Arkadianmäen heikkoja signaaleja

ETÄMYYNTIÄ VAI ETÄOSTOA?

Varustauduin eilen ja viime yönä keskustelemaan täysistunnossa alkoholin haitoista ja tabuista, mutta keskustelun pääasiaksi muodostuikin etämyynnin kieltäminen Suomessa. Oliko tavoite sittenkin vain puhua Alkon monopolista?

Savun hälvettyä äänestimme tänään uuden alkoholilain voimaan. Jotkut asiat etenivät, mutta paljon jäi vielä ”valvontakomitean” hoitoon. Esimerkiksi etämyynti jäi edelleen kummittelemaan. Se kuulemma halutaan kieltää tai ainakin siitä tehdään selvitys. Sen sijaan etäosto olisi jatkossakin sallittua.

Mutta mikä on etämyyntiä ja mikä etäostoa? Tätä kyselin kaikilta. Onko etäostoa se, että klikkaan tutun ranskalaisen viinitilan kotisivulle ja ostan 10 pulloa viiniä. Samalla klikkaan, että kuljetus voi tulla DHL:n kautta. Kuulemma etämyynnin ja etäoston raja menee siinä, kuka järjestää kuljetuksen ja kuka on vastuussa. Mistä kukaan tietää, kumpi meistä järjesti kuljetuksen DHL:n kautta?

Kuulin juuri yhdeltä kaveriltani, että hän on ystäviensä kanssa ostanut viskitynnyrin Skotlannista. Kun viski valmistuu, se tuodaan tynnyrissä Tallinnaan ja pullotetaan siellä. Viron verot maksetaan ja jokainen omistaja käy sitten hakemassa omat pullonsa Tallinnasta. Suomeen veroa ei makseta senttiäkään.

Tai kaikki tietää, että muutaman yliopistojen oppilaskunnat ovat jopa ostaneet pakettiauton, jolla haetaan juotavia Baltian maista omaan käyttöön pari kertaa kuukaudessa. No tämä ei ole etämyyntiä tai etäostoa, vaan perinteistä alkoholin maahantuontia.

Minusta tuntuu, että lähes asuminen täällä eduskunnan bunkkerissa jättää meidät muun yhteiskunnan rytmistä - ihmiset keksivät keinot. Hassuinta on se, että kaikkialla muualla etämyynti on sallittua. Samanaikaisesti kuitenkin esimerkiksi Ruotsissa vain yksi prosentti alkoholista myydään etämyynnillä. Sielläkin on alkoholimonopoli.

Hassua on myös se, että itse asiassa etämyynnissä varmistetaan se, että verotulot tulevat Suomeen. Sen sijaan etäostossa verot maksetaan ostopaikan maan mukaan - tai sitten kaksinkertaisesti. Baltian maiden viinarallista Suomi ei saa taatusti senttiäkään verotuloja.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, Kok.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset