Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Yhteiskunnallisen veivauksen mestariteos

Kyllä nyt mietityttää tämä paikallisen sopimisen vesittyminen! Julkisuuteen tulleet tiedot ovat hallitusohjelman vastaisia. Tässähän pitää tehdä neuvottelut siitä, onko hallitusohjelma enää voimassa? Vai tehdäänkö mitä sattuu?

Nyt toivon, että tutkivat journalistit ottavat selville, kuka petti suomalaisten yrittäjien ja työpaikkoja luovien ihmisten luottamuksen. Tällä kertaa siinä taitaa olla aika lailla vähän Kokoomuslaisia. Nyt pitäisi ihmisten lopultakin tajuta, että kyse on Suomen tulevaisuudesta.

Aina minä kuitenkin yritän löytää jotain positiivisuuden liekkiä! Lainsäädänöhanke etenee! Ratkaiseva hetki on nyt toukokuussa. Jos TES ei anna riittäviä paikallisen sopimisen elementtejä, sitten taas hallitus etenee lakiteitse. Vai eteneekö? 

Mielestäni lakiesitykset pitää mennä ilman odottelua eduskuntaan. Jos TES ei riitä, sitten vaan äänestetään eduskunnassa. Eduskunnan äänestykset voisivat olla juuri ennen juhannusta, mikäli neuvotteluosapuolet eivät pääse riittäviin uudistuksiin.

Tämähän taitaa olla jo kuudes kerta, kun aikatauluja siirretään. Työpaikkoja katoaa samanaikaisesti ja kilpailukyky katoaa. Olen surullinen tästä veivauksesta. Hallituksessa on uudistuksen henki, mutta teot ovat tässä suhteella olleet miniatyyrisia.

Harri Jaskari, kansanedustaja, KOK

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kokoomuksessa näyttävät jotkut muutkin pettyneen:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/173287-hallituksel...

Kansanedustaja Harri Jaskari kirjoittaa: "Nyt toivon, että tutkivat journalistit ottavat selville, kuka petti suomalaisten yrittäjien ja työpaikkoja luovien ihmisten luottamuksen. Tällä kertaa siinä taitaa olla aika lailla vähän kokoomuslaisia".

Kysymys kansanedustaja Jaskarille: Mitä muut hallituspuolueet mahtoivat luvata kokoomukselle, että se taipui tähän ratkaisuun, jos ja kun se näin kipeää kokoomuslaisille tekee?

Pekka Heliste

nan hinnankrotukset, Kokoomushan on EKn ja ulkomaisten sijoittajien ohjus ja viime syksynä rukattiin verkkohinnoittelun pelisääntöjä niin, että sallittu tuotto tuplaantui

Esim tällaisia voi olla luvattuna eli hilloa Kokoomuksen rahoittajille

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Ehkä tämä on sittenkin parempi kuin lakkoaalto?

Ei kannata polttaa hihojaan ennen kuin neuvotteluissa tulee tulos tai ei tule.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Ei muuta kuin helvetillinen lakkoralli päälle!! Sillä se Suomen talous nousee.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen
Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Tuntuu vaan siltä, että kun ruohonjuuritasolta esittää uudenlaista ratkaisumallia politiikoille, tai työmarkkinajärjestöille, niin ne käyttäytyvät kuin juopot, tai tupakkajumiset nähdessään präntätyn ohjeen parannukseen. Käännetään äkkiä uusi sivu, ettei vaan tartu mokoma junttipaska kovalevylle.

Siitä huolimatta taas kerran. Ainoastaan suomalainen kansankapitalismi voi pelastaa meidät, tai olla ainakin se primusmotor.
Malli kykenee toteuttamaan tasasuhteisesti kaikkien osapuolten halut ja edut. Kerrankin ollaan samassa veneessä ja soudetaan yhteisesti sovittuun suuntaan.

Reijo Jokela

"Kyllä nyt mietityttää tämä paikallisen sopimisen vesittyminen"!
Miksi muuten puhutaan tuollaista kun tuollaisesta ei ole kysymys. Paikallinen sopiminhan on ollut koko ajan mahdollista. Tähän asti sitä ovat vain rajoittaneet minimiehdot. Minusta olisi reilumpaa puhua minimiehtojen poistamisesta, kuin mistään paikallisen sopimisen sallimisesta.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Totta.
Paikallista sopimista tapahtuu koko ajan - esim. tämän päivän Turun Sanomissa on professori Seppo Koskisen juttu, jossa mainitaan runsaasti esimerkkejä siitä.

Näiden huippupoliitikkojen ongelma (ml. Jyri Häkämies) on, että eivät ikinä ole olleet oikeassa työssä - ja sitten keksivät ongelmia, jotka työmarkkinoilla on jo ratkaistu ajat sitten.

Pekka Pylkkönen

Paikallinen sopiminen on sallittua vain järjestäytyneille yrityksille joita on pieni osa suomalaisista yrityksistä. Yksi iso kysymys onkin ollut sopimisen laajentaminen kaikkiin yrityksiin.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Mikäpäs siinä, mutta todellinen sopiminen edellyttää tasapainoisia sopijapuolia eli luottamusmiesjärjestelmä pitää olla työntekijapuolella.

Toisaalta pienessä yrityksessä tuskin tarvitaan mitään kovin virallista.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #29

Kyllä. Terve lähtökohta olisi se että työntekijä ja työnantaja sopivat siten että molemmat ovat tyytyväisiä. Liitoille jää vielä tehtävää sen kanssa että homma ei mene riistoksi esimerkiksi nuorten tai ulkomaalaisten kanssa. TES on hyvä referenssi mutta ei se voi olla mitenkään kiveenhakattu.

Voi myös kysyä että onko sopiminen oikeasti tasapuolista siten kuin yleensä ajatellaan. Työntekijän takana on koko supermassiivinen sosiaaliturvajärjestelmä kun taas työnantajalla on vain hemmetinmoiset velvoitteet.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #33

Koska palkat eivät ole julkisia niin markkinatalous ei toimi eli työnantaja näkee kaikkien palkat, mutta yksittäinen työntekijä ei näe muiden palkkoja.

Silloin hän ei voi verrata vastaako palkka hänen osaamistaan ja tuottavuutta

Js ostat tvn niin voit verrata kaikkien kauppiaitten hintoja ja tämä on se perusedellytys markkinoidne toimintaan

Työmarkkinat eivät ole aitoja markkinoita, koska niissä ei noudateta tärkeintä kilpailun periaatetta, hntojen on olatav näkyvissä

Silloin vois tarjota esim Nokian johtajuutta halvemmalla

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #33

Tottahan se on, mutta ei se sosiaaliturvan taso erityisen korkea ole.

Pekka Heliste

Sopimusen hallinta maksaa , ei se ole ilmaista. Sen vuoksi yritykset tekevät harvoin yksilöllisiä sopimuksia, os ne voi korvata standardisoppareilla

Standardisopimuksen etu on, että suurin osa riidoista on jo ratkottu oikeudessa

Uniikkispimus vaatii myös jokaisen riidan ratkaisemiseksi oikeuskäsittelyn tai kalliin sovittelun

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Esim. metallin sopimuksessa on kuutisenkymentä eri mahdollisuutta soveltaa paikallisesti tes-sopimusta. Jaskari tuntuu vain olevan pettynyt ettei EK:n sanelupolitiika hallituksen tukemana onnistunutkaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tämä on ihan linjassa esim hallituksen ansiosidonnaisen työttömyysturva-ajan lyhentämisesen kanssa: paikallisissa neuvotteluissa voi tulevaisuudessa hyvin todeta, että jos ei työnantajan ehdot kelpaa, oven takana riittää kyllä tulijoita, vuosi vuodelta enemmän ja koko ajan vain epätoivoisempina.

Suomi ei oikein koskaan toipunut 1990-luvun lamasta, Sen minkä Aho-Viinanen aikoinaan aloittivat, Sipilä ja Stubb tulevat viemään loppuun. Rahat rikkaille ja köyhät, sekä työlliset , työttömät että pienyrittäjät, pitkäaikaiseen, mieluusti pysyvään kyykkyyn ja valvontaan.

Tämä hallitus hallitsee ja tekee päätöksiä, ei kuuntele eikä mieti, mitä vaikutuksia päätöksillä on. Sipilä on paineen alla muuttunut lupasakasta yksiniittiseksi sanelijaksi, minkä voi todeta jo Stubbin lausunnosta 'valtiovarainministerinä minun velvollisuuteni on toteuttaa ne leikkaukset ja veropäätökset, joista on sovittu'.

Koko tämä kohkaaminen paikallisesta sopimisesta on jokseenkin joutavaa. Siihen on tähän astikin ollut kaikki mahdollisuudet, kunhan lain ja työehtosopimuksen asettamia minimejä ei aliteta. TES ei koskaan määritä maksimia vaan minimin.

Ja tästä seuraa suoraan, että EK:n ketunhäntä näkyy selvästi: he haluavat laajentaa paikallista sopimista päästäkseen polkemaan työehtoja. On täysin selvää, ettei se ole työntekijöiden etujen mukaista. Mantra "työpaikkojen säilymisestä" on valheellinen, koska työnantajan sitoutumiseen ei voi luottaa.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1444709307608

Pekka Pylkkönen

Yritä etsiä Helsingistä ammattitaitoinen kirvesmies joka työskentelee taulukkopalkalla. Paikallinen sopiminen on aina ollut myös työntekijän etu. Porskuttavalta firmalla ulosmitataan palkkana enemmän.

Ansiosidonnaisen kesto on liian pitkä ja se on koko yhteiskunnalle erittäin vahingollinen. Tämä ei ole mikään heitto vaan laajasti tutkittu asia. Ansiosidonnaisten etuuksien leikkaus, erityisesti keston lyhentäminen, on yksinkertaisimpia tapoja parantaa työllisyyttä. Sen sijaan pitkäaikaistyöttömien tukien leikkaamisella ei ole käytännössä mitään vaikutusta työllisyyteen.

Max 12 kk ja sekin kuukausittain laskevana. Se olisi jo oikeudenmukaisuuskysymyskin. Palkansaajan ansiosidonnaisen 'vakuutusmaksu' kun ei kata 40 vuoden yhtäjaksoisella maksamisellakaan kuin parin kuukauden ansiosidonnaiset.

Pekka Heliste

Höpö höpö, ansiosidonnaisen lyhentäminen ei vaikuta, sillä hyvin harva on lähelekään 500 päivää työttömänä.

He ovat pääasiassa +50-vuotiaita, jotka eivät työllisty oli päiväraha mikä tahansa.
Työllistyminen hidastuu iän funktiona oli sitten perus-tai ansiopäivärahalla

Ansiosidonnaista saavista n 70 % työllistyy kolmessa kuukaudessa .

Toisaalta ansiosidonnaista saavat työllsityvät nopeamamin kuin ansiopäivärahaa saavat.Pyysin TEM tilaston ja sain.Ja tuo ero ansiosidonannaista saavien hyväksi säilyy ekäkeikään saakka

Suurin väärinkäytös sisältyy kolmeen enismmäiseen kuukauteen: Nuoret lähtevät Balille surfaamaan muutamaksi kuukaudeksi tai tekemään jotain muuta hauskaa, sillä työkkäri ei ota mitään yhteyttä kolmeen kuukauteen, joten voi matkailla kauaskin.

Nuo "tutkimuksetkin " ovat hyvin tarkoitushakuisia ja nähdyt erot ovat niin pieniä, että ne voivat olla virheitäkin

Käyttäjän JuhaniSkogberg kuva
Juhani Skogberg

EK.n vientiyrityksillä on yksi vietävä enemmän kuin meillä pienyrittäjillä. Ne voivat viedä myös työpaikat ulos Suomesta. Ja sitähän ne tekevät koko ajan kiihtyvällä tahdilla edullisempien kustannusten maihin.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ne työpaikat menee sinne, missä on markkinoita. Täällä ei ostovoimaa ole, joten kasvu haetaan sieltä missä on markkinat. Vaikka täällä palkkoja pudotetaan 10% niin markkinat tuotteille ei sen perusteella kasva.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kyllä täällä vain näyttää markkinoita olevan,
muutkin kuin suomalaiset myy täällä tavaroitaan
ja kaikkea saa, kaikkea on tarjolla,
ei tarvitse den takia lähteä muualle
ettei Suomesta jotakin sais.

Jos täällä ei olisi markkinoita,
niin ei mitään olisi tarjollakaan.

Kyse on vain siitä ettei suomalaiselle tavaralle ole Suomessa markkinoita
kun suomalaiset tavarat on kalliita,
kun suomalaisella tavaralla ei ole kilpailukykyä Suomen markkinoilla.

Käyttäjän AnuPeltola kuva
Anu Peltola

Jaskarilta asiallinen kommentti.

Mikään ei kuitenkaan näytä muuttuvan. Ainakaan ennenkuin joku paljastaa mikä on se kiristyskeino, jolla hallitus toisensa jälkeen saadaan perääntymään.

Tämä on jo kolmas hallitus, jolta olisi voinut odottaa jotain muuta kuin pikkunäppärää turhanpäiväistä puuhastelua. Nyt on Demaritkin ulkona, joten selvää lienee, ettei TES:ien yleissitovuutta saada koskaan suomalaisten päättäjien toimesta purettua. Jatketaan mieluummin työttömyyden kasvattamista.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Kyllä Suomessakin loppuu yleissitovuus Ruotsin mallin mukisesti päätäjien toimesta. Siellä se loppui kun työnantajien keskusjärjesö ilmoitti, että ei enää jatkossa ole työmarkkinaneuvotteluissa neuvotteleva osapuoli ja lakkautti työmarkkinaneuvottelujärjestönsä.
EK on jo ilmoittanut, että se ei tämän vuoden jälkeen enään neuvottele työmarkkinasopimuksista. Vastaavan päätöksen voivat myös muutkin työnantajaliitot tehdä, jos sen aiheelliseksi katsovat. Luulisin kuitenkin, että muilla työnantajaliitoilla on aihetta jatkaa neuvotteluosapuolena.

Pekka Heliste

Höpö höpö, Ruotsissa työehtosopimukset kaattavt 90 % työntekijöistä.

Keskusjärjestöä ei ole Ruotsissa tarvittu juuri koskaan, koska suurempana maana riittävät alakohtaiset sopparit

Suomessa yleissitovuuden piirissä on vähemmän työntekijöitä, koska kaikilla aloilla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta

Ja kun oikeudessa työriidat on ratkaistava jollain tapaa niin ratkaisuna käytetään työehtosopimuksia, sillä työsopimukset ovat harvoin niin kattavia, että riitoja voitaisiin ratkoa niiden perusteella

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden Vastaus kommenttiin #20

Onkohan kuitenkin niin, että työehtosopimuksien aikaansaamiseksi tarvitaan kakasi osapuolta, aivan riippumatta siitä kuinka monta prosenttia työntekijöistä ne kattavat ja kuinka yelis- tai laajaltisitovia ne ovat tai kuinka suuri maan on.
"Ja kun oikeudessa työriidat on ratkaistava jollain tapaa niin ratkaisuna käytetään työehtosopimuksia, sillä työsopimukset ovat harvoin niin kattavia, että riitoja voitaisiin ratkoa niiden perusteella". Vähän jää epäselväksi, mitä tällä tarkoitat.
Eiköhän se mene vähän näin: Kun työeämäasioita käsitellään oikeudessa on aiheena tapahtuma, jonka katsotaan aiheuttaneen rikkomuksen, joko voimassaolevan työehtosopimuksen tai lain säänöksiä kohtaan.
Oikeuden tehävänä on ratkaista onko tapahtuma sellainen, että sopimusta tai lakia on rikottu.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #36

Jos työehtosopimusta ei ole tai se on yrityskohtainen niin tulkinta on aina ongelmallinen.

laki on yleinen eikä se voi kattaa kaikkea yritysten tekemistä.Jos laki olisi kattava niin silloinhan ei sopimuksia tarvita ?

Minulla oli ulkomailla ollessani henkilökohtainen sopimus ja se oli n 300 sivun laajuinan

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden Vastaus kommenttiin #37

Hallituksen esityksenä juuri oli, että työehtosopimusten säännökset kattasi myös ne yritykset tai koskisi niitäkin yrityksiä, jotka eivät ole sopimusten puitteissa. Laki ei kata kaikkea ja usein asettaa vain minimihehtoja esimerkiksi Työsuojelulaki.
Lakia täydentäviä työehtosopimuksia tarvitaan ja tehdään seikoista, joita laki ei määrää tai jotka lainmukaisia ovat minimimääräyksiä täydentäviä.
Kyllä Suomessakin voidaan peraatteessa tehdä n. 300 sivuisia yksityisiä työehtosopimuksia. Niin laajoihin sopimuksiin ei ehkä ole tarvetta maassa, jossa "työehto-oloja" säännellään muin keinoin niin laajasti Suomessa.
Laaja-alaisten sovittelevien sopimusten tulkinta on aina ongelmallista, olivatpa ne yritys-,ala- tai sektorikohtaisia tai yleissitovia.
Vaikka tämä tekstini vaikuttaakin (hieman) saivartelulta, ei se, eikä muiden ojenteleminen ole tarkoitukseni.Läninnä vain kerron, mitä pieneen päähäni on lukemastani tullut, jos se vikka jotain vaikuttaisi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #20

Ruotsilla on oma rahapolitiikka - Suomella ei.

Vertaat tässä olympia- ja paraolympiasankareiden tulostasoja keskenään. Kukaan siellä toisessa ryhmässä ei päihittänyt Boltia.

Käyttäjän HeikkiKauppi kuva
Heikki Kauppi

Kyllä minun tietojeni mukaan paikallinen sopiminen on koko ajan ollut mahdollista, ja sitä myös tehdään - katsokaa vaikka tästä: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1454391071471.

Ylemmät toimihenkilöt YTN:n näkökulmasta on pikemminkin ollut niin päin, että paikallinen sopiminen ei ole työnantajia juurikaan kiinnostanut. Esimerkiksi reilu vuosi sitten tarjosimme Metsäteollisuudelle työehtosopimusta, joka olisi merkittävästi laajentanut paikallisen sopimisen mahdollisuuksia siitä, mikä lain mukaan on mahdollista. Palkankorotukset olisivat olleet TyKa-sopimuksen mukaiset, eli varsin vaatimattomat, eikä muitakaan koukkuja ollut. Ei kelvannut.

Myös yritystasolta löytyy kokemuksia tilanteista, joissa ei löydy edes neuvotteluosapuolta, koska yrityksen ulkomaalaiset omistajat kieltävät työntekijöiden kanssa neuvottelemisen.

Selvyyden vuoksi: kannatan paikallista sopimista, mutta pelisääntöjen täytyy olla reilut.

Pekka Heliste

Paikallinen sopiminen on ollut aina mahdollista.Minä olen ollut esimiehenä 70-luvulta lähtien alalla, jolla muutokset ovat olleet nopeita niin teknologiassa kuin palveluiss.

Palvelujen toimivuus on edellyttänyt poikkeavia työaikoja niin tekniikan puolella kuin asiakaspavelussa eikä koskaan ole ollut ongelmia sopia esim työajoista, työaikojen joustosta

Samoin palkoista ja lisistä on voitu sopia joustavasti

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei ongelma olekaan sopimisessa. Se toimii, kun vain paikallinen työnantaja niin haluaa. Kysymys on siitä, että hallitus haluaa voimaan lain, jonka nojalla voidaan heikentää sopimuksia siitä, mitä paikallisesti on sovittu. En tiedä miksi. Lakimääräykset eivät yksinkertaisesti sovi paikalliseen sopimiseen. Sen sijaan lailla voidaan ja pitääkin turvata ansioiden minimitaso, joka Suomessa on yhtä kuin työehtosopimusten vähimmäisehdot.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minun mielestäni palkoista sopimista ei pitäisi viedä paikalliselle tasolle eikä eduskuntaan, vaan puolueettomille asiantuntija-elimille jotka koostuvat asiantuntijoista.

Jos sopua ei tälläkään tavalla palkoista synny, ratkaisut pitäisi viedä eduskuntaan, tai jonkinlaiselle työ-oikeus istuimelle, joka päättää epäselvissä tapauksissa. Lakot kiellettäisiin. Molemmilla osapuolilla olisi oikeus vedota asiassaan työ-oikeus istuimiin, jonka tuomarit valittaisiin jollain tavoin parlamentaarisin perustein.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Loistava ehdotus - ikävä vaan, että 'puolueettomia asiantuntija-elimiä' ei ole olemassa - taisi viimeksi niitä olla Neuvostoliitossa.

Eduskunnassa kyllä jokainen on kaikkien alojen erikoisasiantuntija (mutta ei puolueeton), joten sieltä varmaan tuloksia tulisi.

Työtuomioistuin on kyllä jo olemassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Loistava ehdotus - ikävä vaan, että 'puolueettomia asiantuntija-elimiä' ei ole olemassa - taisi viimeksi niitä olla Neuvostoliitossa."

Ei ole olemassa myöskään ideaaleja ja absoluuttisen oikeudenmukaisia työmarkkinaratkaisuja. Niitä ei saada koskaan, ei millään menetelmällä.

Paras ratkaisu on silti luottaa tuomioistuimeen, joka on niin puolueeton kuin mahdollista.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #18

Kyllä sopiminen on paras ratkaisu, jos raastupaan mennään, ollaan pahasti metsässä.

Absoluutioilla ei ole todellisen elämän kanssa mitään tekemistä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #18

Lyhyesti:" Suomirakenteinen kansankapitalismi". Työsuhteessa olevat ostavat ja omistavat henkilökohtaisen työpaikkansa. Poikkeaa himpunvedrran osakeomistuksesta, mutta on lähellä ideaalia ja oikeudenmukaista työmarkkinaratkaisua.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Lisäksi on Valtakunnansovittelija.

Riitta Pestola

Tämä oli viimeinen pisara minullekin. Kokoomuksen on selvästi aika vaihtaa puheenjohtajaa.

http://riittapestola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2121...

Pekka Heliste

Näin on Wahlroos puheenjohtajaksi niin Kokoomuksesta tulee 1 % puolue.Kannatetaan

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kansallinen kilpailukyky on hömppätermi, koska eri mailla on erilainen toimialarakenne, kilpailukykyä pitäisi verrata toimialoittain. TUOSTA SEURAA:

Palkkaneuvottelutkin pitäisi käydä toimialoittain!

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Huolimatta siitä tai sen takia että olen neuvotellut lukuisia työehtosopimuksia, ollut 30 vuotta pörssiyhtiöissä henkilöstöpomona en ymmärrä Jaskarin logiikkaa yhtään. Paikallista on koko ajan tehneet ne jotka osaa sekä haluaa. Kuten kemia ja metalli. Luuleeko tähän asiaan uskonnollisella paatoksella tukeutuvat että laki johtaa sopimiseen. Meillä on näköjään eri käsitys sopia sanasta.
Paikallinen sopiminen on kaikkea muuta kuin istuskelua pullantuoksuisessa taukotuvassa. Sori vaan mutta satoja erimielisyysmuistioita ja kanteita läpikäyneenä sanon että valtaosalla suomalaisista työpaikoista ei ole mitään kykyä sopia esim palkoista kun jo tessin mukaisistakin on riitaa koko ajan. Koko asiaan liittyy täysin epärealistisia toiveita. Esimerkiksi kolmannesta yksityissektoria edustavalla palveluilla on paikallista sopimista todella vähän. Monet yrittäjät sanovat kaikelle muulle ok mutta eivät metrisellä kepillä halua koskea palkkoihin. Syy: Suomalainen , slaavilainen kateus. Jos pomoille nytkin annetaan jaettava potti niin yli puolet tyrkyttää tasajakoa. Kaikesta huomaa että asiaa jauhaa sitä kokemattomat. Metallissa tuli paikallinen sopiminen kuvaan 90-l alussa. Hyviä esimerkkejä on sadoittain. Sen on mahdollistanut hyvä koulutus ja osaavat luottamusmiehet. Samaan aikaan kun jaskarit ja ajatushautomot, hyvä sana, hyökkää ay-liikettä vastaan, he esittävät mallia joka nimenomaan edellyttää osaavaa neuvotteluosapuolta. Työnantajat teki pekkasten ohella suurimman töpeksinnän ikinä kun syksyllä hylkäsivät Sak ehdotuksen nollakierroksesta ja viennin palkkajohtajuudesta. Katsotaan sitten kun tämä älytön Raami ja tyka vaihe on ohi niin kenen pers kestää merivettä.
Laki on tupoakin huonompi tie viedä eteenpäin työelämän uudistamista. Ratakiskokin joustaa enemmän.

Pekka Heliste

Kerrankin jotakin järkevää eikä teoriapaskaa !

Nykyajan päättäjät eivät ole tehneet päivääkään työtä oikeassa työpaikassa vaan ovat olleet suojatyöpaikoissa

Heidän ei ole tarvinnut koskaan kohdata duunaria eivätkä he puhu samaa kieltäkään

He osaavat panna 1000 hevon-p peräkkäin ja luetella näitä ulkoa opittuja jargoneita

Mutta ei heistä neuvottelijaksi ole.

On todella sinisilmöistä väittää, että palkat voidaan neuvotella työpaikoilla

Kun korotusvara on 1 % luokkaa niin monelleko siitä riittää korotus henkilökohtaisena korotuksena ? Kun normaali henkilökohtainen korotus on n 3-5 % niin silloin keskipalkkaisella työpaikalla on palkkasumma 30000 ja korotussumma 300 euroa eli ei paljon mitään.Tuosta 3000 euron palkasta 90-150 euroa kuussa eli 2-3 saisi korotuksen.

Jos 10 vain 2 saa korotuksen ja muut jäävät ilman niin syntyy kapina hyvin nopsaan ja lopulta päädytään siihen että 1 saa korotuksen ja loput pienen yleiskorotuksen eli kuten nytkin on tehty.

Jos halutaan tehdä palkkaeroja niin korotusten pitää olla useita % palkkasummaan

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Just näin. Ja mitä pienempään firmaan mennään niin sitä kovempaa kontrolli on. Haastattelemani yrittäjä sanoi syyskuussa että pienellä paikkakunnalla hänen 32 työntekijöistä 70% on joko suoraan tai väärän koivun kautta sukulaisia. Tee siinä pärstäkohtaista palkkapolitiikka.
Kyllä se on työaika ja sen ohjaaminen jossa paikallisella sopimisella oikeasti saavutetaan suuri tuloksia ja todellista vaikutusta tulokseen. Samalla pitää huolehtia että sitä seuraa osaoptimoinnista vapaa tulospalkka. Ja kyllä suuryrityksissäkin pannaan hihat heilumaan kun kiire tulee ja toimitukset on hilkulla. Ihmisiä sielläkin työskentelee.

Käyttäjän AnuPeltola kuva
Anu Peltola

98,9 % suomalaisista yrityksistä työllistää alle 50 henkilöä. Ja näistä suurin osa alle 10 henkilöä.

Se "TES-joustavuus", joka pystytään pörssiyhtiössä hanskaamaan, ei todellakaan ole mahdollista pienessä yrittäjävetoisessa yrityksessä.

Olen rekrytoinut ihmisiä niin pörssi- kuin pienyrityksiinkin 20 vuoden ajan. Suurimman osan ajasta TES:n ulkopuolella toimiviin yrityksiin.

Sekä omat että työntekijöiden työsopimukset on aina tehty tapauskohtaisesti räätälöiden.
Hankalinta työntekijöiden omien toiveiden toteuttaminen on ollut ajanjaksolla, jolla yritys oli TES:n piirissä ja jokainen muutos olisi vaatinut erinäisiä yrityksen oikeusturvan varmistamiseen tähtääviä toimia. Käytännössä pienessä yrityksessä oli helpompi olla joustamatta ja mennä by the book TES:n mukaan.

Pekka Heliste

Pitäsikö alle 10 hengen yrityksissä työntekijän olatva vailla mitään oikeusturvaa ?

Käyttäjän AnuPeltola kuva
Anu Peltola Vastaus kommenttiin #43

Ei tietenkään. Kuten eivät ole suurimmassa osassa muitakaan Euroopan maita.

Eihän Autoalan keskusjärjestökään määrittele autojen hintoja, mutta silti auton ostajalla on oikeusturva.

Yleissitova TES ei ole ainut ratkaisu sen varmistamiseksi, ettei työntekijää kohdella kohtuuttomasti.
On monia aloja, joilla ei ole yleissitovuutta. Jos TES olisi ainut keino varmistaa työntekijöiden oikeusturva ja reilu kohtelu, olisi näiltä aloilta surullisia juttuja medioissa luettavissa varmaankin jatkuvasti.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #44

Eivät ne ole luettavissa , koska kukapa uskaltaa riitauttaa asioita ilman tukea?

Jos esim taksikuski haastaa työnantjan oikeuteen niin ei hänellä ole mihin vedota, laki ei anna turvaa , koska työelämän sääntely tapahtuu pääasiassa työehtosopimuksissa.

Ja jos häviää niin taloudelliset vahingot ovat suuret ja avstajakin maksaa

Moni ei edes ymmärrä joutuneensa huijatuksi ja pelottelulla saadaan moni hiljaiseksi

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Taas kerran bloggari ja kommentaattorit näyttävät jähmettyneen omiin iankaikkisiin poteroihinsa.
Elleivät suomalaisten silmät aukene näkemään tulevia suuria ongelmia, eikä keinoja niiden ratkaisuun ala löytyä ratkaisuun, niin hukka tulee ja vie.

Nyt ei riitä politiikojen, eikä työmarkkinakkinajärjestöjen lillukanvarret. Maailmalla on uusi marsijärjestys ja se vaatii uudistettavaa otetta valtakunnassa.

Kerran vielä pojat:" Kansankapitalismi Suomen mallilla".

Toimituksen poiminnat