Arkadianmäen heikkoja signaaleja

YKSI LAKKO VOI PILATA VUOSIEN PITKÄJÄNTEISEN TYÖN

Tällä hetkellä 1500 metallimiestä on lakossa Tampereella. Lakon syynä ei ole ristiriita niiden 15 yrityksen kanssa, joissa kyseiset henkilöt ovat töissä. Lakon syynä ei ole myöskään kiista työehtosopimuksista työnantajajärjestön kanssa. Nyt lakkoillaan, koska ollaan tyytymättömiä Sipilän hallituksen politiikkaan.

Miksi ei äänestetä vaaleissa uusia kansanedustajia eduskuntaan, mikäli hallituksen politiikka ärsyttää? Mitä pahaa nämä yrittäjät ja yritykset ovat lakkolaisille tehneet? Miksi paha mieli puretaan varmuuden vuoksi ihan sivulliseen. Tämä yhteiskunta on mennyt vähän vinksalleen.

Nyt yrittäjät joutuvat kertomaan asiakkaille, että valitettavasti lupauksia ei pystytä pitämään ja tuotteet eivät tule ajallaan asiakkaalle. Ja tulevaisuudestakaan ei ole oikein tietoa, eihän sitä tiedä, koska sitä taas mennään lakkoon. Tämä merkitsee sitä, että tulevaisuudessa on taas vähemmän työpaikkoja Suomessa.

Tässä maassa on nyt kohta kymmenen vuotta yritetty saada taloutta jonkinlaisille raiteille. Vihdoinkin alkaa näkyä jotain kirkkaampaa valoa tunnelin päässä ja sitten vedetään mattoja alta niin että vaan heilahtaa. Itsekin kun on vääntänyt investointeja Suomen suuntaan, kaikki pienetkin kolaukset tuntuvat kuin moukarin iskuilta.

Nytkin on meneillään esimerkiksi kilpailu Teslasta lähes kymmenen Euroopan maan välillä. Samalla tavoin kilpaillaan uusista datakeskuksista. Ja kilpailu ei ole ainoastaan maiden välillä, vaan ennen kaikkea eri alueiden kesken. Tampereen seudun lakkotempaus ei ainakaan helpota uusien investointien saamista omalle kotiseudullemme.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
jari ojala

"Tämä yhteiskunta on mennyt vähän vinksalleen."

Totta, eikä äänestämällä meno muutu. Järjestelmä on uusittava ja suora demokratia nostettava vaihtoehdoksi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Mitä on suora demokratia esim tässä tapauksessa?

Käyttäjän jariojala kuva
jari ojala

Ehkä Raimolle oli liian vaikeaa huomata, että mistä oli kysymys, vaikka ihan suora lainaus otettiin mukaan?

"Tämä yhteiskunta on mennyt vähän vinksalleen."

Jaskari peräänkuulutti vaikuttamista vaaleissa, johon tuo vastaus liittyy. Vaaleissa ei saa kuin uudet typerykset puoluekuria noudattamaan. Siksi suora demokratia!

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #18

Kerro mitä suora demokratia on, ja miten sillä vaikutetaan päätöksentekoihin.

Käyttäjän jariojala kuva
jari ojala Vastaus kommenttiin #21

Suora demokratia on sitä, että minä voin vaikuttaa suoraan tehtäviin päätöksiin. Niin voit sinäkin. Virkamieskunta toteuttaa sitten tehdyt päätökset. Mitään pienen piirin ryhmäkurilla tukahdutettuja puolueita en enää jaksa katsoa, saati äänestää. Keskusta pettää aina, kuvastaa ajatuksiani.

Päätökset tehdään sitten enemmistön voimin. Luulisi isoissa asioissa kiinnostusta riittävän asioiden selvittämiseenkin, jota usein pidetään suoran demokratian ongelmana.

Meillä hyvä veli-järjestöt tosiasiallisesti hallitsevat maatamme. Poliitikkojen toiminta on selkärangatonta, josta esim. euron ujuttaminen valuutaksemme on hyvä esimerkki. Tämän seurauksena leikkauslinja on ainoa vaihtoehto poliitikkojemme mielestä. Ei yritykset työllistä, vaan tuotteen myyminen työllistää. Tästä syystä ostovoimaa tarvitaan.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #25

Onko suoraa demokratiaa se, että tuomitset ja syytät minun pettävän aina, vain siksi että olen keskustalainen?

Käyttäjän jariojala kuva
jari ojala Vastaus kommenttiin #26

No sieltähän se herkkähipiäinen poliitikko nosti päätään. Ensinnäkään, en ole tuominnut enkä syyttänyt sinua. En ole syyttänyt keskustaakaan, vaan olen ilmaissut, että tuo lause kuvaa tuntojani. En siis ole keksinyt tuota lausetta. Jos minun pitäisi keksiä jokin lause, niin se olisi, että keskusta pettää aina, ellei ehdi perua lupauksiaan. Sama koskee muitakin puolueita. Anteeksi loukkaukseni.

Näin se suora palaute toimii.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #31

Kalevi Sorsa ja Paavo Väyrynen ottelivat 80-luvulla, ja yllättäen Paavo voitti "politiikan pelissä". Tappiosta katkera Sorsa loi sloganin, jota on siitä lähtien toisteltu papukaijan tavoin, sinäkin, ajattelematta yhtään mitä se oikein tarkoittaa. Kyllä, se loukkaa minua, se ei oikeastaan pidä paikkaansa, ja vaikka pitäisikin, niin slogan "SDP (tai vaikka piraatit, sen puoleen) pettää aina" olisi aivan yhtä totta.

Käyttäjän jariojala kuva
jari ojala Vastaus kommenttiin #35

Niinhän minä tuossa totean, että koskee muitakin puolueita. Anteeksikin jo pyysin, joten eiköhän tämä ollut tässä. Väite, että toimin ajattelematta on kyllä väärä ilmaus.

Itse blogiin liittyen, uskon, että juuri turhautumista yritetään tässä lakossa tuoda esiin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #36

Eikö sen turhautumisen olisi voinut tuoda esiin mielenosoituksella? Sillä tavoin ei olisi suotta potkaistu omaan nilkkaan työnantajaa kiusaamalla.

Käyttäjän jariojala kuva
jari ojala Vastaus kommenttiin #38

Minä en ole ilmaisutapaa ollut päättämässä, mutta jos olisin ollut, niin esitykseni olisi ollut toinen. Ihmetteletkö sinä yhtään sitä, että hallituksella on ollut viikko aikaa ottaa kantaa asiaan, mutta sieltä viestitään, että he eivät ole tienneet koko lakkouhkasta? Minä pääministerinä olisin ilmoittanut, että tyytymättömyys on noteerattu ja tarvittaessa asiasta voidaan käydä keskustelua osapuolten välillä. Tulkaa suoraan kertomaan asia minulle, päämisteri olisi voinut todeta. Uskon, että koko lakko olisi vältetty. Nyt tahallaan kiristetään välejä myös hallituksen taholta.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #25

Mehän valitaan kansanedustajat, jotka hoitavat puolestamme asiat. Ei kai viisi miljoonaa ihmistä voi olla päättämässä asioista. Ei kai joka asiasta järjestetä kansanäänestystä. Tätähän se vaatisi. Miten sinä tai minä voin vaikuttaa tehtäviin päätöksiin. Kumpi meistä päättää, jos olemme eri mieltä asiasta. Tottakai nykyinen systeemi on ainut oikea systeemi päättää asioista.

Käyttäjän jariojala kuva
jari ojala Vastaus kommenttiin #27

Minä haluankin itse hoitaa asiani, koska poliitikot luulevat hoitavansa minun asiani hoitamalla omat asiansa haluamallaan tavalla. Me voimme vaikuttaa päättämällä asioista suoraan. Uudet lait ja säädökset päätettäviksi, muut virkamiehille. Äänten mennessä tasan voidaan tehdä uusi ehdotus.

Tietenkin keskustalainen jäsen haluaa valtaa. Ei mitään uutta, mutta ei tämä ainut oikea järjestelmä voi olla. Valittu kansanedustaja ei edes lain mukaan saa kuunnella valitsijansa ääntä, vaan päätökset on tehtävä itsenäisesti. Tosin tähänkin on löydetty sopiva rako ryhmäkurin toteuttamiselle.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #33

Siis onko mielestäsi eduskunta tarpeeton. Mitenkähän sitten asiat hoidettaisiin.

Käyttäjän jariojala kuva
jari ojala Vastaus kommenttiin #34

Niin, parempi on ulottaa suora demokratia koko EU:n alueelle. Tietenkin tämä tulee kansalaisilta selvittää.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Toisaalta ymmärrän ensimmäistä kertaa lakkoa.

Miksi duunarien pitää joustaa, kun virkamiehet kuppaavat heidän palkkansa veroina itselleen?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Peukutan Jaskaria. Lakkoilemalla hoidettakoon palkat ja työehdot. Äänestämällä vaihdetaan poliitikot.
Muuten, ranskalaisiin verrattaessa syttyy suomalainen hitaasti lakkoilemaan.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

#3
Kyllä se on jo nähty, että äänestämällä ei muutu kuin verojen korotukset.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Mikähän järjestelmä olisi parempi?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #12

Itse kannatan Sveitsin mallia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #13

Jarmo Makkonen

Sveitsissä kansalaiset voivat tehdä poliittisia aloitteita ja äänestää suoraan lakien hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Kansanäänestyksiä on muutama vuodessa. Niitä järjestetään niin valtakunnallisella, alueellisella kuin paikallisella tasolla. Viimeaikaisissa äänestyksissä aiheet ovat vaihdelleet kannabiksen laillistamisesta ulkomaalaisten väkiluvun rajoittamiseen ja EU-maiden työntekijöiden vapaasta liikkumisesta perustuslain uudistamiseen.

Sveitsissäkin on vaaleilla valittujen poliitikkojen eliitti, joka valmistelee lait ja muut päätökset ja myös vahvistaa ne, elleivät kansalaiset vaadi niitä äänestykseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #15

Kannatan edelleen Sveitsin mallia, paras demokratia mitä tähän mennessä on luotu.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #12

#12
Jotenkin tuntuu kuin Sveitsi olisi sen oivaltanut.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Mikä sitten sillä (yleis)lakolla muuttuu?

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Kyllä, olet aivan oikeassa, tällaiset lakot ovat typeriä.

Lakkoilijoilla on sitä paitsi aivan väärä kohde kiukulleen. Kiky ja leikkaukset eivät ole Sipilän hallituksen syytä, vaan seurausta siitä että Suomi on euromaa eikä kilpailukykyä voida eurossa ollessa parantaa muuten kuin palkkoja leikkaamalla. Eli sisäisellä devalvaatiolla. Ja tämä olisi pitänyt tehdä jo edellisen hallituksen aikana.

Siitä, että Kiky johtuu eurojäsenyydestä, pyritään vain olemaan ihmeen hiljaa. Sampo Terho sen sentään kertoi, vaikka asia on päivänselvä jos on vähänkään opiskellut kansantaloustiedettä.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Eihän hallitus ole ”ihan sivullinen”. Sen linjahan on, ettei Suomi pärjää osaamisella, vaan halpatyövoimalla.
Mistähän hallitus on tuon idean saanut ? Olisiko työnantajilta ? Toiveen välittäjänä joku tai jotkut puolueet.
Niinpä myös työntekijät yrittävät käyttää epäsuoraa vaikuttamista. Koska hallitus nyt kuuntelee vain työnantajia, on fiksua yrittää vaikuttaa heidän kauttaan. Hoidetaan syytä eikä seurauksia.
Halpatyövoima taas tarkoittaa työtä vuorotta toistaiseksi 2 euron päiväpalkalla. Tavoitteena vielä halvemmalla.
Sanotaan, että jos palkalla ei elä pitää mennä sossun luukulle. Miksi veronmaksajien tai kenenkään muun kuin firman pitäisi maksaa firman palkkakuluja ?
On suorastaan luonnevikaisen ahnetta.

” Tässä maassa on nyt kohta kymmenen vuotta yritetty saada taloutta jonkinlaisille raiteille”. Keinona on, että koko olemassaoloaikansa hallitus on lupaillut firmoille halpatyövoimaa.
Kun mediassa leviää tieto vaikkapa autojen hintojen laskusta lähitulevaisuudessa, autokauppa tyssää kuin seinään.
Nyt hallituksen lupaukset halpatyövoimasta ovat pysäyttäneet rekrytoinnin lähes kokonaan. Firmat ovat jääneet odottamaan. Hallitus siis yrittää saada taloutta raiteille lopettamalla rekrytoinnit.

Lieveilmiönä ilmeisen yliampuvat lupaukset investointien tarjoamasta hyvästä. Mikä tahansa investointi näyttää tuovan maahan miljardeja ja työllistävän tuhansia.
Joku kaivos saattaakin työllistää jossain perustamisvaiheessa satoja virolaisia, mutta entä sen jälkeen ? Käyttöaikana vain veroparatiisit lihovat ja kaivoksen jätteet jätetään veronmaksajien siivottavaksi.
Lupaehdot kun tullaan sorvaamaan tyyliin Talvivaara.
Siinä kaikille poliittisille virkamiehille ja poliitikoille tuli täytenä yllätyksenä, että Suomessa sataa.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tämä kommentti taisi mennä vikaan jo alussa ymmärtämällä se väärin, keitä blogisti tarkoitti "sivullisilla".

Oletko muuten laajemminkin sitä mieltä, että demokraattisesti valitusta eduskunnasta muodostettu enemmistöhallitus saa toteuttaa linjauksiaan ainoastaan, jos ne miellyttävät jotain yksittäistä/yksittäisiä ryhmittymiä yhteiskunnassa?

Muussa tapauksessa kyseiset ryhmittymät saavat laittaa stopin suunnitelmille laittominkin keinoin?

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Miksi joku muu kuin johdannon (blogin) kirjoittaja itse yrittää selittää mitä hän tarkoitti ? Siinä on aina riskinsä.
Siispä minäkin tulkitsen blogistin tarkoituksia.
Blogisti Jaskari tarkoittaa, ettei lakkoa saa kohdistaa "omaan firmaan", vaan se pitää kohdistaa hallitukseen, joka ei siis olekaan sivullinen.

"...saa toteuttaa linjauksiaan ainoastaan, jos ne miellyttävät jotain yksittäistä/yksittäisiä ryhmittymiä yhteiskunnassa?".
Näen asian niin, että lakkoilijat ovat suuremman joukon asialla ja puhuvat heidän puolestaan. Kyse ei siis ole yksittäisestä ryhmittymästä.
Jos eduskunnassa vaikkapa pääministeri puhuu jotain onko hän siis vain yksin omalla asiallaan vai puhuuko koko hallituksen puolesta ?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

VVO:n vuosittaisten verottomien miljoonien vuoksi metalliliitolla lakkokassa on kovasti turvonnut. On painetta käyttää näitä yleishyödyllisyyden varjolla saatuja verottomia osinkoja osakeyhtiöstä yhteiskuntaa hyödyttävällä tavalla.

Mikäpä ei olisi parempi tapa kuin laiton poliittinen lakko.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Onks ne lakkoilijat tosiaan "rautakouria (metallimiehiä)? hitsareita, levyseppiä ja rautatehtaiden työntekijöitä y.m. vastaavia?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyseessä ei ole lakko vaan mielenilmaus ja maan hallitus saa sitä mitä on tilannut ryhtessään EK:n juoksupojaksi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Edellisessä hallituksessa Antti Rinne juoksi itsensä EK:n talutushihnassa itsensä maitohapoille ja putosi jäähylle oppositioon.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Turha vääntää Granlundin kanssa, vaikka demarit tekisivät kuinka tyhmiä päätöksiä, niitä ei Granlund koskaan myönnä.

Demarit on Granlundille täysin virheetön ja aina oikeassa oleva puolue, se vaan ihmetyttää, että valtaosa kansasta ei ole samaa mieltä, tappiosta toiseen demarit kulkevat, mutta kun on niin päätetty, niin vaikka kiveä päin täydessä tyhmyydessä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #24

Makkonen, olet tässäkin kommentissasi, kuten yleensäkin väärässä, mutta ei aihetta enempään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #28

Älä ota enää, tuon kommentin kirjoitti Ritala. Mitä kiinalaille pojilles kuuluu, vaativatko Kiinaan maahanmuuttoa?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #30

Pyydän anteeksi sekaannusta, olette Ritalan kanssa kuin samasta puusta veistetty, siitä virhe.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Rinne, eikä edellinen hallitus liity mitenkään tähän blogiin, mutta luulisi kansanedustajan sentään erottavan lakon mielenilmaisusta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #29

Lakko=ei tulla töihin
Mielenilmaisu=ei tulla töihin

Kerro Arto ero työnantajalle, joka pitää huolta toimitusaikatauluista huolta?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Eikö mieltä voi ilmaista muuten, kuin tekemällä vahinkoa sille yritykselle jolta mielenilmaisija saa leivän. Minusta todella törkeää omaa leivänantajaa kohtaan. Tehdä hälle vahinkoa, ja sitten kirkkain silmin tulla taas töihin. Törkeää.

Eikö mielenilmaisua voi tehdä siten, että ammattiosastot antavat julkilausuman asiasta, jossa pahoittelevat hallituksen ratkaisuja. Lopputulos täysin sama, mutta vahingot yhteiskunnalle ja työnantajalle jäisi tulematta. Tuolla mielenilmaisulla hallitus ei muuta politiikkaa piiruakaan.

Tarkoitettu kohdan 9 mielipiteeseen.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Jos oikein muistan, niin Schröderin punavihreä koaliitio sai agenda 2010
uudistusten läpirunnomisen yhteydessä lakkoja niskaansa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ja kiitos saksalaisen punavihreän koalition, me olemme tässä tilanteessa että Saksa menee ja porskuttaa, sekä euroalueella pakottaa meitä sisäisiin devalvaatioon - oikeistovoimin.

En tiedä miten tähän pitäisi suhtautua. Muuten kuin siten, että Saksassa punavihreät tekivät saksalaisille hyviä päätöksiä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ottamatta kantaa lakkoon, toivoisin kansanedustajaksi valitulta henkilöltä edes alkeellisia käytöstapoja.

ÄLÄ HUUDA!

Keskustelu voisi sujua paremmin, jos tämä blogisti viitsisi edes jollakin tavalla ottaa lukijansa huomioon aloituksessaan.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Sari, ilmaisu "edes alkeellisia käytöstapoja" taitaa olla tässä yhteydessä aika lailla liioittelua?

Huomioiden se, että otsikon kirjainten pelkkä näkyminen näytöllä ei vielä tuota huutamiseen tarvittavaa ääntä ja että isoja kirjaimia blogisti ilmeisesti käyttää - tyylilleen uskollisena - lähinnä tehokeinona.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Ei se Sdp.n linjakaan tunnu maistuvan. "Meillä oli jälleen hyvä kampanja, hyvät asiat ja teesit. Loistava porukkamme teki hienon kampanjan ja tapasi tuhansittain ihmisiä turuilla ja toreilla. Jostain syystä emme taaskaan saaneet viestiämme perille "

On kummallinen tapa vaikuttaa hallitukseen tekemällä vahinkoa omalle työnantajalle. Sahataan oksaa jolla itse istutaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Julkilausumat eivät aina paljon auta, ei Tampereen metellimiehet ole tässä yksin liikkeellä. Taannoin MTK masinoi traktorimarssin H:kin tukkien keskustan, taksiautoilijat toimivat samoin, haittaa näistkin sivullisille oli, mutta hyväksyn ne molemmat, koska joskus on vaan toimittava julkilausumia voimakkaammin saadakseen asiansa esille.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Yhtään uutta työpaikkaa ei lakkoilemalla ole tähän maahan saatu,hieman eritavalla ne syntyy ja eri toimijoiden tuoksena kuin lakkoilijoiden !

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yhtään uutta työpaikkaa ei lakkoilemalla ole tähän maahan saatu"

Millä tavalla Pirppu loisi uusia työpaikkoja, valtion ja kuntien tuellako?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset