Merkittäville muutoksille ei ollut vieläkään tilaa

Vähän aikaa sitten Tilastokeskus julkaisi alustavia positiivisia Suomen kasvulukuja alkuvuoden osalta. Tänään Valtiovarainministeriö ennusti, että kasvu olisi tänä vuonna 1,2 prosenttia ja seuraavina vuosina noin prosentin luokkaa.

Osa porukoista hyrisee tyytyväisyyttään. Minusta tällaiset kasvuluvut eivät riitä mihinkään. Vielä muutama vuosi sitten perustotuus oli se, että hyvinvointiyhteiskunta säilyy ainoastaan yli kolmen prosentin vuotuisella kasvulla.

Maailmalla kasvu on kiihtynyt ja Suomi pystyy hädin tuskin yhden prosentin kasvuun! Surullista ja hälyttävää!Meidän on aidosti katsottava itseämme peiliin ja kysyttävä, onko nykyinen Suomi sellainen maa, jossa kasvua ja hyvinvointia kyetään tekemään?

Puoliväliriihessa yritettiin tosissaan tehdä muutosta. Lähes joka asiassa jytky kuitenkin pysähtyi tussahdukseksi. Esimerkiksi työmarkkinaosapuolia ei haluttu suututtaa tekemällä lainsäädännöllä nykyistä helpompi yrityskohtainen sopiminen mahdolliseksi tai luomalla vaikka lakisääteinen työaikapankki.

Kannustavampi yritys- ja omistajien verotus haluttiin lykätä tulevaisuuteen tai ainakin ensi syksyyn. Apteekkialaa vapautettiin niin paljon, että sitä ei kukaan edes huomaan. Eurooppalaisesta alkoholipolitiikasta kukaan ei uskaltanut edes hihkaista.

Yritystukia oli tarkoitus rukata siten, että tulevaisuutta tekeviä ja uudistavia yritystukia lisätään huomattavasti. Samalla vanhaa toimintaa turvaavia ja säilyttäviä yritystukia piti karsia. Tukia ei karsittu, mutta onneksi Tekes ja Akatemia saivat lisärahoitusta ja pääomitusta. Mutta mihin katosi päätös julkishallinnon laajasta digitalisoinnista?

Toki päästiin myös eteenpäin. Yrittäjän sairauspäivärahan omavastuuajan lyhentäminen tuo yrittäjän vähän lähemmäksi palkansaajia. Hieno asia on myös se, että voi neljän kuukauden ajan kokeilla yrittäjyyttä ja työttömyyspäiväraha ei katoa sen siliän tien. Lisäksi luvattiin säätää uusi laki yksityishenkilön konkurssista. Ehkä lopultakin saamme turvattua uuden alun myös konkurssin tehneelle yrittäjälle.

Lopuksi hallitus lupasi, että se päättää uusista kasvua ja työllisyyttä edistävistä toimista ja verotukseen liittyvistä kokonaisuuksista syksyn budjettiriihessä. Silloin voisimme aidosti lopettaa pikkupolitikoinnin ja tehdä niin reippaat uudistukset ja byrokratian purkutalkoot, että kasvu ei jää ainakaan Suomeen jäykkyyksistä ja kankeasta byrokratiasta kiinni.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu