Arkadianmäen heikkoja signaaleja

ÄLÄ PÄÄSTÄ SUOMALAISTA LÄHELLE ALKOHOLIA

Alkoholilain kokonaisuudistus on loppusuoralla eduskunnassa. Mitä enemmin uudistuksen yksityiskohtiin olen perehtynyt, sitä enemmän uudistuksen sisältö on saanut ”hiukseni pystyyn”. Alkoholi on todellinen tabu myös suomalaiselle lainsäätäjälle.

Lain sisältö on kummallinen sekoitus Alkon monopolin säilyttämistä ja suomalaisten kieroutunutta ajatusta siitä, että kännikulttuuri elää ja voimistuu heti kun pullo on jossain näkyvillä. Tässä artikkelissa perustelen asiaa muutamilla lain yksityiskohdilla.

Lakiehdotuksessa edellytetään, että lupaviranomainen hyväksyy etukäteen kaikki ravintolayrittäjien tilat ja paikat, joissa voi tarjoilla alkoholia. Lapin kairalla oleva matkailuyrittäjä joutuu siten tarkasti miettimään, missä moottorikelkkasafari pysähtyy. Kohta on maastot täynnä alkoholitarkastajia.

Ravintoloissa yksi järjestysmies edellytetään automaattisesti jokaista sataa asiakaspaikka kohden, mikäli ravintolan tarjoilu jatkuu yli 1.30 yöllä. Mikäli ravintola on 300 paikkainen ja asiakkaita on tällä hetkellä 15, heitä on vahdittava neljän järjestysmiehen toimesta. Eikö sopimus turvapalvelun kanssa riittäisi?

Lakiin on tullut uusi yritysluokka, alle 500 000 litraa vuodessa valmistavat ”käsityöläispanimot”, joilla on vähän enemmän oikeuksia. Näin elinkeinopoliittisesta näkökulmasta voin ajatella, että on tehty taas yksi kasvun raja. Kuka ihme keksi tällaisen rajan, jossa voi vähän harrastella, mutta ei kasvaa ja kehittyä?

Käsityöläispanimoilla on mahdollisuus myydä omia tuotteitaan suoraan panimolta, mutta vain yhdestä myyntipaikasta/yritys. Miksi ihmeessä? Eikö uudistuksessa pitäisi antaa myyntipaikka jokaisen valmistuspaikan yhteyteen.

Lakiehdotuksessa ravintolatilat on eritetty terassitiloihin ja sisätiloihin. Klo 1.30 jälkeen yöllä tarjoilu pitäisi loppua kaikilla terasseilla. Mitä! Onko ajatuksena, että Suomen yöttömässä kesäyössä sanotaan porukoille, että sisälle tai ulos ravintolasta – tänne ei tarjoilla.

Tämän perusteella voin jo sanoa, että ehkä eduskunnassa on tarvetta hiukan korjailla lakiesitystä. 

Harri Jaskari

Kansanedustaja, (kok.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Toni Rintala

Ei yöllä ulkona terassilla enää tarkene, paitsi kovassa kännissä. Ja silloinhan ei edes saisi tarjota enempää juomaa..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se on jokaisen oma asia tarkeneeko vai ei, ellei sitten ole niin kylmä, ettei tarjoilijakaan enää sinne tarkene juomaa kantaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On asenne millimetri millimetriltä Suomessakin muuttumassa.

Kun 80-luvulla perustettu komitea teki ehdotuksen alkoholilaista, niin se oli paljon karmeampaa luettavaa. Siinä edellytettiin mm., että jokaisella anniskeluoikeuden omaavalla ravintolalla koosta riippumatta tulee olla yksi henkilö, joka on vapautettu kaikista muista tehtävistä vain alkoholianniskelun valvontaan. Silloin tuli kyllä mieleen, että olivatko komitean jäsenet milloinkaan käyneet ravintolassa.

"Kuka ihme keksi tällaisen rajan, jossa voi vähän harrastella, mutta ei kasvaa ja kehittyä?"

Sosialistisessa Jugoslaviassa sallittiin yksityisyritteliäisyys samanlaisella periaatteella. Sallitun henkilöstöämäärän rajaa nostettiin vuosikymmenien saatossa ja ennen hajoamistaan lakina oli, että yksityisyritteliäisyys on sallittua, jos henkilöstöä ei ole 20 enempää.

"Käsityöläispanimoilla on mahdollisuus myydä omia tuotteitaan suoraan panimolta, mutta vain yhdestä myyntipaikasta/yritys. Miksi ihmeessä? Eikö uudistuksessa pitäisi antaa myyntipaikka jokaisen valmistuspaikan yhteyteen."

Tuolla määräyksellä on tarkoituksena ehkäistä juuri sen yrityksen kokorajoituksen kiertäminen. Mutta kiertäähän sitä kyllä voi. Sama yrittäjä vain perustaa toisella nimellä toimintoja sinne tänne. Parhaassa tapauksessa franchisingina, jolloin meillä on kohta suomalainen McVinetto´s -ketju.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Alkoholi haittoihin uppoaa Harri 5-6 miljardiin joka vuosi terv tepivaari

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"haittoihin uppoaa Harri"

En usko, kuvasta päätellen näyttää aivan terveeltä mieheltä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

On varmaan tepivaariltakin turha kysellä lähdeviitteiden perään? Ja ei, se usein linkattu MTV:n juttu vailla lähdeviitettä ei kelpaa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Pekka Puskaa pidetään melko yleisesti asiantuntijana alkoholihaitoista puhuttaessa:

"Alkoholin suuria kansanterveydellisiä ja yhteiskunnallisia haittoja tuskin kukaan kiistää. Alkoholi on iso asia: Kansanterveyden kannalta jäävuoren huippuna ovat noin 3000 vuotuista kuolemaa, joka on yli kymmenen kertaa enemmän kuin liikennekuolemat. Yhteiskunnallisesti on kysymys sote-palvelujen ja poliisityön rasitteista, työelämän ongelmista, perheiden taakasta, terveyseroista ja suurista kustannuksista." http://pekkapuska.fi/kirjoitukset-linkit/pekka-pus...

Alkoholin haittakustannusten määrästä on laskelmia moneen lähtöön; kuka vähättelee, kuka taas liioittelee. Tepivaarin kanssa samalla linjalla on ainakin tämä YLE:n uutinen. 5-6 miljardia. https://yle.fi/uutiset/3-8887284

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #8

Niin, siis ei löydy muuta kuin juttuja joissa tuo luku mainitaan, muttei tarkempaa tietoa siitä kuka, missä ja miten on tuollaiseen lukuun päätynyt.

p.s. Toisin kuin te, minä tiedän mistä tuo luku tulee. Yrittäkää nyt edes hiukan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #11

Jos tiedät, kerro ihmeessä. Toisaalta YLE:n toimittaja Heikki Lukinmaalta sen voisi kysyä.

Edellä jo totesin, että lukuja on moneen lähtöön. Tomille lienee selvää, että alkoholihaitat voidaan laskea sekä välittöminä kustannuksina että kokonaiskustannuksina, jolloin mukana on myös välilliset haittakustannukset.

Jaskarin kaltaiset kännikulttuurista piittaamattomat raikulipojat viis veisaavat kokonaishaitoista; näin on syytä olettaa heidän huolettomien alkoholilausuntojensa perusteella.

Joulun lähestyessä on hyvä palauttaa mieleen se "Kiiltokuvan Lasten Joulu", jossa vapaasti siteerattuna 'äiti ja lapset pakenevat Turmion Tommi-isäänsä lumihankeen'. Voimme naureskella mahamme kipeiksi noille kuvaelmille. Mutta tosiasiaksi jää, että monelle klassinen kauhukuva peilaa arkitodellisuutta ei ainoastaan joulun 'juhlinnasta', vaan pitkin vuotta.

Tomi, kerro siis em. luvun tausta ja julista samalla, jos haluat/osaat, Suomen katajaiselle kansalle koko alkoholipoliittinen ilosanomasi. Suomi ansaitsee sen. :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

"Jaskarin kaltaiset kännikulttuurista piittaamattomat raikulipojat viis veisaavat kokonaishaitoista"

Ihan ajatuksella, oletko koskaan miettinyt miksi Suomessa puhutaan kännikulttuurista ja vapaammissa maissa tämä ei ole ongelma?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #15

Olen useinkin pohtinut alkoholikulttuurin olemusta Suomessa vs. muualla Euroopassa.

Kauan sitten hämmästelin nuorena Gastarbeiter'ina Saksassa vahvan oluen myyntiä tehdassalin päädyssä, vapaasti kaupan työaikana kaikille. Eikä alkometrejä missään. :) Ainakin saksalaisilla täytyy olla yleisesti ottaen parempi kyky välttää alkoholin epätervettä käyttöä.

Fakta on, että alkoholin haittavaikutukset ovat mittavia kaikkialla Euroopassa.

Suomessa alkoholin tilastollinen keskikulutus per henkilö on eurooppalaista keskitasoa. Ongelma on lähinnä siinä, että käyttö Suomessa jakautuu erittäin epätasaisesti per nuppi. Vahva kännäily on perinteisesti edustanut suomalaista alkoholin nautintaa. OK, nykyään tilanne on parantumassa. Mutta siitä emme pääse mihinkään, että olemme edelleen sukua venäläiselle viinakulttuurille; kun otat, ota kunnolla.

Suomessa törsätään olutta vapaasti kadulla, niin leidit kuin gentlemannitkin. Kukaan ei - siis eipä juuri kukaan - kehtaa varoitella suorin sanoin viinan kiroista. Viinan perkeleet eivät aikojen kuluessa ole muuttuneet yhtään jalommiksi kuin, mitä ne ovat aina olleet.

Summa summarum, kännikulttuuri on ongelma tänäkin päivänä, koko Euroopassa. Myynnin vapauttamisella sitä ei poisteta; varsinkaan kun yleinen ilmasto suosii kaikkien oikeutta runsaaseen juomiseen. Raittius on muuttunut häpeäksi. Tämä tuli nyt kerrottua selkokieliseen ja suoraan malliin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #16

"Fakta on, että alkoholin haittavaikutukset ovat mittavia kaikkialla Euroopassa."

Kysyin miksi kännikulttuuri on yleistä Suomessa, mutta ei muissa vapaan alkoholin maissa, mutta et halunnut jostakin syystä verrata. Ota lähtökohdaksi historia kieltolakeineen ja holhousmentaliteetti niin saatat löytää jyvän. Ennen kieltolakia Suomessa käytettiin alkoholia vähiten Euroopassa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #17

Suomalainen sielunmaisema on melankolinen. 'Ilo ilman viinaa on teeskentelyä' - pitää sitkeästi paikkansa Suomessa. Olen taipuvainen uskomaan, että täällä pohjan perillä haetaan viinasta lohtua herkemmin kuin muualla Euroopassa.

Aihepiiri on laaja ja kun en alkoholipoliittinen asiantuntija ole, niin luovutan antamasi haasteen edelleen vaikkapa Tomi Solakivelle tai vielä mieluummin blogisti Harri Jaskarille, iloiselle kansanedustajallemme.

Kiitokset keskustelusta, Jarmo Makkonen!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #19

"Suomalainen sielunmaisema on melankolinen."

Kanadassa ollaan samalla ilmastovyöhykkeellä eikä siellä ole ongelmia alkoholin ja melankolian kanssa, eli et taida haluta ajetella miksi alkoholi on Suomessa ongelma, mutta muissa maissa ei.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #14

Eiköhän Lukinmaa toistele jotain, jota on saanut sen enempää kyseenalaistamatta EHYT ry:ltä. En viitsi ihan kokonaan pilata etsimisen riemua, mutta sen verran ohjaan oikeaan suuntaan, että kyseessä on eräs alkoholin haittojen selvittämiseksi pykätty projekti, jonka alustavina tuloksina esiteltiin tuollaista lukua. Jännä juttu, että projektin lopputuotteita ei enää löydykään. Todennäköisesti ihan samasta syystä THL ei enää vähään aikaan ole kehdannut esittää arvioitaan välillisistä kustannuksista.

Niin, ja lystin kruunaa se, että ko. lukujen esittäjä löytyy (jos luvut ja esittäjät löydät) nykyään kohtuullisen mielenkiintoisesta suunnasta, ja nykyinen näkemys niihin voisi olla mielenkiintoista kuultavaa.

Minä en missään nimessä naureskele "Turmiolan Tommille", tai niille ihmisille, joiden elämän alkoholi pilaa. Olen itse muutama vuosi sitten saatellut ennenaikaiseen hautaan itsensä hengiltä juoneen läheisen.

Juuri siksi alkoholipoliittinen ilosanomani on, että näillä tälläkin hetkellä puuhastelluilla, lähinnä kosmeettisilla muutoksilla ei ole alkoholin haittoihin minkäänlaista vaikutusta, vaan rutina on lähinnä viran ja hallituspalkkioiden puolesta ohipuhumista ja vaikutukset lähinnä kohtuukäyttäjien kiusaamisessa ja valtionyhtiön liikevaihdon turvaamisessa.

Toki me voimme jatkossakin teeskennellä, ettei ongelmana ole syrjäytyminen, yksinäisyys, masennus, työttömyys, toivottomuus jne. vaan se että kaupasta saa 4,7% juoman sijaan 5,5 -prosenttista.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #22

Oikeassa olet: "Toki me voimme jatkossakin teeskennellä, ettei ongelmana ole syrjäytyminen, yksinäisyys, masennus, työttömyys, toivottomuus jne. vaan se että kaupasta saa 4,7% juoman sijaan 5,5 -prosenttista."

”Politiikka on rikki” muotoili kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen pari-kolme vuotta sitten. Rikki ja epäkunnossa on varmasti myös alkoholipolitiikka. Liian suuressa määrin se on "viran ja hallituspalkkioiden puolesta ohipuhumista".

Ongelman ydin on kuten asiaan hyvin johdattelet syrjäytymisessä, masennuksessa, yksinäisyydessä jne. Ne ovat todellisia kansansairauksia, joihin uljaalla kilpailuyhteiskunnalla ei ole uskottavia lääkkeitä annettavana. Siksiköhän meidän jeppe-niilonpoikamme juovat?

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Jees, alkoholi väärinkäytettynä vie ihmisiä sairaalaan ja ennenaikaiseen hautaan eri tavoin, myös kuormittavat eri tavoin poliisia ja palokuntaa, känniset rikkovat paikkoja, tappelevat, pahoinpitelevät vaimoaan tai miestään ja niin edespäin, kustannuksia siis tulee vähän joka suunnalta. Maksaako yhteiskunta kaikkea? tuskin, eiköhän laskua osoiteta myös kännisille.

Isompi kysymys on että nouseeko nuo kustannukset jos jo alkosta ostettavat tuotteet päätyisivät kaupan kassalle, aika yleisesti Alkon ja ruokakaupan erottaa vain väliseinä eli miksi nousisi jos pulloja siirrettäisin pari metriä, eikö siltikään ketään estä menemästä Alkoon ostoksille jos vaikka tuntee tarvitsevansa hieman vahvempaa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Edustaja Jaskari retostelee 'alkoholitietoudellaan' ehkä hieman liiankin uhmakkaasti.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

ÄLÄ PÄÄSTÄ SUOMALAISTA PÄÄTTÄJÄÄ LÄHELLE ALKOHOLIA...

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kyllä sihen THL lausumia on ihan riittävästi ei perustu MTV tietoihin mulla .
Juha olen absoluutti en käytä mitään ns huumaavaa ainetta tupakoin kun korsteeni mutten hassista .
En liioin ole P Puskan juoksupoika .
Ja en viitsi sanoa enempää missä paikoissa hyvin eräs henkilö Tampereella tunnetaan terv tepivaari

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Samanlaista kännäämistä on tupakan poltto, se on huumausaine ja sillä jaetaan mielihyvää niinkuin viinallakin. Se vaan haisee ympäristölle pahemmalle kuin hyvä konjakki.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Turmiolan Tommi elää vieläkin. Koska tulee kouluhin raittiuskilpakirjoitukset ja viinakortti aikuisille?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Viinakortin voisi kätevästi yhdistää joko ajokortiin tai KELA-korttiin. Näin viranomaiset voisivat tarvittaiseassa tutkia asiakkaansa taustat myös tältäkin osin!

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Ongelma taitaa olla siinä, että meillä on globaalisti erikoinen politiikan alalaji, nimittäin alkoholipolitiikka. On lukuisia maita joissa ei ole alkoholipolitiikkaa lainkaan ja silti nämä maat tulevat aivan hyvin toimeen.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Taidamme olla alkoholin suhteen samalla viivalla alaskan kanssa, siellä kun juodaan vielä enemmän alkoholia kun suomessa .
Suhteutettuna väkilukuun olemme kehitysmaa tasolla alkoholin suhteen .
Sen verran olen itsekkin sitä käyttänyt että olen huomannut oluen suhteen mitä enemmän prosentteja maku oluesta menee pilalle .
Muuttuu lähinnä ns kiljuksi . terv tepivaari

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Suhteutettuna väkilukuun olemme kehitysmaa tasolla alkoholin suhteen"

Kehitysmaa -termi kuulostaa siltä, että olisimme kulutuksesta jäljessä kehittyneitä maita. Mutta itse asiassa Suomen kulutus henkeä kohti on hyvin eurooppalaista keskivertoa, vain hiukan mediaanin alapuolella.

Kehitysmaa Suomi kyllä on alkoholikulttuurin suhteen ja juuri siitä aiheutuvat poikkeavat ongelmat meillä sekä yleinen kissanhännänveto alkoholipolitiikasta. Valtaosassa mannermaita ei edes tunneta termiä "alkoholipolitiikka" sen enempää kuin makaronipolitiikka tai limpsapolitiikka.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei tänäkään päivänä ole mitään ongelmia ostaa alkoholia, olutta tai väkeviä niin paljon että taju ja kontrolli menee jos näin haluaa, eli mitään oleellista muutosta tuo alkoholilain uudistus ei tule merkitsemään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset