Arkadianmäen heikkoja signaaleja

POLITIIKKAA TERVEYDELLÄ

Elämme mielenkiintoisia sote-aikoja. Eilen perustuslakivaliokunta sanoi, että palvelujen yhtiöittäminen on lähes maailman suurimpia ongelmia. Puheenjohtaja vielä puhui termillä yksityistäminen! Kyselytunnilla oppositio riehui, että tässä on nyt markkinamallin loppu ja valitti miksi valinnanvapaus on edelleen mukana suunnitelmissa.

Korostan, että perustuslakivaliokunta sanoi, että ei ole pakko yhtiöittää. Sen sijaan se ei sanonut, että ei saa yhtiöittää. Monissa maakunnissa on todettu, että yhtiöittäminen on järkevin tapa avata veronmaksajille, mistä me maksamme sosiaali- ja terveyspalveluissa. Samoin ovat arvioineet esimerkiksi kilpailuviranomaiset.

Ihmettelen myös sitä, miten julkisuudessa valinnanvapaus on saanut turpiinsa? Valinnanvapaus vahvistaa ihmisten itsemääräämisoikeutta ja se nyt ei ainakaan luulisi olevan Suomen perustuslain vastaista – eikä valiokunnan mielestä olekaan. Perustuslakivaliokunta mietti ainoastaan valinnanvapauden aikataulua.

Kysyn kuitenkin, mitkä ovat sellaisia palveluita, joita pitää harkita tosi pitkään ennen kuin ihmiset osaavat valita? Ruotsissa on ollut valinnanvapaus jo 10 vuotta ja Iso-Britanniassa 15 vuotta. Omasta mielestäni valinnanvapaus pitää tulla heti uudistuksen alkuun ja olla perusterveydenhuollon lisäksi myös erikoissairaanhoidon päivätoiminnassa.

Mietin myös, miksi yhtiötä pidetään pahan ruumiillistumana ja niitä ei mietitä keinona tehostaa verovarojen käyttöä. Tosiasia on, että kilpailu luo uusia ideoita ripeään tahtiin ja pudottaa ”huonot rattailta”. Mielenkiintoista on, että jo kilpailun pelko tehostaa toimintaa. Kuntaliiton vuotuisessa suurten kaupunkien vertailussa terveyden- ja vanhustenhuollon kustannukset pienenivät viime vuonna 1,3 prosenttia.

Ainostaan reilu kilpailu mahdollistaa luovuuden. Siksi uuden julkisen olion (siis ei yhtiön) on kerrottava aivan samalla tavalla esimerkiksi seuraavia asioita: Miten investoinnit on hoidettu? Onko maakunta antanut sisäistä lainaa ja millä korolla? Millaista vuokraa maksetaan? Onko olion menoissa mukana kiinteistövero? Onko kaikki ostot ja myynnit alv:n alaisia vastaavalla tavoin kuin yhtiöissä? Onko mukana sisäisiä konsultointipalkkioita? Mitkä ovat palvelukohtaiset yksikkökustannukset? Miten kilpailu vääristyy jos jotkut tuottajaorganisaatiot eivät voi mennä konkurssiin? 

Samoin nyt on tarkasti katsottava, että hyvinkin erilaiset toimijat voivat perustaa sote-keskuksia. Nyt puhumme integraation nimissä sote-keskusten laajoista tehtäväkuvista. Samalla sanomme, että omaa tuotantoa on oltava vähintään 60% tuotannosta. Malli on kuin syöttö lapaan julkisille sote-keskuksille ja joillekin harvoille/suurille/kansainvälisille terveydenhoitoalan yrityksille.

Harri Jaskari

Kansanedustaja (kok.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset