Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Sote-uudistus on monelle pelottavaa - paitsi asiakkaalle

Sote-uudistusta on viime kuukausina haluttu lähinnä haukkua. Monet uudistuksen vastustajat eivät enää tunnu muistavan, miksi uudistukseen lähdettiin. Uudistus on kuulemma monimutkaisuuden huippu, hoito pirstaloituu, päivystys kaatuu alta aikayksikön ja verorahat valuvat kansainvälisiin veroparatiiseihin.

Mihin unohtuivat nykyisen mallin potilasjonot? Terveyskeskus oli kuulemma arvauskeskus! Sinnehän ei uskaltanut mennä kuin viimeisessä hädässä! Kukaan ei antanut ennakoivaa terveydenhuoltoa! Rikkaat ne vaan menevät yksityiselle, mutta meillä ei ole varaa! Mietinkin, että voisiko uudistus olla vanhaa parempi?

Heti tuli hyvä asia mieleeni! Uudistuksen jälkeen voin valita oman sote-keskukseni. Itse asiassa voin valita oman hyväksi kokemani lääkärin, koska kysyn häneltä, minkä sote-keskuksen palvelukseen hän on menossa. Sote-keskuksen valinnan yhteydessä kerron, että tyytyväisyyteeni vaikuttaa ratkaisevasti se, että saan mahdollisuuksien mukaan asioida oman lääkärini kanssa. Ilmoitan, että vaihdan toiseen paikkaan, mikäli homma ei täällä pelaa.

Vuosien kuluttua käyn omalääkärilläni ja hän kenties toteaa, että nyt on pojalla lonkkaleikkauksen paikka. Jotta pääsen nopeasti leikkaukseen, sovin lääkärini kanssa, että anotaan nopeasti asiakasseteli Pirkanmaan maakunnan liikelaitoksesta. Ilmoitamme maakunnalle, että jos seteli ei tule päivässä, ilmoittaudumme paremman palvelun Helsingin liikelaitokseen. Siellä kuulemma asiakassetelit on todettu järkeväksi tavaksi minimoida ruuhkat.

Homma kuitenkin toimii Pirkanmaalla, saan setelin heti seuraavana päivänä (heillä ei ole varaa menettää asiakasta) ja päätän mennä Coxaan lonkkaleikkaukseen. Katsoin netistä, että siellä palvelu pelaa, leikkausvirheitä on vähiten Suomessa ja toipuminen on nopeinta. Pääsen leikkaukseen alle kuukaudessa. Ihmettelen miksi Turussa laatutaso on alhaisemmalla tasolla, onkohan kyse johtamisesta? No Turku varmaan nopeasti korjaa tilanteen. Ainakin heillä on syytä tehdä se, koska muuten asiakkaat loppuvat.

Ystäväni veli vammautui auto-onnettomuudessa. Vuosikausia hän oli samassa tutussa palveluasunnossa, mutta muutama vuosi sitten kunta halusi kilpailuttaa palvelut. Tämän jälkeen on ollut taistelua siitä, että ympäristö säilyisi tuttuna ja turvallisena. Onneksi uudistuksessa toteutettiin henkilökohtainen budjetti, jossa itse saa valita hoitopaikan. Ystäväni tappelu byrokraattien kanssa on taakse jäänyttä elämää

Mietinkin missä on tämän uudistuksen aikana ollut asiakkaan ääni? Onko asiakas pelännyt sanoa mitään, kun ammattilaiset puhuvat? Ovatko uudistuksen vastustajat sittenkin sellaisia tahoja, jotka pelkäävät, että joku tekee parempaa laatua ja nyt joudun pinnistelemään uusien ideoiden puristuksessa. Ja himskatti, ihmisille on annettu mahdollisuus verrata laatua ja valita itse. Onhan se ennenkuulumatonta meidän alalla.

Harri Jaskari

Kansanedustaja (kok.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

En lukenut juttua, koska näin, mistä suunnasta se tulee, mutta otsikko pisti silmääni. Sairaat siis ovat "asiakkaita"? Sana, joka mielessäni aina liittyy tavalla tai toisella rahastamiseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uusi sote tulee olemaan asiakaslähtöinen.

Asiakkaille jaetaan asiakasseteleitä.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Kamoon, sairastaminen on fantsua pöhinää, joka tarjoaa mahdollisuuden ihquun shoppailuelämykseen!

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Minä luin jutun. Siinä Harri taitavasti unelmoi tulevista hoidoista, terve mies. Se on selvää että taustalla on bisneksen ääni:)

Jos minä olen asiakas, silloin lääkäri ja apteekkari ovat myyjiä jotka tyrkyttävät jotain minulle ja ottavat siitä rahaa:)

Asikassetelistä tulee mieleen erilaiset alennukset, bonukset ja pisteiden keräykset. "Käy meillä leikkauksessa, joka viides kerta on ilmainen"

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Uuden järjestelmän suunnittelussa olisi sentään pitänyt ottaa tarvittavat toiminnot ja niiden erittely lähtökohdiksi, sensijaan että maa jaetaan alueisiin kuin jotain kakkua.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Suomessahan on kakut jaettu jo kauan sitten parinkymmenen maakunnan kanssa:

http://www.stat.fi/meta/luokitukset/maakunta/001-2...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinpä, nyt piti kai olla kyse uudistuksesta, nimenomaan toiminallisesta uudistuksesta, ei vain hallinollisesta.

Jaakko Paasonen

Niinpä. Tämä nykyinen on tyypillistä hyväveli meininkiä..sulle mulle,ja vielä kerran mulle.
Muista ei niin väliä..mitä nyt Soinille sinttuineen pienet hillotolpat.
Sipilän kepplottelijoille maakunnat ja Porpolle Sote..eläkerahastoineen.

Vaan ei kaksi ilman kolmatta ja se tässä askarruttaakin,että mikä se on.?
Mitä saavat oppoditiossa olevat,mm. Sosdemot? ..joilla nyt kuitenkin on vielä valtakoneistossa melkoinen miehitys/ naisitus,menneiden valtakausiensa ansiosta..taikka vuoksi?

Mamumiljoona bisneksessä heitä jo häärii melkoisesti suvaitsemassa niitä miljoonia omille viiteryhmilleen.

Kyllä hekin jotain ovat vaatineet vaikka eivät hallituksessa istukkaan,j a Ilmeisesti heille on joku hillotolppa tiedossa.ja veikkaanpa,että
se joku on Ay,ym.järjestö/rahasto/
asunto himmeli,jolla vassarit ovat rahastaneet ikiakaisesti.

Eivät he muuten olisi niin hiljaa ja kiltisti oppositiossa kuin nyt tekevät...ja
Siunaavat melkein kaiken mitä hallitus esittää.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Viittaat tuossa erikoissairaanhoidon, joka on muuten ollut se toimivin osa ilman merkittäviä jonoja, osittaiseen toimimiseen palvelusetelillä. Mistä tämä nyt ilmaantui Kokoomuksen vaatimukseksi? Juuri on tulossa voimaan hallituksen asetus ensi vuonna, jossa tapahtuu seuraavaa:
"Sairaaloiden työnjako uudistuu vuoden 2018 aikana. Asetuksella säädetään niistä erikoissairaanhoidon tehtävistä, jotka kootaan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen yksiköihin, viiteen tai alle viiteen yliopistolliseen sairaalaan."

"Lisäksi asetuksella säädetään tarkemmin eräiden keskitettävien leikkausten edellyttämistä toimenpidemääristä. Esimerkiksi tekonivelleikkaukset kootaan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen sairaaloihin, joissa tehdään vähintään noin 600 leikkausta vuodessa. Muita keskitettäviä tehtäviä ovat selkäkirurgia (vähintään 150 leikkausta) ja syöpäkirurgia (rintasyövässä vähintään 150 leikkausta, muissa yleisissä syövissä vähintään 70 leikkausta). Nämä muutokset tulevat voimaan 1.7.2018."

Joten eikö olisi voinut katsoa ensin kuinka uusi malli toimii, kuinka tehokkaasti ja saavutetaanko tärkeitä kustannussäästöjä. Jos homma ei toimi, niin myöhemmin olisi voitu katsoa mahdollisia muita vaihtoehtoja. Nyt jostain kumman syystä ette edes halua katsoa tätä ensin vaan olette säätämässä ensi hallituskautena voimaan tulevaksi tällaista. Tuntuu olevan hyvittelyn makua terveysjäteille - faktahan on, että kovin pienet toimijat eivät näitä tee.

Leikkauksien keskittämisellä tavoitellaan toistoilla ja suuruuden ekonomialla säästöjä, mutta nyt sitten haluatte muuttaa mallia jo ennen aloittamista ja kokemuksia.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kyllä Harrilta puhetta riittää liekö kuitenkin vain omaa etua hänelle koko sote vapaa valinta on että voi mennä vaikka joka kerta eri terveyssemalle .
Ja kahden vuoden päästä kukaan ei kysymättä vaihda sitä, lähimmälle terveys asemalle terv tepivaari

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Eikös tässä valinnanvapausmallissa joudu sitoutumaan vuodeksi aina yhteen palveluntarjoajaan?

"verorahat valuvat kansainvälisiin veroparatiiseihin"

Ja näinhän tapahtuu....et ainakaan kiellä tätä.

"Mihin unohtuivat nykyisen mallin potilasjonot?"

Välitöntä hoitoa tai leikkausta tarvitseva saa sitä heti, vain ne joilla ei ole välitöntä hätää päätyy jonoon tänäpäivänä.

"tappelu byrokraattien kanssa on taakse jäänyttä elämää"

Tuon kun näkisi, missä verorahat siellä byrokraatti.

tom brunila

"Uudistuksen jälkeen voin valita oman sote-keskukseni. Itse asiassa voin valita oman hyväksi kokemani lääkärin, koska kysyn häneltä, minkä sote-keskuksen palvelukseen hän on menossa. Sote-keskuksen valinnan yhteydessä kerron, että tyytyväisyyteeni vaikuttaa ratkaisevasti se, että saan mahdollisuuksien mukaan asioida oman lääkärini kanssa. Ilmoitan, että vaihdan toiseen paikkaan, mikäli homma ei täällä pelaa."
Ja jos lääkäri on muidenkin suosiossa niin on turha odottaa, että pääset nopeasti vastaanotolle. Ja kun valitat lääkäriile niin hän kehottaa menemään toiselle lääkärille. Eikä välitä tippaakaan siitä, että uhkaat vaihtaa lääkäriä!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

No miten kaikkein köyhimpien "valinnanvapaus" nyt hyödyttää heitä?
Entä veronmaksajia?

-Julkisen terveydenhuollon
- asiakasmaksuista voidaan hyväksyä toimeentulotuessa esimerkiksi:
lääkärin ja hammashoidon maksut (esim. terveyskeskusmaksut)
tilapäisen kotisairaanhoidon tai muun terveydenhuollon työntekijän suorittaman kotikäynnin maksut
poliklinikkamaksut
sairaalan potilasmaksut
hoitoon liittyvän lääkärinlausunnon maksut
julkisen terveydenhuollon
-fysioterapian maksut.
KELA-17

Otetaanpa sitten kok 600 000 työtöntä jotka on tukien varassa. Päälle pientä eläkettä saavat .
Vieläkö oli puhe koko kansaa hyödyttävästä uudistuksesta?
Vai Mehiläisen,Attendoon,Pihjalinnan osakkeenomistajien hyödystä SOTE?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Manselaisena kysynkin nyt oliko minulla "valinnanvapaus" etsiä halvempi (erikoishammasteknikko tekee proteesit) kuin se firma minkä julkisenpuolen hammaslääkärit on määrätty käyttämään edm.tehdessä?

Olin aika yllättynyt eläkeläisenä kun jouduin allekirjoittamaan "vekselin"
ennakkoon ennekuin proteesien tekoa edes aloitetaankaan.

Perintätoimiston kauttahan allekirjoituksellani saisi perittyä vaikka en pystyisi maksamaankaan .
JK. Kyllä olen maksanut kaikki ihan itse.
-Kyse on vain siitä pystyykö pienituloinen maksamaan jos ei saa edes maksusitoomusta sosusta tai toimeentulotukea kelasta niihin.

Kari Aaltonen

Jaskaria ei tunnu haittaavan vaikka verorahat valuvat veroparatiisiin, kunhan pääsee yksityiseen hoitoon ja jonottamatta, mutta jos verorahat valuvat ulos niin velallako Jaskari nämä rahoittaa, ai niin, unohdin et Kokoomus voi aina nostaa niiden veroja ja maksuja, jotka eivät pysty tekemään agressiivista verosuunnittelua.

Kari Aaltonen

Jaskarille tuntuu olevan ihan sama valuvatko veroeurot agressiivisen verosuunnittelun kauta Suomen ulkopuolelle, ainahan sitä voi korottaa palkansaajan veroja ja maksuja tai ottaa velkaa, että saadaan maksettua näille kansainvälisille yrityksille. Oma ja kavereitten etu ensin ja sitten valtion etu.

Käyttäjän EsaAuramki kuva
Esa Auramäki

Odotan innostuksella ja ihmetyksellä :-D, mitä kaikkea hyvää tämä sote-uudistus tuo vaikkapa tänne Lappiin ja ylipäätään suurimpien kaupunkikeskusten ulkopuolelle. Kun tuo "bisness" nyt ei taida olla suuremmin kiinnostunut tasa-arvosta ja oikeasta demokratiasta. Ja köyhempien ja vähäväkisempien alueiden palveluista. Enemmistön diktatuuri varmaankin kelpaa. Ja sitten tosiaankin odotettavat 3 mrd. säästöt ovat vähintäänkin kyseenalaisia. Tai sitten ne otetaan köyhempien alueiden selkänahasta. Mutta tämähän on koko oikeistolibertaarien "ohjelman" peruspilari. Nythän noiden rikkaiden alueiden kannattaisi yksinkertaisesti vaan satsata julkisiin sote-palveluihin. Siis lisätä resursseja ja rahoitusta. Köyhemmillä alueilla usein palvelut pelaa hyvin, mutta siellä sitten kunnallisveroäyri luokkaa 20,5 %. Ja sitten rikkaassa etelässä luokkaa 18, jopa alle. HUS-pomo puhuu asiaa. "Yhtä hyvin se voitaisiin tehdä tässä ja nyt niin, että nykyistä julkista sektoria rahoitetaan lisää. Siihen ei ole ollut halukkuutta. Mutta sitten jos tuottaja on yksityinen, niin jostain kummasti sitä [rahaa] halutaan antaa lisää. "
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/233204-hus-pomo-a...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sitten kun annetaan ne asiakassetelit kouraan, niin millä perusteella Jaskari sitten sen lonkan leikkaajan valitsisi? Heittäisi noppaa, valitsisi halvimman, tai sitten jotenkin vain jossain mediassa mainostettiin yhtä kirurgia niin se varmaan on hyvä. ;-)

Käyttäjän Marjosterberg kuva
Marjo Österberg

Onhan se helppoa (ja on ollut tähänkin asti) kun on hyvin toimeentuleva, hyvin koulutettu (ja kohtuullisen tervekin). Mutta jos ei ole, niin ei se valinta niin helppo ole.
Ja Jaskari.kuten useimmat muutkin, unohtavat että kyse on sote-uudistuksesta. Siis SOte. (No juu hän mainitsi epäonnistuneesta kilpailuttamisesta,tuskin se suuremmalla kilpailuttamisella paranee). Mutta asunnoton, päihde- tai mielenterveysongelmista kärsivä ei Jaskarin maailmaan mahdu. Sote on yksityisen lääkäriaseman valitsemista, ei muuta,

Toimituksen poiminnat