Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Hissuttelun tie on kuljettu loppuun

(Aamulehti 2.7)

Olen surulla seurannut Kreikan valintoja. Ilmeisesti Kreikan johtavat poliitikot kuvittelivat, että heidät pelastetaan tilanteessa kuin tilanteessa. Pääministeri Tsipras antoi täysin mahdottomia lupauksia äänestäjille ja nyt rahat on lopussa. Kreikan hallitus esitti keinona lisärahojen saannille verokorotuksia – ei rakenteellisia muutoksia. Milloin veronkorotuksilla on luotu kestävää kasvua?

Suomen pitää olla tarkkana, että ei anneta tilaa samanlaiselle ”pölhöpopulismille”. Viitteitä ”pölhöilystä” on valitettavissa ollut näkyvillä julkisessa debatissa. Vasemmistopuolueet ovat kohtalaisella menestyksellä saaneet läpi ajatusta, että ”suurituloiset” eivät osallistu talkoisiin. Suurituloisena pidetään jo ahkeraa keskituloista työmuurahaista.

Tarkastelun rajaaminen pelkästään nyt hallitusohjelmassa tehtyihin päätöksiin on epä-älyllistä. Erillinen hallitus teki ainakin 11 erillistä nimenomaan hyvätuloisten verotusta kiristävää päätöstä. Nykyisin kaksi suurituloisinta kymmenystä kotitalouksista maksaa yli puolet kaikista välittömistä veroista.

Jos ette usko, listaan sitten päätöksiä: solidaarisuusvero, solidaarisuusveron laajentaminen ja jatkaminen, eläkeläisten raippavero, pääomaverotuksen kiristys, pääomaverotuksen muuttaminen progressiiviseksi, pääomaveron progression laajentaminen, osinkoverotuksen kiristäminen, suurten perintöjen ja lahjojen verotuksen kiristäminen ja väliaikainen lisävero suurille perinnöille ja lahjoille.

Tulonjanon puolenvälin yläpuolella olevan ihmiset maksavat nykyisin välittömistä veroista lähes 80 prosenttia. Yrittäjillä tulojen vastapuolella ovat vielä suuret riskit. Kärjistäen voisi sanoa, että Suomi sakottaa sellaisen työn tekemistä ja teettämistä, joita kaikkein kipeimmin kaivattaisiin lisää – eli kaikkein korkeimman tuottavuuden työtä, josta syntyy uutta lisäarvoa ja uusia työpaikkoja. Olemme kreikkalaisen politiikan tiellä.

Uusi hallitusohjelma on hyvä, mutta edelleen politiikassa on kuitenkin vallalla ”varovaisuusaate”. Kokonaisen verouudistuksen sijaan viilataan niin vähän, että asenne ja käyttäytyminen ei muutu mihinkään. Mielestäni me ei nyt tarvita pelkästään ”tuottavuushyppäystä”, vaan kokonainen ”ideologiahyppäys”. Yrittäjyys ja korkean tuottavuuden työpaikat on nostettava keskiöön, koska ne luovat myös muita työpaikkoja.

Hyvä esimerkki varovaisuudesta oli autoverotuksen uudistus. Pelättiin niin paljon valtion veromenetyksiä, että veromuutokset oli tehtävä neljässä eri vaiheessa ”varovaisesti”. Epäilen suuresti, muuttaako se ihmisten käyttäytymistä siten, että ostetaankin hetimiten uusi vähäpäästöinen kotimaisia polttoaineita käyttävä auto. Sehän oli tarkoitus! Toivottavasti työn ja yrittäjyyden verouudistukset eivät ole samanlaista hissuttelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Nyt myös kaikkein EU- ja eurouskovaisimmat myöntävät tosiasian: euron ja EU:n hajoaminen ainakin osittain on tosiasia jo aivan lähitulevaisuudessa.

Olkoon tuleva ratkaisu mikä tahansa, on selvää, että Suomi ja suomalaiset veronmaksajat kärsivät miljarditappiot. Jos Kreikka jatkaa rahaliitossa ja Euroopan unionissa, velkoja joudutaan leikkaamaan ja loput jäävät odottamaan maksupäivää, jota ei milloinkaan tule. Toinen vaihtoehto on, että Kreikka nousee omille jaloilleen ja jättää nyt kaikki velkansa hoitamatta.

Summan suuruus on kummassakin vaihtoehdossa noin kuusi miljardia. Siis 2000-3000 euroa per kotitalous.

Holtitonta menoa arvostellessaan perussuomalaiset ovat saaneet niin paljon lunta tupaan, että näiden ns. viisaiden on nyt syytä ilmoittaa kuka tai ketkä kantavat vastuun?

Onko se esimerkiksi Matti Vanhanen, joka ilmoitti, että lainaamalla rahaa kreikkalaisille "me tienaamme tällä"?

Onko se Alexander Stubb, joka ilmoitti Kreikan ensimmäisen apupaketin jälkeen reilut neljä vuotta sitten, että "nyt asiat ovat Kreikassa ja muuallakin Euroopassa kunnossa. Se joka muuta väittää, on pölhöpopulisti."

Onko se Jyrki Katainen, joka Kreikan ensimmäisen apupaketin jälkeen ilmoitti, että "nyt on saatu niskalenkki markkinavoimista"?

Onko se Jutta Urpilainen, joka on puhunut epämääräisestä himmelistä nimeltään "takuudet"?

Vastaan, että kukaan heistä ei kanna vastuuta. Ei heidän poliittinen moraali sentään ole niin korkealla tasolla!

Vastuun kantavat suomalaiset veronmaksajat. Myös sinä!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös hollantilaiset, belgialaiset, ranskalaiset, luxemburgilaiset, saksalaiset, puolalaiset, tsekkiläiset tai itävaltalaiset veronmaksajat sitten kanna lainkaan vastuuta? Eikös heitä kaikkia ole yhteensä kolmattasataa miljoonaa?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jos valtion budjetti on joka vuoksi seitsemän miljardia punaisella, se ei anna kovin suurta liikkumavaraa veronkevennyksille.

Pekka Heliste

Rahaa ei ole oikeastaan lainattu ollenkaan Kreikalle.

Porvarihallitukset ovat vain pelastaneet sijoittajien ja pankkien rahoja.
Kreikalle annetut lainat on käytetty erääntyvien velkojen maksuun, kreikkalaisille ei ole päätynyt killinkiäkään

Kysessä oli tyypillinen porvariswap: Verorahoilla pelastettiin sijoittajien rahat, ei Kreikkaa

Mitä tulee velkojen maksuun niin Ceaucescun Romania yritti maksaa velat pois, mutta se johti niin suureen kurjuuteen, että kansa nousi kapinaan ja Ceaușescu seinää vasten

Sama kehitys on menossa Kreikassakin

http://www.talouselama.fi/uutiset/tutkimus+yli+75+...

Toimituksen poiminnat