Arkadianmäen heikkoja signaaleja

VALEKAUHUKUVAT SOTEN YMPÄRILLÄ

Olen huolestuneena seurannut SOTE-uudistuksen valinnanvapaudesta käytävää keskustelua ja eri tahojen uudistuksesta antamia lausuntoja. Joka paikassa etsitään ongelmia kuin neulaa heinäsuovasta. Sen sijaan kehittämisehdotuksia on näkynyt hyvin harvakseltaan.

Muutamat kritiikkiväitteet ovat niin uskomattomia, että niihin on pakko puuttua. Kauhea kohu on syntynyt siitä, että uusia sote ei tuo omaa lääkäriä. Ihminen on kuulemma vuodeksi sidottu samaa sote-keskukseen. Minä voisin vastata tuohon väitteeseen siten, että valitsen ensin mieleiseni lääkärin ja katson sitten, missä sote-keskuksessa kyseinen lääkäri toimii. Olen siis valinnut lääkärini!

Tai sitten väite, että sote nostaa kiinteistöveron painoarvoa. Moni Aamulehden lukija tulkitsi tämän otsikon siten, että nyt kiinteistövero nousee ja se on sote-uudistuksen syytä. Voisin väittää ihan toisin. Nykymallilla kunnat ovat tuskailleen kasvavien sote-kustannuksia kanssa. Jokainen sairastunut kuntalainen on ollut riski kiinteistöveron nostoon ainakin pienemmillä paikkakunnilla. Nyt tämä riski poistuu.

Kolmanneksi SOTE-uudistuksen kommenteissa uhotaan maailmanlopun meininkiä pitkäaikaissairaille, joita kilpailu heittelee palveluntuottajalta toiselle. Huomenna YLE:ssä esitettävän MOT ohjelman otsikossa lukee, että vammaiset ovat joutuneet kilpailutushuuman jalkoihin, kun toistuvat kilpailutukset ja säästöt kurjistavat heidän arkeaan.

Kertooko huomenna lähetettävä YLE:n MOT-ohjelma nykyisestä tilanteesta, vaan osoittaako syyttävä sormi uudistukseen? Jos voin edes vähän ennustaa, pääkritiikki kohdistuu uudistukseen, jota ei ole vielä edes toteutettu. Samalla unohdetaan varmasti mainita uudistuksen yhdestä merkittävästä osiosta eli henkilökohtaisesta budjetoinnista, joka juuri estää pitkäaikaissairaiden pompottelun.

Sitten huudetaan kurkkutorvi suorana, että uusi sote tuhoaa palvelujen yhdenvertaisuuden. Voi vaan kysyä, onko nykyisin yhdenvertaiset palvelut Helsingin keskustassa ja Virtain Kurjenkylässä? Suuri kysymys mielestäni on, että paranevatko palvelut Kurjenkylässä. Ehkä paranevatkin, mikäli uusi ja innovatiivinen sote-keskus keksii kiertävän sote-bussin, joka kiertää kaikissa Virtain kylissä.

Sitten vielä valitetaan, että ihmiset joutuvat valitsemaan – ja kenties jopa netissä. Suurena riskinä pidetään sitä, että netissä ei saa riittävästi tietoa palvelujen tuottajista ja voi valita väärin. Kysyn vaan sitä, miten ihmeessä nykyisin saa laatutietoa, onko joku lääkäri hyvä vai huono? Tai saako kattavaa tietoa siitä, millä terveysasemalla on tyytyväisimmän asiakkaat?

Harri Jaskari

kansanedustaja, kok

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Harri Jaskarin sote-sanailu on ammattipoliitikolle ominaista hehkutusta, jossa väitteet ja fraasit lentelevät ympäripyöreinä ja keveinä kuin akanat tuulessa. Mies esittelee keskeneräisen SOTEn "uudistuksia" kovalla paatoksella ja sillä varmuudella, minkä lähes täydellinen tietämättömyys asiasta antaa.

http://yle.fi/uutiset/3-9477663

Yltiöpäiseen sotelaukkaan itsensä kiihdyttäneen Jaskarin kannattaisi rauhassa kuunnella alan todellisia asiantuntijoita. Sellaisia ovat mm. Martti Kekomäki ja Jussi Huttunen.

Juuso Hämäläinen

On aivan turha ratsastaa valinnanvapaudella. Se on olemassa ollut aina. Eiran sairaalaan pääsee kyllä, jos on täpäkkää kontolla tai platina Amex.

Et ymmärrä, että aivan samaan tilanteeseen päädytään Soten kautta. Voi valita, jos on rahaa tai yksityinen kallis terveysvakuutus. Pakollinen sairausvakuutuksemme ei kata eikä tule kattamaan yksityistä hoitoa. Se tulee aina olemaan hyvin kallista eikä se tule Suomessa harrastamaan hintakilpailua, koska sen ei tarvitse.

Osaajat ovat ja tulevat olemaan niukka resurssi. Puhun erikoislääkäreistä ja kirurgeista. En usko, että meille kannattaa tuota jenkkimallia myydä. Tiedämme sen. Emme ole tyhmiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset