Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Kuuban muutostuulet

Kuubassa käyvät näinä päivinä muutoksen myrskytuulet. Pari viikkoa sitten Euroopan ulkoministeri Federica Mogherini solmi tiiviimmän kauppasopimuksen Euroopan ja Kuuban välillä. Tänään USA:n presidentti Barack Obama vierailee Kuubassa ja viikon päästä on vuorossa Rolling Stones.

Muutama meistä talousvaliokunnan jäsenistä ja 12 merkittävää suomalaista yritystä olivat alkuviikolla analysoimassa Kuuban muutosta. Esimerkiksi Finnair pyrkii saamaan Havannaan suoran lennon Helsingistä. Tällä hetkellä ainoastaan charter-lennot ovat mahdollisia.

Wärtsilä on puolestaan kiinnostunut Kuuban energiatuotannosta, Junttan ja Kone mahdollisesta rakentamisbuumista. Muut suomalaisyritykset keskittyivät sähkön siirtoverkkoihin, satamahankkeisiin, varastotilojen rakentamiseen ja turistisektorin mahdollisuuksiin.

Suomen valtiokin on herännyt Kuuban mahdollisuuksiin. Pariisissa sovittiin jo joulukuussa Kuuban velkojen takaisinmaksusta Suomelle ja Finnvera ilmoitti tällä viikolla, että se voi myöntää lainoja ja takauksia Kuubaan kohdistuville hankkeille.

Vierailukohteiden perusteella voi edelleen sanoa, että maa on äärimmäisen keskusjohtoinen ja sosialistinen. Päätöksentekijöitä on vaikea löytää, koska joku osa hankkeista kuuluu turistiministeriölle tai toinen liikenneministeriölle. Jos tulee hankalia kysymyksiä, vastuu siirtyy nopeasti jonnekin toisaalle. Suhteet on todellakin siten oltava kunnossa, jotta homma etenee.

Rahaa maassa ei tunnu olevan juuri kellään. Keskimääräinen kuukausipalkka on 12 dollaria ja maalla on oma valuutta ulkomaalaisille (CUC eli Kuuban vaihdettava peso) ja toinen maan omille kansalaisille (CUP eli Kuuban peso). CUC on 24 kertaa arvokkaampi. Maan valtion velan määrää ei Kuuban keskuspankin varapääjohtaja suostunut sanomaan.

Miksi sitten Kuubaan? Uskon, että muutaman vuoden päästä rahatilanne on maassa aivan erilainen. Maan luonto on aivan erityisen kaunis ja Havanna on varmasti maailman kauneimpia kaupunkeja, koska kaikki vanhat rakennukset ovat jääneet paikoilleen. ja ne 1950-luvun autot ovat todellinen nähtävyys. Turismi tulee kasvamaan räjähdysmäisesti, kunhan kuubalaiset osaisivat pitää sen jonkinlaisissa rajoissa. Turismi tarvitsee modernia infrastruktuuria.

Kaikki nämä luovat hienoja mahdollisuuksia suomalaisiele osaamiselle: satamat, talot, hissit, energiaverkot, tietoliikenneverkot jne. Oli aivan mahtava olla tukemassa aktiivia suomalaisyrityksiä, jotka haluavat tuoda lisää leipää Suomeen. Kuuban markkinat ovat todella haasteelliset, mutta helppona aikana paikalle tulevat ovat aina huomanneet, että aikainen lintu on madon jo napannut.

Harri Jaskari

kansanedustaja, KOK

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Vierailuista merkittävin lienee Rollarit,jotka kaveerasivat myös Vaclav Havelin kanssa,,-myös kuuban nuoriso haluaa pitää hauskaa joten siitä vaan bailaamaan,-tapahtumien poliittisia seuraamuksia ei vielä tiedä kukaan,tiedä vaikka korttelivahti kirjaa kävijät ylös ja raportoi kommunistiselle puolueelle ja joku saattaa wanhaan malliin joutua epäsuosioon moisesta hapatuksesta !

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mitä auttaa pakotteet ja kauppasaarrot maailman politiikassa? Castron suku heimolaisineen edelleen Kuubassa vallassa.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Paras keino järjestelmän muuttamiseen onkin avautuminen ja suhteiden solmiminen. Parhaassa tapauksessa ratkaisevia muutoksia tapahtuu vielä Raúl Castron aikana. Toivotaan että muutokset tapahtuvat niin, että niistä hyötyvät kaikki.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitä auttaa pakotteet ja kauppasaarrot maailman politiikassa?"

Vähän kuin hiekkalaatikolla, halutaan vähän tehdä kiusaa koska ei olla kavereita.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Kylläpä Jaskarista kehkeytyi nopeasti kommunistin ystävä?

Nina Eriksson

Toki Kuuba on potentiaalinen markkina, mutta... siellä on ensin saatava kansainvälisen kaupan säädökset, kansainväliset maksujärjestelmät, ym. toimimaan. Maan koko infra on rakennettava uudelleen. Näihin projekteihin on turha yrittää pelkän teknologian kanssa, vaan sinne on mentävä rahoittajien kanssa. Tässä kohtaa me suomalaiset olemme aivan eri viivalla amerikkalaisiin resursseihin verrattuna (tai muiden isojen talousmaihin).

"Turismi tulee kasvamaan räjähdysmäisesti, kunhan kuubalaiset osaisivat pitää sen jonkinlaisissa rajoissa"

Turismi ei kasva ellei Kuuba pysty kehittämään nopeasti maatalouttaan ja turvaamaan turisteille riittävästi ruokaa. Nyt sitä ei riitä tarpeeksi edes omalle kansalle. Maassa ei myöskään ole riittävästi kansainvälisen tason hotelleja. Eli en usko mihinkään "räjähdykseen"

"Maan luonto on aivan erityisen kaunis ja Havanna on varmasti maailman kauneimpia kaupunkeja, koska kaikki vanhat rakennukset ovat jääneet paikoilleen".

Juu, kyllä siellä kaunis luonto on, mutta iso osa Havannan vanhoista rakennuksista on todella huonossa kunnossa, koska rahaa niiden peruskorjaamiseen ei ole ollut. Monia vanhoja rakennuksia on sortunut ja iso osa on asuinkelvottomia.

Hienoa, että suomalaiset viranomaiset ovat käyneet siellä tutustumassa. Nyt kiinnostaisi tietää mitkä ovat jatkosuunitelmat ja miten suomalaisia yrityksiä tuetaan, jotta saisimme investoreita mukaan tavoiteltaessa isoja hankkeita? (eikä siis pelkästään Kuubassa).

Toimituksen poiminnat