Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Yleishyödylliset lakot

Viime päivinä on kohistu ammattiyhdistysliikkeen suurista omaisuusmassoista – eikä turhaan. Metallityöväen liiton nettovarallisuus on yli 200 miljoonaa euroa ja yli 100 miljoonan pääsevät JHL, PAM, OAJ, tekniikan Akateemiset ja PRO.

Sehän on hyvä, että Suomi vaurastuu. Kysymys on kuitenkin siitä, miten vaurastuu. Verovapaat jäsenmaksut ja sijoitustuotot paisuttavat vuodesta toiseen ammattiliittojen varallisuutta.

Itse pidän yleishyödyllisyyden ideasta ja siitä, että hyvää työtä tuetaan myös verohelpotuksilla. Tiede, taide ja liikuntakulttuuri eivät olisi Suomessa nykyiselle tasolla ilman rahoitukselle erittäin tärkeitä säätiöitä ja yhdistyksiä.

Ammattiyhdistysliikkeellä on Suomessa kuitenkin yksi erityinen erityiskohtelu. Jäsenmaksut ovat jäsenelle täysimääräisesti verovähennyskelpoisia. Eikö tasapuolisuuden nimissä jäsenmaksujen pitäisi olla samalla tavoin vähennyskelpoisia, mikäli olen mukana kulttuuriyhdistyksen tai jalkapalloseuran toiminnassa?

Ammattiyhdistysliike saa myös toista kautta mielenkiintoista veroetua. Ammattiliittojen laajasti omistama asuntosijoittaja Kojamo (entinen VVO) sijoitti viime vuonna vuokra-asuntoihin 700 miljoonaa euroa. Yhtiö tekee hienoa työtä esimerkiksi sosiaalisen vuokra-asumisen kehittämiseksi.

Asialla on kuitenkin toinenkin puoli. Sosiaaliseen vuokra-asumiseen käytetään valtion asumistukea vuosittain yli miljardi euroa. Monet Kojamon vuokra-asujat saavat valtion asumistukea. Samaan aikaan esimerkiksi vuonna 2016 Kojamo maksoi 104 miljoonan euron ennätysosingot omistajilleen – ja ammattiliitot eivät maksa veroa osingoistaan.

Tässä tulee väkisinkin mieleen, pitäisikö ammattiliittojen verokohtelua muuttaa. Esimerkiksi jäsenmaksujen vähennysoikeuden poisto toisi valtion kassaan jo 300 miljoonaa euroa lisää. Tämän summan voisi täysimääräisesti käyttää vaikka työn verotuksen alentamiseen – tai sitten valtion velan lyhentämiseen.

Harri Jaskari

Kansanedustaja (kok.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Kaikki verovähennykset pitäisi poistaa verotuksesta aivan kaikki. Ja samoin yleishyödyllisyys tulisi poistaa laista kaikilta osin niin yhdistysten, puolueiden ja säätiöidenkin osalta.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Erityisesti verottomuutta esim. taiteeseen tai liikuntaan voidaan pitää eräänä tulonsiirtoelementtinä. Tieteen osalta se on järkevää.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Samalla säätiöt myös verolle osingoistaan, niistä tulee todennäköisesti huomattavasti enemmän. Vaikkapa Konstsamfundetilla on yli 500 miljoonan sijoitukset.

http://nikokaistakorpi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23...

Vai onko niissä liikaa hyviä veljiä hommissa?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oletko Harri Jaskari olenkaan ajatellut sitä, että ehdottaessasi jäsenmaksun verovähennyksen poistoa samalla korottaisit suuren osan Kokoomuslaistenkin veroja? He kun kuuluvat usein esimerkiksi Tekniikan akateemisiin jne.

Ilmeisesti EK:n juoksupoikaa tämä ei haittaa - kunhan saadaan tehtä kiusaa ammattiliitoille?

Valtion velan maksuun käytettäessä kyseessä olisi suora veronkorotus ja mikäli käytettäisiin veronalennuksiin, niin sama summa jaettaisiinkin sitten useammalle ja imeisesti mielestäsi olisi mukava jakaa sitä taas ennemmin muille kuin työtä tekeville ammattiliitossa oleville?

Olin itse todella pitkään Tekniikan akateemisten jäsenenä aikanaan Kokoomuksen kannattaja, mutta en enää. Te ette aja korkeasti koulutetujen työntekijöiden asiaa vaan EK:n ja muiden vastaavien etuja. Viimeistään koulutusratkaisut ovat osoittaneet sen.

Hauskasti heittelt lukuja ikäänkuin ne kohdistuisivat kaikki ammattiyhdistysliikkeille. Kyllä sitä asumistukea tuosta yli miardista valuu vallan hemmetisti muuallekin kuin Kojamolle mukaanukien yksityiset sijoittajat. Vaitsit 2016 osingot Kojamolta, tänä vuonna ne ovat noin 50 miljonaa, joista noin 30 miljoonaa menee ay-liikkeille - toki paljon sekin. Ilmeisesti ottaa pannuun, että he ovat tehneet hyvän sijoituksen?

Ilmeisesti sinulle ammattiyhdistysiike on sama kuin vaikkapa mainitsemasi jalkapalloseura - onhan se näkökulma tuokin. Se kertoo paljon sanojasta, joka ei ole ollut varsinaisissa yrityksissä työntekijänä ilmeisesti koskaan.

Onko muuten työnantajajärjestön maksut yritykselle verovähennyskelpoisia? Jos maksetaan ennen verotettavaa tuloa, niin haethan tähän samalla muutosta tasapuolisuuden vuoksi?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ei Kokoomus mitään yleishyödyllisyydestä ymmärrä. Kokoomus on yleishyödytön suurten sijoittajien käsikassara, jossa edustajat tekevät mitä käsketään. Nyt on käsketty horjuttaa ay-liikettä, joka ei suostu palauttamaan työmarkkinoita kehitysmaamalliin takaisin. Sillä ei ole väliä miten aivottomia argumentteja sen eteen pitää käyttää, tai tekeekö itsestään pellen niitä hokemalla, kuten Harkimo ja Jaskari toistuvasti tekevät.

Enemmän minua ihmetyttä se, pitävätkö Kokoomuslaiset äänestäjiään näin tyhminä? No mistä minä tietäisin, itse en ole ikinä niin tyhmä ollut, että niiden soopaa olisin ostanut, joten saattavat hyvinkin olla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Minä ainakin olen niin tyhmä, vaikka en laske edes itseäni kokoomuksen äänestäjäksi. En keksi ammattiliittojen liiketoiminnan tuottojen verovapaudelle ensimmäistäkään johdonmukaisesti perusteltavissa olevaa syytä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #9

Minä keksin montakin. Selvin niistä on molempien osapuolten tasapuolinen kohtelu. Yrityksille kyseiset kulut ovat menoja, joten niistä ei tarvitse maksaa veroja. Samoin ne ovat työntekijöille kuluja, joten niistä ei tarvitse maksaa veroja. Ja kyllä yritykset veronsa maksavat, vaikkei omistaja maksaisikaan.

Yleisesti Kokoomuksen argumenteissa tulee vastaan perustavanlaatuisia ongelmia ymmärryksessä markkinatalouden toiminnan perusteistakin. Kun se yhdistetään lapasesta lähteneeseen kaverikapitalismiin, ei Kokoomusta tai Keskustaa enää voi pitää edes markkinatalouspuolueina. Se toki lienee johdonmukaista. Kun ajattelu on ulkoistettu EK:n tyypeille, niin Kokoomukseen on hakeutunut tyypit jotka ovat hyviä tekemään mitä käsketää, mutta sen verran huonoja ajattelemaan, että osaisivat edes kyseenalaistaa saamiaan käskyjä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Oletan sinun viittaavan jäsenmaksujen verovähennysoikeuteen. Sille minäkin keksin perusteluja, vaikka en välttämättä kannatakaan. Nyt kommentoin kuitenkin liiketoiminnan tuottoja. Jos pidät jäsenmaksuja liiketoimintana, ei vähennysoikeudelle tietenkään ole pienintäkään perustetta.

Tuo fyysisen henkilön vertaaminen yrityksiin ontuu pahasti. Käytännössä kaikki yrityksen kulut vähentävät verotettavaa tulosta. Ei ole mitään syytä sillä perusteella katsoa jäsenmaksua eri tavalla kuin vaikkapa solmion tai t-paidan hankintakulua. Henkilö- ja yhteisöverotus ovat kaksi täysin eri asiaa.

Oliko sinulla niitä perusteluja siis montakin liiketoiminnan tuottojen verovapaudelle? Ammattiliittojen sijoitukset ovat puhtaasti liiketoimintaa. Jos nyt verrataan ammattiliittojen liiketoiminnan tuottoa yrityksiin, niin sehän on viimeksimainituilla nimenomaan veron alaista. Pitäisikö ehkä käyttämääsi logiikkaa seuraten yritykset vapauttaa yhteisöverosta tasapuolisen kohtelun nimissä, kun ammattiliitotkaan eivät maksa veroa?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #11

Kieltämättä puhuin jäsenmaksuista. Niistäkin tosiaan jaksetaan jatkuvasti vinkua. Ja tietysti sitä pitää verrata yrityksen kuluihin. Työntekijälle liiton tuottama palvelu on liiketoiminnan kulu, joten on luonnollista etei sitä huomioida verotettavana tulona. Sillä tokihan palkkatyö n mytävä palvelu, vaikka sitä verotetaankin kovemmin. Siinä olisikin Kokoomukselle verotuksellinen tehtävä saattaa yritysverot osaksi henkilöverotusta. Nykyjärjestelmässähän kupataan kohtuuttomasti hyvätulisia työntekijöitä verrattuna pääomaan. Se toki vaatisi sen, että Kokoomus ajaisi niiden etuja, jotka heitä äänestää, eivätkä olisi EK:n juoksupoikia.

Jos toiminta katsottaisiin liiketoiminnaksi, niin silloin toki tulisi mahdollisuus vähentää alv. Sitä mahdollisuutta ei nyt ole, joten veroetua siitäkin tulisi.

Yleishyödyllisyys on edelleen se syy verovapaudelle. Mutta tosiaan Kokoomus ei tosiaan yleishyödyllisyyttä tunne kun ovat jalostuneet puhdasverisiksi pääoman palvelijoiksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

En oikeasti löytänyt yhtään argumenttia vastauksestasi. En siis osaa vastata. Hienoinen yritys löytyi yleishyödyllisyydestä. Siihen asettaisin kaksi kysymystä:

Miksi yhdelle toimijalle pitää kilpailutilanteessa antaa veroetu? Luulisi tuon johtavan kansantaloudellisesta näkökulmasta tehottomuuteen.

Millä tavalla ammattiliitto on yleishyödyllinen, kun se jo määritelmällisesti ja myös käytännössä toimii kansakunnan työttömien intressiä vastaan?

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila Vastaus kommenttiin #11

Jos ay-liike olisi heikko, elettäisiin täysin työnantajien "armoilla", no armoa sieltä ei kyllä heruisi.

Näitä tuloja ja rahoja tarvitaan esim lakkoavustuksiin ja siis pitämään työmarkkinoilla jokin vastavoima. Jos tätä vastavoimaa ei ole elämme täysin työnantajapuolen hyväntahtoisuuden varassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #35

Jokainen pystyy varmasti perustelemaan mihin tuloja tarvittaisiin verottomana. Nyt kysymys kuului, miksi ammattiliittojen pitää saada liiketoiminnan tuotot verottomana?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onnittelut, laskujeni mukaan kymmenes toimituksen poiminta tänä vuonna vaikket ole kertaakaan osallistunut keskusteluun niissä.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Ihan hyvä vaatimus karuselliin nostolle olisi osallistuminen keskusteluun. Julistajat voisivat jäädä marginaaliin.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

H. Jaskari tässä esittää samanlaisen epä-älyllisen kritiikin ay-liikkeen omistuksia, niiden verotusta, ym. kohtaan, kuin "yhdenasianmies" H. Harkimo.

A. Herlinin yhden miehen omistukset ovat lähes 2 miljardin luokkaa, ay-liikkeen paljon pienemmät omistukset ovat miljoonan suomalaisen omistuksia. Ja mitä tulee A. Herlinin veroetuihin ja hänen todellisuudessa maksamiinsa pieniin veroihin, edes ne eivät ole samalla viivalla. Itse asiassa prosenttien valossa A. Herlinin maksamat verot eivät ole linjassa yhdenkään keskituloisen suomalaisen palkansaajan kanssa. Käytännössä A. Herlin ei maksa veroja.

Kirjoittajan kannanotto on uuskepulaista tarkoitushakuista populismia, joka tältäkin osin saa tuomionsa seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi ihmeessä se, että sijoitustoiminta on pienempää kuin jollain muulla olisi argumentti verovapaudelle? Olettaisin verovapauden perustelun olleen, että on haluttu turvata ammattiliitoille riittävät tulot varsinaiseen toimintaan. Nyt on kuitenkin ilmeistä, että varsinaisen toiminnan lisäksi on pystytty kerryttämään merkittävästi omaisuusmassaa. Legitimiteetti verovapaudelle on siis kadonnut, mikäli sitä aidosti koskaan oli. Vaihtoehtoisesti voisi kysyä, pitäisikö kaikki alle 100 miljoonan sijoitusomaisuuden tuotot vapauttaa verosta, jos [suhteellinen] pienuus kerran on verovapauden perustelu.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Yritin löytää logiikkaa tästä viestistä, muttei syttynyt minkäänlaista oivallusta. Mitä tämä Herlin-mielipide tässä tekee?

Muuten olen käsityksessä, että ay-liike on paljon lähempänä markkinointiviestintää ja tiettyjen ryhmien omanedunvalvontaa, kuin yleishyödyllistä toimintaa. Siltä pohjalta osinkojen verovapaus on kummallista – nekin verot voisi käyttää työttömien ja köyhien avustamiseksi, eikä etuoikeutettujen.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Kenen etuja valvoo työnantajien järjestöt? Sotket asioita jos pidät jäsenmaksuja osinkoina.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #16

Kirjotin yhdistyksen verottomista osingoista. Jos olisin kirjoittanut jäsenmaksuista, olisin kirjoittanut: jäsenmaksuista.

Käyttäjän kuolimonpaimensaaresta kuva
Arto Bäcklund

Mikäli on "ideologiset aurinkolasit" silmillä, monista asioista on vaikeaa löytää logiikkaa. Niitä ei näe.

Otin kantaa yhden yksilön jättiomaisuuden ( joka on huomattavasti suurempi kuin ay-liikkeen omaisuus ) ja sen edelleen karttumisen verotuskohteluun suhteessa ay-liikkeen omaisuuden verotuskohteluun. Siitä kai tässä keskustelussa on kyse. Verovapaudetkin lienevät osa yleistä verokohtelua. Tässäkin keskustelussa on tullut hyvin ilmi verovapauksia eri suunnilla.

En lähtenyt ketään tuomitsemaan. En vain ymmärrä tässä yksipuolista paatosta, joka näyttää muodostuneen poliittiseksi aseeksi.

Itse kannatan säätiöiden, ay-liikkeen, työnantajajärjestöjen ja monien ns. yleishyödyllisten yhdistysten ja järjestöjen saattamista verokantaan, erityisesti niiden selvän liiketoiminnan osalta. Samoin olen valmis poistamaan ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeuden historiallisena.
Jokainen joka haluaa, voi kymmenykset lahjoittaa.

Sen sijaan en ole valmis olemaan mukana ay-liikkeen alasajossa. Siitä tässä H. Harkimon masinoimassa pikkupopulistisessa kampanjassa yhtenä tukitoimena on kyse. Suomeen halutaan uusorjayhteiskunta, jossa duunarit asuvat konteissa, saavat 5 - 6 euron tuntipalkkaa ja yhteiskunta maksaa loput minimihengissäselviytymiseen erilaisina asumis- ja toimeentulotukina. Niin kauan kuin jaksaa.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #18

Ei tässä minusta yhden - tai vaikka sadan – yksilön omaisuus liittynyt millään tavalla ay-liikkeen tai muiden yhdistysten verovapauteen. Minusta logiikan pitäisi liittyä keskustelun kulkuun, enemmän kuin ulkopuolelta revityt mutku-argumentit.

No, syyhän selvisi tämän uuden viestisi viimeisestä kappaleesta, joka oli jo aivan hysteerinen. Jotain suhteellisuudentajua keskusteluun, kiitos!

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #21

No kyllähän se liittyy. Kun valitetaan ay-liikkeen "jättiomaisuudesta" niin puhutaan muutaman miljoonan jäsenen omaisuudesta, jolle pärjää tässä maassa useampikin yksittäinen toimija aivan yksinään. Mukaanlukien tämän sivuston omistaja. Heillä on varaa ostaa sitten poliitikkoja ja Kokoomuksen ovatkin tainneet ostaa ajamaan omia etujaan. Ja siksi kai tämäkin blogi on nostettu kiertoon. Nimittäin ei tätä ainakaan kirjallisten tai älylisten ansioiden takia rotaatioon ole laitettu.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #23

No jos noin umpikujaisen vastakkainajattelun kautta ihminen osaa ajatella, niin siitä vaan, mutta ei siitä saa keskustelua vaihtoehdoista, pelkkää inttämistä. Eli ajanhukkaa ainakin minulle.

Ja loppuun vielä vainoharhaista salaliittojen kehittelyä... ei ole ihme, että Suomen kehittäminen takertelee, jos keskustelijoiden taso hiihtää näin kyykyssä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #23

Keneen viittaat tämän sivuston omistajalla?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #30

Jottei tarvitse leikkiä kissaa ja hiirtä, niin veikkaan omistajasta kirjoittaneella olleen vanhentunut tieto Niklas Herlinin omistajana olosta. Almamedia osti tämän viime kesänä.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Jaskari ja eräät muut eivät muista lainkaan, että myös työnantajaliittojen jäsenmaksut ovat verotuksen ulkopuolella. Samoin monet muutkin yhteisöt ovat verovapaita. Sangen useat säätiöt kuuluvat myös verovapauden piiriin.
Näillä linkeillä pääsee totuuden lähteille.

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-y...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014061418407171_u...

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/tietoa-y...

http://www.saatiopalvelu.fi/media/matti_viren_saat... sivulta 118 alkaa verovapaiden säätiöiden luettelo. Kirjoittaja on taloustieteen professori Turun yliopistossa.
ensimmäinen on Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiö ja viimeinen on Ålands Kulturstiftelse
Mukaan mahtuu mm. Tali-Ihantalan Perintö ry, Oulun ortodoksisen hiippakunnan säätiö, Georg Malmsten-säätiö ja monia muita.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

(Tuskin Jaskari asiaa on unohtanut.)

Viren-linkin (kiitos!) sivulta 121 alkaen on muuten tietoa monien muiden maiden vastaavasta verotuksesta. Sieltä vaan hakemaan ideoita.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Otin lämpimikseni taulukkoon 50 suurinta säätiötä ja laskin niiden varallisuuden, luku on 15,7 miljardia.

Jos pelkästään nuo 50 suurinta saisivat 5%:n tuoton ja siitä perittäisiin 34% osinkovero päästäisiin vuodessa 267 miljoonan verotuottoon.

pdf:ssä on sata, mutta siitä oli hankala poimia taulukkoon automatisoidusti, joten laskin vain 50 ensimmäistä. Sadannenkin varallisuus on vielä 22 miljoonaa euroa.

Käyttäjän PasiSalmi kuva
Pasi Salmi

Kaikiltahan se verottomuus tulisi poistaa ei vain niiltä joiden toiminta ole oman ideologioitten mukaista. Ja tämän lisäksi kaikki muut tulot kuin henkilöiden jäsenmaksut pitäisi laittaa verolle yhdistyksissä, säätiöissä, yrityksissä ja puolueissa myös kannatusjäsennyysmaksut pitäisi olla verollisia, jonka yhdistys maksaa. Puolueitten jäsenmaksut sen sijaan tulisi laittaa verolle, kuten myös puoluetuet.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mistähän hihasta seuraava on vedetty: "Esimerkiksi jäsenmaksujen vähennysoikeuden poisto toisi valtion kassaan jo 300 miljoonaa euroa lisää."

Suomessa on ammtiliitoissa noin 2 miljoonaa jäsentä, esimerksi Tekniikan Akateemisten jäsenmaksu on tänä vuonna 273 euroa. Tuosta hän haluaisi verot valtiolle pois palkansaajilta. No, 30% on aika lähellä keskimääräistä veroa. Tästä saadaan sitten kerättyä 81,90 euroa per lärvi. Kerrotaan se liittojen jäsenillä ja päästään 164 miljoonaan eli uupumaan jä melkein puolet väitetystä summasta. Onkohan tämä taas jotain EK.n lukuja vai itse keksitty?

Voisi toivoa, että kansanedustaja Jaskari kertoisi edes lähteensä tuolle, kun ei vaikuta kovin uskottavalta. Toisaalta on hän viljellyt noita avoimien työapikkojen määrään liittyviä lukujakin miten sattuu. Sinällään ollaan kestävällä linjalla.. ;-)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Et ole näköjään kovin paljon ollut tekemisissä duunarien kanssa jotka maksavat "kymmenyksiä", eivätkä suinkaan määriteltyä jäsenmaksua. Miksiköhän Metalliliitolla on suurempi omaisuus kuin Tekniikan Akateemisilla?

p.s. Oletukseni ovat aivan yhtä hihasta vedettyjä, kuin sinunkin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Olet ihan oikeassa, tuo ei ollut minulle tuttu tapa. En taida ruveta perkaamaan eri liittojen osuuksia ellei sitten kirjoittaja Jaskari kerro miten on päätynyt mukavaan 300 miljoonan tasalukuun.. Silloin voisi katsoa asiaa lähemmin, siihen asti pidän lukua tuulesta temmattuna.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Johtuisiko tuo siitä, että ent. Metalliliitto on huomattavasti isompi jäsenmäärältään kuin Tekniikan Akateemiset?

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Säätiöt verolle ja firmojen avustukset verolle.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

"Asialla on kuitenkin toinenkin puoli. Sosiaaliseen vuokra-asumiseen käytetään valtion asumistukea vuosittain yli miljardi euroa. Monet Kojamon vuokra-asujat saavat valtion asumistukea. Samaan aikaan esimerkiksi vuonna 2016 Kojamo maksoi 104 miljoonan euron ennätysosingot omistajilleen – ja ammattiliitot eivät maksa veroa osingoistaan".

Yrityselämä saa turhia yritystukia 4 mrd €/vuosi. Yhtiöt maksoivat osinkoja viime vuonna 11 mrd € ennätysosingot nekin. Kuinkahan moni osingonsaaja ei maksa veroja.

Rikkaat on saanut varallisuusveron poiston n. 180 milj € jos en väärin muista. Kelamaksun poisto 800 milj. Yhteisöveron alennus, sivukulujen maksurasitteen siirtäminen palkansaajille. Lukemattomia verohuojennuksia.

Tätä taustaa vasten edustaja Jaskarin kommentit joutuu outoon valoon.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Herlin joka ei halua maksaa hänelle kuuluvia veroja haluaa kuitenkin lahjoittaa niitä säätiönsä kautta ideologisesti oikeanlaiseen toimintaan. Hän on ottanut ikään kuin valtion paikan sen määrittelemisessä mikä on tukemisen arvoista ja mikä ei. Hän haluaakin esiintyä entisaikojen ruhtinaana ja kapitalistisessa harhaisuudessaan kuvittelee itsensä kuolemattomaksi levittäessään nimeään säätiöidensä kautta. Mutta todellisuus tulee pelastamaan hänetkin harhaisuudestaan, siellä Meilahden sairaalan pöydällä aikanaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Taas kiistellään rahasta, eks te tajua et raha on enää turhake vauhdon välineenä kun informaatioa liikku valon nopeudella.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Tämä kirjoitus niinkuin aiemmin viikolla ollut Edustaja Harkimon kirjoitus ay-liikkeen omaisuudesta on vahvasti ideologinen, se on hyökkäys ay-liittoja ja työläisiä vastaan. Pyrkimys on kaventaa niiden valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia ja näin lisätä työnantajapuolen valtaa yli työntekijöiden.

Murtamalla ay-liike he saisivat työmarkkinoilla hegemonian ja se helpottaisi paikallisesn sopisen (loppupeleissähän se olisi niin että jokainen työntekijä sopisi itse omat työehtonsa)järjestelmää.

Tämä tietäisi yksinvaltaa ja mahdollisuutta työehtojen rajulle heikentämiselle, palkkojen alentamiselle ja työntekijän siirtämistä ylivoimaisesti vahvemman työnantajan armoille. Tässä pelissä ei lopulta pärjäisi edes ne työntekijät joilla on todella korkeaa ja harvinaista osaamista.

Työpaikkojen vähenemisen seurauksena jokainen työntekijä taistelisi toistansa vastaan ja työntekijät tekisivät aina vaan huonompia sopimuksia edes jonkinlaisen palkan toivossa.

Tämä on vain yksi esimerkki työnantajien/yrittäjien loputtomassa taistelussa työntekijää ja hänen oikeuksiaan vastaan, siinä loputtomassa ahneuden tavoittelussa, vallan tavoittelussa. Jonka päämäärä on päästä samaan hegemniaan mikä oli Itsenäistymisen aikaan. Luokkasuomi.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Toki 200 miljoonaa on kenelle yksilölle iso raha, mutta kun esim. Metallin varallisuus jaetaan jäsenien määrällä se on 1500€ per naama(PAM taisi olla ~800€), tuo varallisuus on pääasiassa jos tarvitsee mennä lakkoon jolloin liitto voi kompensoida tulonmenetyksiä, ei paljon matematiikkaa tarvita ettei tuolla rahalla olla kovin pitkään lakossa koko jäsenmäärällä. Toki tuota rahaa käytetään myös tapahtumiin jäsenille ja muuhun.

Jos ei tajua yleishyödyllistä toimintaa niin ei kannata vaivautua asiaa kommentoimaankaan.

"valtion velan lyhentämiseen"

Valtion eläkerahastoissa on 180 miljardia euroa, siis 10 kertaa enemmän kuin suurimmalla liitolla, paljonko tuota rahastoa on käytetty helpottamaan viimeisen kymmenen vuoden talousahdinkoa vaikka maksamalla edes osan eläkkeistä joihin tuo raha on kerätty?

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Minä en kiistä ay-liikkeen yleishyödyllisyyttä. Sille ei ole olemassa kuitenkan mitään perustetta, minkä takia mikään taho saisi verovapautta sijoittamansa omaisuuden tuotolle. Kun meillä on verotuksellisia vapaamatkustajia, niin piensijoittajat joutuvat maksamaan verot heidänkin puolesta. Tämä ei koske pelkästään ay-liikettä, tämä koskee mm. vakuutuskuoria.

AY-liike on sinällään yleishyödyllinen ja länsimaisessa yhteiskunnassa ehdottoman tarpeellinen, jopa välttämätön. Tästä huolimatta sillä ei tule olla erivapauksia.

Matti Rissanen

1. Poistetaan TES-yleissitovuus, joka on perustuslain turvaaman sopimusvapa
uden vastainen
2. Poistetaan AY- jäsenmaksujen verovähennysoikeus.
3. Poistetaan AY-järjestöjen liiketoiminnalta verovapaus.
4) AY-kirjanpito avoimeksi
5) Sakot laittomista lakoista todellisiksi, rikkomusten käsittelyn siirtäminen toverituomioistuimesta käräjäoikeuteen
6) Eläkeyhtiöiden hallinto pois työmarkkinajärjestöiltä

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä jos kielletään Oy:t ? Niissähän se todellinen veronkierto tapahtuu.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

1. Palautetaan varallisuusvero
2. Palautetaan yritysten kela maksu
3. Nostetaan yhteisövero takaisin 24%
4. Palautetaan päomatulojen progressiivinen verotus
5. Lopetetaan nolla ja maltillisten työehtosopimusten teko
6. Perutaan kiky-sopimus
7. Kielletään nollatuntisopimukset
8. Kielletään harjoittelut ja muu ilmaistyövoiman käyttö yksityisellä sektorilla.
9. Leikataan yritystuet pois
10. Leikataan muutenkin yritysten verohuojennuksia.

Siinä vähän alkua.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

On se huvittavaa, kun vasemmisto / ay-liike on vuosikymmenet syyttänyt yrityksiä / yrittäjiä / omistajia verojen välttelystä milloin milläkin perusteella. Kun sitten joku hieman vihjaisee, että sitä samaa vaivaa löytyykin ihan yhtä lailla työntekijäjärjestöistä, niin syntyy kauhea itku ja parku (kyseessähän on törkeä, kapitalistinen hyökkäys ay-liikettä ja työläisiä vastaan).

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onko siis mielestäsi verojen väittelyä, jos Suomen lain mukaan heidän ei pidä maksaa veroa?

Pitäisikö ilmoittautua vapaaehtoiseksi? Mahtaisiko moinen edes onnistua? Käy sinä vaikka kokeilemassa verotoimistossa, josko saat maksaa enemmän kuin laki määrää.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kyllä ne yrittäjät / yritykset / omistajatkin toimivat Suomen lain puitteissa ihan yhtä lailla, kun ay-liikekin (toki rikollisiakin löytyy molemmista leireistä).

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kyllä onnistuu, sen kun maksat vaan.

On ilo huomata, että sinäkin olet sitä mieltä, että veroa maksetaan sen verran kun on pakko, eikä ketään kuulu syyllistää siitä että maksaa vähän veroa, jos noudattaa lakia.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Muistakaahan sitten poistaa myös yrityksiltä ja yrittäjiltä vastaava etu.

https://www.sak.fi/ajankohtaista/blogit/uusi-kulma...

"Yritykset voivat vähentää verotuksessa elinkeinotulon hankkimisesta ja säilyttämisestä aiheutuneina menoinaan myös muille elinkeinoelämän ja yrittäjien etujärjestöille maksamansa jäsenyydet."

Sama koskee myös esim Suomen Yrittäjien jäsenmaksuja. Lisäksi Jaskarille läheisen kauppakamarin maksuja koskee sama. Montakos miljoonaa verottaja näistä saa?

Toimituksen poiminnat