Arkadianmäen heikkoja signaaleja

Yhtä luukkua hollantilaisittain

 

Hollanti oli muutama vuosi sitten talouskriisissä. Siellä ryhdyttiin heti tekoihin esimerkiksi byrokratian purkamiseksi. Maa piti saada liikkeelle. Hollanti otti turhat karstat pois innovatiivisten ihmisten hankkeilta ja sääti talouskriisilain, joka yksinkertaisti lupakäytännöt totaalisesti.

Aikaisemmin 25 erillistä lupaprosessia yhdistettiin yhdeksi prosessiksi. Filosofinen muutos oli selvä: aikaisemmin asiakkaat juoksivat luukulta toiselle. Nyt viranomaiset juoksevat luukun toisella puolella ja palvelevat asiakasta. Reippaan asiakaspalvelun vakuudeksi määrättiin lupien maksimikäsittelyajaksi kahdeksan kuukautta.

Miksi me emme pysty samaan? Ei tämä nyt mitään rakettitiedettä ole. Olemme onnistuneet rakentamaan poliittiseen järjestelmäämme laajalti päättämättömyyden kulttuurin, sanoi Taaleritehtaan toimitusjohtaja Juhani Elomaa tuoreessa Arvopaperilehdessä. Ja jos laeissa olisikin jotain järkeä, niihin kirjattavat yksityiskohtaiset pelisäännöt hyydyttävät luovimmankin tekijän.

Väitteiden mukaan byrokratian rattaissa on tällä hetkellä 3-4 miljardin euron investoinnit. Tämä merkitsee useita kymmeniä tuhansia menetettyjä työpaikkoja. Tosin lupakeskeinen järjestelmä työllistää runsaasti virkamiehiä.

Esimerkiksi professori Ari Ekroosin tekemä vertailututkimus ympäristöluvista eri Euroopan maista vahvistaa edellä mainittuja oletuksia. Suomessa on 3,4 ympäristölupaa per tuhat asukasta, Tanskassa 1,1, Ruotsissa 0,5 ja Iso-Britanniassa 0,4. Ei meidän huikea byrokratia ole EU:sta lähtöisin, ihan vaan kannattaa katsoa peiliin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olin 80-luvun alkupuolella paljonkin tekemisissä julkishallinnon kanssa. Kuumana puheenaiheena oli silloin yhden luukun periaate, jonka mukaan kansalaisten asiointi järjestettäisiin niin, että asiointi hoituisi yhden prosessin, ja pääosin myös yhden asikointikanavan kautta. Ajatuksella katsottiin silloin olevan jonkinlaista uutuusarvoa. Sen toteuttamista pidettiin silloin itsestään selvyytenä. Silloinkin sanottiin, että ei se mitään rakettitiedettä ole. Kääritään hihat ja hoidetaan homma.

Ehkä Sinä kansanedustajana osaat vastata esttämääsi kysymykseen, miksi emme pysty tähän. Emme, vaikka asiaa on pidetty itsestään selvyytenä kohta 50-vuotta.

Pekka Heliste

Tuokin on joku ufo-juttu.Näitä nyt kerrotaan propagandamielessä

Mutta kun jutua pengotaan niin lopputulema on useimiten vain , että henkilö levittelee pelkkiä juoruja tai on keksinyt koko jutun omasta päästään

Toimituksen poiminnat