Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Pakon edessä on parempi muuttua

Mielestäni yksi hallitusneuvottelujen suuri kysymys on, että onko meillä rohkeutta tehdä asioita uudella tavalla - vähemmästä enemmän. Silloin on kysymys uudesta johtajuudesta, luovasta tuhosta (työpaikkoja tuhoutuu, mutta samalla syntyy uusia), turhien normien ja käytäntöjen purkamisesta ja uuden teknologian käyttöönotosta.
Millä asenteella tämä muutos on mahdollista? Mihin valtio voi vaikuttaa? Ensinnäkin julkishallinnon osalta meidän on tehtävä harppaus kohti ihmisläheistä ja aikamme haasteisiin vastaa hallintoa. Suomalaiset eivät enää tyydy olemaan hallintoalamaisia – kansalaisten aika on arvokasta. Toiseksi nyt on viimeinkin siirryttävä myös julkisella sektorilla heti tekemiseen eli kokeilukulttuuriin.

Perinteisesti niinkin konservatiivisessa maassa kuin Iso-Britanniassa toteutettiin aito digitalisaatioloikka (UK.gov). Julkisen hallinnon palvelut siirrettiin vauhdilla digiaikaan. Kehitystyön periaate oli selkeä: aloita ihmisten tarpeiden kartoituksella, tee itse kova duuni, jotta asiakkaalle palvelu on helppoa, kokeile ja opi palautteesta, ota ihmiset mukaan kehitystyöhön, ymmärrä mitä tavoittelet, ole johdonmukainen ja avoin.

Tämä ei oikein kuulosta suomalaiselta hallinnon periaatteelta! Hyvä esimerkki on vaikkapa lupahallinnon kokemukset. Ilmoitetaanko Suomessa, missä käsittelyvaiheessa esimerkiksi rakennus- tai ympäristölupasi on tällä hetkellä? EI. Kerrotaanko, että nyt lupasi on vähän hankaluuksissa ja sitä pitäisi korjata? EI. Vaativatko eri viranomaiset samoja tietoja uudestaan? KYLLÄ. Valittavatko viranomaiset toistensa tekemistä päätöksistä keskenään? KYLLÄ. Ei ihme, että meillä on kolmen miljardien euron hankkeet jumissa.

Hölmöintä tässä valitusvirressä on sanoa, että virkamiehet eivät tee typerää hallinto ihan piruuttaan. He toimivat ainoastaan virkavastuulla. Syytettyjen penkillä ovat aidosti poliitikot, jotka ovat tehneet niin moninaisia lakeja ja asetuksia. Tiettyjä virkamiehiä voi kenties syyttää siitä, että he ovat tulkinneet lait vielä varmuuden vuoksi tiukimmalla mahdollisella tavalla – eli pelänneet virkavastuun toteutumista ja pelänneet erottamista. Olisiko nyt pelon sijasta rohkeuden aika? Se rohkeus pitäisi lähteä liikkeelle hallitusneuvotteluista ja tarttua koko yhteiskuntaan. Katsotaan miten käy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Nyt meillä on johtajakokelas Sipilä, joka ei varmaan pelkää kyykyttää rahvasta. Sipilä on historian kirjansa lukenut. Ja oivaltanut, että rahvas se on aina ollut "tykin ruokana" niin aseellisissa kuin talous konflikteissakin.
Sitten kun "sota" on käyty "ruumiit" laskettu, niin valtiontaloutemme mahdollisessa tervehdyttämissodassa "voittajana" kannuksensa hankkinut "sankarijohtaja" nostetaan arvoon arvaamattomaan rahvaan raikuvien suosionosoitusten myötä.
Kuka nyt siinä huumassa muistaisi tai edes haluaisi muistella elintasonsa laskua? Onhan syntynyt uusi sankari! Bravoo Juha Sipilä!

Niko Sillanpää

Mitä ihmeen elintason laskua? Sipilähän on luvannut, että veroaste ei nouse. Odotan siis elintason nousemista.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Anteeksi kuinka? Veroaste pysyy Sipilän mielestä nykyisellään ja leikkauksia kuitenkin tehdään, niin eiköhän se joidenkin kansalasten tuloissa näy miinusmerkkisenä? Tietenkään elintaso ei laske niiden osalta, jotka voivat pankkitilillään tasoittaa niitä leikkauksien aiheuttamia monttuja.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ideologisen tuulivoiman rakentaminen väkisin julkisella tuella kasvattaa kotitalouksien taakkaa selvitä sähkölaskuistaan.
"Nerokas tariffi" ei näy budjettikehyksissä, - se kerätään pääasiassa kotitalouksien sähköverossa. Älykkäästi suunniteltu tuulivoiman kannustin eli syöttötariffiasetus valtion takuulla on energiamarkkinoilla järjenvastainen markkinakupla. Kupla syntyi tuulisähkölle annetusta 105,30 euroa/MWh takuuhinnasta. Tästä johtuu nyt tuulivoiman järjetön rakentaminen Suomessa. Ulkomaisen teknologian tuontitueksi muodostunut syöttötariffi on järjenvastainen säädös.

Tuulivoima itsessään ei ole kannattava sähköntuotantomuoto, tämä on fakta, eikä mielipide.
Hommassa ei ole päätä eikä häntää, mutta tätähän tämä ns. vihreä talous just on. Tehotonta, taloudellisesti raskaasti tappiollista, resursseja tuhlaavaa ja ympäristön kannalta vahingollista. Kaiken tämän hölmöilyn kustantamiseksi veronmaksajilta pakko-otetaan rahat taivaallisen avokätisiin tukiaisiin pääosin ulkomaisille yrityksille ja sijoittajille.
Katsotaan nyt sitten onko rohkeutta korjata virheet pois.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset