Politiikkaa tuloeroilla

Tällä viikolla keskustelu tuloeroista ryöpsähti taas sloganeiksi ilman minkäänlaista syvällisempää analyysia. Lehdet ja oppositio kirkuivat, että hallitus muuttaa tulonjakoa pienituloisille entistä epäedullisempaan suuntaan. Kaikista alimmassa tuloluokassa olevat menettävät 37 euroa vuodessa.

Nyt kyllä kaipaisin hiukan enemmän tutkivaa journalismia. Kaikista alimmassa tuloluokassa ovat ne, jotka eivät ole töissä. Samanaikaisesti tämän hallituksen aikana on syntynyt 50 000 uutta työpaikkaa. Heti kun ihminen löytää työpaikan tai pääsee tekemään vaikka päivän töitä vuodessa, hän saa enemmän tuloja kuin nyt menetetyt 37 euroa. Erikseen on tietysti tulkittava eläkeläiset, jotka ovat jo työuransa tehneet ja eläkkeensä ansainneet. 

Toiseksi 37 euron vuotuisesta tulonlaskusta 21 euroa tulee tupakkaveron nostosta. Kysymys on siis elinkustannusten nostosta, johon keskimääräinen tupakointi on otettu huomioon. Tsekkasin netistä, että tupakka-aski maksaa keskimäärin seitsemän euroa. Viisi tupakka-askia vähemmän vuodessa tasoittaa tulot entiselleen ja sillä on jopa terveysvaikutuksia.

Ylimmässä tuloluokassa olevien tulot ovat kasvaneet Valtiovarainministeriön tilastojen mukaan 400 euroa vuodessa hallituksen veropäätösten seurauksena. Tässä keskustelussa ei puolestaan otettu huomioon sitä, että tällä tuloluokalla puhutaan 58% marginaaliverosta – eli jokaisesta tienatusta eurosta menee 58 senttiä valtion verotuloihin – eli myös tulonsiirtoihin.

Tehdään lisää oletuksia. Millä alimmassa tuloluokassa olevat ihmiset pääsisivät samanlaiseen 400 euron tulonlisäykseen eli samanlaiseen absoluuttiseen tulonlisäykseen kuin korkeammalla tulotasolla olevat suomalaiset. Hiukan yksinkertaistettuna vastaus on neljä työpäivää lisää vuodessa. Ideana hallituksella on juuri ollut se, että Suomeen saataisiin enemmän työpaikkoja. 

Kannustinloukkujen purkamisen ja talouskasvun vauhdittamisen ansiosta moni onkin työllistynyt. Olisiko ratkaisu tuloeroihin kaventamiseen sittenkin lisää työtä ja yrittäjyyttä Suomeen? Ja jos tällaisia idearikkaita yrittäjiä Suomesta löytyy, pitäisikö heitä palkita riskinotosta ja onnistumisesta? Ai niin, silloinhan tuloerot kasvavat.

Harri Jaskari

Kansanedustaja (kok.)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu