Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Nuorten miesten hiljainen katastrofi

EVA:n tuoreen raportin mukaan Suomessa 79 000 miestä ei tee tai aina edes hae töitä. Huolestuttavaa on se, että kyseinen luku kuvaa parhaassa työiässä olevia 25-54 vuotiaita miehiä. Lisäksi ryhmä kasvaa 1000 miehellä vuodessa. USA:ssa vastaava luku on seitsemän miljoonaa.

Minunkin tuttavapiirissäni on näitä miehiä. Monilla on alun perin ollut suuria unelmia, mutta unelmat ovat lukuisten pettymysten jälkeen hiipuneet taka-alalle. Monet ovat vuosien aikana saaneet niin paljon negatiivista palautetta, että lopulta he uskovat, että heistä ei ole mihinkään.

Totta kai nuoria naisiakin on samassa ongelmatilanteessa, mutta heitä on paljon miehiä vähemmän. Lisäksi naiset hakevat apua jo paljon varhaisemmassa vaiheessa kuin miehet. Esimerkiksi psykoterapiassa naisia on kolme kertaa enemmän. Miehet vain katoavat. Vajaa 8000 miestä ei saa mistään virallisista kanavista tuloa – ei edes toimeentulotukea.

Työmarkkinat ja politiikka ovat osoittaneet kyvyttömyytensä tämän katastrofin edessä. Nyt olisi lopultakin uskottava, että työttömyys- ja sosiaaliturva tarvitsevat täysremontin. Kaikki työmarkkinoiden uusiutumista seuranneet tietävät, että työ ja yrittäjyys sekoittuvat entistä enemmän keskenään. Näkökulmasta riippuen puhutaan työn pirstaloitumisesta tai yrittäjämäisen työn lisääntymisestä.

Keinoja kyllä etsitään, mutta usein ne kohtaavat täystyrmäyksen. Esimerkiksi Heikki Hiilamon työryhmä esitti muutama viikko sitten keinoksi osallistumistuloa. Ajatuksena oli, että kaikki tuki on jollain tavalla vastikkeellista ja kaikenlainen hyödyllinen tekeminen pitää kiinni päivärytmissä ja on kenties portti työelämään.

Pidän uskomattomana, miten tästäkin ehdotuksesta on yritetty löytää negatiivisia puolia. Puhutaan, että nyt alkaa pakkotyön aika. Lisäksi pelotellaan sillä, että yrittäjät hyväksikäyttävät pitkäaikaistyöttömiä ja käyttävät halpatyövoimaa. Itse veronmaksajana maksaisin mieluummin tekemisestä kuin olemisesta.

Itse laittaisin nopeasti kokeiluun useita erilaisia työhön ja yrittämiseen kannustavia malleja. Osallistumistulo sopii varmasti henkilöille, jotka tarvitsevat pidemmän tien takaisin normaaleille työmarkkinoille. Nuorille ja yrittäjiksi aikoville sopisi puolestaan perustili. Perustili mahdollistaisi joustavan työn vastaanottamisen, yrittäjyyden, perustoimeentulon kaikissa elämäntilanteissa ja myös mutkattoman työn teettämisen.

Harri Jaskari

Kansanedustaja, kok

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sanohan onko järkeä jos ansaitset vaikka 100e/kk kun meet kauppaan osa-aikaan eikä vain työtunteja löydy. Niin Kela ottaa ainakin sen 50 pois ..

Itse sain 70e tuloja työkeikasta.. 70kuukaudessa niin Kela otti 52e pois.. Onko järkeä? Mitäs jos muutettaisiin nuo ensin niin sitten katsotaan sitä pakko työllistämistä jne..

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Tuossa tilanteessa, varsinkin jos ei ole tutkintoa jostain, töihin pääseminen kyllä tyssää heti. Aivan sama, vaikka olisi itse opetellut ja harjoitellut asioita ja osaisikin ne. Ö-mappi kutsuu heti.Jossain it-alan pikkufirmassa vielä voi onnistua.

3-5 vuotta opiskelua ei sillä hetkellä innosta. Yrittäjyys on yksi suunta, itse jakaisin vaan kaikille halukkaille Y-tunnuksen ja alv-raja 40000 - 50000€ paikkeille.

Järjestelmänhän tulisi olla joustavampi, tulevaisuudessa kuitenkin "yksi palkkatyö" -malli käy harvinaisemmaksi. Varsinkin näiden itseään takaisin yhteiskuntaan potkivien kohdalla jokaista muotoseikkaa ja veroeuroa on turha kytätä. Haitta vs hyöty.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Jotenkin huvittavaa et nimenomaan kokoomus ja EK ovat nyt huolissaan työväenluokkaisista miehistä vaikka kyseisten liikkeiden koko historia on ollut taistelua nimenomaan työväenluokkaisia miehiä vastaan. :D

Poravristo on rakentanut identiteettiään halveksimalla kaikkea, mikä on yhdistynyt työväenluokkaan leimaten sen moraalittomaksi ja tyylitajuttomaksi.

Aineellisella tasolla tämä on ilmennyt kamppailuna miten työn lisäarvo jaetaan: työälisille vai pääomapiireille: kokoomus ja EK ovat ajaneet nimenomaan jälkimmäisen asiaa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voi herättää kysymyksen millä motiiveilla EVA EK:n ja Teollisuuden työnantajien yhdistyksenä on lähtenyt tällaista tutkimaan?
Hyvää hyvyyttään ihmisarvosta huolestuneena vai ajaakseen kannustaviksi kuvailtuja pakkokeinoja ja erilaisia matalapalkkakokeiluja?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tyhjää on turha hakea.Kun nytkin TEM mukaan hakijoita on yli 700 000.

Työttömät ja mukana alaa tai työpaikkaa vaihtavat.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Minulla on vahvasti sellainen olo,että kunhan kansanedustajat eivät käännä kaukoputkeaan näitä kohti,niin heillä on paremmat oltavat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Joo-o, itse en usko EK:n EVA:n rooliin hyväntekeväisyysjärjestömä. Kenties näistä saisi ilmaisia siivoojia?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Työvoiman tarjontaa tällä haetaan...sekä tietty pelotetta ettei "yhteiskuntaa" pääse karkuun.

Tuokaan ei silti päde,koska jos vain on rahaa niin ei kukaan kysele perään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jospa noista on suurinosa Sopeutumiseläkkeellä olevia nuoria kansanedustajia ja osa 51v uinuvalle- 56v-65v luopumistuilla köllötteleviä,verovaroilla.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Harri Jaskari,
kommentoit: "Itse laittaisin nopeasti kokeiluun useita erilaisia työhön ja yrittämiseen kannustavia malleja."
Kannatan ihan samaa, käsityksemme kannustavasta ja osallistavasta vaan eroavat. Sinulle se tuntuu olevan keino naamioida pakko joksikin muuksi. Yhtään aidosti palkitsevaa ja kannustavaa ehdotusta en ole nähnyt.

Koiriakin opetetaan nykyään palkitsemiseen perustuen, mutta ei työttömiä. Maksimissaan saat pitää tukesi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Oma tahto on harhaa, ihminen on aina riippuvainen ärsykkeistä ja muista vaikuttavista tekijöistä kuten toisten mielipiteistä ja asiantilanteesta. Oli vain näin pakko mainita.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Mikä ihmeen katastrofi se on jos joukko ihmisiä on päässyt omille teilleen. Hehän ovat VAPAUTUNEET. He ovat vapautuneet työmarkkinain kahleista.

Kerran saarnattiin kuinka ihmisten pitää vapautua TURPEESTA. Nyt ihmiset vapautuvat työmarkkinoilta. Se on yhtä upea, itse asiassa upeampi kuin turpeesta vapautuminen.

Hiski Salomaan sanoin:

Meill´ vapauden kaiho soi,
nyt rinnassamme toverit oi!
Siks´ yhteistyöhön rintamahan käy,
pelastusta köyhille ei ennen näy!

Oi vapaus, kuule kutsua,
sua itkevät orvot kaipaa,
olet köyhän kansan pelastus,
siksi vapauslaulut raikaa.

https://www.youtube.com/watch?v=6Ix1Vc-rRAU

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Nykyisin "vapaus" on PAKKO joutua valitsemaan lukemattomien muunnelmien välillä.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Meneillään on luonnollinen globalisaatioaallon loppuvaihe. Kansallinen elinkeinorakenne on siivottu ja optimoitu, ja kun globaali talous menee alas, jokainen kansallinenkin sydeemi kuivahtaa. Ei ole enää työtä kaikille. Jossain vaiheessa protektionismi iskee lujaa, ja ihmisten on taas opittava unohtuneet ammatit ja elinkeinot. Siinä vaiheessa ei ole välttämättä rahaa, millä maksaa työstä.

Mutta eiköhän tässä jotenkin pärjättäne.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaupallisessa globalisaatiossa, jossa yhä enemmän tuotteita tuodaan niiltä joitka ovat "kilpailukykyisempien" maiden armoilla ei ole mitään luonnollista. Vaan ihmisten toiminnan tulos.Luonnonlait eivät säätelee ylikansallisia talousjärjestelyitä.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Millä tavalla on "kannustavaa" että osallistumisesta ei makseta euroakaan enempää kuin tähän asti osallistumattomuudesta? Miten musta voidaan kääntää valkoiseksi tällä tavoin?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En haluaisi ainakaan olla vaikkapa futisjoukkueessa, jota kannustavat. Tämmösiäkö ne on muuten nuo johdonkin kannustinpalkkiot? ;-)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tuula Komsi, on ihmisiä joista "kannustava" on sama kuin että ennen sait kuussa 600 euroa mutta nyt on valittava sen väliltä haluatko tehdä työtoimintaa 400 eurolla kuussa vai haluatko ennemmin jäädä ilman mitään tukia ja tuloja. Tälläistä sanotaan kannustavaksi sosiaaliturvaksi, joko teet työtä joka ei muille kelpaa tai sitten et saa mitään. On suorastaan ihme ettei tälläisen suunnittelusta ole kukaan nostanut kannetta ihmisoikeusrikkomuksesta, vaikka enole varma onko pakkotyö ihmisoikeus rikos. Mutta kehitys suunta on nyt tämä tai työn menettäminen kilpailukykyisiin halpatyömaihin, niin se on kai vain pakko hyväksyä ja sitten sopeutua.

Jarkko Yli-Heikkuri

Kansanedustajat kannustavat työntekoon laatimalla lain jolla te-toimiston akat julistavat työttömän yrittäjäksi jos laskutat osuuskunnan kautta parista tunnista alvillisella laskulla ja näin lähtee tuet, en tiedä mikä vitun järki tuossa on. Se että suomessa on työttömiä on poliittinen päätös, niin kauan kun ammattijärjestöt säheltää siellä missä pitäisi olla kansanedustajia eikä sak:n juoksupoikia tämä maa menee velkasaneeraukseen niin nopeasti että siinähän sähellätte sitte kun tuo turhautuneiden joukko vittuuntuu ja kohtaa maahanmuuttajat joita ne tietysti pitävät syyllisinä koska niitä vastaan voi sotia mutta kansanedustajia vastaan ei voi.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Keinoja kyllä etsitään, mutta usein ne kohtaavat täystyrmäyksen. Esimerkiksi Heikki Hiilamon työryhmä esitti muutama viikko sitten keinoksi osallistumistuloa. Ajatuksena oli, että kaikki tuki on jollain tavalla vastikkeellista ja kaikenlainen hyödyllinen tekeminen pitää kiinni päivärytmissä ja on kenties portti työelämään.

Tässäkin puheenvuorossa; määrätyt osallistuja ihmettelevät. Jos tulo ei kasva, miksi osallistua ns. työelämään.
Joku tässä nyt on vialla. Opettaako jo koululaitos. Saat korvauksen tekemättä mitään?
Älä vaan mene ns. työelämään, jos et saa "tekemättä mitään" korvauksen jälkeen jotain lisäkorvausta.
Mikähän taho tätä tosiaan "kouluttaa"; vakava karismaattinen taho sinänsä?

Syntyykö uusi "tekemättä mitään", ammatti Suomeen...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tahdotko sinä Suomeen leipäjonoissa seisovan työväestön?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos aito palkitseminen toimii jopa koirankoulutuksessa, niin miksi se on poissuljettu vaihtoehto? Jos kannustinpalkkio toimii aina yritysjohdon suhteen niin miksi se ei toimi työntekijöille?

Mikä tekee työttömästä erilaisen? Jonkun jota ohjaa vain pakko?

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Keppi on halvempi tapa?

Molemmat toki toimivat. Tämähän voitaisiin järjestää kompromissina johon tulee molemmat elementit. Et tee mitään - miinus satanen. Teet jotain - plus satanen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #29

Sehän on vapautta, jos saa vielä valita ottaako palkinnon vai rangastuksen. Ellei lahjonta auttaa on vapaasti valinnut kiristyskeinot.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #38

En tiedä muista nuorista mittu minulle raha on ja ollut huono motivaatio sillä arvoni ovat muualla. Arvostan esimerkiksi terveyttä, hyvinvointia, ihmissuhteita, elämänlaatua, liikuntaa ja vapaa-aikaa enemmän. Raha minulle vain työkalu, ei mikään itsestään selvyys tai pakollinen elinehto. Maailma on vain niin v-mäinen ettei täällä pärjää hengissä, saa ruokaa tai ystäviä ellei ole edes sitä vähäänkää rahaa joka riittää elämiseen.

Samoin itsellä on erillaiset arvot työhön kuin mitä nyt vallankahvassa olevilla keski-ikäisillä päättäjillä, johtuen siitä että olen kasvanut erillaisessa ympäristössä ja tilanteessa kuin he. Pelkkä "kunhan on ees jotain työtä" ei minua oikein nappaa vaan työn pitääolla sellaista mielekästä työtä joka palkitsee, motivoi ja kannustaa tekemään, mutta se pelkkä tekeminen ei riitä. Usein puhutaan kuinka vääriä ihmisiä on väärissä töissä mikä laskee yritysten tuottavuutta. Työn pitää olla tekijänsä näköistä.

Lisäksi pelkään omaa taipumusta työnarkomaniaan ja jännitän sairastanko itseni työllä sillä en osaa lopettaa jos pääsen alkuun paetessani harmaata ja elotonta arkea sekä yksinäisyyttä (On toki huvittavaa olla työtön työnarkomaani, se luo oman kynnyksensä). Intsellä toki olisi muitakin solmuja elämässä jotka kai pitäisi aukaista ennen työelämään siirtymistä sillä tiedostan hyvin että niistä tulee olemaan ongelmia jotka haittavat jossainmäärin työn tekoa. Työttömien haukkuminen laiskoiksi, saamattomiksi, krantuiksi, nirsoiksi, työnvieruksujiksi ynms saisi kyllä luvan loppua.

Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

Halutaanko Suomesta rakentaa uutta Pohjois-Koreaa jossa on orja- ja pakkotyöleirit?

Semmoinen kuva alkaa väkisinkin tulla jo mieleen kun lukee näistä poliitikkojen orja- ja pakkotyösuunnitelmista.

Orja- ja pakkotyövoimasta näköjään käydään tänä päivänä täällä Suomessa lähes joka päivä jonkinlaista keskustelua ja vääntöä.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Myös Neuvostoliitto tulee mieleen.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Asiaa voi ajatella myös toisinpäin. Henkilö joka ei kontribuoi, eikä sitä edes halua, orjuuttaa veronmaksajia.

Ainoa eettisesti kestävä tilanne on se että kaikki antavat ja kaikki saavat. Ja jos ei halua antaa, voi lähteä lätkimään.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Nämähän on lähtenyt lätkimään..ei hae mitään tukia mistään. Ei kelpaa vai?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Blogin kuvaama lause Arkadianmäen heikkoja signaaleja kuvannee osallistumista keskusteluun,joka on taas puhdas nolla kuten usein aiemminkin Jaskarin blogeissa. Ilmeisesti Uuden Suomen toimitus nostotiheydestä päätellen näitä haluaa sitä tukea. Itse en enää viitsi, kun tämä on vain tuettua vaalipropagandaa ties monennenko kerran.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Oliskoos vika siinä että palkalla ei elä vaan se ainaostaan pienentää sosiaaliturvaa. Palakaslla ei saa mitään joten se ei motivoi mihinkään. Töissä tai työtön, yhtä köyhä. Vika ei ole sosiaalituessa, ne ovat EUnkin mukaan liian alhaiset. Palkat joilla ei tee mitään ja nälkäisenä on vit**mainen olla töissä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kansainvälinen kapitalismi vie leivän miesten suusta! Kokoomus on sen renki!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oikeus työhön takaisin perustuslakiin. Osallistuminen yhteiskunnan ylläpitämiseen kykyjensä mukaisella työpanoksella on perustavanlaatuinen ihmisoikeus ja kansalaisvelvollisuus.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kyllä minäkin tunnen tällaisia miehiä ja he ovat nimenomaan omasta halustaan jättäytyneet virallisen Suomen ulkopuolelle. Joillain voi toki olla hätäkin mutta ei kaikilla. Mitäs jos annetaan heidän olla rauhassa? Mitä siitä voisi seurata?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Jaskarilta ei yhtään kommenttia; hän ei keskustele, vaan julkaisee juttuja ties kuinka moneen lehteen ja jättää asiat silleen.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Avustaja varmaan kirjoittelee jutut ja "spämmää" moneen mediaan. ;-)

Kimmo Suomilammi

Harri ottaa kantaa tärkeään asiaan. Ikäluokat pienenevät (katso suomen ikäbyramidi) ja huoltosuhde heikkenee vaan jatkuvasti. Suomella ei ole kertakaikkiaan varaa hukata ja näin syrjäyttää ikäluokista työikäistä väkeä. On otettava "koppi" kuten tulevista työllistämistoimista kertoessa työministeri Jari "pihvi" Lindström mainitsi. On etsivää sosiaalityötä, kuntouttavaa työtoimintaa, työkokeiluita, työharjoitteluita, työvalmennusta, työvoimapoliittista koulutusta, työpajatoimintaa jne. Kuten tuossa Harri mainitsi ei pidä maassamme maksaa kallisti pelkästä jouten oleskelusta!

On valjastettava sossu, työkkäri (TE-toimisto), kunnat/kaupungit ym. koneisto vaikka tekemään se aktivoiva yksilöllinen polku järki hyödylliseen tekemiseen yhteiskunnassa. Entisaikaan kyläyhteisössä käytettiin kylähullujenkin työpanos yhteisön hyväksi kunkin kykyjen mukaisesti, eikä jätetty yksilöitä heitteelle.

Jokaisella ihimisellä on kyllä jotain osaamista ja löytyy yllättäviäkin lahjakkuuksia johonkin, on amatinvalinnan-, työohjaamisen ja vaikka työkokeilujen kautta etsittävä kullekkin soveltuvaa hommaa, ei suomessa hyödyllinen työ ole mihinkään loppunut, kunhan siitä vaan saadaan enemmän kannustein, palkitenkin kannattavaksi tehdä, eikä vain kepein (karenssein ja uhkin pakottaen). Vanheneva väkikin tarvitsee vaikka mitä apua. On työpanosten hukkaaminen ja käyttämättä jättäminen vaan typerää työresurssien tuottopanosten tuhlausta. Suomessa on massiivinen hallintokoneisto, laitetaan vihdoin sekin jo oikeaan hyötykäyttöön poimimaan myös nykyään syrjään haaskattuja takaisin yhteiskunnan hyödyksi.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jaskarin kirjoitus nostettiin rulettiin, vaikka oma kirjoitukseni aiheesta oli jo aiemmin. Pohdintani näkökulma oli kuitenkin eri lähtökohdista.

Huolenaihetta Jaskarilla ei ole miesten henkisestä jaksamisesta, ainoastaan panoksestaan yhteiskunnan palvelijoina = veroa maksavina työläisinä.

Kokoomuksen huolenaihehan on ennemminkin, miten saada koko työikäisten miesten lauma omaan hallintarinkiinsä.

Jaskari tuskin näihin viesteihin vastaa. Avustajat tekevät 'likaisen' työn. Hänhän kokee olevansa kansan yläpuolella.

Niin kansa vastaa kuin huudetaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sama juttu on varmaan levitetty moneen paikkaan, ei politiikot yleensä vastaa. Poikkeuksena Tossavainen. Tuskin Jaskaria edes kiinnostaa lukea kommentejä. Mutta aina voi kierättää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Monet yrittäjä tosiaankin hyväksikäyttävät työttömiä joilla saatta olla alan ammattikoulutus.Kun työllistämiskoulutuksen harjoittelujakso on ohi hän saa lähteä ja otetaan seuraava ilmainen työntekijä. Olen tuntenut miehiö joita vuoskaupalla on myllytetty erinäisillä kursseilla tuloksetta.Näin tilastot kaunistuvat.
Toiset masentuvat jotkut jaksavat sinnitellä. Jotkut opettelevat monikin uusia ammatteja.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Nyt, onneksi, työntekijäpuolen työmarkkinajärjestöt vastaavat EK:n Häkämiehen näennäisymmärrysselittelyyn.

Jaskarin hymy on pelottava. Mutta ei niin pelottava, etteikö siihen voisi vastata terveellisellä hymyllä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kerran menin kysyyn häneltä jotain Tampereen kauppahallissa missä hän kahvittelee. Vaikutti kiusaantunelta kun joku ryysyläismummu kehtas tuppautua puheille.

Jenni Martin

Kannattaa syntyä tytöksi.

Jos joutuu ongelmiin, joko omasta syystään tai ilman, niin yhteiskunta tulee aina auttamaan tyttöä ja hänen vuokseen tehdään kaikki mahdollinen ja kaikki tukikeinot löytyvät.

Ongelmiin joutuvaa poikaa ensisijaisesti rankaistaan, tylytetään ja nöyryytetään.

Tässä on yhteiskuntamme tosiasiallinen ero suhtautumisessa tyttöihin ja poikiin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Jenni Martin,(kuvasi puuttuu), eli kommentointiin tarvitaan kuva.

Tytöksi syntymisen illuusio lienee vain länsimaiden hegemoniaa. Tytöt ovat useimmiten hyväksikäytettyjä, elleivät onnistu hyviin naimisiin. Eikä sekään ole ainoa pelastus.

Jenni Martin

Ei se elämä ole kehitysmaissa yhtään sen auvoisempaa pojillekaan, jos epäonnistut. Moniavioisessa yhteiskunnassa iso joukko miehiä jää väistämättä ilman vaimoja, ilman työtä, ilman sosiaalisia suhteita, ilman arvostusta ja syrjäytetyiksi. On lähinnä makuasia, ollako mieluummin hyväksikäytetty vaiko syrjäytetty.

Sitten ihmetellään, miksi kehitysmaissa on jatkuvasti levotonta ja koko ajan sota.

Kyse oli nyt suomalaisesta yhteiskunnasta ja suomalaisista pojista. Siksi kannattaa syntyä suomalaiseksi tytöksi.

Taisto Pihlajamaa

En pysty pitämään siitä, että tämän elämäni aikana suomalaisten moraalikäsitys on kovasti muuttunut. Ihminen ei nykyään näytä olevan enää vastuussa itsestään. Jostakin vain valmiiksi paistetut linnut lentävät suuhun, kun jonkun yhteiskunnan luukun avaa. Jos olisin joutunut itse jostakin kerjuukammarista pyytämään, sossu vai mikä se on, häpeä olisi ollut päällimmäinen tunne. Verovaroista ne elatusrahat kootaan, ja ulkomailta lainataan. Eikö yhtään ajatteluta, että on toisten elätettävänä, tai elää tuleville sukupolville lankeavien lainojen turvin.

Sen verran omasta henkilöhistoriastani, että 16-vuotiaana aloin yksin huolehtimaan työtä tekemällä itsestäni eläkkeelle saakka. Oma aktiivisuus päällimmäisenä kävi niin, että tällä välillä palkattomia päiviä olivat vain armeija-aika ja lyhyehkö ammattikoulu. Nyt olen eläkkeellä joka riittää, elleivät nuoremmat päätä, etten sitä tarvitse. Enkä toden totta kokoomusta äänestä!

Nälkä on paras elämän korkeakoulu.

Jenni Martin

Taisto, ENNEN OLI ENNEN JA NYT ON NYT!

Edustat selvästi ns. suuria ikäluokkia, jotka pääsivät suoraan kansakoulusta ns. valmiiseen pöytään. Tuolloin elettiin voimakasta nousukautta, työnantajat suorastaan kilpailivat työläisistä ja keskiluokkaan nousemiseen riitti keskinkertaisuus. Jos jollekulle paistetut linnut ovat lentäneet suoraan suuhun, niin juuri teidän ikäluokallenne. Töitä sai kun käveli tehtaaseen. Ja jos ei Suomessa ollut töitä, niin Ruotsiin pääsi aina liukuhihnan ääreen.

Silloin kun itse aloitin opiskelut 1980-luvun lopulla, tiet olivat auki taivasta myöten. Kaikki muuttui 1990-luvun lamassa kun iso joukko terveitä yrityksiä ajettiin konkurssiin, rajat avautuivat ulkomaiselle kilpailulle, Neukkula luhistui ja yritykset alkoivat ulkoistaa halpamaihin. Yhtäkkiä meillä olikin 25% työttömyys ja jokaista avointa työpaikkaa kohti 400 hakijaa.

Itse olin vuoden verran työttömänä valmistuttuani ja sain lopulta työpaikan likaisella tempulla. Jos olisin pelannut sääntöjen mukaan, olisin varmaan vieläkin työttömänä. Kun työpaikkoja on vähemmän kuin työtä tarvitsevia ihmisiä, se on kuule mahdoton yhtälö. Ei vain mene suurten ikäluokkien jakeluun, että tässä maassa ihan oikeasti niitä työpaikkoja ei ole. Me silloiset nuoret ja nykyiset keski-ikäiset olemme saaneet oppia sen katkerimman kautta. Kas kun kilon leipää ei saa tungetuksi puolen kilon paperipussiin, vaikka kuinka haluttaisi.

Ajat ovat muuttuneet rajusti teidän nuoruutenne ajoista ja huonompaan suuntaan. Silti sinulla on mielessäsi vain rankaiseminen, tylyttäminen ja nöyryyttäminen. Jos itse olisin nuori tänä päivänä, en todellakaan tiedä, mitä tekisin. Varmasti lähtisin opiskelemaan jotain sellaista alaa, jossa ammatinharjoittamiseen tarvitaan lupa ja tutkinto. Niissä on vaikeaa joutua työttömäksi eikä niitä voi ulkoistaa halpamaihin.

Siinä nälän korkeakoulussa opiskelee tuhansittain suomalaisia. Nälän korkeakoulu tunnetaan myös nimellä "leipäjono". Niitä ei ollut sinun nuoruudessasi. Ne syntyivät 1990-luvun lamassa - ja tulivat jäädäkseen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ihminen on yhteiskunnallinen eläin. Sen jäsenet ovat riippuvaisia toisistaan.
Yhteiskunnantehtävä on holehtia jäsenistään, he puolestaan ylläpitävät yhteiskuntaa työllään.

Taisto Pihlajamaa

Jenni, sinä onnistuit omalla tavallasi, minä omallani. Toki olisi pelkkää ihanuutta, jos nykyinen yltäkylläisyys voisi senku jatkua vain.

Toivottavasti en enää elä sitä tulevaa aikaa, KUN syrjäalueiden pajupellot otetaan taas uudestaan tuotantokäyttöön niiden toimesta, joilla jalka vielä nousee risun päälle. Heillä tulee olemaan niitä ensimmäisiä raivaajia helpompaa, ei tarvitse synkkiä korpia ja lehtoja kaskeamalla kesyttää. Tiedän, että sopivassa ohjauksessa alle 10-vuotiaskin pystyy peltopalstallaan ruokansa tuottamaan, jos on pakko, ja jos on vähän ohjausta.

Minun nuoruudessani leipäjonoja ei ollut, koska ei ollut niiden leipien jakelijoita. Olettamuksesi työläisistä kilpailevista työnantajista ei 50-luvun TVH:n parakeissa ollut totta. Mutta tästä ei enempää.

Jenni Martin

Ennen oli edelleenkin ennen ja nyt on nyt.

Ennen työttömyys oli vain kausittaista ja TVH (valtio) teetti työttömyystöitä. Nykypäivänä työttömyys venyy helposti vuosien mittaiseksi KOSKA NIITÄ TÖITÄ EI ENÄÄ OLE - eikä työttömyystöitä teetetä, koska se vääristää kilpailua ja valtiolle tulee halvemmaksi teettää työt kaupallisella toimijalla joka ei työllistä yhtään työtöntä. Me katsos elämme nykypäivänä kapitalismissa.

Töitä ei nykypäivänä enää ole koska globalisaatio, automaatio ja digitalisaatio. Niiden piti vapauttaa ihminen ikävästä, raskaasta ja vaarallisesta työstä. Niinhän ne vapauttivatkin. Se työstä vapautuminen vain onnistui yli odotusten - ja hirveällä tavalla.

Mitä niiden syrjäalueiden pajupeltoihin tulee niin omavaraistalouden aika on sekin ollut ja mennyt. Tulee halvemmaksi ostaa vilja ulkomailta kuin asuttaa elinkelvottomia syrjäseutuja nälkärajalla.

Ehkä syrjäytyneille pojille yksinkertaisesti pitäisi vain jakaa itsemurhapillereitä että he pääsisivät pois tästä maailmasta. Tytöt ovat joka tapauksessa yhteiskunnan kannalta paljon arvokkaampia.

Taisto Pihlajamaa

Kyllähän se tuolta saattaa näyttää noin ninku tällä hetkellä, nyt katseltuna. Minä tässä olen näkevinäni vähän kauemmaksi, kun on jo tuota perspektiiviä..

Saatan olla väärässäkin, siis että tällä kansalla kuitenkin olisi edelleen ja pitkälle jotakin, millä maksaa esim. ulkomainen vilja, makoilu kotisohvalla ja taivaanmannan nautinta itsestään kuuluvana selvyytenä, saavutettuna etuna. Mutta kuten edellä sanoin, toivottavasti eläke tililleni tulee sen aikaa kun sitä vielä vähän aikaa tarvitsen.

Ja vielä,
//Ehkä syrjäytyneille pojille yksinkertaisesti pitäisi vain jakaa itsemurhapillereitä//
Ajattelet siis, ettei tuohonkaan asiaan enää omatoimisuutta löytyisi, vaan että sekin pitäisi heille _jonkun toisen_ valmiiksi tarjoilla. Selbst ist der Mann, sanoi saksalainen ennen, nykyisyydestä en näköjään enää tiedä.

Jenni Martin Vastaus kommenttiin #52

Perspektiiviä ja ikää on jo kuule minullakin, eikä tulevaisuus näytä yhtään sen valoisammalta. Päinvastoin, ihmistyön tarve tulee tulevaisuudessakin vähenemään koko ajan, eikä uusia työpaikkoja enää synny. Kapitalismi sanelee että on halvempaa ja mielekkäämpää automatisoida ja digitalisoida, ulkoistaa työpaikat halvan työvoiman maihin sekä tuottaa ulkomailta maahanmuuttajia tekemään jäljelle jäävät työt suomalaisia halvemmalla. Sinä katsos elit nuoruutesi ja työikäsi jolloin muodostit perspektiivisi aivan toisenlaisessa maailmassa ja se maailma on ollut ja mennyt eikä enää ikinä tule takaisin.

Yrität jälleen tunkea sitä kilon limppua sinne puolen kilon paperipussiin ja syyllistät kaikki syrjäytetyt pummeiksi, loisiksi ja työnvieroksujiksi. Tosiasia on, että Suomessa on hyvin vähän omasta halustaan lorvijoita ja paljon enemmän syrjäytettyjä, joilta on viety kokonaan toivo paremmasta.

Yhteiskunnalle tulee edelleenkin halvemmaksi ostaa elintarvikkeet ulkomailta ja makuuttaa ihmisiä kotona kuin teettää heillä pakkotöitä. Jätät kokonaan huomiotta työn teettämisen kustannukset. Kaupan päälle pakkotöiden teettäminen vääristää kilpailua ja on markkinahäiriö. Me veronmaksajat joudumme maksamaan niiden pakkotöiden teettämisen kustannukset joka tapauksessa. Tästä syystä TVH:kaan tai nykyinen Destia ei enää järjestä työttömyysurakoita.

Sitä sanotaan kapitalismiksi.

Ja sitten taloustieteestä psykologiaan. Kun ihmistä rääkätään, nöyryytetään, tylytetään ja simputetaan riittävästi ja häneltä viedään kokonaan toivo paremmasta ja kyky mitenkään vaikuttaa omaan elämäänsä, hänelle käy kuten koiralle jota lyödään liikaa. Sellaisesta ihmisestä tulee pelokas, arka, syrjäänvetäytyvä ja täysin avuton. Sitten vielä kehtaat syyllistää heidät. Häpeäisit edes.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minusta tällainen yllinkyllin ylenantokylläisyys on kauheata katsella. Todelliset arvot kierretetään kaatopaikoille.Kallisti vedellä ja verellä tuotetut tekstiilit kuormataan cleantec polttouuneihin. Korpimetsät kaatuvat uhrilehdon haudoille ja pihakoivutkin viedään parempien veronmaksajien takkoihin ja mökkisaunoihin.
Minäkään en valitettavasti ehdi nähdä kun ikkunoiteni eteen levittyvä asvaltoitu parkkipaikka rikotan rautakangeilla ja istutetaan perunaa.
Peruna kukki kauniisti.

Jenni Martin

Osoittaa kyllä melkoista chutzpaa porvaripoliitikolta olla huolissaan syrjäytyneistä pojista - nimenomaan porvaripoliitikothan aina ovat pyrkineet korostamaan pääoman ja työn välistä ristiriitaa, syventämään sitä ja ajamaan duunareita koko ajan ahtaammalle ja syrjäyttämään heidät.

Poikien syrjäytyminen on porvariston tietoisen politiikan tulos. Lusikoikaa nyt se soppa, jonka olette itse keittäneet.

Tähän on tultu, kiitos globalisaation, rajojen avaamisen, työpaikkojen ulkoistamisten sekä haittamaahanmuuton. Koko ajan on työläinen ajettu yhä ahtaammalle ja hänen tilanteensa tehty koko ajan tukalammaksi.

Porvarille työläinen - ja nimenomaan työläismies - on aina ollut luokkavihollinen ja porvarismiehet ovat aina vihanneet työläismiehiä ja pyrkineet nujertamaan heidät. Eikö nyt kokoomuslaisen pitäisi olla tyytyväinen, että on saatu aikaan tällainen ryysyköyhälistö joka on niin syrjäytynyt, että se on pudonnut kokonaan yhteiskunnan turvaverkkojen ulkopuolelle ja niin nujerrettu, että se ei edes uskalla hakea tukia?

Orjatyöhönkö heidät nyt pitäisi laittaa? Tekemään jotain armopalojensa eteen ja pomppimaan porvarin pillin mukaan?

Tässä on käynyt juuri niinkuin Lassalle ja Ricardo on ennustanut: on olemassa tietty minimipalkka, jonka alle ihmiset eivät kertakaikkiaan suostu enää mihinkään vaan mieluummin syrjäytyvät kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle. Kun ihmisiä kyykytetään, nujerretaan ja tylytetään riittävästi, tämä on lopputulos.

Jos vuoden 1918 tapahtumat jälleen toistuisivat, rehellisesti sanoen en enää tietäisi, kummalle puolen itse asettuisin.

Käyttäjän JormaLehmonen kuva
Jorma Lehmonen

Eikös tämä ryhmä ole juuri kaikkien tukien yms ulkopuolella siten eivät siis nauti sosiaalietuuksia tai työttömyyskorvauksia. Millä sitten ne voidaan ns pakottaa Hiilamon mallin mukaan vastikkeelliseen sitoutumiseen tms kun eivät nytkään saa mitään ?

Ymmärsinkö asian oikein kun kuuntelin tuon tutkimuksen tekijän haastattelun radiosta ja jos ymmärsin oikein niin paukapäitähän sitten hra Jaskari kirjoittelee.

Itsekin tunnen toistakymmentä tuon ikäistä miestä joista kukin mistäkin syystä ovat oikeastaan yhteiskunnan ulkopuolella ihan omasta tahdostaan ja siltikin tulevat toimeen, kuka säästöillä, kuka perinnöillä kuka firmansa myynnistä saamilla rahoilla. Paljon huolestuneempi pitäisi olla näistä puolesta miljoonasta työttömästä jotka haluaisivat työtä jota kuitenkaan ei ole tarjolla. Nämä henkilöthän nauttivat (oikeutetusti), ansiosidonnaista, työmarkkinatukea tai toimeentulotukea ja muita sosiaalietuuksia työttömyyden johdosta.

Taas saatiin melua tyhjästä jotta tosiasiat jäisivät taustalle.

Taisto Pihlajamaa

Vedähän henkeä.
Tottakai totta on, että niin kauan kun ulkoa saat ostettua halpaa ruokaa, hyvä on, niin kauan kun on millä maksaa, ja kauppa ja logistiikka toimii.

Ne ansiosidonnaisten rahat kootaan vielä töissä olevien kolehdista. Veroja on hankala määrätä valtion maksettavaksi. Raharikkaiden omaisuuden haltuunotto lämmittäisi saman verran kun että pakkasella housuunsa pissisi, ja sitt vielä että mitä sitten.

Sen verran suurempia mullistuksia _saattaa_ olla edessä, että nämä perusasiatkin saattavat _ehkä_ näyttäytyä toisin. Taikka ei.
Tottakai toivon, että edelleen "hyvin" menee.

Mutta että
kulttuurien romahtaessa henkiin ovat jääneet ne, ketkä osaavat käyttää kirvestä ja kuokkaa, ja joilla on taskussa siemeniä. Jatkakaamme me tässä ennen kokemattomassa ja näkemättömässä yltäkylläisyyden pumpulissa.

Jenni Martin

"Tottakai totta on, että niin kauan kun ulkoa saat ostettua halpaa ruokaa, hyvä on, niin kauan kun on millä maksaa, ja kauppa ja logistiikka toimii."

Sitä sanotaan kapitalismiksi.

"Ne ansiosidonnaisten rahat kootaan vielä töissä olevien kolehdista. Veroja on hankala määrätä valtion maksettavaksi."

Ansiosidonnaiset on kustannettu työttömyysvakuutuksesta. Ansiosidonnaista maksetaan vain tietty aika. Sen jälkeen pudotaan työmarkkinatuelle. Sen jälkeen edessä on toimeentulotuki.Jokainen, joka saa ansiosidonnaista, on itse maksanut siitä. Sitä saa vain, jos on ollut työssä vähintään puoli vuotta ja kuuluu ammattiliittoon tai kassaan.

Normaalia vakuutustoimintaa siis.

Ongelma eivät ole ansiosidonnaisella olevat, jotka erittäin suurella todennäköisyydella palaavat pikapikaa työelämään. Ongelma ovat pitkäaikaistyöttömät - siis ne, ketkä todella on syrjäytetty työelämästä. Heidän ennusteensa on hyvin heikko.

Nyt on niin, että ORJATÖIDEN TEETTÄMINEN MAKSAA. Työllä on aina tietyt teettämiskustannukset. Ne mainitsemasi TVH:n urakat tulivat yhteiskunnalle paljon kalliimmiksi kuin työn teettäminen ulkoistetulla urakoitsijalla ja toimeentulotuen maksaminen lorvimisesta tulevat yhteensä. Temppu- ja pampputyöllistäminen tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin makuuttaminen. Ja tämän temppu- ja pampputyöllistämisen sekä sen kustannukset me veronmaksajat maksamme yhteisestä kukkarostamme. Lopputulos on negatiivinen kaikkien kannalta: me maksamme, lopputulos on tuhtan tekemistä ja temppu- ja pampputyöllistetyt itse kärsivät. Tämä on myös syy, miksi taloustieteessä orjatyö katsotaan erittäin heikosti tuottavaksi.

Silloin kun niitä TVH:n työttömyystöitä teetettiin 1950- ja 1960-luvuilla, työttömyysprosentti pyöri siinä yhden prosentin pinnassa ja työttömyys oli luonteeltaan kausityöttömyyttä ja keskittyi maaseudulle. Kaupungeissa töitä sai kun käveli työpaikalle sisään.

Tilanne on muuttunut radikaalisti 1990-luvun laman myötä. Koska kapitalismi. Ja koska globalisaatio, automaatio ja digitalisaatio. Työtä ei yksinkertaisesti enää ole. Ihmistyön tarve loppuu. Se, mikä ennen tehtiin ihmistyönä, tehdään nyt tietokoneella. Lopputulos on valtava määrä ylijäämäihmisiä - yleensä miehiä - joiden työpanokselle ei kenelläkään ole käyttöä. Heitä kukaan ei edes _halua_ töihin. Koska heikko tuottavuus, heikko koulutus, heikko kielitaito, heikot sosiaaliset taidot, ruma ulkonäkö jne.

Mitä heille pitäisi mielestäsi oikein tehdä? Teettää orjatöitä? Nöyryyttää, rääkätä, tylyttää, kiusata ja pompottaa byrokratialla, säännöillä, karensseilla ja simputuksella? Siitäkö niitä työpaikkoja syntyy ja silläkö he työllistyvät ja oppivat itse ottamaan vastuuta itsestään?

"Sen verran suurempia mullistuksia _saattaa_ olla edessä, että nämä perusasiatkin saattavat _ehkä_ näyttäytyä toisin. Taikka ei.
Tottakai toivon, että edelleen "hyvin" menee."

Niin kauan kun Suomessa on asevelvollisuus, voimme aina tapattaa ylijäämämiehet sodassa, jos sellainen tulee. Väestö asettuu tällöin lopulta itsestään tasapainotilaan kun riittävästi nuoria tarpeettomia miehiä kuolee. Ongelma ratkeaa lopulta itsestään.

"Mutta että kulttuurien romahtaessa henkiin ovat jääneet ne, ketkä osaavat käyttää kirvestä ja kuokkaa, ja joilla on taskussa siemeniä."

Omavaraistalouden aika on ollut ja mennyt. Elämme globaalissa maailmassa, ja kansainvaellukset ovat arkipäivää. Ihmisillä on taipumus vaeltaa huonoiksi kokemistaan elinolosuhteista paremmiksi kokemiinsa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyllä työtä aina tarvitaan, ellei meistä tule tekoälyisen koneen orjia. Mutta onko joidenkin pakkorehkiä pitkiä paiviä ja toisten olla kokonaan vailla tehtävää.
Viitaten vaikka Ari Alsioon kirjoitukseen: vähän siistimpi jälki jäis jos motarin sijasta käutettäisiin sahaa.
Kaupungin orkanisaatioissa vähemmälläkin johtajilla ja päälliköillä tulaisiin toimeen.
Kilpailuttaminen tulee kalliiksi, mutta lisää työpaikkoja hyvätuloisille.

Taisto Pihlajamaa

//Ja sitten taloustieteestä psykologiaan. Kun ihmistä rääkätään, nöyryytetään, tylytetään ja simputetaan riittävästi ja häneltä viedään kokonaan toivo paremmasta ja kyky mitenkään vaikuttaa omaan elämäänsä, hänelle käy kuten koiralle jota lyödään liikaa. Sellaisesta ihmisestä tulee pelokas, arka, syrjäänvetäytyvä ja täysin avuton. Sitten vielä kehtaat syyllistää heidät. Häpeäisit edes.//

Pitäisikö vielä jatkaa.
Ei hävetä.
Et näköjään lukenut aikaisempaa tekstiäni kunnolla. Yritin sanoa, että eihän kai, vai pitäisikö rakennetun yhteiskunnan elää yksilön elämä hänen puolestaan. Ehkä näin sinusta tuntuu, mutta meistä jokainen käy täällä vain tämän yhden kerran, ja tekee ITSE matkastaan haluamansa. Kerran ruikutin vaikeuksistani vertaistukihenkilölleni. Hänen neuvonsa kuului: "Jokainen tappaa omat käärmeensä." Se neuvo on auttanut.

Jos nyt avaan tekstiäsi; "ihmistä rääkätään, nöyryytetään, tylytetään ja simputetaan"- Kuka tai mikä sitä tekee NYT! Enpä ole kuullut muusta kuin että asiantuntijoiden voimin on rakennettu monet himmelit juuri noiden asioiden hoitamiseksi ja välttämiseksi, ja elämistä tuetaan. Jos kotimaasta on puhe.

Muistan lapsuuteni ihmiset. Toiset rintamalla, osa jäi sinne, osa tuli kotiin, mieli rikki joka ainoalta, eikä muuta apua ollut kuin oma apu. Ehkä osaat kuvitella kotirintaman väen mietteet itsekin. Sanot, että se oli silloin, mutta nyt on nyt. Mutta ihminen, ihmisen mieli ei ole muuttunut näinä vuosikymmeninä miksikään.

En mielestäni syyllistänyt ketään. Koiriakaan en ole pieksänyt. Yritin avata ajattelun akkunaa vähän tämän tähän hetkeen tuijottamisen ulkopuolelle. Nähtävästi en onnistunut, no, sama se.

Jenni Martin

"Et näköjään lukenut aikaisempaa tekstiäni kunnolla. Yritin sanoa, että eihän kai, vai pitäisikö rakennetun yhteiskunnan elää yksilön elämä hänen puolestaan. "

Silloin, kun yksilö on kertakaikkiaan syrjäytetty ja kun hän on tarpeeton, ts. kun töitä ei ole, kukaan ei halua häntä palkata eikä hän kelpaa yhdellekään työnantajalle, vastaus on "kyllä".

Yhteiskuntamme perustuu vastavuoroisuudelle. Silloin, kun töitä on, kun yksilöllä on mahdollisuus itse omilla valinnoillaan vaikuttaa kohtaloonsa ja kun yrittäminen kannattaa, tällöin yksilöllä on velvollisuus itse huolehtia itsestään. Mutta jos tämä kaikki viedään yksilöltä, tällöin vastuu siirtyy yhteiskunnalle.

Globalisaatio, automaatio ja digitalisaatio ovat kertakaikkiaan hävittäneet töitä ja työpaikkoja niin rajusti, että koko ajan yhä enemmän ja enemmän ihmisiä muuttuu täysin tarpeettomiksi. Heillä ei ole mitään sellaista ominaisuutta, mikä kävisi työmarkkinoilla mitenkään kaupaksi. Tosin sanoen heiltä on viety mahdollisuudet vaikuttaa mitenkään oman elämänsä eteen. Mitä mielestäsi heille pitäisi tehdä?

"Ehkä näin sinusta tuntuu, mutta meistä jokainen käy täällä vain tämän yhden kerran, ja tekee ITSE matkastaan haluamansa."

Noin luulin minäkin ennen 1990-luvun lamaa. Se oli erittäin terveellinen reality check meidän sukupolvellemme - se tuhosi meidän unelmamme ja meidän uskomme omaan kykyymme vaikuttaa itse omaan elämäämme. Lopultakin nykypäivänä kaikki on sattumasta ja hyvästä onnesta kiinni ja omalla aktiivisuudellaan kykenee asioihin vaikuttamaan vain hyvin vähän.

"Kerran ruikutin vaikeuksistani vertaistukihenkilölleni. Hänen neuvonsa kuului: "Jokainen tappaa omat käärmeensä." Se neuvo on auttanut.

Mistä voi päätellä, että et ole ikinä ollut todellisissa vaikeuksissa.

"Muistan lapsuuteni ihmiset. Toiset rintamalla, osa jäi sinne, osa tuli kotiin, mieli rikki joka ainoalta, eikä muuta apua ollut kuin oma apu."

Ja sen tragedian laskun ovat saaneet maksaa sodankäyneiden lapset ja lapsenlapset. Jos tuolloin olisi ymmärretty mikä post-traumaattinen stressioireyhtymä on, miten siihen tulee suhtautua ja miten sitä tulee hoitaa, tilanne olisi ollut kaikkien kannalta paljon helpompi. Tämä on myös syy, miksi USA:ssa Vietnamin veteraaneilla oli valtava määrä mielenterveysongelmia ja niistä johtuneita sosiaalisia ongelmia ja rikollisuutta, mutta Persianlahden ja Afganistanin veteraaneilla vähemmän: heidän traumaansa osataan hoitaa ammattiavulla, koska ymmärrämme mikä post-traumaattinen stressioireyhtymä on, mistä se syntyy ja miten sitä tulee hoitaa.

Iso ongelma on siinä, että ME EMME KERTAKAIKKIAAN TAJUA ETTÄ YHTEISKUNTA ON MUUTTUNUT JA SE ON MUUTTUNUT PERUUTTAMATTOMASTI. Me emme enää elä siinä yhteiskunnassa missä se oli sinun nuoruudessasi. Emmekä me elä enää edes siinä yhteiskunnassa, mikä se oli minun nuoruudessani. Ihmistyön tarve on loppumassa ja työelämä on muuttunut peruuttamattomasti - huonompaan.

Me elämme paljon kovemmassa, hektisemmässä ja julmemmassa yhteiskunnassa, missä kapitalismi jyllää ja jossa on käyttöä vain fiksuimmille, älykkäimmille, sosiaalisimmille ja verkostoituneimmille muiden jäädessä nuolemaan näppejään. Siinä yhteiskunnassa ei kertakaikkiaan ole enää tarvetta eikä käyttöä niille, jotka eivät näitä vaatimuksia täytä. He ovat täysin tarpeettomia ylijäämäihmisiä. Työelämä on muuttunut tuolileikiksi. Kun soitto loppuu, taas kiskaistaan yksi tuoli pois. Pudotuspeliksi.

Me emme enää kykene hoitamaan tämän päivän ongelmia eilispäivän ratkaisuilla emmekä varsinkaan toissapäiväisillä ratkaisuilla. Meidän on kertakaikkiaan myönnettävä se, että yhteiskunta on muuttunut peruuttamattomasti ja että ihmistyön tarve loppuu. Vasta kun myönnämme tämän itsellemme, voimme alkaa pohtia ratkaisua.

Käyttäjän KimmoKnutars kuva
Kimmo Knutars

Ratkaisuja löytyy, herroilla vaan on halut vähissä.

Työharjoittelujärjestelmä ja monet "rekrykoulutukset" vievät töitä enemmän kuin tuottavat niitä, ja kriittinen tarkastelu tekisi hyvää. Monen kuukauden harjoittelujen kierto yhteiskunnan kustannuksella on huono loukku.

Toivoisin järjestelmää, jossa otettaisiin useampi harjoittelija joista yritys valitsee parhaan jonkinlaisen maksimiajan jälkeen.

Työharjoittelut voisivat myös kartuttaa "tienaamislisää" jolla voisi tienata enemmän rahaa tukia menettämättä, eikä Kelan pitäisi katkaista etujenmaksua välittömästi töihin mennessä, vaan antaa aikaa alkukulujen hoitoon ensipalkkaan asti, jonka jälkeen rahat voisi periä osissa takaisin.

Myös velkojen perinnälle palkasta tulisi säätää maksimi, jotta töissäkäynti olisi motivoivaa.

Mutta ei, "tukia on liikaa"... Kuka hyötyy nykyjärjestelmästä? Siitä löytyy syyllinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset