Nuorten miesten hiljainen katastrofi

EVA:n tuoreen raportin mukaan Suomessa 79 000 miestä ei tee tai aina edes hae töitä. Huolestuttavaa on se, että kyseinen luku kuvaa parhaassa työiässä olevia 25-54 vuotiaita miehiä. Lisäksi ryhmä kasvaa 1000 miehellä vuodessa. USA:ssa vastaava luku on seitsemän miljoonaa.

Minunkin tuttavapiirissäni on näitä miehiä. Monilla on alun perin ollut suuria unelmia, mutta unelmat ovat lukuisten pettymysten jälkeen hiipuneet taka-alalle. Monet ovat vuosien aikana saaneet niin paljon negatiivista palautetta, että lopulta he uskovat, että heistä ei ole mihinkään.

Totta kai nuoria naisiakin on samassa ongelmatilanteessa, mutta heitä on paljon miehiä vähemmän. Lisäksi naiset hakevat apua jo paljon varhaisemmassa vaiheessa kuin miehet. Esimerkiksi psykoterapiassa naisia on kolme kertaa enemmän. Miehet vain katoavat. Vajaa 8000 miestä ei saa mistään virallisista kanavista tuloa – ei edes toimeentulotukea.

Työmarkkinat ja politiikka ovat osoittaneet kyvyttömyytensä tämän katastrofin edessä. Nyt olisi lopultakin uskottava, että työttömyys- ja sosiaaliturva tarvitsevat täysremontin. Kaikki työmarkkinoiden uusiutumista seuranneet tietävät, että työ ja yrittäjyys sekoittuvat entistä enemmän keskenään. Näkökulmasta riippuen puhutaan työn pirstaloitumisesta tai yrittäjämäisen työn lisääntymisestä.

Keinoja kyllä etsitään, mutta usein ne kohtaavat täystyrmäyksen. Esimerkiksi Heikki Hiilamon työryhmä esitti muutama viikko sitten keinoksi osallistumistuloa. Ajatuksena oli, että kaikki tuki on jollain tavalla vastikkeellista ja kaikenlainen hyödyllinen tekeminen pitää kiinni päivärytmissä ja on kenties portti työelämään.

Pidän uskomattomana, miten tästäkin ehdotuksesta on yritetty löytää negatiivisia puolia. Puhutaan, että nyt alkaa pakkotyön aika. Lisäksi pelotellaan sillä, että yrittäjät hyväksikäyttävät pitkäaikaistyöttömiä ja käyttävät halpatyövoimaa. Itse veronmaksajana maksaisin mieluummin tekemisestä kuin olemisesta.

Itse laittaisin nopeasti kokeiluun useita erilaisia työhön ja yrittämiseen kannustavia malleja. Osallistumistulo sopii varmasti henkilöille, jotka tarvitsevat pidemmän tien takaisin normaaleille työmarkkinoille. Nuorille ja yrittäjiksi aikoville sopisi puolestaan perustili. Perustili mahdollistaisi joustavan työn vastaanottamisen, yrittäjyyden, perustoimeentulon kaikissa elämäntilanteissa ja myös mutkattoman työn teettämisen.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu