kerta kaikkiaan löydy edes kauempaa työpaikkoja. Silloin aktiivisen ihmisen hyvänä vaihtoehtona voi olla myös muutto kasvaville alueille. Mutta mikäli sekin osoittautuu mahdottomaksi, myös vapaaehtoistyö voitaisiin hyväksyä aktiiviseksi yrittämiseksi.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, Kok.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu