Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Satatuhatta vapaata työpaikkaa etsii tekijää

Viime viikolla tuli tieto, että tällä hetkellä Suomessa 109000 työpaikkaa etsii työntekijöitään. Meillä on pitkästä aikaa positiivinen rakennemuutos työllisyydessä. Tällä hetkellä esimerkiksi Uudessakaupungissa rakennetaan väliaikaisia parakkikoteja uusille työntekijöille. Moni näistä työntekijöistä tulee muista maista, koska Suomen työmarkkinat eivät toimi. Samanaikaisesti Suomessa on yli 300000 työtöntä.

Varmasti moni näistä yli 100000 työpaikasta ovat sellaisia, että kysymys on osa-aikaisista töistä. Tämä taas merkitsee sitä, että taloudellisesti monen työttömän ei kannata nykyisen työttömyysturvan mallilla ottaa työpaikkaa vastaan, varsinkin kun työpaikka on toisella paikkakunnalla kuin koti. Olen kuullut lukuisia esimerkkejä siitä, että tuntipalkka olisi ollut puolitoista euroa korkeampi verrattuna työttömyyskorvaukseen, mikäli henkilö olisi ottanut työn vastaa. Kyseessä on selkeä kannustinloukku.

Totta kai kieltäytyminen työstä on myös heijastus nyky-yhteiskunnasta. Työn arvostus sinällään on vähentynyt. Työtä ei kenties enää nähdä reittinä muuhun työelämään, parempaan palkkaan ja muuttamista uudelle paikkakunnalle uutena seikkailuna (totta kai ymmärrän perheellisten laajemmat sidonnaisuudet kotipaikkaan). Omalla työuralla olen kuitenkin muuttanut seuraavasti: Virrat - Tampere - Edinburgh - Lontoo - Tampere - Karhula - Kotka - Tampere - Helsinki - Tampere - Helsinki.

Mutta eihän asia näin voi olla, että meillä on yli 100000 työpaikkaa ilman tekijää!? Onnistuneissa yhteiskunnissa on rakennemuutoksen aikanakin onnistuttu pitämään ihmiset mukana yhteiskunnan rakentamisessa. Ruotsissa jopa maahanmuuttajien työllisyysaste on korkeampi kuin Suomessa keskimääräinen työllisyysaste. Suomessa sen sijaan ihmiset polarisoituvat työttömiin ja täystyöllisiin.

Meidän on vihdoinkin saatava työmarkkinoiden neliraajajarrutus poistumaan tästä yhteiskunnasta. Mikäli me emme kykene nyt todella radikaaleihin uudistuksiin, yhä suurempi osa Suomessa asuvista ihmistä jää pysyvästi yhteiskunnan ulkopuolelle. Mielestäni meidän on nyt pakko lopultakin uudistaa työttömyys- ja sosiaaliturva ja antaa yrittäjille mahdollisuus työllistää. Samalla on kannustettava ihmisiä muuttamaan työn perässä tai liikkumaan joustavasti työn ja kodin välillä ottaen huomioon myös etätyön mahdollisuus.

Kysymys on nyt tietysti siitä, mitkä olisivat lopultakin riittävän tehokkaat keinot? Nyt ei enää pikkuviilaaminen riitä. Asunnot on saatava sinne, missä on työpaikkoja. Liikenne on saatava sujuvaksi. Samoin olen entistäkin voimakkaammin perustilin kannalla, joka automaattisesti yhdistää työn, yrittämisen ja sosiaaliturvan. Kun palkkatulot osa-aikatyössä eivät riitä perustoimeentuloon, sosiaaliturva tulee automaattisesti apuun.

Samalla perustilin malli kuitenkin kannustaa ihmisiä pois tuetusta työstä, koska palkka/yrittäjätulot aina suuremmat kuin valtiolta saatu tuki. Työstä pois jääminen ei olisi enää vaihtoehto ainakaan kannustinloukkujen näkökulmasta. Perustilissä jokaiselle ihmiselle annetaan automaattisesti myös Y-status eli olet syntynyt myös yrittäjäksi. Eikös Suomen pitänytkin kehittyä yrittäjäyhteiskunnaksi? Silloin yhä useammat tietäisivät, mistä työ syntyy.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Korottakaa palkkoja, niin myös ei-niin-mielekkäisiin töihin löytyy työhaluja. Niin yksinkertaista se on.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Näköjään Ruotsissa on juuri sovittu 6,5 prosentin palkankorotuksista, ei ihme, että työllisyysaste on Suomea korkeampi, jossa palkkoja on kiky-sopimuksella alennettu.

http://yle.fi/uutiset/3-9541066

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Onko tohtorismiehellä mitään kantaa siihen, että euron katsotaan olevan pienoinen ongelma Suomen kaltaiselle maalle. Väittävät että se on melkein ongelma kaikille muille paitsi Saksalle.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ruotsissa on sovittu 6,5 % palkankorotuksista kolmen vuoden aikana matalapalkka-aloille, eikä siis läpi työmarkkinakentän.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen Vastaus kommenttiin #27

Tämä lienee hyvä juttu KIKY:n kannalta, toisaalta en ole kuullut EKP:n tätä hirveästi kommentoivan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Samoin olen entistäkin voimakkaammin perustilin kannalla, joka automaattisesti yhdistää työn, yrittämisen ja sosiaaliturvan.

Veronmaksajat maksaa itse perustilin ? Veronmaksaja maksaa yhä sosiaaliturvan ja palvelut,veroisaan ja palvelumaksujen korotuksissa?
Ja Kok aikoo toteuttaa tuon myös "työn ja sosiaaliturvan" yhdistämisen myös:
lapsilisiin
luopumistukiin
sopeutumiseläkkeisiin
ansiosidonnaisiin Kelan etuuksiin ?
Siis ei vain köyhimpien toimeentulotukeen ja työttömyyskorvauksiin ?

No nyt kuulostaa hyvältä että myös hyvätuloiset ja korkeastikoulutetut (Akava)työttömätkin otetaan tuhon mukaan.
Hyvä tietää ennen vaaleja kok kanta.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Työ ja elinkeinopalveluiden hakusivulla on 20 000 avoimen työpaikan ilmoitusta. http://www.mol.fi/tyopaikat/tyopaikkatiedotus/haku/
Missä ne loput 89 000 avointa työpaikkaa on ilmoitettu?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jaskari on "oikeassa". Avoimia työpaikkoja on jopa yli 100 000 yhteensä. Mutta hallituksen "käskystä" ne on täytetty Kelasta Toimeentulotukea ja asumistukea saavilla.
(verot "palkoista" jää valtiolta saamatta)

Koko vuonna 2016 avoimia työpaikkoja oli keskimäärin 33 900.

-Viimeisellä vuosineljänneksellä kaikista avoimista
työpaikoista 31 prosenttia oli määräaikaisia.
Osa-aikaisten työpaikkojen osuus avoimista
työpaikoista oli 20 prosenttia eli sama kuin vuotta aiemmin.
(saavat palkanerotuksen kelasta)

Avoinna olleiden työpaikkojen määrää voidaan tarkastella myös vuositasolla neljännesvuosittaisten lukujen keskiarvoina .
Vuositasolla tarkasteltuna osa-aikaisten ja määräaikaisten työpaikkojen osuudet kaikista avoimista työpaikoista pysyivät lähes ennallaan edelliseen vuoteen verrattuna.
Tilast.keskus helmikuu-17

TEM-maaliskuu-17
Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli helmikuun lopussa
126 000 henkilöä, mikä on 7 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Näitä palveluita ovat esimerkiksi palkkatuki, työvoimakoulutus, työkokeilu ja omaehtoinen opiskelu.
Kansa maksaa "palkan" Kelasta!

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Olen kuullut lukuisia esimerkkejä siitä, että tuntipalkka olisi ollut puolitoista euroa korkeampi verrattuna työttömyyskorvaukseen, mikäli henkilö olisi ottanut työn vastaa. Kyseessä on selkeä kannustinloukku."

Mitä tuo kertoo työnantajista? työttömyyskorvaus ei ole mitään 2000€/kk vaan tonnin luokkaa parhaimmillaan, jolla tulee just ja just toimeen kun jättää kaiken muun asumisen ja ruuan jälkeen pois, tuohon 1,5€/h lisää kattaa ehkä työhön kulkemisen ja eväät. Ei tuo mikään kannustinloukku ole, se vain nyt on keksitty että päästään syyllistämään jotta voidaan hyvällä omallatunnolla maksaa palkkaa jolla ei elä.

Jaskari, kun joskus tajuat että työstä olisi kiva päästä voitollekkin, voi sitten ostaa joskus jotain kulutushyödykettä ja tätä kautta "työllistää" sitten muita, rahan pitää kiertää että homma toimii.

Nyt rahaa kerätään harvojen taskuun kiihtyvällä tahdilla, jotka itkevät korkeista veroista, eikä heitä uskalla verottaa, lähtevät karkuun. Mahdoton yhtälö käynnissä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suomessa olisi töitä sadoille tuhansille, mutta halukkaat palkanmaksajat puuttuvat.

Uudenmaan ELY-keskus haluaa tuottaa maahan halpatyövoimaa, jotta jo nyt kilpailukykyiset rakennusalan palkat saadaan vielä alemmaksi.

Joka paikassa nipistetään palkasta murusia ja säästetään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

21.3-17 TEM
Helmikuun lopussa työ­ ja elinkeinotoimistoissa oli 
kaikkiaan 645 800 työnhakijaa.
 Työttömistä työnhakijoista oli helmikuussa
 kokoaikaisesti lomautettuja 23 300. 
-Lyhennettyä työviikkoa tekeviä työnhakijoita oli lisäksi 10 300.
(Aktiivitoimissa 146 000 ,0 euron palkalla)
Vajaa miljoonan verot palkoista pois.
Panama-tileillekkö 146 000 työpanoksesta tuleva hyöty menee? Miten valtio ja me veronmaksajat siitä hyödymme?
Tilastoja voi muokata mieleisekseen miten haluaa.Kun jättää faktat pois.

Onko 100 vuotias Suomi enää suomalaisten Suomi? Vai pohjoinen "USA" ,konsulttifirman McKinseyn oppien mukaan .Jonka kepu,kok tilasi -07-10 opastamaan työelmänuudistusta,terv.palveluita,koulu-uudistusta ja yksityistämistä.

Mikä sopii USA/Saksan kokoisiin maihin ,ei sovi 5,5 milj. asukkaan pieneen Suomeen. Järkikin sen jo sanoo.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Työvoimapulaininää harrastavat poliitikot jaksavat vaan jauhaa samaa levyä. Ei se piipitys tee yhtään työpaikkaa. Hoitakaa te poliitikot työn tekemisellä eläminen mahdolliseksi, niin kyllä työntekijöitä löytyy.

Suomi kulkee Soroksen jalanjäljissä rajattoman halpatyövoiman keräilijänä.

Juuso Hämäläinen

Urheita sanoja. Palkkatyö on sellainen työtehtävä, josta saatavalla tulolla tulee toimeen ilman sosiaalitukia. Puheet kannustinloukuista ovat pääosin potaskaa.

Työnantaja, joka tarjoaa töitä 8-12€ tuntipalkalla aikuiselle ihmiselle ei ole muuta kuin työn antaja. Monet näistä hommista vielä osa-aikaisia. Tällaiset tehtävät eivät ole oikeita ansiotöitä.

Pääkaupunkiseudulla ei pysty elämään jollain 1.500€ nettotuloilla, jollei omista asuntoaan.

Kun Harri Jaskari muutti työn perässä Lontooseen niin palkka ja edut olivat varmaankin yli 1.500€ kuussa. Minä olen asunut neljään otteeseen ulkomailla. Työnantaja on maksanut 30.000€ vuodessa lasteni koulumaksuja, 50.000€ asunnon vuokraa vuodessa, vapaan terveydenhoidon yksityissairaaloissa, eläkkeen ja palkkaa enemmän kuin pääministeri saa. Työn perässä on silloin helppo matkustaa.

Kyllä ongelma on Suomessa siinä, että yritysmaailma ei investoi eikä osata johtaa liiketoimia niin, että syntyy koulutetuille töitä, joilla pärjää. Tyhjätaskut koulutetut eivät pysty itse luomaan työllistäviä yrityksiä kuin aniharvoin. Suomi ei nouse hanttihommilla.

Pekka Pylkkönen

Kustannustaso alas eli verot alas eli sosiaaliturvaa alemmas. Johan työstä saatavalla palkalla rupeaa elämään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tuottavien työntekijöiden määrä ei yksinkertaisesti riitä elättämään nykyisen kokoista tuottamatonta sektoria.
Tarttis varmaan istuvien kansanedustajien tehdä vihdoinkin jotain puhumisen ja voivottelun asemasta. Missä tulokset luuraa ?

Maa on edelleen täynnä tyhjäkäynnillä olevia virastoja ja laitoksia, joissa ei liiku edes pölykäärmeet. Sinne ne rahat menevät, jos ei sitten veroparatiiseihin tai muuhun kikkailuun. No, Kokoomushan on virkamiespuolue. Eli ei siis muutoksia näköpiirissä.

http://www.valtiokonttori.fi/kasikirja/Public/defa...

( liitteet 1,2 ja 3 )

Jaakko Paasonen

Ne istuvat kansanedustajat voisivat aloittaa nämä " tehrä jotain" talkoot, luopumalla esim avustajistaan joille me veronmaksajat nyt maksamme palkan.
Kulukorvauksistakin voitaisiin leikata tai ainakin omavastuuta korottaa huomattavasti.jne.
Onhan noita joten eikun hihat heilumaan.
Älkääkä taas piiloutuko jonkun eduskunnan kansliahimmelin taakse voivottelemaan,että ette voi.
Kyllä te voitte, jos vain oikeasti haluatte ja tahtoa riittää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kerro nyt ihmeessä Pekka, miten Suomessa olevan alhaisen sosialiturvan edelleen alentaminen vaikuttaa työstä saatavalla palkalla elämiseen.

Pekka Pylkkönen

Suomessa olevan hyvin korkean sosiaaliturvan alentaminen mahdollistaa verotuksen alentamisen. Ja kun palkka ei mene veroihin, tulee helpommin toimeen omillaan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt Vastaus kommenttiin #13

Miten käy verorahoitteisten julkisten palveluiden sitten? Ne yksityistetään rahojen puutteessa jolloin tulee voittohakuisuus päälle ja hups onkin kaikki kalliimpaa ja palkalla eläminen vaikeutuu entisestään ja turvaverkko kun on purettu pois niin tiputaan tyhjän päälle.

Pitää aikamoinen mielikuvitus olla että kuvittelee pääsevänsä halvemmalla jos ei ole veroja tai ne on vain nimelliset hallinnon ylläpitoon.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #26

Melkein puolet veroista menee sosiaaliturvaan. Kun porukka menee duuniin, sosiaaliturvaa ei tarvita niin paljon.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #29

Niinpä,ja kun yli puolet määräaikaisen tilapäis duunin liksasta menee asumiseen ja loput ruokaan ja hengissä pysymiseen,niin fattan luukku odottaa ,jos sinne yleensä pääsee,näiden harkinnanvaraisia maksusitoumuksiaan hakevien kulttuurin rikastajien joukkoon.
Nähty on ,ja meno vain kiihtyy.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #29

Kun porukka on töissä ja pääomatulot ei vähennä joitain Kelan etuuksia niin miten perustelet sen?

Otetaanpa esim. se yritys ostaa ammattitaitoisen työpanoksen. Aivan kuten ostaa työn alihankkijaltakin.
Myykö alihankkija työpanoksensa tappiokseen? Ei varmasti myy.
Työntekijän "yritys" on taata oma ja perheen elanto.Ilman omista verovaroista maksettuja Kelan etuuksia ,palkan erotuksena.
(Ne on tarkoitettu vain niitä varten jotka sitä tosiaan tarvitsee.Sairauden,työkyvyttömyyden,vanhuuden,työttömyden aikana)
Ei terveet työkykyiset ja työikäiset.)

Siihen perustuu työnteko. Se ei ole harrastus,ei yrityksen rikastuttaminen.

Jos isoikäpolvi olisi saanut Kelan etuuksia OP seinästä 12x vuodessa ,erilaisia tukia,ei työt olisi tullut tehtyä.

JK.Monta erilaista tukea verovaroista saa tilayrittäjä MMM ja Stvm budjetista?

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Kannatan mielummin osallistuvaa hyvinvointivaltiota kuin halpamaiden tietä. Voimme tietysti kilpailla Aasian maiden kanssa hetken aikaa ajamalla sosiaaliturvan alas ja alentamalla työn ja pääoman verotusta rankasti.

Tässä yhtälössä on tulevaisuuden kannalta monta muuttujaa (automaatio, digitaalisatio, robotiikka, keinoäly, ilmastonmuutos, maailmanpolitiikka..)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ei osa-aikaisen duunin takia kannata muuttaa toiseen kuntaan jos perheen ja ystävien tukiverkko jää kauas taa.

Lisäksi kun noista 100 000 työpaikasta poistaa työt joissa
-työsuhde alle vuoden
-muu kuin tuntipalkka
-työtunteja alle 30 viikossa

Uskoisin että työpaikkoja jää 10 000-50 000 ja jokaiseen saa kevyesti noin sata hakijaa. Siinähän lähdet amiksen koulutuksella taistelemaan insinöörejä vastaan. Lähinnä ottaa kupoliin nämä besserwisseröivät blogit. Enkä mitenkään ylläty, että tämäkin avaus tuli kokoomuslaiselta.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kuule Aleksi Parkkinen, kyllä kannattaa lähteä vaikka ihan ulkomaille asti niihin töihin ja jättää se perhe ja tukiverkko sinne odottelemaan ja/tai valmistelemaan muualle muuttoa. Uudet verkostot syntyvät aivan huomaamatta ja ykskaks huomaatkin että et tarvitse niitä vanhoja rakenteita ollenkaan. Elämä kantaa kyllä kun uskaltaa, eikä mieti esteitä vaan mahdollisuuksia.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Samaa mieltä. Eri asia on kannattaako niin tehdä muutaman kuukauden työurakan takia. Loppujen lopuksi uuden asunnon hankkimiseen ja elämän aloittamisen kuluihin menee niin paljon rahaa että loppusumma urakasta on +-0.

Jos joskus ammattikorkean jälkeen löydän ulkomailta vakituista duunia, lähden ihan mielelläni. Ei vaan ole kauhean kivaa tulla maitojunalla takaisin.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

MOL:
HAKU Palvelussa yhteensä 19583 ilmoitusta
RSS rss
?
Ilmoitettu: Kaikki Työn kesto: Yli 12 kk Työaika: Kokopäivätyö Työn tyyppi: Palkkatyö Vuokrapaikat: Ei mukana
Hakutuloksia: 6496

Eli siis kuusi ja puoli tuhatta oikeata työpaikkaa... Tuo MOL-ilmoitushan on maksuton keino hakea osaajia... ei kai niitä kovin paljon muualta haeta...

Olen kyllä itsekin havainnut pienen piristymisen työmarkkinoilla, mutta mittasuhde on hieman eri, kuin Harri Jaskarilla... niin mistä kirjoittajan varma tieto on peräisin?

Pekka Pylkkönen

Sitran 12/15 selvityksen mukaan vain hyvin pieni osa työpaikoista käy koskaan mol.fi sivuilla.

En tiedä missä todellisuudessa vanhemmat ihmiset elävät, mutta meitä nuorempia käydään kyselemässä töihin työpaikoilta ja kouluista.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tuo on ihmeellistä, ettei työpaikkoja ilmoiteta ilmaisessa ja vakiintuneessa palvelussa, vaan työnantajat pimittävät niitä jostain syystä... ja valitetaan, ettei halukkaita ilmaannu.

Synnyinkaupunkini Kuhmo on ajautunut tilanteeseen, ettei osaajia löydy puunjalostuksen ja metallialan firmoihin. Yllättävä kysynnän kasvu on tuonut esiin sen, että pitkään työttöminä olleet henkilöt, jotka ovat töitä aiemmin tehneet ja jääneet 1990-luvulla sivuun, eivät ole enää kuranttia tavaraa työmarkkinoilla. Sosiaalisen kuntoutuksen sekä ammattitaidon päivittämisen sarkaa riittäisi.

Osalle oikea paikka olisi sairauseläke, mutta jostain kumman syystä järjestelmä ei ole havainnut ongelmia. Ja toivon, että riittävän moni voimaantuisi työkykyiseksi.

No, edullisia asuntoja varmasti Kuhmoon työn ja luontoharrastuksen vuoksi muuttajille tulee jatkossakin riittämään, eli on vain ajan kysymys, että työ kohtaa tekijänsä siellä. Toisin varmaan jossain muualla.

Mikko Järvinen Vastaus kommenttiin #15

Taitaa olla niin, että työvoimatoimiston innokkaan ja avuliaan palvelun vuoksi sieltä kautta saa sitten turhan paljonkin hakemuksia, ihmisiltä joita ei oikeasti kiinnostaisi koko paikka, ihmisiltä joilla ei ole edes tarvittavaa osaamista, mutta työkkärissä on nähty tarpeelliseksi osoittaa, että "hae tuonne tai tulee karenssi". Julkiseen hakuun kun paikan saa muissakin palveluissa ja oletan, että työnantajalle niiden hinnat ovat kokolailla irrelevantit verrattuna vaikka siihen rekrytoijaan, joka työajalla repii hiuksia päästään yrittäessään päätellä ketkä kaikki hakijoista ovat tosissaan.

Osassa hakemuksia on jo nähty ihan suora "haitko vain työkkärin käskystä"-monivalinta, mutta en tiedä uskaltaako kukaan valita sitä karenssin pelossa.

Jaakko Paasonen

Eikös tämä haaskari ollut yksi eräs niistä eduskunnan naisedustajien kopeloijista ,joka sai puuhistaan oikein varoituksenkin aikanaan? Siis oikea kokkarin prototyyppi.
Nyt hemmo halveksii sitten suomalaista työmiestä ja naista siitä että eivät ota muka töitä vastaan,palkalla jolla ei tule toimeen.melkoinen luikki ja
Ällö tyyppi muutenkin jonka koko ulkoinen olemus viestii ylenkatseesta js halveksunnasta eri mieltä olevia ja varsinkin köyhiä kohtaan.

Käyttäjän MikaLundgren kuva
Mika Lundgren

Töitä on mutta palkkaa kukaan tuskin maksaa muuta kun 9 euroa päivässä.

Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen

Olen osaltani avannut tätä "paradoksia" tuoreessa kolumnissani. (tuo 100 000 on kyllä harhaanjohtava luku tässä yhteydessä).

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3689325-pan...

Käyttäjän PanuRaatikainen kuva
Panu Raatikainen

"Mutta eihän asia näin voi olla, että meillä on yli 100000 työpaikkaa ilman tekijää!?"

Ei voikaan, koska ei ole!
Tuo Jaskarin käyttämä luku on koko helmikuun aikana jossain vaiheessa avoimena olleiden työpaikkojen määrä: kuukaudenkin aikana työpaikkoja tulee ja menee - ne eivät ole kaikki yhdellä kertaa auki: TE-palveluissa on yhdellä hetkellä noin 20 000 avointa työpaikkaa. (näistä sellaiset 7 000 on pysyvämpiä kokopäiväisiä palkkatöitä)

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Jaskari esitti samanlaisen päättömyyden syksyllä 2015, jolloin esitin aivan saman kritiikin hänen laskutaidostaan. Uskomatonta, että eduskunnassa hääräävä kokoomuslainen puupää ei ole vieläkään oppinut tätä ala-asteen kuudesluokkalaisille opetettavaa tilastomatematiikkaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ainoa asia, jolla eduskunnassa olevalle on väliä, on se, saako riittävän määrän ääniä jatkaakseen, ellei sitten ole päässyt pelin korkeammille tasoille ministeriksi, europarlamenttiin tai EU:n huippuvirkoihin.

Pekka Pylkkönen

Eiköhän se ole jo tuhat kertaa selitetty että työkkärissä on pieni murto-osa kaikista työpaikoista. Suurin osa työpaikoista syntyy ihan muita kanavia pitkin. Kun ihmiset kohtaavat, myös työpaikkoja syntyy.

Tämä on tutkittu asia. 2015 julkaistun Sitran raportin mukaan ehkä noin 1/6 kaikista työpaikoista tuli koskaan työkkärin tietoon.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Eiköhän se ole jo tuhat kertaa selitetty, että tilastoitu työpaikka ei ole sama kuin haettavissa oleva työpaikka.

Käyttäjän TeemuHuhta kuva
Teemu Huhta

Niin, avoinna työministeriön sivuilla on tällä hetkellä 16700 työpaikkaa. Kun hakuehtoihin laittaa työn kestoksi yli 12 kk, poistaa provisio-ja vuokrapaikat niin jäljelle jääkin enää 5000 avointa paikkaa. Mahtaako noissa Jaskarin luvuissa olla huomioitu sitä seikkaa, että palkalla pitäisi tulla toimeen, eikä tehdä työtä vain tekemisen ilosta?

Jos Turusta käy töissä uudessakaupungissa, eli yli 80:n kilometrin päässä, niin työmatkakulut nielevät aika suuren osan nettopalkasta. Käytettynä ostamani Primera on tullut kymmenen vuoden excel-seurannan myötä maksamaan 0,29€/km. Täten kun huomioi arvonalenemat, vakuutukset, verot, huollot, korjaukset ja kuluvat osat, tekee työmatkailu 975€:n loven lompakkoon kuukausittain. Niin ja auto on käteisellä ostettu, ettei tarvitse laskea rahoituksen osuutta kuukausimenoihin. Pahimmassa tapauksessa työllistyttyään työtön joutuu ottamaan auton rahoituksella ja se taas tietää 300€/kk+ lisäystä kuluihin.

Verotuksesta ei kuitenkaan työmatkaan käytettyä rahaa saa vähennettyä täysimääräisenä. 2300€/kk bruttona tienaava saa käteen 1700€/kk, ja tuosta kun vähentää tuon pyöreästi tonnin työmatkoista niin 700€ (400€ jos auto ostettu rahoituksella) jää käytettäväksi sitten ruokaan, vuokraan, vakuutuksiin, terveyteen ja harrastuksiin.

Jokainen voi miettiä, onko järkeä käydä kaukana töissä? En aio ottaa kantaa tuleviin liikenneuudistuksiin, jossa tavoitteena on puolittaa liikenteen päästöt, mikä tarkoittaa lisää kustannuksia kilometrille.

Marko Toivanen

Hallituksella on mahdollisuus helpottaa työn perässä muuttamista asumisen verotuksen uudistamisella. Varainsiirtovero on 2 prosenttia osakehuoneiston velattomasta myyntihinnasta. Esim. 300000 euron asunnosta laskettuna veron määrä on 6000 euroa eli 306000 euroa. Saman hintaisessa omakotitalossa vero on 12000 euroa, yhteensä 312000 euroa. Päälle vielä kiinteistönvälittäjän palkkiot niin kokonaiskustannukset ovat 10000-20000 euroa myyntihinnan päälle ja muutaman vuoden ajaksi ei ole taloudellisesti järkevää eikä kannattavaa muuttaa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kansanedustaja Jaskari heittää blogin kuin "luun koirille". Siinä on kalutkaa.
Ei vaivaudu vastaamaan. Antaa tietynlaisen kuvan vastuunkannosta. Ei hyvä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jaskari puhuu työpaikoista joista työnantajatkaan eivät ole tietoisia. Ostovoima on se mikä määrittelee työpaikkojen kysynnän ja suunta on Suomessa laskeva hallituksen leikkauksien ansiosta.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Katainen 1,8 miljoonaa ( pohjat )

https://m.youtube.com/watch?v=1H4byTP1q9s

Penttilä

https://m.youtube.com/watch?v=nd57VcPLvO4

Vartiainen

https://www.uusisuomi.fi/raha/58574-juhana-vartiai...

Ei vaan ole kuitenkaan tuota pulaa vieläkään näkynyt.
No, ei sinne torkkupeiton alle kaikki informaatio kulje.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Täällähän sitä saamme keskenämme kirjoitella, koska blogin alustaja ei koskaan osallistu keskusteluun ei täällä eikä Aamulehdessä, jossa on vastaava avaus ja, joka taitaa mennä kaikkiin muihinkin mahdollisiin lehtiin. Tämä on Jaskarin tapa markkinoida itseään. Ei vuorovaikutusta asiasta kiinnostuneiden kanssa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jaskari esittää väittämän: "Tällä hetkellä esimerkiksi Uudessakaupungissa rakennetaan väliaikaisia parakkikoteja uusille työntekijöille. Moni näistä työntekijöistä tulee muista maista, koska Suomen työmarkkinat eivät toimi."

Kuitenkin esim Kauppalehden kertoi viime kesän hausta 50 autonasentajan osalta seuraavaa:
"Hakemuksia tuli kaikkiaan 457. Olemme tyytyväisiä hakemusten määrään, sillä heinäkuu on hakuaikana haasteellinen. Tästä syystä hakuaika oli hieman tavallista pidempi ja panostimme rekrytoinnin some-näkyvyyteen. Hakemuksista runsas puolet tuli työssäkäyntialueeltamme eli Uudenkaupungin, Turun ja Rauman seuduilta, noin 200 hakemusta muualta Suomesta", kertoo Valmet Automotiven HR-asiantuntija Mari Pajunen"

Myöhemmätkin kampanjat ovat käsittääkseni onnistuneet varsin hyvin. Paljonko niitä ulkomaisia työntekijöitä sitten on suomalaisten sijaan otettu, kun näin Jaskari väität?

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Työelämä muuttuu niin nopeasti, että mitä pitempään olet poissa työelämästä tai koulutuksesta, sitä pienempi on arvosi työmarkkinoilla.

Minusta laadukkaaseen aikuiskoulutukseen pitäisi panostaa nykyistä enemmän ja lopettaa niiden koulutuksien ja kurssien tukeminen, jotka eivät liity ammattaidon ylläpitoon tai uuden ammatin oppimiseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Minusta laadukkaaseen aikuiskoulutukseen pitäisi panostaa nykyistä enemmän ja lopettaa niiden koulutuksien ja kurssien tukeminen,

Pajukorienpunonta,työhakemuskursseja on turha pitää konsulttifirmoilla yllä veroaroilla työttömille. Ellei yrityksiltä aleta vaatia vastinetta annetuille verovapauksille.Työpaikkoja.
Ilmaistyöt palkalliseksi työksi.
Jos yrityksillä,yleishyödyllisillä säätiöillä kunnilla,valtiolla oli "jemmassa" 146 000 "työpaikkaa",niin moni noista on täytetty julkisenpuolen irtisanottujen vakinaisten tilalle, toimeentulotukea vastaan?

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Toi on tota Kokoomuksen laskutaitoa jota Stubb:kin viljeli ministeriaitiosta. Minä kutsun sitä häikäilemättömyydeksi jonka juuret ovat 1930 luvun oikeistoterrorissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset