Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Työn vai työttömyyden Suomi

Viimeisten tutkimusten mukaan jopa kolmasosa suomalaisten vanhoista työpaikoista on vaarassa. Oppiva tekoäly ja automaatio korvaavat yhä enemmän teollisuusammattien ohella myös valkokaulustyöntekijöitä. Samanaikaisesti syntyy aivan uudenlaisia työpaikkoja, kenties jopa vanhoja työpaikkoja enemmän.

Olemmeko koskaan miettineet, kuinka paljon vanhoja työpaikkoja suojellessamme estämme uuden työn ja uusien ideoiden syntymistä Suomessa? Suurin osa työhön liittyvästä mediakeskustelusta käydään työttömyyden, silpputyön, sosiaalisen syrjäytymisen ja pakkoyrittäjyyden näkökulmasta. Milloin puhutaan uuden työn mahdollisuuksista ja tuetaan uuden työn syntymistä?

Monissa puheissa vastustetaan esimerkiksi automaatiota ja robotteja. Kysytään jopa, pitäisikö robotteja verottaa? Uudenkaupungin autotehdas toteutti niin tehokkaan autojen valmistuslinjan, että Saksassa ei ole pystytty vastaavaan piensarjatuotannon osalta. Siksi se sai uuden Mersun mallin valmistuksen ja etsii nyt tuhansia uusia työntekijöitä. Katosiko työ robottien mukana?

Tai miettikää, miten huikeita mahdollisuuksia Suomelle antaa maailman suurten haasteiden ratkaiseminen: kestävä ja puhdas energia, puhdas ravinto ja vesi tai uusi oppiminen. Kuinka moni suomalaisista esimerkiksi tietää, että Suomessa on nykyisin kolme Euroopan merkittävintä yritystä sähköautojen älykkäissä latausjärjestelmissä tai että Suomi-kouluista on kysyntää joka puolella maailmaa.

Uudessa maailmassa organisaatiot ja yritykset toimivat täysin eri tavalla kuin mihin olemme tottuneet. Talouden ja työn maailman monimutkaistuessa myös politiikkojen tehtävänä on tietää uuden työn syntymisen pelisäännöistä. Mitä ei tiedä, sitä ei ole olemassa. 

Nyt kuitenkin teemme valintaa Suomen suunnasta. On mahdollista, että tulevaisuudessa yhä harvemmalla on töitä ja vielä harvempi hyötyy sen tuloksista. Tai vaihtoehtoisesti työ uusiutuu, sitä on Suomessa runsaasti ja kaikki saavat palkkansa. Valinta on meidän.

Murroksessa meidän on tunnustettava, että osa ihmisistä putoaa vanhan ja uuden työn väliin - ainakin väliaikaisesti. Siksi olemme esittäneet perustilimallia, joka yhdistää uudella tavalla työn ja työttömyysturvan. Ihmisille on annettava samanaikaisesti turvaa ja toivoa. Suuri kysymys jatkossa on se, mikä on Suomen tulevaisuus - yhteinen vai jakolinjojen Suomi?

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

On pikkasen liikaa mennä väittäämään, että Saksassa ei ole pystytty rakentamaan vastaavaa piensarjatuotantolinjaa.Saksassa ei esim löydy irtonaista työvoimakapasiteettia tällaiseen määräaikaisprojektiin.Eikä voi ohittaa ennusteita, että jo 2025 mennessä raju tuotannon supistuminen on tosiasia Euroopassa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

"Olemmeko koskaan miettineet, kuinka paljon vanhoja työpaikkoja suojellessamme estämme uuden työn ja uusien ideoiden syntymistä Suomessa? "

Toki..tästä suojelemattomuudesta voidaan kiittää vain ja ainoastaan AY-liikettä tässä maassa. Sen sijaan kansanedustajat palkkatukien ja työvoimapoliittisine koulutuksineen koittaa suojella vanhoja työpaikkoja. Samoin myös yleissitovuuden purkua hamuavat suojelevat vanhoja työpaikkoja ja ennen kaikkea tuottamattomia työpaikkoja.

Kannattaa miettiä tosiaan Jaskarinkin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
, että tulevaisuudessa yhä harvemmalla on töitä

Kuten TEM-huhtikuu-17
n.680 000 työnhakijalle . Työttömälle ja työpaikkaa vaihtavalle.
Etusijalla on hakijoista työpaikkaa vaihtava ja vähiten työttömänä ollut.
Heikommassa asemassa on yli 50v-yli 55v joita on nyt työttömänä 207 500

Työttömän sosiaaliturvan leikkauksilla edm.elannosta eikä työhakemusten täyttämisillä ei yritykset ota ketään töihin .Ellei yritys tarvitse työvoimaa.

Onko tarkoitus tehdä Aho/Viinaset? Viedä ostovoima ja saada PK-yrittäjätkin työttömiksi?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Valtiovarainministeri Orpo lipsautti kyselytunnilla asumistuen kattavan vuokran kokonaan
TS 4.5-17

Pitäisikö ministerien kerrata kepu,kok tekemät jo-94 Stvm Kelan ehdot asumistuista ?
Kela määrää tuen ehdot,vuokran määrän,neliöt,henkilöluvun,asunnon iän ,paikkakunnan mukaan.Minkä se ottaa vain huomioon asumistuessa.
Yli menevän osan maksaa tuen hakija itse.

Köyhimmän toimeentulotuen ja Takuueläkkeen saavan asumistuki vähentää edm.tukia. Asumistuki lasketaan tuloksi.

Myös tämä on suuri este työllisyydelle. Liian korkeat vuokrat johon ei palkka riitä. Vähän asuntoja esim.pääkaupunkiseudulla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kappas, Jaskarin propaganda jälleen esille. Osallistu edes kerran keskusteluun, näin ei ainakaan noin viidessätoista viime blogissa ole käynyt. Sitten voisi aihettakin kommentoida. Enää ei viitsi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

On mielenkiintoista touhua? Nyt hallitus "auttaa" työttömäksi joutuneita kun syy ei olekkaan heidän?
Mutta silti kyykyttää yhä lisää ja syyllistää työttömiä?

Olisiko se "auttaminen" konsulttifirmojen auttamista? Moniko euro näistä jäisi Kelan kirstuun (hyvätuloisten ansiosidonnaisiin Kela-etuuksiin) kun työttömien tukianomus hylätään?

http://www.iltalehti.fi/talous/201705062200122950_...

JK.Nokialta tulossa 200 työtöntä jotka tarvitsee "aktivitoimia" ettei ne syrjäydy työelämästä.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Olisi tosiaan hyvä kun kehittymiselle ei sentään säädösten kautta aseteta turhia esteitä.

Esimerkiksi viime päivinä julkisuudessa puitu työttömien aktivointimalli ylläpitää hyvin voimakkaasti perinteisiä malleja ja niistä poikkeaminen johtaa välittömästi äärimmäisen koviin rangaistuksiin. Muutaman tunnin työ ja ääritapauksessa jopa yritystoiminnan miettiminen ääneen voi viedä yksilön hyvin hankalaan tilanteeseen.

Esimerkiksi pienikin katkos avustuksissa tms saattaa johtaa vakaviin taloushäiriöihin ja pelivaran ollessa olematon on luottokelpoisuuden menettämisen vaara lähellä. Luottokelpoisuuden menettäminen tarkoittaa käytännössä elämän päättymistä, vaikka yksilö onkin hengissä. Kun tämä tapahtuu 20 vuotiaana, on vaarana että yksilö on seuraavat 80 vuotta kokonaan yhteiskunnan tuen varassa.

Parikymmentä vuotta yrittäjänä toimineena ei voi millään välttää ajatusta, että noissa työttömien aktivointitoimissa ei ole kysymys työllistymisestä, vaan pikemminkin kyse on kostamisesta. Työssäkäyvät haluavat yli puoluerajojen nähtävästi kaikin keinoin kostaa tukalaan tilanteeseen joutuneille ihmisille sen, että heilläkin on uhkana epävarmuus.

Yrittäjä tietysti on jo tottunut epävarmuuteen, mutta yllättävän moni yrittäjäkin huutaa suu auki kostonhimoaan ja toitottaa julkisuudessa miten heillä olisi auvoinen työ tarjolla, mutta kukaan ei siihen tule. Yrittäjänä toki tunnen tuon ikuisen valittajatyypin, enkä kovin vakavasti jaksa noita puheita ottaa.

Tosiaan meidän olisi muutettava joitain rakenteita, muutoin olemme ajautumassa käsittämättömän vaikeaan tilanteeseen, joka ennemmin tai myöhemmin johtaa yhteiskunnan sellaiseen hajoamiseen, jolta kukaan ei ole suojassa. Ei edes rahalla.

Perustulo tai perustili voisi olla pieni askel oikeaan suuntaan.

Onneksi osa muutoksista kuitenkin tapahtuu erilaisina globaalina trendeinä, ja vieläpä osaksi ilman tietoista vaikuttamista. Ehkäpä myös se auttaa meitä, mutta tuon ennustaminen ja jopa tunnistaminenkin on mahdotonta.

Tulevaisuuden ennustaminenhan on tunnetusti vaikeaa. Ennusteita tehdessä tulevat kuitenkin aina mieleeni jo edesmenneen professori Osmo A. Wiion ajatukset. Hänen mukaansa lyhyen tähtäimen kehitys yliarvioidaan, ja pitkän tähtäimen kehitys aliarvioidaan.

On täysin mahdollista, että muutaman vuosikymmenen kuluttua näemme miten alkeellisia ja tähän hetkeen kiinnittyneitä olivat ajatuksemme, kun ennustimme vallankumousta milloin mistäkin asiasta ja vieläpä sen tapahtuvan nopeasti. Samalla ehkä tulevaisuudessa huomaamme, miten valtava kehitys onkin tapahtunut sellaisissa asioissa, joita tänään emme tiedä edes olevan olemassa.

Ulkon että asiat menevät kuitenkin isossa kokonaisuudessa parempaan suuntaan, kunhan emme itse hölmöile ja pilaa mahdollisuuksiamme jollain 90-lukulaisilla toimintatavoilla.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Robotiikan kaksi perushyötä ovat ihmistyön korvaaminen ja tehokkuuden lisääminen. Tietenkin aina on tekemätöntä työtä ihmisillekin, mutta sille maksajia voi tulevaisuudessa olla entistä vähemmän, ellei ole perustuloa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Perustulo 560e Työttömälle on työtä vastaan.Otetaan toimeentulotuessa huomioon tulona ja vähennetään edm. tuesta.
Lähde:
Kela-17
Täysi vedätys verovaroista.Kuten Tiilikaisen 300e työttömille .

Näistä olisin enemmän huolissani:
http://www.talouselama.fi/uutiset/maakuntauudistus...

Suomalaisilla oli viime huhtikuun lopussa Suomen pankin tilastojen mukaan asuntolainoja noin 92,5 miljardin euron edestä
YLE-16

findikaattori.
16.3.2017 - Kotitalouksien velkaantumisaste kasvoi edelleen ja oli vuoden 2016 lopussa 126,5 prosenttia eli 2 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin.

Päälle pika-vipit ja luottokortti velat.

Aikooko hallitus leikkauspolitiikallaan tehdä velkaorjia Pankeille ja perintätoimistoille?
Eikö yhtään huoleta velat mitä ne tekee jos korot nousee tai velat realisoituu?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Hallitus on ottanut henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuuden edistämisen työlistalle. Ilmeisesti hallitus tiedostaa toimiensa aiheuttavan pahoja velkaongelmia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Hallintarekisteri ja Nordean avaamat Panama-tilit turvaa kyllä joidenkin elannon.
Mitä väliä vaikka IMF mustatakkinen mies tulisi ja sammutaisi valot Oy Suomi Ab
kansan omistamasta valtiosta.
Kreikan tapaan.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Voisimme myös käynnistää keskustelun siitä tarvitaanko jatkossa enää 200 kansanedustajaa vai riittäisikö kenties 100. Robotit osaa painella niitä kyllä tai ei nappeja ryhmäkurin mukaan, joten vapautuvat resurssit voidaan siirtää johonkin hyödyllisempään käyttöön.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tuntuu hallitus kyllä kannattavan jakolinjojen ja kyykytyksen Suomea. Ei niitä työpaikkoja pakkohakemisella synny.
http://yle.fi/uutiset/3-9596274
http://yle.fi/uutiset/3-9594753

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aivan. Mutta mitä 60pv leikkaukset vie perheen lapsienkin elannosta.Saati jos kumpikin vanhempi on työtön.
Kepu,kok tehtailee uusia -90 luvun lamanlapsia .Josta nyt maksetaan kova hinta syrjäytyneissä nuorissa. Jotka on kasvanut työttömien perheissä -94 lähtien.
Tukien jatkuva leikkaaminen -94-17 ajalta on tehnyt tehtävänsä.
Niin terveydenhoito kustannuksissa (mielenterveys,huume,alkoholi,masennus,psykiatriset hoidot ym) kuin nuoren syrjääntyneen lasku yhteiskunnalle. Työpanos yhteiskunnalle jää saamatta.
oliko se yhden kohdalla laskettu 120 000e.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Hallituksen puuhailu työttömyyden selättämiseksi tuo mieleen lähinnä Maon Kiinan ratkaisun varpusongelmaan: kansa sai pari päivää vapaata, jotta tapettaisiin kaikki varpuset maasta. Niin tehtiin ja seurauksena viljapeltojen tuholaiset aiheuttivat nälänhädän, kun varpuset eivät olleet niitä noukkimassa...

"Samaan aikaan suuren harppauksen kanssa käynnistettiin kesällä 1958 niin sanottu kampanja neljää tuholaista vastaan, jossa maalaisia kehotettiin hävittämään neljää tuhoeläinlajia: rottia, varpusia, moskiittoja ja kärpäsiä. Näistä ainoastaan varpuskantaa onnistuttiin vähentämään merkittävästi. Tämäkin osoittautui enemmän haitalliseksi kuin hyödylliseksi, sillä varpusten väheneminen vain lisäsi tuhohyönteisten määrää. Kun tämä lopulta tajuttiin, varpuset korvattiin vuonna 1960 kampanjatunnuksissa luteilla, mutta paljon vahinkoa oli jo ehtinyt tapahtumaan siihen mennessä.[8]"
Wikipedia

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Ay-liike tehokkaasti estänyt hallitusta tekemästä muuta kuin 'puuhastelemaan'. Kannattaa ehkä lähettää viestiä puuhastelusta myös sinne päin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko? Estänyt ehkä leikkaamasta KIKYLLÄ n.2,2 milj.palkansaajan palkkoja. Köyhien ja eläkeläisten sosiaaliturvan leikkauksia.
Ei tainnut onnistua.Mutta hallitus onnistu kasvattamaan asumistuen,toimeentulosaajien määrää. Ja nehän taas maksaa työssäolevat ja PK-yrittäjien kotitaloudet yhdenvertaisesti ,veroissaan ja palvelumaksujen,kiinteistöverojen ym.korotuksissa.

Häviääkö ostovoima? Lisääntyykö kotitalouksien velka? Riittääkö PK-yrityksille asiakkaita?

AY:t EK ja MTK voitti.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

ay-liike ei voi estää hallitusta tekemästä omia ratkaisujaa. Joten keksi muita tekosyitä.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Huomaan, että kokoomuksenedustaja Harri Jaskarin halukkuus osallistua itse peräänkuuluttamaansa keskusteluun on yhäkin pyöreä nolla.
Tuo luku tosin korreloi varsin johdonmukaisesti Jaskarin poliittisten ja älyllisten saavutusten kanssa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Näin on .Olisi mielenkiintoista kun kaikki politikot osallistuisivat vuoropuheluun täällä. Toisivat omia ja hallituksen perusteluja päätöksille mitä tekevät. Tai vastaväite miksi niin ei voi tehdä mitä kommentoijat esittää.
Vai onko ne yhtä pihalla asioista kuin lintulauta? Kai ne etsivät kansalta ratkaisuja ongelmiin?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ettekai te kuvittele että Jaskari itse näitä kirjoittaa, avustajan hommia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #20

No .Avustaja .Saisinko vastauksen tähän ? Kuinka on aiottu toimia?

Jos napsahtaa 60 pv karenssi niin missään ei sanota tarviiko karenssi aikana hakee joka vko työpaikkaa ?
Ei luultavammin kun ei saa korvaustakaan.
Vai miten on ?

Heli Ratokangas

Kokoomuksen vasemmistolainen politiikka estää kansalaisten ryhtymisen yrittäjäksi. Jos kokoomus toimisi järkevästi, se laajentaisi heti työttömyysturvan koskemaan kaikkia ja lopettaisi tekemättömyydestä maksamisen.

Perustilimalli on tekemättömyydestä maksamista. Jos ei tee mitään, saa 400 € kuukaudessa ilmaista rahaa. Jos tekee jotain, ei saa mitään. Kenenkään ei siis kannata tehdä työtä lainkaan, vaan ainoastaan sijoittaa niin paljon kuin 400 €:n tulosta kuukausittain kykenee kun nuukasti elää.

Perustyömalli on hyvin oikeistolainen malli, kenellekään ei makseta tekemättömyydestä. Rahallisia tukia ei ole, ei työttömille, ei yrittäjille. Jotta tuottavuus pysyy maksimina, jokaiselle kansalaiselle taataan hyvä toimeentulo eli jokaiselle vähintään ammattiaan (tutkinto ja sen TES) vastaavat kuukausitulot. Työikäiset ja työkykyiset saavat sen tekemällä työtä palkkatyöläisenä, yrittäjänä, sijoittajana tai muulla laillisella tavalla. Sairaat ja yli 64-vuotiaat sitten eläkkeenä jolla tulee hyvin toimeen.

Näin toimien ostovoima pysyy hyvänä, verot pieninä jolloin vienti toimii hyvin. Yhteiskunnan tehtävä ei ole rangaista kansalaisia, vaan silottaa jokaisen tietä tarjoamalla työttömille työtä ja viejille byrokraatittomat kanavat Suomi-portaalin avulla.

Suosittelen siis sinullekin Perustilimallin vaihtamista Perustyömalliin. Koska olette hallituksessa, voitte milloin vain muuttaa työttömyysturvalakia seuraavasti:

{2 luku, 1 §, Työttömänä pidetään henkilöä, joka ei saa, tai ei todennäköisesti tule saamaan, ammattinsa mukaisia kuukausituloja tulevalla kuukaudella.}

ja

{1 luku, 2 §, Työttömälle tarjotaan riittävä määrä työtunteja tehtäväksi ammattinsa mukaisella tuntipalkalla, jotta hän kuukausitulonsa saavuttavat ammattinsa mukaisen kuukausitulon. Siirtymäkaudella niin monta tuntia että työtön saa työnsä avulla riittävän toimeentulon.}

Tämä toteuttaa Perustyömallin, muuta ei tarvita. Sinun ja kaikkien muidenkin tulot kasvavat kun kaikki nyt tuottamattomat 1.7 miljoonaa työikäistä ja työkyistä siirtyvät elätettävistä maksamaan oikeasti veroja.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Vaikken Mikael Jungnerin fani olekkaan. Hänelle hatunnosto siitä, että kommentoi itse omassa blogissaan.

Nämä Jaskarit ovat täysin tietämättömiä työelämän todellisuudesta ja Te-keskusten mielivaltaisita säännöistä ja laintulkinnoista.

Ja hyvin luultavasti Jaskarin avustaja kirjoitti tämänkin jutun.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset