Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Leikkauslistat eivät luo uutta – vaan uudenlainen ajattelu

Täytyy tunnustaa, että olen ollut hiukan hämmentynyt kuinka vähän luovuutta käytämme politiikassa. Viime viikkoina keskustelun keskiössä ovat olleet leikkauslistat. Puhumalla pelkästään leikkauksista ihmiset käpertyvät puolustamaan vanhoja toimintatapojaan. Mikään ei muutu parempaan.

Eduskunnan viimeisinä päivinä ehdotin esimerkiksi koulutussäästöjen osalta seuraavaa. Panostetaan digitaalisen koulutuksen kehittämiseen 50 miljoonaa ja muutetaan toimintatapoja siten, että neljän vuoden sisällä saavutamme 200 miljoonan säästöt. Laitetaan siis ihmiset ideoimaan uusia toimintatapoja.

Tai miksi emme digitalisoi koko Suomen lupa-asiointia. Esimerkiksi Järvenpäässä tavoitteeksi asetettiin 100 prosenttisesti sähköinen lupa-asiointi. Ensimmäisessä vaiheessa sähköistettiin rakennus- ja katuluvat. Samalla toteutettiin yhteinen rakennusvalvonta Hyvinkään kanssa.

Tulokset ovat huikeita. Lupien käsittelyaika lyheni jopa 90 prosenttia. Parhaimmillaan luvan voi saada muutamassa tunnissa kuukausien odottamisen sijaan. Kokemusten perustella koko Suomen rakennuslupien digitalisointi säästäisi arvion mukaan 40 miljoonaa euroa vuodessa. Mikäli kaikki luvat laitetaan sähköiseen muotoon, säästöpotentiaali on jopa 400 miljoonaa vuodessa.

Tai miksi me puhumme Suomen taloudesta vain makrotasolla kansantaloustieteen näkökulmasta? Kansantaloustieteen professorin Markus Jäntin mielestä taloustieteen oppikirjat osoittavat selvästi, että verotuksen jyrkempi porrastus voi parantaa työllisyyttä. Tämä herra on todennäköisesti unohtanut totaalisesti mikrotaloustieteen.

Päätökset tehdään kuitenkin yksittäisten ihmisten mielissä: Aloitanko yritystoiminnan? Palkkaanko ensimmäisen työntekijän? Innostunko kasvattamaan yritystäni? Innostuko jopa viennistä? Investoinko Suomeen? Jyrkempi verotuksen progressio ei todennäköisesti lisää hurraa-huutoja ja innosta työntekijöiden palkkaamiseen ja investointeihin.

Aivan toisenlaisen reaktion aiheuttaisivat esimerkiksi seuraavat poliittiset päätökset: Siirrymme Viron yritysverojärjestelmään 1.1.2016, alle 26-vuotiaiden työn sivukustannukset puolitetaan elokuun alusta 2015, perintö- ja lahjavero poistetaan ja mahdollistetaan uusien voimien siirtyminen yrittäjäksi nykyistä helpommin, uusien työntekijöiden koeaika pidennetään yhteen vuoteen ja yrittäjien sosiaaliturvaa parannetaan lähelle palkansaajan tasoa 1.10.2015 mennessä.

Mainitsemieni päätösten vaikutukset saattaisivat olla Suomelle mullistavia. Lupaprosessit eivät enää kestä vuosikausia, yrittäjäksi aikova ei enää pelkää työttömyysturvan menetyksiä kuukausiksi, yritysten taseita kannattaa vahvistaa ja investoida uuteen kasvuun, uusien työntekijöiden palkkaaminen on huomattavasti helpompaa ja Ihmiset saadaan uudelleen innostumaan Suomesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Miksi

... ei sähköistetä sote- ja terveysjärjestelmän tietojärjestelmää yksinkertaisin metodein.

"Tiedon valtatie kertoo perusajatuksen".

Eri järjestelmien tietokantoja on todella runsaasti, jotka liittyvät terveydenhoitoon.

Kela, väestötietokanta tai www.omatieto.fi, vakuutukset, työterveyshuolto, eri terveysasemat ja palvelun tuottajat, kaupunki ja kunnat jopa poliisi jne.

Tietokannat ovat jo siis olemassa. Niihin pitäisi vain päästä poimimaan asiakkaan tiedot yksinkertaisesti "tiedon valtatien" kautta.
Näinollen ei tarvitse synnyttää kaikenkattavaa uutta kokonaisjärjestelmää, koska kaikki tiedot ovat jo olemassa osajärjestelmissä. Ne pitää vain pystyä poimimaa yksinkertaisesti esiin. Haloo!!!

Tämä maksaa vai kymmneniä tai muutamia satojatuhansia euroja vrt. nyt suunnitteilla olevasta kaikenkattavasta uudesta miljardihankkeesta.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Juuri näin, jostakin kumman syystä aina pitää aloittaa kaikki alusta kun tosiaan kysymys on vain tietojen järkevästä yhdistämisestä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tehokkaampia olisivat puolueesi kansanedustajaehdokkaan ja ehkä tulevan ministerin, Juhana Vartiaisen uudistusehdotukset, joiden mukaan talous saadaan kasvuun maahanmuuttoa lisäämällä. Näin yritykset investoisivat, kun työvoimaa olisi pilvin pimein tarjolla. Vartiaisen mukaan tähän voitaisiin yhdistää vielä työttömyysetujen leikkaaminen, esimerkiksi ansiosidonnaisen päivärahan kesto puolittamalla, niin maakunnissa työttömäksi jääneet eivät jäisi kyttäämään uutta työpaikkaa omalle paikkakunnalleen, vaan muuttaisivat työn perässä pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin, joissa työtä on paremmin tarjolla.

Työvoiman tarjontaa lisätään maahanmuutolla ja maaseutu tyhjennetään. Näin talous lähtee nousuun Vartiaisen oppien mukaan.

Käyttäjän needit kuva
Markus Tahvanainen

Totta, miksi ei ryhdytä oikeasti nykymenoa muuttaviin toimiin.

Maailma muuttuu joka tapauksessa.

Miksi ei suomessa keksitä tai keksittyjä ideoita oteta käyttöön.

Miksi ulkomailta tuotu idea kelpaa meille.

Se tarkoittaa että ryhtyessämme käyttämään muiden tuotteita ja palveluja köyhdymme entistä enemmän.

Itse keksityt tuotteet ja palvelut rikastuttaisivat meitä ja onnistuessaan olisivat jopa vientikelpoisia.

Aina kun valitaan se helpoin tie tai tapa, tehdään karhunpalvelus itsensä kehittämiselle tai kehittymiseen.

Kun valitaan hissi päädytään nopeasti ja helposti tilaan joka saattaa yllättää usein jopa väärään kerrokseen päätyen.

Helppoa ja nopeata.

Kun valitaan työläämpi ja omakohtaisempi väylä kuten portaat päädytään perille ja ymmärretään paremmin mihin ja miten sinne päädyttiin.

Myös terveellisempi tapa toimia.

Nyt valtaosa käyttää samoja globaaleja tuotteita samalla lailla. Yrittäjät tarjoilevat samanlaisia ja samalla tavalla.

Harvassa on erilaiset oivallukset ja markkinointikeinot.

Mikään ei muutu jos emme ala toimimaan toisin ja tekemään rohkeita ja radikaaleja valintoja sekä ajattelemaan itse.

Nyt olisi ajankohtaista siirtyä itsepalvelukulttuurista palvelukulttuuriin.

Jo se muutos toisi työtä ja uutta otetta nykymenoon.

Meillä onkin tähän palvelumuotoiluprojekti käynnistetty.

Ota yhteyttä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Niinhän se on, blogisti osuu asian ytimeen: Miksi Kako edelleen ajaa leikkauksia, vaikka niiden seuraukset ovat tiedossa: jokainen euron leikkaus julkisesta kulutuksesta maksaa veronmaksajille noin 1,60 euroa. Tämä joudutaan sitten kattamaan ulkomaisella velalla.

Olisikohan syytä Kakonkin edustajien perehtyä kansantlaoustieteen perusteisiin?

Käyttäjän MattiKarvonen kuva
Matti Karvonen

Ongelman ydin:
"Meillä on pankkijärjestelmän asettama haaste taloudelle:
1. Jos harjoitamme kiristävää politiikkaa, vähentää se olemassa olevaa rahan määrää ja hidastaa taloutta.
2. Jos harjoitamme elvyttävää politiikkaa, kasvaa pankkien tyhjästä luodun velkarahan määrä ja velat kasvavat jälkipolville."
[http://www.businesspirit.fi/]

IPU:lla on ratkaisu; velkaan ja korkoon perustuvasta fiat-rahasta, jota valtiot lainaavat yksityisiltä pankeilta(jotka luovat sen "tyhjästä") on päästävä. Hopeamarkka tai vastaava tilalle, niin saadaan oikeasti työkaluja joilla takoa Suomesta hyvä paikka meille kaikille. Positive money!

Terveisin. #65 Pirkanmaalta.
www.ihmisyydenpuolesta.fi/team/matti-karvonen

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Olen kommentoinut Bjarne Kalliksen blogiin Suomen salatusta lähihistoriasta tietoa, joka ei ole aikaisemmin ketään kiinnostanut.

http://ehdokas8blogituusisuomifi.puheenvuoro.uusis...

Ainoa keino Suomen talouden ja hyvinvoinnin pelastamiseen:

Oma raha ja keskuspankkirahoitus käyttöön!

Totuusterveisin

Jorma Jaakkola
Kokoomus
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos
Salaisen EMU-varaumapöytäkirjan asianosainen 1.12.1999 lähtien

JK:
Em. linkin salaisessa EMU-varaumakokouspöytäkirjassa ja liitemuistiossa on kerrottuna (kohta 7) myös sitoutuminen jo vuonna 1993 EY:n yhteiseen puolustukseen. Suomi joutui allekirjoittamaan julistuksen, joka velvoittaa Suomen Nato-puolustukseen ja Isäntämaatukisopimukseen.
Valtiopetos euron ja puolustuksen osalta tapahtui syksyllä 1994.

Miksi kyseiset asiat salattiin?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kaikki maailmassa liikenteessä oleva raha on aina ollut, on ja tulee aina olemaan fiat-rahaa. Ainoa keino päästä siitä eroon on siirtyä suoraan, maksuajattomaan ja velkakirjattomaan vaihtokauppaan.

Reino Jalas

“Aivan toisenlaisen reaktion aiheuttaisivat esimerkiksi seuraavat
poliittiset päätökset: Siirrymme Viron yritysverojärjestelmään 1.1.2016, “

Keväällä hallitus yritti korottaa yli 20 vuotta muuttumattomana ollutta, markka-ajoilla säädettyä yritysten 8.500 € ALV-alarajaa. Esteeksi tulivat EU-säännökset ja niiden kiellot. Alarajaa voitiin nostaa vain vaivaisella 1.500 eurolla, eli 10.000 € tasolle.

Samojen EU:n “kohtuuttoman” verokilpailun kieltävien sääntöjen vuoksi Suomen on mahdotonta siirtyä Viron malliseen yritysveron järjestelmään.

Aivan samaa yritysveron asia käsiteltiin muutama kuukausi sitten Eduskunnassa välikysymyksen yhteydessä. Kyseinen EU-este tuli silloinkin esille. Blogistikin kansanedustajana osallistui käsittelyyn.

“Mainitsemieni päätösten vaikutukset
saattaisivat olla Suomelle mullistavia.”

En tosiaan ymmärrä miksi yritysmaailman asioiden ymmärtämisellä profiloituvat kokoomuksen poliitikot edelleen ilkeävät tolkuttaa vaalinaluksen ehdotuksina näitä täysin tuulesta temmattuja ehdotuksia.

Että “8 kk kuluttua siirrytään Suomessa Viron malliseen yritysveron järjestelmään.”

Pitäisi alkajaisiksi oikeasti olla halukkuutta asettua EU:n kanssa vastahankaan. Suoraan ja selkeästi, Suomen maakohtaisesti rikkoa EU- sääntöjä vastaan. Tällaista henkeä taas ei Kokoomuksesta löydy yhtään.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Jos yritysten alv:n alarajaa nostetaan tuosta 10000 €:sta, niin siihen pitää vain pyytää komission lupa. Kaikki EU-maat jotka lupaa ovat hakeneet, ovat sen myös saaneet.

Sen sijaan Viron yhteisöverojärjestelmää ei ole pakko kopioida sellaisenaan, vaan siihen suuntaan voidaan jossain määrin siirtyä. Viro on liittyessään EU:n jäseneksi neuvotellut poikkeusluvan. Virossa voitosta jaettavasta osingosta maksetaan yhteisövero, mutta osingon saajalla osinko on verovapaata. Yritykseen jätettyä pääomaa ei veroteta. Kyse on siitä missä vaiheessa vero maksetaan. Voisimme Suomessa ihan hyvin siirtyä pitkällä siirtymällä järjestelmään, jossa veroa ei makseta yhteisöön jätetystä pääomasta. Vastaavasti yhteisöveron muutosta voidaan kompensoida yritystukien leikkauksella. Näin ollen päätäntävalta yrityksen tuosta ja investoinneista siirtyisi enemmän omistajille ja vakavaraistaisi yrityksiä.

Käyttäjän ArvoPelttari kuva
Arvo Pelttari

Hyvä Harri! Järjen valo kajastaa Kokoomuksenkin luolaan. Harmi, että johto on totaalisesti eri linjoilla; ks. kuva: https://www.dropbox.com/s/ms3q89dws9p3q62/stubido....

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Leikkaukset toteutetaan toden totta tunaroiden, eli mekaanisesti ilman mitään järkeä. Kun niin menetellään, talouskasvua ei varmasti synny.

Juuri tuollaiset investoinnit sen sijaan tuottavat säästöä ja myös talouskasvua. Mutta päättäjillämme ei ole näkymiä omaa nenää pidemmälle, eli säästäminen merkitsee heille pelkkää vähennystä, kun oikeanlainen investointi tuottaisi varmasti lisää.

Ja hu0m! kokoomus. Tuo investointi on ihan mahdollista tehdä lainarahalla, joka varsinkin nyt on halpaa, kuin leikata ja maksaa leikattu määrä moninkertaisena tulevaisuudessa, kun typerän leikkaamisen laskua aikanaan maksetaan.

Leikkaaminen on siis erittäin korkeakorkoinen laina, jos se tehdään niin kuin on tapana.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Olipa abstrakti kirjoitus: noilla "teemoilla" ei ratkea mikään.
Jos palkat ja eläkkeet ovat 15 % korkeammat kuin Saksassa ja Ruotsissa ja lomat maailman pisimmät ja julkinen sektori puolet koko helahoidosta ja siinä huolehditaan vielä koirapuistoista ja koirien kakkaroskiksistakin ja kaikesta mahdollisesta niin "uusi ajattelu" on vähän myöhäistä kun ihmiset vanhenevat ja sairastelevat kun istuvat vain ruudun äärellä eivätkä liiku ja tylsistyvät ja nuorisokin hokee vain anatomisia termejä. Suomi on uppoamassa.

Reino Jalas

“Viro on liittyessään EU:n jäseneksi neuvotellut poikkeusluvan.”

Juuri noin tekivät. Suomella taas ei ole näköpiirissä uusia EU-jäsenyysneuvotteluita, joss vastaavan asian voisi ottaa esille.

“Voisimme Suomessa ihan hyvin siirtyä pitkällä siirtymällä järjestelmään,
jossa veroa ei makseta yhteisöön jätetystä pääomasta.”

Blogistin ehdotus nimenomaan oli että sellaiseen pitäisi siirtyä 1.1.2016, eli 8 kk kuluttua.

Tietenkään blogistit itse eivät noita kirjoittele, vaan avustajakunta ne Uuteen Suomeenkin raapaisee. Olisi kuitenkin hyvä jos joko blogisti tai sitten se avustajakunta olisi perillä ehdotuksista joita tänne vaalien alla heitellään.

---
Minun kantani Viron yritysveroon on se, että Suomen pitäisi oma kurjistuva elinkeinoelämänsä pelastaakseen yksipuolisella ilmoituksella siirtyä Viron yritysverojärjestelmään. Sanoo EU-komissio mitä hyvänsä.

Jos sieltä jotakin sakkoja tulee, niin maksellaan sakot pois sitten. Tuskin sieltä paljoa yli 50..100 miljoonan eukun sakkoja pamahtaa.

Siinähän sakottaisivat. Paljastuisi laajemminkin suomalaisille EU:n täysin typerä ja epäreilu luvan kysely- ja sakotussystemi. Suomihan ei olisi EU:lle maksettavia veroja leikkaamassa millään lailla, ei ole mitään heiltä poissa.

Luxemburgin ja Hollannin erittäin alhaiset yritysverojen veroparatiisilainsäädännöt sen sijaan eivät verota voittoja missään vaiheessa.

Tuollainen pikkuasia taas ei tunnu EU-komissiota haittaavan millään tavalla, kun on vanhat veroparatiisimaat kyseessä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Lisää

- Kommentti n:o 2:n lisäksi
- Perinneleivinuuni, joka voidaan asentaa vaikka yksiöön kerrostalossa. Painaa vain n. 40 kg.
- Superpakastimet joka talouteen, jotka pakastavat raaka-aineet nopeasti - 40 C.
- Työarmeija, joka pidetään yllä ay:n, kassojen, Kelan, valtion, työeläkyhtiöiden ja sponsorirahan turvin. Saat ruokaa, vaatteet, työvälineet ja pannaan Suomi edustuskuntoon ja ihmisille oikeaa tekemistä sosiaalisuuden lisäksi. Ja, vaikka katto päälle. Älkää vaan sanoko, että sekoittaa työmarkkinat.
- Tunneleita Suomi täyteen: rekkojen kontit vihivaunuilla kulkemaan automaattisesti paikasta toiseen, näin maanpäällinen luonto, ilma säästyy saasteilta. Ja tontteja rakentamiseen maan päälle.
- Lauhdevoimalaoiden( erityisesti ydinvoima) lauhdelämpö kaukolämmpöverkkoon.
- Kielten opetus aloitetaan jo päiväkodista, tulokset mullistavia.
- jne. jne.

Toimituksen poiminnat